PodSvojoStreho.net
Razlaga elektro napeljave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Razlaga elektro napeljave (/showthread.php?tid=77809)

Razlaga elektro napeljave - markobb - 12.4.2020

V novo gradnji je razpeljana elektrikaa nepovezana. Ne v vticnicah ne v elektro omarci. Imamo samo 1 230V vticnico preko 16A varovalke za silo priklopljeno.

V eni sobi bi zacasno rad priklopil kalorifer 2400w in na podlajsku in razdelilcu se greje na stiku vticnica/vtikac. Podaljsek je dolg 15m in vrjetno to ni dobra dolzina za tako porabo. Pa se neves koliko so res debeli kabli notri.

Torej v sobi je potegnjen kabel mislim da 3x25mm katerega bo treba se brikat ker je zaporedno za ene 3 vticnice misljeno. Kabel je standard, mehek Modra,rjava, rumenozelena. 

Do te sobe je od elektro omarice v dolzini 4 m potegnjen pa mehek 3x25mm kabel ampak barve so pa crna oznacena z 1 in crna oznacena z 2 in rumeno zelena, pri tem kablu mi je cudno da je izolacijski ovoj oplastitve skoraj pol tanjsi od tistega ki je potegnjen v sobi, oba pa vsaj na uc zgleda imata isto 3x25mm sredico.
Zanima me zakaj je ta kabel od omarice do sobe takih barv in tanke izolativne oplastitve? 
Je to zato ker ima krajso razdaljo? Cudno mi je ker v omarici je vecina kablov v rjavi, modri in rumenozeleni varianti in samo 3. pari teh 2x crna in rumenozelena.

Za brikanje med zacrtanimi vticnicami pa lahko uporabim vrtne sponke?

RE: Razlaga elektro napeljave - xgego - 12.4.2020

(12.4.2020 ob 14:41)markobb Napisal: V novo gradnji je razpeljana elektrikaa nepovezana. Ne v vticnicah ne v elektro omarci. Imamo samo 1 230V vticnico preko 16A varovalke za silo priklopljeno.

V eni sobi bi zacasno rad priklopil kalorifer 2400w in na podlajsku in razdelilcu se greje na stiku vticnica/vtikac. Podaljsek je dolg 15m in vrjetno to ni dobra dolzina za tako porabo. Pa se neves koliko so res debeli kabli notri.

Torej v sobi je potegnjen kabel mislim da 3x25mm katerega bo treba se brikat ker je zaporedno za ene 3 vticnice misljeno. Kabel je standard, mehek Modra,rjava, rumenozelena. 

Do te sobe je od elektro omarice v dolzini 4 m potegnjen pa mehek 3x25mm kabel ampak barve so pa crna oznacena z 1 in crna oznacena z 2 in rumeno zelena, pri tem kablu mi je cudno da je izolacijski ovoj oplastitve skoraj pol tanjsi od tistega ki je potegnjen v sobi, oba pa vsaj na uc zgleda imata isto 3x25mm sredico.
Zanima me zakaj je ta kabel od omarice do sobe takih barv in tanke izolativne oplastitve? 
Je to zato ker ima krajso razdaljo? Cudno mi je ker v omarici je vecina kablov v rjavi, modri in rumenozeleni varianti in samo 3. pari teh 2x crna in rumenozelena.

Vse je videti ok. Pač je imel ta ki ti je delal elektriko kake kose, ki so mu ostali, pa ti je to dal not. Drugega razloga ne vidim. Delovalo bo vse bp, v kolikor je presek enak. Kar se izolacije tiče, se nimaš česa bati.
Fajn pa bi bilo da ti tudi fino montažo naredi električar, glede na zastavljena vprašanja, da ne bo potem nekje pokalo in se iskrilo.
Lp

RE: Razlaga elektro napeljave - matejm - 12.4.2020

(12.4.2020 ob 14:41)markobb Napisal: V novo gradnji je razpeljana elektrikaa nepovezana. Ne v vticnicah ne v elektro omarci. Imamo samo 1 230V vticnico preko 16A varovalke za silo priklopljeno.

