PodSvojoStreho.net
Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... (/showthread.php?tid=78407)

Strani: 1 2

Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - kristjan8 - 23.7.2020

Pozdravljeni.

Uredili smo prijavo začetka gradnje in izbrali nadzornika. Kako naprej če te obišče inšpektor ?

1. Gradbišče ograjeno in tabla
2. Katera dokumentacija mora biti na voljo ??
 2.1 Gradbeni dnevnik piše nadzornik ali investitor ??
 2.2 Dokument - Gradbeno dovoljenje in celotna dokumentacija, ki si jo moral poslati, da si dobil gradbeno dovoljenje.

Kaj še potrebujemo ? PZI kaj vse ???   Arhitek in nadzornik sta mi marsikaj povedala, zanima me vaša izkušnja, ko je prišel inšpektor k vam .

Hvala, Kristjan

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - vuego - 23.7.2020

(23.7.2020 ob 13:27)kristjan8 Napisal: Pozdravljeni.

Uredili smo prijavo začetka gradnje in izbrali nadzornika. Kako naprej če te obišče inšpektor ?

1. Gradbišče ograjeno in tabla
2. Katera dokumentacija mora biti na voljo ??
 2.1 Gradbeni dnevnik piše nadzornik ali investitor ??
 2.2 Dokument - Gradbeno dovoljenje in celotna dokumentacija, ki si jo moral poslati, da si dobil gradbeno dovoljenje.

Kaj še potrebujemo ? PZI kaj vse ???   Arhitek in nadzornik sta mi marsikaj povedala, zanima me vaša izkušnja, ko je prišel inšpektor k vam .

Hvala, Kristjan

1. Seveda
2.1 Izvajalec
2.2 Gradbeno dovoljenje, PZI projekt (celotni), varnostni načrt

Ko smo gradili mi, se je inšpektor oglasil 2x (nisem ziher ali je bila prijava ali zato, ker se vidi iz glavne ceste).

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - Fery - 23.7.2020

Sem mislil, da ste izbrali nadzornika. Očitno ga niste. Razen če bo nadziral barvo na pirovski piksni. Potem je pa res vsak dober.

Zaradi prijave je prišel, vuego, ne brini. Že tukaj so mesece zadaj, kaj šele da bi štih probe delali.
Danes so naše maltretirali na Bledu. Nisem imel pojma, da imajo tudi tam počitniški režim. Kot kroacija. Vsak dan nekaj novega.

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - Nike_Laker - 23.7.2020

Še moja izkušnja.

1. Sem dal 2 tabli (print na A3 in laminirano - gor sem pripisal mojo telefonko, če bi me kdo potreboval) na 2 vhoda do parcele. Na eni stranici parcele sem potegnil rdeče bel trak dugače so bile bolj ali manj naravne pregrade. 

2.1. Gradbeni dnevnik pišem sam (samogradnja), vsakega toliko časa pride nadzorni in poslika ter podpiše dnevnik.
2.2. Poleg dnevnika imam na lokaciji tudi eno kopijo vseh PZI-jev. Jih tako ali tako rabim pri gradnji - so pa nekateri že kar zdelani, počečkani, strgani...

Ker gradim praktično sredi mesta mi je bilo rečeno, da se inšpektor zagotovo pelje mimo vsakega toliko časa in naj pazim, da bo vse zgledalo OK.

V enem letu od začetka gradnje (smo ravno pod streho) se mi ni javil.

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - kristjan8 - 23.7.2020

Kaj pomeni PZI projekt (celotni) in kaj vse spada v PZI ?

hvala

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - KeCko - 23.7.2020

Vse tisto kar zagotavlja, da objekt izpolnjuje bistvene zahteve za objekte. Za stanovanjsko hišo: načrt arhitekture, statični in gradbeni načrti, strojni načrti, elektro načrti, požarna varnost, energetska učinkovitost, geomehansko poročilo.

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - kristjan8 - 23.7.2020

(23.7.2020 ob 17:47)KeCko Napisal: Vse tisto kar zagotavlja, da objekt izpolnjuje bistvene zahteve za objekte. Za stanovanjsko hišo: načrt arhitekture, statični in gradbeni načrti, strojni načrti, elektro načrti, požarna varnost, energetska učinkovitost, geomehansko poročilo.

Kakšna je razlika med načrtom arhitekture in gradbenim načrtom ?

A načrt požarne varnosti se tudi potrebuje za nezahtevne objekte ?

Energetska učinkovitost objekta se naredi na koncu ko ti naredijo izračun. Geomehansko poročilo že potrebuješ pri GD.

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - darkside - 24.7.2020

@Nike_Laker: s tem namenom sem pa jaz pridobil vse papirje še elektronsko in jih sprintal sam in dal vezat. Na gradbišču bolje da uničim takšno kopijo kot pa tisto original.

Za ograditev bo torej dovolj tale rdečo-beli trak ali bi morala biti tista oranžna mreža? Gre se za podkleteno hišo.

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - KeCko - 24.7.2020

@kristjan8

Gradbeni in statični načrti so lahko poleg najbolj klasičnih armaturnih načrtov še načrti lesene konstrukcije, opažni načrti, načrti polaganja ICF zidakov, načrti gradbenih odrov, ipd. odvisno od načina in vrste gradnje. Kateri so potrebni, da objekt izpolnjuje bistvene zahteve, določi odgovorni projektant.

