Klet ali visoki pasovni temelji? - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Klet ali visoki pasovni temelji? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Klasična gradnja (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Tema: Klet ali visoki pasovni temelji? (/showthread.php?tid=78314)Klet ali visoki pasovni temelji? - ninjacat - 6.7.2020

Pozdravljeni,
potrebujem vaše mnenje glede umestitve enodružinske hiše na parcelo (označeno z rdečo) velikosti cca 800m2, ki visi od ceste, višinske razlike je za malo manj kot eno etažo, cesta je na višini 294m, spodnji del pa na okoli 292m.
Ne želim kleti, oziroma je to res zadnja opcija. Je res nujno, da je višina pritličja na višini ceste, ali se lahko spusti nižje (če so vsa okna obrnjena stran od ceste - na vse ostale strani je teren nižji). Želim si čim manj nasipanja, škarp, stopnic, klančin...in da se hiša čim bolj poveže s terenom oziroma okolico, okolica hiša pa da bi bila čim bolj ravna.
Razmišljal sem tako npr. o pasovnih temeljih na neki vmesni višini 293m, je to smiselno, obstaja mogoče še kakšna 3. rešitev?

Lp, Andrej


RE: Klet ali visoki pasovni temelji? - wolfram - 6.7.2020

Višinska kota pritličja je lahko določena v prostorskem aktu. Če ni, potem lahko hišo spustiš nižje. Opcija je tudi podporni zid po robu parcele, da jo zravnaš in na tem platoju gradiš hišo. Ne bo pa se hiša zlila z okolico Smile


RE: Klet ali visoki pasovni temelji? - BojanF - 6.7.2020

Kot rečeno, manjkajo podatki. Kot prvo, kaj dopuščajo prostorski akti. Drugo so želje glede organizacije hiše.

Na primer, ena možna rešitev ki jo vidim je da se v JZ vogalu uredi uvoz in dvorišče na koti ceste oziroma kakšen cm višje, S od njega pa se umesti hišo ob Z rob parcele (na minimalni odmik, za katerega upravljatelj ceste da soglasje) na tako višinsko koto, da je vhod v hišo v zgornji etaži, spodnja etaža pa je potem s strani ceste zasuta, na V strani pa se v spodnji etaži odpira na vrt, ki bi bil potem na koti cca. 291,00 ali malo višje, odvisno od etažnih višin in debelin tlakov.

Pri takšni rešitvi je minimalna potreba po opornih zidovih, ker že hiša sama po sebi opravlja to funkcijo, potreben je le še en oporni zid med dvoriščem in vrtom vzhodno od hiše (pa še to je lahko kot klet/lopa), ostalo se lahko reši s travnatimi brežinami. Ampak če vam vhod v zgornji etaži z vidika organizacije tlorisa hiše ne ustreza, potem ta rešitev ni ok.


Druga možnost je, da od uvoza na JZ vogalu parcele naredite rampo vzdolž južnega roba parcele do kote 291,65, in imate potem tako dvorišče kot vrt na vzhodni strani hiše. Hišo bi podobno kot v prvi varianti dali ob zahodni rob in s strani ceste delno zasuli. Pri tej varianti je vhod v hišo v pritličju, je pa večji del južnega roba parcele v opornih zidovih, pa več je asfaltiranja/tlakovanja ker je poleg dvorišča še celotna dovozna klančina, plus pot in stopnice za peš dostop od ceste do vhoda.


Potem je pa seveda vedno še tretja možnost, da oporne zidove umestite na severni rob parcele in celotno parcelo nasujete na višino ceste. Sicer od daleč izgleda glomazno, ampak parcela bo pa super, visok vrt z razgledom, opornih zidov pa iz parcele itak ne vidiš. Samo plačati je potrebno oporne zidove in tisoč kubikov nasutja. Izvedljivost tega je pa seveda odvisna od tega, kakšne omejitve postavlja prostorski akt pri izvajanju nasipov.


