![]() |
|
Mansardna soba - plesen - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Tema: Mansardna soba - plesen (/showthread.php?tid=77599) |
Mansardna soba - plesen - trije kamni - 9.3.2020 Pozdravljeni. Potreboval bi strokovno mnenje. Pri menjavi stropa v mansardni sobi sem opazil na deskah med špirovci plesen. Streha je stara cca 7 let. Kaj mislite, da je razlog temu? Puščanje strehe, ali je vzrok nastal od spodaj zaradi slabega zračenja stropa, kjer je bila nad 10 cm stiroporjem pritrjena (z vijaki na robovih) nenakšna paropropusta folija. Za kakršen koli odgovor bom zelo hvaležen. Prilagam foto za lažjo predstavo o situaciji. Lep dan vsem! RE: Mansardna soba - plesen - Energetik81 - 9.3.2020 (9.3.2020 ob 13:30)trije kamni Napisal: Pozdravljeni. Nisi napisal najbolj važnih podatkov, torej kakšna je bila sestava stropa po plasteh in kaj je trenutno nad deskami. Tukaj je skoraj 100% vzrok kondenza zaradi nepravilne sestave stropa. Eden od razlogov je že viden - deske tesno stisnjene skupaj. RE: Mansardna soba - plesen - trije kamni - 9.3.2020 Ja tako je stvar. Kaj je nad deskami ne vem, ker sem stanovanje kupil lani in se ne vidi. Od desk navzol pa je bilo tako: - nekakšna parna ovira, ki je bila pritrjena samo s samoreznimi vijaki na robovih nad katero se je na deskah nabirala omenjena plesen in ostanki semenk od miši ali polha, - 10 cm stiropor, - lesene letvice (podobno fabjonu) Upam, da ne bo potrebno razdirat strehe
RE: Mansardna soba - plesen - Energetik81 - 9.3.2020 (9.3.2020 ob 15:33)trije kamni Napisal: Ja tako je stvar. Kaj je nad deskami ne vem, ker sem stanovanje kupil lani in se ne vidi. Boš pač moral preveriti, kaj je nad deskami. Lahko samo upaš, da ni kakšne bitumenske lepenke ali podobne mojstrovine. Ta sestava je bila seveda vzrok kondenza, ampak da pri 7 let stari strehi niso uporabili parne zapore pod letvami (ne vem kaj s tem misliš, verjetno lesen opaž?), pa skoraj težko verjeti. RE: Mansardna soba - plesen - trije kamni - 9.3.2020 Hvala za to! In če je bitumenska lepenka, kaj to pomeni? RE: Mansardna soba - plesen - firefly - 9.3.2020 Streha je ze lahko 7 let stara, opaz in 10cm stiroporja pa je od prej. Manjkala je dobra mocna parna zapora. Tudi ce je paropropustna nad deskami. RE: Mansardna soba - plesen - trije kamni - 9.3.2020 Aha. In če nadaljujemo v konkretni smeri ... kaj bi vi naredili na mojem mestu?
RE: Mansardna soba - plesen - firefly - 10.3.2020 Ugotovil kaj je nad deskami. RE: Mansardna soba - plesen - Energetik81 - 10.3.2020 Ja, to najprej. Ampak glede na to, da je bila streha menjana par let nazaj, močno dvomim, da so gor dajali bitumen. Razen če je gor kakšna tegola in niso delali po navodilih. Če je nad deskami vse kot je traba, potem pač narediš podkostrukcijo za gips, nabašeš stekleno volno, čez dobro parno zaporo in poljubno oblogo. RE: Mansardna soba - plesen - trije kamni - 10.3.2020 Najlepša hvala za pomoč! |