Za katere objekte se izdeluje zasnova ali elaborat požarne varnosti določa pravilnik. Nisem šel preverjat ali se uredba o razvrščanju po novem v celoti sklada s tem pravilnikom, ker je to preveč dela. Preveri se za vsak projekt posebej ampak načeloma za nezahtevne ne, razen mogoče za kakšno izjemo. Stanovanjske hiše sodijo med manj zahtevne in potrebujejo zasnovo požarne varnosti.

Elaborat gradbene fizike oz. energetske učinkovitosti se naredi pred izvedbo in je sestavni del PZI-ja. Na podlagi tega elaborata se določijo debeline izolacije in ostali elementi energetske učinkovitosti objekta. Na koncu gradnje se pripravi še izkaz, ki je sestavni del DZO.

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - Nike_Laker - 24.7.2020

(23.7.2020 ob 18:35)kristjan8 Napisal: Kakšna je razlika med načrtom arhitekture in gradbenim načrtom ?
ARH - splošen načrt izgleda, gabaritov in umestitve v prostor
GRAD - vsi detajli za gradnjo: dimenzije, sstava sten...

Mislim da.

Jaz sem se dogovoril z birojem, da pol plačam vnaprej, drugo polovico pa ko UE potrdi da ja PZI kompleten in ustrezen.

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - kristjan8 - 24.7.2020

(24.7.2020 ob 12:01)Nike_Laker Napisal:
(23.7.2020 ob 18:35)kristjan8 Napisal: Kakšna je razlika med načrtom arhitekture in gradbenim načrtom ?

Mislim da.

Jaz sem se dogovoril z birojem, da pol plačam vnaprej, drugo polovico pa ko UE potrdi da ja PZI kompleten in ustrezen.

Kdaj ste pa dali vlogo na UE ? 
Od kdaj pa mora UE potrditi, da je PZI kompleten in ustrezen ?  A izda kakšno odločbo ?

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - Nike_Laker - 24.7.2020

(24.7.2020 ob 00:40)darkside Napisal: @Nike_Laker: s tem namenom sem pa jaz pridobil vse papirje še elektronsko in jih sprintal sam in dal vezat. Na gradbišču bolje da uničim takšno kopijo kot pa tisto original.

Za ograditev bo torej dovolj tale rdečo-beli trak ali bi morala biti tista oranžna mreža? Gre se za podkleteno hišo.
Tudi jaz imam vse elektronsko. Poleg tega so mi pa so mi natisnili 4 originale.
En za na gradbišče, en za nadzornika (mi ga bo vrnil ko bo konec), eden zame in in en za rezervo. 

Glede ograditve - pri meni je bil kot kaže trak dovolj. Sem pa imel pripravljeno eno fasadno tkanino, da bi na hitro bolj ogradil,  če bi inšpektor kaj težil.

(24.7.2020 ob 13:24)kristjan8 Napisal:

Mislim da.

Od kdaj pa mora UE potrditi, da je PZI kompleten in ustrezen ?  A izda kakšno odločbo ?

Na UE sem nesel za prijavo gradnje: vloga-formular, PZI - elektronsko na ključku, moral sem imeti izbranega madzornika in mislim da tudi zakoličbo (ne spomnim se točno). 
Po 8 dneh sem lahko začel graditi.

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - kristjan8 - 25.7.2020

(24.7.2020 ob 13:48)Nike_Laker Napisal:
(24.7.2020 ob 00:40)darkside Napisal: @Nike_Laker: s tem namenom sem pa jaz pridobil vse papirje še elektronsko in jih sprintal sam in dal vezat. Na gradbišču bolje da uničim takšno kopijo kot pa tisto original.

Tudi jaz imam vse elektronsko. Poleg tega so mi pa so mi natisnili 4 originale.
En za na gradbišče, en za nadzornika (mi ga bo vrnil ko bo konec), eden zame in in en za rezervo. 

Glede ograditve - pri meni je bil kot kaže trak dovolj. Sem pa imel pripravljeno eno fasadno tkanino, da bi na hitro bolj ogradil,  če bi inšpektor kaj težil.

(24.7.2020 ob 13:24)kristjan8 Napisal:

Mislim da.

Na UE sem nesel za prijavo gradnje: vloga-formular, PZI - elektronsko na ključku, moral sem imeti izbranega madzornika in mislim da tudi zakoličbo (ne spomnim se točno). 
Po 8 dneh sem lahko začel graditi.

Se pravi, da si dobil odločbo od UE, da si lahko začel graditi ??

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - KeCko - 26.7.2020

Ne, za prijavo gradbišča UE ne izda odločbe. Samo predpisano je, da moraš narediti prijavo gradbišča 8 dni pred pričetkom del. In za kaj plačujete projektante in nadzornike?

RE: Prijaviti začetek gradnje - Prihod inšpektorja ... - kristjan8 - 27.7.2020

(26.7.2020 ob 06:12)KeCko Napisal: Ne, za prijavo gradbišča UE ne izda odločbe. Samo predpisano je, da moraš narediti prijavo gradbišča 8 dni pred pričetkom del. In za kaj plačujete projektante in nadzornike?
Napisal si prijavo gradbišča ali si mislim prijavo gradnje ??

Mislim, da je kar veliko takšnih kot jaz, ki ima težave s projektanti in ostalimi, ki so sedaj vključeni v to novo zakonodajo. Ker si oni "nakopajo" preveč dela in potem ne zmorejo. Po vsej e-pošti, klicih, sms-ih, itd. še jaz vedno na tem forumu sprašujem stvari, za katere bi moral dobiti odgovore od tistih ljudi, ki jih plačujem.

Ampak realnost je žal drugačna, vsaj pri meni.