PodSvojoStreho.net
Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu (/showthread.php?tid=78344)

Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - dremar - 12.7.2020

Pozdravljeni, imam vprašanje glede količine plina v klimatski napravi ob nakupu. Glede na podatke iz katalogov in navodil za montažo,v večini primerov količina zadostuje za dolžino 5 metrov instalacije med notranjo in zunanjo enoto. 
Povprašal sem nekaj znancev, ki imajo večjo razdaljo med enotama, vsaj 8 metrov.Zaradi radovednosti postopka montaže so bili vsi nonstop prisotni ob mojstrih in jim gledali pod prste. Nekateri z gotovostjo trdijo da jim klime niso vakumirali, kaj šele dopolnjevali s plinom. Drugi trdijo da so jim vsaj vakumirali, polnili pa sigurno niso.Pa so klime v cenovnem razponu od najbolj poceni iz supermarketa do krepko čez tisočaka brez montaže. Klime brez težav delujejo že najmanj 7 ali 8 let. Edino nekateri pravijo da so včasih glasnejše kot so bile na začetku. Vsi pa redno čistijo filtre, nekateri s kompresorjem izpihajo zunanjo enoto. Serviserja pa te klime še niso videle saj dobro hladijo in občasno grejejo.
Ker sem tudi sam pred nabavo split klime Gree  moči 3,5 kW bi rad izvedel kaj se lahko zgodi ali pa se dogaja, če je klima predvidena za največjo razdaljo med enotama do 20 metrov, polnitev plina pa je ob nakupu za max 5 metrov. Seveda je navedeno da je treba dopolniti toliko g na meter instalacije. Dolžina instalacije v mojem primeru bi bila 8 metrov, višinske razlike 1 meter. Žal drugače ne gre zaradi notranje razporeditve in sosedov.
Še enkrat krajše vprašanje: 
Plina ob nakupu je za max 5 m, razdalja bo 8 m, brez dopolnjevanja plina, kaj se lahko zgodi ali pa se dogaja?
Hvala.

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - matofill - 12.7.2020

Enostavno, izkoristek hlajenja in gretja močno pade in ni tako, kot se oglašuje, druga stvar pa je, da brez vakumiranja načeloma, trpi kompresor in ja navadno odleti nekje pri 5 letih cca, če pa je vakumirana in vse v piko nulo narejeno ob montaži pa delajo ...... precej dolgo.... govorimo o 15 letih + .

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - sassapo - 13.7.2020

Evakuacija plinskih poti je nujna za dober izkoristek in dolgo življenjsko dobo vsake klimatske naprave. Vakumiranje in ob daljših instalacijah tudi izpiranje je obvezen postopek pred zagonom vsake klimatske naprave. Če vam je že vseeno za izkoristek, vam verjetno ni za garancijo.
Vse naprave na hladivo R32 so zelo občutljive na količino polnitve. 10% manj hladiva pomeni 30% večjo porabo, 30% manjka plina pa že 100% večjo porabo.

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - Zaspanc - 13.7.2020

Morda še glede količine pri R410a kakšen podatek?
Kaj pa prevelika količina naredi (ne ekstremno, recimo do 10%) ?

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - sassapo - 13.7.2020

Zaradi pogojne gorljivosti je R32 polnjen brez rezerve. Naprave so brez akumulatorja, zato se że majhna količina manjka hladiva precej pozna na izkoristku. Prevelika količina ima za posledico blokiranje kompresorja, ali celo njegovo odpoved.
Naprave na R410a so precej manj občutljive na količino polnitve, kar pa ne pomeni, da lahko delujejo s polovico več ali manj hladiva.

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - dremar - 14.7.2020

Vse klime znancev imajo plin R 410. Dobil številke dveh monterjev ki so montirali. En vakumiral, dopolnil ne. Drugi ni vakumiral, ni dopolnil, je pa " prepihal" cevi do izhoda na priključku zunanje enote. Glede na besede da je pri linijah do 10 m to "njegova zanesljiva metoda" dalje nisem spraševal. Glede na neproblematično delovanje vseh omenjenih klim, je očitno da obe metodi delujeta. O izkoristkih v teh nebi debatiral, se ne spoznam in nimam možnosti meritev. Znanci so zadovoljni z delovanjem brez problemov.
Pri plinu R32 in novejših klimah našel navodilo ki me bega. Navedene so standardne dolžine 5m, 7,5m , 8m. In podatek koliko kdaj dopolniti.
Bolj berem ,manj razumem. Za lažje razumevanje par slik .

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - sassapo - 14.7.2020

Vakumiranje je obvezno! Debatiranje okoli tega je brezpredmetno.

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - Fantocci2 - 14.7.2020

Če bi pri meni hotel samo "prepihat" cevi, bi ga jaz odpihnil skozi vrata s pospeškom - brco v rit.

Pa kje najdete te fušarje?