RE: Klet ali visoki pasovni temelji? - ninjacat - 6.7.2020

Glede odmikov je pogoj, da je objekt odmaknjen min 8m od ceste in 4m od ostalih parcel. Hiša mora biti pravokotne oblike in dvokapnica.
Zaenkrat imam načrt s kletjo, ki predvideva nasipanje na strani pri cesti (dovoz v višini ceste) in stopnice na obeh straneh do vrta, ki je na višini 291,5m. Kletne etaže s ploščo je skupno 270cm, tako da je opcija ali je pritličje malo dvignjeno ali pa klet malo vkopana (na V strani). V kleti je poleg servisnih prostorov še prostor za eno (bivalno) sobo, ki se odpira proti vzhodu (kjer je teren v višini kletne etaže).
Kakorkoli, zanima me ali obstaja kakšna boljša rešitev brez kleti in ali je smiselno pritličje spustiti nižje od ceste (lepša povezava z vrtom). Nasipanje celotne parcele na višino ceste ne pride v poštev, raje bi se čim bolj prilagodili terenu s čim manj nasipanja.


RE: Klet ali visoki pasovni temelji? - faker - 8.7.2020

Tako kot je že predlagano, če ne bo na strani ceste oken se hiša tam vtopi v teren, v bistvu je klet, zasuta samo od zadaj. Ampak ta klet je bivalno oz. je to pritličje od zadaj zasuto. Si v bistvu z samo hišo naredil škarpo, hiša je lepo vključena v prostor, ne izstopa, zajameš zemeljsko akumulacijo, poleti te hladi, pozimi pa greje. Podobno imamo sami, celo zadnjo stran imamo zasuto oz. potisnjeno v breg za hišo. Tako imamo v nadstopju izhod na teraso direk na okolico terena. Edino obvezno potem priporočam betoniranje stene, ki je v zemlji in kvalitetna hidroizolacija na steno. S tem se še dodatno pridobi toplotna akumulacija.


RE: Klet ali visoki pasovni temelji? - ninjacat - 9.7.2020

Torej predlagate 2 etaži, s tem da je bivalni del zgoraj, spalni del pa spodaj v "polkleti"? Vhod je namreč od zgoraj, predstavljam pa si, da je smiselno da je bivalni del v tisti etaži kjer je vhod...
Nevem sicer če mi je to všeč, namreč bivalni del je potem precej nepovezan z okolico, vhod bi bil 90 cm nad cesto, terasa oziroma kvečjemu balkon pa 3m nad vrtom.
Bolje bi bilo verjetno obratno, s tem da je verjetno potem smiselno čim bolj dvigniti spodnji temelj (recimo nekje proti 292,5m ali več in vhod urediti v medetaži s pol etaže stopnic za dol v bivalni del in za pol etaže stopnic v zgornji spalni del? Samo si predstvaljam, da je taka izvedba kar komplicirana.


RE: Klet ali visoki pasovni temelji? - BojanF - 10.7.2020

(9.7.2020 ob 16:42)ninjacat Napisal: Torej predlagate 2 etaži, s tem da je bivalni del zgoraj, spalni del pa spodaj v "polkleti"? Vhod je namreč od zgoraj, predstavljam pa si, da je smiselno da je bivalni del v tisti etaži kjer je vhod...
Nevem sicer če mi je to všeč, namreč bivalni del je potem precej nepovezan z okolico, vhod bi bil 90 cm nad cesto, terasa oziroma kvečjemu balkon pa 3m nad vrtom.
Bolje bi bilo verjetno obratno, s tem da je verjetno potem smiselno čim bolj dvigniti spodnji temelj (recimo nekje proti 292,5m ali več  in vhod urediti v medetaži s pol etaže stopnic za dol v bivalni del in za pol etaže stopnic v zgornji spalni del? Samo si predstvaljam, da je taka izvedba kar komplicirana.

Glede na to, da je minimalni dovoljeni odmik od ceste 8m, lahko vrt uredite tudi na cestni strani (če cesta ni preveč prometna in se proti njej lahko zaščitite z ograjo in zelenjem), v tem primeru bi lahko bila bivalna etaža zgoraj, spalni del pa spodaj in se odpira na drugi vrt na vzhodu. Seveda pa je možno tloris zasnovati tudi tako, da vhod ni v bivalni etaži. Ali pa je program namesto klasične delitve na bivalno in spalno etažo drugače razporejen. Morda kak dvoetažni bivalni prostor, da se vhod navezuje na bivalni del, četudi je v drugi etaži?

Vsekakor pa je višinska razlika na parceli skoraj eno etažo, tako da je lažje narediti to, da se polovica parcele navezuje na eno etažo, polovica pa na drugo, kot pa to, da je celotna parcela v nivoju ene etaže.Zadnje novice

Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »