PodSvojoStreho.net
elektroinstalacija za bazensko strojnico - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: elektroinstalacija za bazensko strojnico (/showthread.php?tid=78289)

elektroinstalacija za bazensko strojnico - airj - 1.7.2020

Živjo,

v bazenski strojnici bi moral boljše izvesti elektroinstalcijo. Glavni problem je bazenska črpalka v njej, ki se nahaja v vlažnem prostoru. Problem ne bi bil zelo velik, če bi bila strojnica v nekem oddaljenem prostoru, tako pa ta prostor meji na bazen in je pod nivojem okolice, tako da je teoretično možno, da bi ob poplavljanju zalilo strojnico. In elektroinstalacijo. FID stikalo imam sicer 30mA izven strojnice. 30mA diferenčni tok se mi zdi še vseeno visok za absolutno varnost, zato me od kakšnih bolj izkušenih zanima, ali se vgrajujejo še kakšna bolj občutljiva FID stikala (sem videl 10mA in menda tudi 5mA). Velik problem bi rešil tudi z motorjem črpalke, ki bi bil vodoneprepusten, kot je to npr za potopne črpalke, ali za ribnike. Ali se dobi takšne motorje posebej?

Hvala za pomoč.

RE: elektroinstalacija za bazensko strojnico - mirator - 1.7.2020

Seveda imaš črpalke v IP x8 zaščiti, ki pomeni trajno potopitev v vodi ali IP x7 za kratkotrajno potopitev.
Druga možnost je ločilni transformator ustrezne moči.
Sem pa prepričan, da je povsem dovolj zaščita z RCD stikalom s 30 mA diferenčnim tokom. Vedeti moraš, da je za človeka, poleg jakosti toka, nevaren tudi čas. RCD 30 mA izkopi v času, ki za človeka še ni nevarna kombinacija. Da pa boš mirno spal, pa brez problema, če imaš kvalitetno izvedeno inštalacijo, zamenjaš obstoječi RCD 30 mA z RCD 10 mA.

RE: elektroinstalacija za bazensko strojnico - airj - 1.7.2020

Ali potem ločilni transformator nudi 100% zaščito v takšnih primerih? Seveda vgrajen na varno mesto. Ali potrebujem še vedno FID stikalo (oz KZS) ?

Poznaš morda kakšne takšne črpalke z ipx8 zaščito? Sem našel samo potopne in za ribnike (se dobijo tudi do moči 1000W) le da bi potem moral nekako urediti montažo motorja na impeler. Samo motor (sinhronski/asinhronski) s takšno stopnjo zaščite pa ne.

RE: elektroinstalacija za bazensko strojnico - mirator - 1.7.2020

Ločilni transformator do 1. napake ščiti 100%. Ker ima oba pola galvansko ločena od ozemljitve, potem med enim ali drugim polom do zemlje oz. ozemljenih kovinskih delov, ni nobene potencialne razlike. Vseeno pa ti mora to inštalacijo izdelati strokovnjak. Pa tudi, ločilni transformator za takšno moč bi tehtal okrog 15 kg in tudi dimenzijsko ni perav majhen.

Glede črpalk se lahko pozanimaš tudi pri kakšnem dobavitelju bazenske tehnike.

Predlagam ti pa sledeči posredni način zaščite. V prostor s črpalko na tla, vgradi senzor vlage, ki ga priključiš na dodaten RCD. Ko bo senzor zaznal vlago, bo preko RCD stikala izklopil celotno inštalacijo v strojnici, ostali del pa bo še vedno nemoteno imel električno napetost.

RE: elektroinstalacija za bazensko strojnico - matejm - 1.7.2020

Pomembna pa je tudi, da imaš kvalitetno narejeno ozemljitev strojnice in kovinskih delov v bližini bazena, če ti slučajno RCD stikalo zataji.

RE: elektroinstalacija za bazensko strojnico - airj - 3.7.2020

To je vse urejeno, pač kot mora biti, le črpalka mi ni dala miru.