Fušarji so opravili delo, stranka je zadovoljna, to je bistvo opravljenega. Z novim plinom R32 bo fušarjem očitno odklenkalo, glede na občutljivost na preveč ali premalo plina se bodo napake hitro ali hitreje pojavile in nebo več izgovora o "starosti" naprave.
Še vedno nisem dobil pametnega odgovora glede količine. V prilogi navodil v angleškem jeziku je zapisano :
1.Standard length of connection pipe
● 5m, 7.5m, 8m.
2.Min. length of connection pipe is 3m.
3.Max. length of connection pipe and max. high difference.(More details please refer to the specifications.)
4.The additional refrigerant oil and refrigerant charging required after prolonging connection pipe
● After the length of connection pipe is prolonged for 10m at the basis of standard length, you should add 5ml of refrigerant
oil for each additional 5m of connection
Note: The additional refrigerant charging amount in Sheet 2 is recommendedvalue, not compulsory.

Google prevod:

1.Standarna dolžina priključne cevi
● 5m, 7,5m, 8m.
2.min. dolžina priključne cevi je 3m.
3.Max. dolžina priključne cevi in ​​max. velika razlika. (Več podrobnosti glejte v specifikacijah.)
4. Dodatno hladilno olje in polnjenje hladilnega sredstva, ki sta potrebna po podaljšanju priključne cevi
● Ko se priključna cev podaljša za 10 m na podlagi standardne dolžine, dodajte 5 ml hladilnega sredstva
olje za vsakih dodatnih 5 m povezave
Opomba: Dodatna količina polnjenja hladilnega sredstva v listu 2 je priporočljiva kot vrednost, ni obvezna.

Zdaj pa vedi kako in kaj !

Je pa to navodilo napisano na strani 87. V njem so tudi slike in podatki za rezervne dele in marsikaj uporabnega.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://gree-magyarorszag.hu/wp-content/uploads/2019/02/Bora-9K-12K.pdf&ved=2ahUKEwjh1tiEvczqAhUxAxAIHckyDEIQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw08OxObWOY5Qr85gtGnzOnT

Zakaj so navedene tri standardne dolžine. 5, 7,5 in 8 m?

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - Fantocci2 - 14.7.2020

Ni res:
- stranka nima pojma (se pač ne spozna na to delo, kar fušar iskoristi).
- fušar dela ni opravil tako, kot bi moral.

Nekaj podobnega kot, da bi ti avtomehanik nalil 4 namesto 5 litrov olja. Avto bi še vedno šel in ker je bil fušar poceni (cenejši od pravega mojstra) je stranka tudi zadovoljna.
Ko pa čez leta motor zariba pa je fušar že za desetimi hribi in dolinami, stranka pa itak niti ne ve, da jo je nategnil. Kriv je potem proizvajalec, ker je naredil slab avto.

Se strinjam, potrebno je vakumirati- piše jasno v vseh navodilih.
 Stranka ne more vedet vsega, če je z opravljenim zadovoljna in deluje ok, brez težav, je pač tako  vredu za stranko. Pustimo takšne debate na stranskem tiru, bo preveč smeti -kot v vsaki temi!

Konkretno me zanima, zakaj so navedene tri standardne dolžine ? 
In koliko bi Vi mojstri dopolnili plina oz hladiva, če je razdalja med enotama 8 metrov, plin R32 , da bo vse kot mora biti.

Po telefonu sem vprašal nekaj uradnih monterjev in zastopnika, odgovori so bili zeeeeelo različni. 
Zdaj pa kot bodoča stranka vidim,da stvari niso vsem jasne, meni zaradi neenotnih odgovorov pa še manj.

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - Zaspanc - 14.7.2020

(14.7.2020 ob 14:06)dremar Napisal: In koliko bi Vi mojstri dopolnili plina oz hladiva, če je razdalja med enotama 8 metrov, plin R32 , da bo vse kot mora biti.

Toliko, kot je v instalation manualu navedeno za dotično klimo ki se jo priklaplja.

Da bi naj bila ta vrednost za vse R32 klime kar enaka je hrabra trditev...

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - sassapo - 14.7.2020

V navodilih za montažo določenega modela klimatske naprave jasno piše koliko olja in hladiva se polni na vsak dodaten meter instalacije. Pri R32 je potrebno paziti, da se ne prepolni, max 10%
Sem imel primer ko je bilo tovarniško polnjenje prepolnjeno za skoraj 4x. Namesto 1,1 kg R410a je bilo v Klimi 4,2kg hladiva. Klima je preživela, na R32 ne bi.

RE: Količina plina v klimatski napravi ob nakupu - dremar - 15.7.2020

Ponovno prebral vso dokumentacijo in si priskrbel dodatne informacije. Tudi s strani zastopnika (Atlas trading) sem  dobil dva različna odgovora ( 16 in 20 g/m). Zato zmeda. Se bo monter strogo držal priloženih navodil pod mojim nadzorom.
Vsem skupaj hvala za odgovore, predvsem tiste  konkretne (Sassapo)  o možnih težavah s premalo ali preveč plina R32.
Lep pozdrav !