Ta kabel mehkožilni je flex kabel, ki je bolj namenjen vlažnim prostorom in industrijam.  Ker je mehkožilni kabel, moreš ga na koncu zaključiti z votlicam, žico, katero pa boš uporabil kot ničelni vodnik , pa moreš poviti z modrim izolir trakom na obe dveh straneh.  Brikanje se naredi z  sponkami, nekateri ga tudi direktno na vtičnicah, toda bolj priporočeno je z  sponkami. Vse kar boš delal pa delaj v breznapetostnem stanju.

RE: Razlaga elektro napeljave - mirator - 12.4.2020

Več ali manj so ti že odgovorili. Gre pa za signalno krmilni kabel za napetost 300/500 V. Zaradi tega je tudi izolacija tanjša. Inštalacijski kabli so sicer za napetost 600/1000 V. Vendar če kabla ne boš preveč mehansko obremenjeval (preveč vlekel) bo kar v redu. Enofazno ga pa lahko obremeniš do 3,6 kW.

RE: Razlaga elektro napeljave - markobb - 13.4.2020

Kabel nebom mehansko obremenjeval ker so ze vsi v ceveh napeljani samo cudno mi je zakaj je tak kabel od omarice do sobe drugacen kot vsi ki so v sobah. Bom pogledal se drugi par ali dva ce sta v omarici isto misljena od omarice pa do prve tocke pa potem naprej po sobah standard bel ovoj kabel ker ce mi je elektricar sparal pa dajal notr kar mu je ostalo potem mi to ni vsec.

Ce bo ta ki sem ga omenil edini me kr matra da ga bi zamenjal.

Trdozilni kabli mislim da so samo 3faze ki pridejo v hiso seveda in en ali dva para ki gresta v druga nadstropja.
Vse ostalo je bel mehkozilni kabel s tremi zilami rjava, modra, rumenozelena.

Glede trajne obremenitve se 3x25mm kabel obremenjuje z 16A torej 3650W ce je standard napetost. V eni tabeli s preseki sem  videl tudi 20A. To je mogoce kratkotrajne obremenitve?

A na mehko zilne kable se standardno tiste alu votle tulce uporablja? 

Vticnice za dolgorocno obremenitev kot je kalolifer obstajajo vrjetno tudi z nazivi 20A? Ker standard 16A vticnica se lahko stopi.

RE: Razlaga elektro napeljave - mirator - 13.4.2020

Se moram popraviti in mi je pravzaprav kar nerodno, vendar motiti se, je človeško.
Tudi kabel NYM, ki se običajno uporablja za el. inštalacije je za napetost 300/500 V. Debelejša izolacija je verjetno zaradi možnosti nekoliko večje mehanske obremenitve.
Glede kabla si lahko povsem miren. Ne glej pa po raznih tabelah, kakšen tok lahko kabel prenese, ker je to za laika prezahtevno. Upoštevati moraš namreč cel kup faktorjev od temperature okolice, do možnosti odvajanja toplote iz položenega kabla do števila paralelno položenih kablov itd. Za preseke 2,5 mm2 upoštevaj varovalko 16 A, za 1,5 mm2 pa 10 A.
Takšni kabli, ki jih imaš položene se lahko trajno segrejejo do 70°C. Se pravi, če je v okolici temperatura, se kabel lahko segreje še za 40°C. In 70°C ni tako malo.

Votlice niso iz aluminija temveč iz pokositrenega bakra.

RE: Razlaga elektro napeljave - matejm - 13.4.2020

(13.4.2020 ob 07:13)markobb Napisal: A na mehko zilne kable se standardno tiste alu votle tulce uporablja? 

Vticnice za dolgorocno obremenitev kot je kalolifer obstajajo vrjetno tudi z nazivi 20A? Ker standard 16A vticnica se lahko stopi.

Veliko ti je že Mirator odgovoril. Z Kablom ni nič narobe, v določenih primerih se še bolje obnese kot NYM, v industriji se ga na veliko uporablja, pa ne samo za signale, ampak tudi za moči, kot so motorji.  Vtičnice schuko  ne obstajajo več kot 16A, če je več kot 16A se priklopi direktno ali preko industrijskega vtikača ( 3 polni). Ponavadi pa naprave, ki so bolj močnejše so 3 fazne in le redko srečaš enofazno napravo, ki je močnejša od 16A.

