![]() |
|
Hlajenje s konvektorjem - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Hlajenje s konvektorjem (/showthread.php?tid=78291) |
Hlajenje s konvektorjem - BlonG - 2.7.2020 V novogradnji (že povsem zaključena hiša s fasado in vsem ostalim), je s toplotno črpalko urejeno talno gretje in hlajenje s konvektorjem, ki je nameščen v zgornji etaži. Sedaj, ko je bolj vroče, opažamo, da se hiša ne ohladi dovolj, še posebej ne v pritličju, kjer je 25°C in cca. 70% vlaga. (Prej smo bili v stanovanju, kjer je bila vgrajena klimatska naprava, zato smo vajeni povsem drugačnih klimatskih razmer.) Sedaj sem pred dilemo kako bajto bolj ohladiti in razvlažiti: 1. naj konvektor laufa neprekinjeno 24/7 (nastavljen na 16°C)? 2. dodatno kupimo zmogljiv razvlaževalec, da odvaja odvečno vlago (bo potem temperatura kaj nižja)? 3. investirati v nakup ene ali dveh klimatskih naprav, nameščati kanale in prebijati stene (ter še najti ustrezno pozicijo za zunanjo enoto)? V hiši je tudi centralno prezračevanje, ki pa ga žal ni možno nadgraditi s kanalsko klimatsko napravo. Mi lahko prosim kdo svetuje? RE: Hlajenje s konvektorjem - Energetik81 - 2.7.2020 Boš moral pa kaj več napisat, narisat ali poslikat. Torej narisat vezavo od TČ do kotlovnice in konvektorja, napisat kako se kaj krmili itd. Če je vse kot mora bit, je konvektor enakovreden klima napravi. In seveda bi moralo biti tudi samo z 1 konvektorjem v mansardi v izolirani novogradnji precej hladneje in bolj suho kot to kar praviš. RE: Hlajenje s konvektorjem - markII - 2.7.2020 Katera TČ pa poganja tole, temperatura vodov mora biti primerno nizka, cevi izolirane v celoti, da ne prihaja do kondenzacije. Če ima konvektor samostojen dovod je lahko temperatura dosti nižja in s tem učinkovitejše hlajenje. RE: Hlajenje s konvektorjem - BlonG - 2.7.2020 Skušal bom čim bolj natančno opisat vse skupaj. Toplotna črpalka je Kronoterm z zalogovnikom. Do konvektorja znamke Emmeti je/sta loceni cevi, ki sta v celoti izolirani. Toliko sem videl iz gradbenih fotografij. Na mobilni aplikaciji Kronoterm je temperatura za konvektor nastavljena na 17°C - predvidevam, da je to temperatura voda. Lahko pa to temperaturo še znižam. (Do kod je smiselno?) Na konvektorju pa je potem nastavljena temperatura 16°C (te pa se ne da več nižati). V zgornjih prostorih je klima z vlažnostjo še znosna. Če bi bilo tako po celotni hiši, bi bilo super. RE: Hlajenje s konvektorjem - Primoz76 - 3.7.2020 Z enim samim konvektorjem, ki je, če prav razumem, nameščen v mansardi, boš težko dosegel enake pogoje kot so v mansardi tudi v pritličju. Seveda pa ne poznam tlorisa objekta in pozicije konvektorja. RE: Hlajenje s konvektorjem - Energetik81 - 3.7.2020 (2.7.2020 ob 22:07)BlonG Napisal: Skušal bom čim bolj natančno opisat vse skupaj. Toplotna črpalka je Kronoterm z zalogovnikom. Do konvektorja znamke Emmeti je/sta loceni cevi, ki sta v celoti izolirani. Toliko sem videl iz gradbenih fotografij. O madonca, kaj boš s 17° vodo v konvektorju? Jasno da ne razvlažuje in hladi! Ker so cevi do konvektorja izolirane, jasno znižaj temperaturo vode do kamor gre (predvidevam da 7°C). Temperaturo na konvektorju pa nastavi na želeno sobno temp., npr. 23°C. RE: Hlajenje s konvektorjem - BlonG - 3.7.2020 (3.7.2020 ob 08:51)Energetik81 Napisal:(2.7.2020 ob 22:07)BlonG Napisal: Skušal bom čim bolj natančno opisat vse skupaj. Toplotna črpalka je Kronoterm z zalogovnikom. Do konvektorja znamke Emmeti je/sta loceni cevi, ki sta v celoti izolirani. Toliko sem videl iz gradbenih fotografij. Aha, manjkajo mi dobri napotki/nastavitve - hvala za pomoč! OK, zdaj sem vod nastavil na 7°C, ampak se je na aplikaciji potem nastavilo na min 10°C. Predvidevam, da je to pač minimum od toplotne črpalke za vod od konvektorja. Iz konvektorja piha hladno (tam pa lahko nastavim min temperaturo 16°C), kot sem vajen iz klimatske naprave. Predvidevam, da pa potem centralno prezračevanje spet dviga notranjo temperaturo, ki kljub rekuperaciji, seveda ne more ohranjati (že) povsem ohlajenega zraka v hiši. RE: Hlajenje s konvektorjem - BojanF - 3.7.2020 (3.7.2020 ob 19:09)BlonG Napisal: Aha, manjkajo mi dobri napotki/nastavitve - hvala za pomoč! Tako je, kakršnokoli prezračevanje bo notranjo temperaturo približevalo zunanji, s tem da centralno prezračevanje z rekuperacijo bo to počelo v dosti manjši meri kot na primer zračenje skozi okna. RE: Hlajenje s konvektorjem - Fantocci2 - 6.7.2020 Zanimajo me PRAKTIČNE izkušnje s konvektorji za hlajenje: kateri so najtišji modeli? Zanimajo me taki z nizko višino za montažo pod strop, da izgleda kot notranje enote klime. Pozna kdo recimo Galetti FM modele? https://www.galletti.com/terminali-idronici/ventilconvettori-a-parete-alta https://www.galletti.com/public/site_document/1554129841-productsBC_FM_2019_EN.pdf Je še kaj boljšega (tišjega) na trgu? Kakšna Sabiana mogoče? RE: Hlajenje s konvektorjem - BlonG - 10.7.2020 Samo toliko, da dam povratno informacijo. Hlajenje s konvektorjem deluje v redu! Tudi vlaga je sedaj v mejah normale. TČ sem nastavil na najnižjo možno temperaturo (10°C) in konvektor tudi (na 16°C). To pa zato, ker 1. konvektor je v zgornji etaži na hodniku nad stopniščem (in nikomur ne piha neposredno v telo), 2. nisem spreminjal režimov/urnikov prezračevanja. (Če bo potrebno, ko bo čez dan zelo vroče, bom zmanjšal izmenjavo notranjega/zunanjega zraka - po urniku je med 14h in 15h je nastavljeno na max.) V hiši je sedaj od 21°C (hodnik) do 24°C (kuhinja). Vlažnost pa 50%. Morda ima še kakšen nasvet glede urnikov prezračevanja? Zagotovo se lahko še česa naučim. RE: Hlajenje s konvektorjem - mihaboy - 17.5.2022 Pozdravljeni, iščem priporočilo za mojstra, ki bi mi lahko vgradil stenski konvektor na predpripravljeno instalacijo in vezavo na toplotno črpalko. Že kar nekaj časa iščem mojstre vendar ali so neodzivni, se ne spoznajo na to zadevo, ali pa imajo zelo napihnjene cene, tudi čez 2k za 1 stenski konvektor. Vseeno plačam pošteno. lp |