PodSvojoStreho.net
Menjava obtočne črpalke - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Menjava obtočne črpalke (/showthread.php?tid=78406)

Menjava obtočne črpalke - some1 - 23.7.2020

V kratkem bomo menjali ogrevalni sistem in mi od starega sistema ostaja viška pumpa Grundfos aplha 2 25-40.

Imam idejo, da bi jo zamenjal s pumpo, ki poganja sistem v mansardi ( talno + stensko ). Pumpa za mansardo se nahaja v pritličju skupaj z mešalnim ventilom ( v mansardi je samo razdelilna omarica ). Gre pa za pump Greenpro+ eco 25-60.
Pumpa je skozi delovala na stopnji 1 ( 46w ). Pretoki so bili cca. 4l na talnem ter 2l na stenskem.

Grundfosova pumpa je sigurno boljša in precej bolj varčna. Skrbi me samo ali bo dovolj močna.

Še slike obeh pump za lažjo predstavo.

RE: Menjava obtočne črpalke - Zaspanc - 23.7.2020

Alpha je sicer švohnejša če primerjaš max zmogljivost, a ker je ona druga lepo vozila že v 1. brzini jo alpha komot nadomesti.
Moraš pa malce naštudirat načine (nastavitve) alphe, jo bo najbrž treba nastavit v nek fiksni način.

RE: Menjava obtočne črpalke - some1 - 23.7.2020

Nastavitve sem že pogledal in v primeru talnega ogrevanja priporočajo stalni pretok brez autoadapt funkcije.

Sem pa našel podatek za alpho:
Transportni volumen: do 2,4 m3/h

Ali gre za enak podatek, ki je na greenpro pumpi. stopnja I : 3 h/m ?

Ni enako. 
h/m je pravzaprav h[m], torej višina (h) do kje dvigne vodo ob pretoku 0, v metrih (m).
Ali po domače, zmožna je naredit 0.3bar tlaka pri zaprtem ventilu za črpalko. 
To nima veze s pretokom. Pretok se označuje s Q. Išči Q/h diagrame, tisto je primerljivo.

Ali enostavneje (hitreje): zamenjaj pumpi, staro imej za rezervo in če ne res ne bo šlo, zamenjaš nazaj.

RE: Menjava obtočne črpalke - Fery - 23.7.2020

Rezerva ponavadi crkne. Če jo res dobro ne konzerviraš.

Jaz talno gonim z dvanajstimi vati po štuku. In to kitajskimi. Dela k urca.

Crkne glih ne, le posušit jo je treba da hidravlični del ne zarjavi preveč, kar na novejših (kataforeza) ni problem. Pred ponovno uporabo jo moraš le malo preguncat če se rotor/ležaji zalepijo.

Vsekakor bolje imet na lagerju kot pa v smeti zabrisat ali prodat za par evrov, sploh če nimaš glih dveh levih, da jo torej zmoreš sam zamenjat če je treba.

RE: Menjava obtočne črpalke - FAE - 23.7.2020

Omenjena greenpro je generik stare dobre in predhodnik alpha grundfoske, zamenjaj in nastaviti na konstanten tlak, prisparal bos ceno 1-2. piva na elektriki/leto, ce dolgo ni laufala in ni bila primerno "konzervirana" bo itak hitro riknila, nikar pa ne pricakuj da bo delala >5.let, ob odsotnosti magnetnega filtra in pojavu necistoc se manj...

RE: Menjava obtočne črpalke - bozgom - 23.7.2020

(23.7.2020 ob 14:47)Fery Napisal: Rezerva ponavadi crkne. Če jo res dobro ne konzerviraš.

Jaz talno gonim z dvanajstimi vati po štuku. In to kitajskimi. Dela k urca.

Pred tam 20. leti, ko sem montiral termostatske ventile  sem na Štadlerci zamenjal klasično Grunfosko iz leta 1980 s takšno Gronfosko, katera je delala pri konstantnem tlaku. Sedaj ko imam TČ sta obe v "rezervi". Nekaj nazaj sem obe preizkusil- malce pomoči pri prvem obratu rotorja, pol pa sta obe predli kot muci ob topli peči (res nenevadno, da sredi poletja mislim na peč in ne na hladno pivo Confused  Confused ). Tak da...

RE: Menjava obtočne črpalke - Blue30 - 28.7.2020

Na nov sistem smo dali staro Grundfosko z 2 brzinama, staro kakih 20 let, od stare peči. Ena starejša s 3 brzinami je v rezervi.

Iščem eno novo pumpo, ki bo toliko pametna, da bodo lahko na Kronotermu nastavljali hitrost itd... se kaj prioroča? ne bi rad ravno ene z 200 w porabe, pogoj pa je, da je tiha, ker se zdajšnja sliši v sobo v zgornji štuk.
hvala

RE: Menjava obtočne črpalke - sašo65 - 28.7.2020

wilo stratos para 1-8 cca 60w pri polni hitrosti, praktično neslišna, edina slabost je cena....