Spodaj pa maš sliko od votlic, ki se uporabljajo v tem primeru:
[Slika: e117.jpg]

RE: Razlaga elektro napeljave - markobb - 13.4.2020

Stikalo za luc prizigat vem da se dobi tudi 20A zato sem vprasal. Na kaloliferju nebom sedaj cvikal vtikac in priklapljal na sponke direkt v steno. 16A stikala vem da niso za dolgorocno obtemenitev nad 2kW tako da sem vprasal ce obstaja 20A vticnica.

Ok ce pravite da je tak kabel vredu potem bo vredu.

Danes itak vsi uporabljajo mehke kable kot vidim.

Pri nas sem videl tudi trd kabel v visini kjer bodo stikala v razvodni dozi potem od tam naprej pa se razdeli na stikala za luci in mehka zica dalje.

Vticnice imajo pa vse bel kabel notri. Nevem zakaj je tako mesane kable uporabljal na dolocenih delih in ne recimo povsod. Trde recimo do razvoda in mehke dalje po sobah.

RE: Razlaga elektro napeljave - matejm - 13.4.2020

Narobe si me razumel. Torej če ima original schuko vtikač, je  sigurno manjši porabnik od 16A ( vsi kaloferji, ki so večji kot 16A pa imajo trofazno napajanje)  Schuko vtikačev in vtičnic  ni nad 16A!!! Prav tako tudi izjemno redko vidiš enofaznega porabnika, ki je večji porabnik od 16A. To so ponavadi kakšni grelci in štedilnik, če ima stranka možnost samo enofaznega priklopa in ti se priklopijo direktno. 

Mešane kable je uporabljal zato, ker je imel konce z drugega objekta in jih je pri tebi uporabil. To so pač krajše linije.

RE: Razlaga elektro napeljave - markobb - 15.4.2020

(13.4.2020 ob 16:05)matejm Napisal:  Schuko vtikačev in vtičnic  ni nad 16A!!!

Stikala za luci pa so?

RE: Razlaga elektro napeljave - matejm - 15.4.2020

Stikala za luči ima naprimer tem do 20 A, za večje tokove pa se uporabljajo grebenasta stikala.

RE: Razlaga elektro napeljave - markobb - 15.4.2020

Moti me da na razlicnih vticnicah kalolifer greje kabel ali pine na koncu vtikaca, ali ga vtaknem v steno ali v podlajsek vse je normirano na 16A ampak se greje, pini se grejejo do meje da te spece ki jih primes. To pisem za razlicne objekte kjer sem probal omenjeni kalorifer, pravtako konvekcijsko pec oba izdelka 2 ali 2.4Kw nazivne moci, zato sem sel v smeri 20A vticnice.

Ali mi lahko poveš še za brikanje po dozah da pridem do zeljene doze kjer bi imel vticnico. Kaj se po standardu uporablja prozorne vrstne sponke v katero gredo vsi kabli iz ene strani, ali elektricarske sponke kjer se kabel dovede iz vsake strani?

Pri uporabi votlic se mi zdi iz mehanskega vidika spoja bolj smotrna uporaba te sponke
[Slika: vrstneelteh.jpg]

ko te sponke 
[Slika: tbt-2_5_10.jpg]

RE: Razlaga elektro napeljave - markobb - 16.4.2020

Ali so votlice za uporabo za razlicne premere kablov razporejene po barvah?
Katera barva je za 2.5mm2

RE: Razlaga elektro napeljave - matejm - 16.4.2020

(16.4.2020 ob 13:49)markobb Napisal: Ali so votlice za uporabo za razlicne premere kablov razporejene po barvah?
Katera barva je za 2.5mm2

Ja so različne barve. Za 2.5mm2 so modre. Sponke ni važno katere uporabiš. Če se ti vtikač greje tako, da te speče, potem imaš nekje slab stik. Ali razmajani kontakti v  vtičnici  ali slabi kontakti v  vtikaču .