![]() |
|
Obzidava kaminskega vlozka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Obzidava kaminskega vlozka (/showthread.php?tid=77485) |
Obzidava kaminskega vlozka - elvisserdarevic - 20.2.2020 Pozdravljeni vsi! Sodec po naslovu teme je mogoce zadeva preveckrat ponovljena ampak vseh potrebnih informacij nisem basel. Torej plan je, da bi v lastni reziji obzidal kaminski vlozek. Ker imam primarno ogrevanje na talno gretje,bi ksmin sluzil po potrebi,da bi ogrel dnevni prostor,kuhinko cca. 70m2. Kot je videno na sliki, bi imel kamin obzidan dolzine 130 cm,visina pa do stropa. Zrak sem speljal pod tlakom in je fi 70mm. V bistvu me mucijo samo sledece zadeve: 1. Pod kaminom je talno gretjo in ali bi lahko to zadevo resil na ta nacin,da bi zabetoniral plosco dimenzije komplet kamina. Torej dimenzija plosce bi bila 130 cm dolzine in cca 70 cm sirine. V plosco bi dal mrezo fi6 in cca 5 cm betona. 2. Plan je zidat do kamina s siporeksom in naprej od kamina do stropa s samotno opeko ali s cim drugim? 3. Ali bi moral vgraditi vetilator za topli zrak?Ali je nuja oz je nujno potreben? 4. Spodaj bi dal eno rezo za mrzli in zgoraj eno za topli luft. Je dovolj ena reza? 5. Bo dovolj fi70 za dovod mrzlega zraka in ali cev kaj odrezem ali jo pustim za kaminom? Gledal sem ta vlozek: https://www.bolha.com/ostala-ogrevalna-tehnika/kaminski-vlozek-antek-10-kw-oglas-1969287 Ker zidam vse v lastni reziji in je hud manko financ, me zanima ce je vlozek v redu?
RE: Obzidava kaminskega vlozka - nacek - 20.2.2020 Na TV vključi gorenje kamina in uživaj v prihranjenem denarju RE: Obzidava kaminskega vlozka - elvisserdarevic - 20.2.2020 (20.2.2020 ob 16:43)nacek Napisal: Na TV vključi gorenje kamina in uživaj v prihranjenem denarju Ja, razumem da ni pocen. Sem dobil ponudbo za 3k in smatram,da je cena previsoka. Mislim, da realno in v kolikor bom sam obzidal,bo tudi cena temu primerna. Sam rabim pomoc pri vprasanjih RE: Obzidava kaminskega vlozka - Integral - 20.2.2020 Sam se ukvarjam s podobno dilemo. Do montaže imam še nekaj časa, sem pa med raziskovanjem naletel na sistem Promafour, ki deluje zelo obetavno, saj se polaga podobno kot npr. knauf in ga z lahkoto izvedeš sam, če nimaš dveh levih rok. V Sloveniji imamo zastopnika, za cene se pa še nisem zanimal... https://www.youtube.com/watch?v=ORMzC5dWoGk RE: Obzidava kaminskega vlozka - Origin - 20.2.2020 promat ploščca 1250x1200x30stane 52€. Niso ravno ugodne. Potrebujes pa se profile, lepilo itd... RE: Obzidava kaminskega vlozka - Integral - 20.2.2020 No ja, cena res ni nizka. Za obzidavo nekega povprečnega kamina, bi potreboval koliko? Recimo kakšnih 5 plošč? Plus lepilo, izolacija, montažni material. Na koncu te pride material kakšnih 500€, kar je še vedno bistveno bolj ugodno, kot ponudba za 3000... RE: Obzidava kaminskega vlozka - VseJeZeZasedeno - 20.2.2020 Zidaj od dna s samotom, zakaj bi kompliciral s siporeksom. Dovod zraka speljes direkt v vlozek ce le ima priklop. 10 kW zna biti prevec. Imam ventilator in resetki pa ventilator redko prizgem. Je naravno krozenje zraka dovolj mocno-resetka mora biti velika (tudi spodaj). Med vlozkom in obzidavo je tudi reza kjer srka zrak. Ce bi se enkrat bi jaz namesto vlozka in obzidave dal kaminsko pec. RE: Obzidava kaminskega vlozka - elvisserdarevic - 20.2.2020 (20.2.2020 ob 20:44)VseJeZeZasedeno Napisal: Zidaj od dna s samotom, zakaj bi kompliciral s siporeksom. Dovod zraka speljes direkt v vlozek ce le ima priklop. 10 kW zna biti prevec. Imam ventilator in resetki pa ventilator redko prizgem. Je naravno krozenje zraka dovolj mocno-resetka mora biti velika (tudi spodaj). Med vlozkom in obzidavo je tudi reza kjer srka zrak. Ce bi se enkrat bi jaz namesto vlozka in obzidave dal kaminsko pec. Super hvala vsem za odgovore. Kaj pa s tem, ko imam pod kaminom talno gretje? A bi za šolal in zabetoniral? Ne želim,da bi čez čas se kamin nagnil RE: Obzidava kaminskega vlozka - andekk - 21.2.2020 jaz imam pod kaminom talno gretje pa nisem kompliciral, na siporeks sem postavil kaminski vložek kot na dve nogici vrjanta in potem obzidal do vrha kamina s siporeksom, naprej pa šamotno opeko. Vse skupi prevleku z mrežico in lepilom, pokital in pobarval. ventilator ni potrebnem samo glej da boš mel čim večjo rezo, jaz imam spodaj priblizno 20x10 cm, zgoraj pa dve, levo in desno priblizno 15x10 cm. Sicer v uporabi šele 2 kurilni sezoni, ampak zaenkrat vse ok, brez problemov. Lepo zagreje, šamot pa se mi zdi da ni nekega večjega efekta, je topla stena, ampak do zjutri ponavadi ne čutiš več da bi kaj toplote oddajal, lp, andekk aja še tole, tale vložek če prav vidim nima pripravljeno da bi zrak speljal za izgorevanje od zunaj, pomoje jemlje zrak iz prostora spredaj pod steklom k so na sliki vidne neke reže, to pol ne vem kaj ti bo pomagala tista cev pod kaminom ?! jaz imam nordico, ki ima fi110 če se ne motim za priklop zunanjega zraka od spodaj. RE: Obzidava kaminskega vlozka - pecikeramika - 21.2.2020 Pozdravljeni! 1. Temelji bi priporočil narediti kar iz siporeksa, katerega bi sidral v steno. 2. Ja lahko tako pozidate kot ste predlagali. Ponavadi se do kurišča pozidam s siporeksom, ob kurišču s pečarsko opeko, nad kaminom pa se najlažje pozida z opečnimi plenatami, ker so večjih dimenzij, ali šamotnimi za večjo akumulacijo. Nekje 30 cm pod stropom se kamin prekrije da se tam da še izolacija, ta del pa se lahko prav tako pozida s siporeksom ali opečnimi planetami. 3. Topli zrak se dviga, zato ne potrebujete za kamin ventilatorja. Ventilator se uporablja le v primerih, ko želimo topli zrak pošiljat po cevi v drug prostor kot je kamin, in le v primerih če je ta cev daljša kot 3m. 4. Ena rešetka zgoraj in en spodaj je dovolj, priporočljivo je da ima zgornja rešetka regulacijo za dovajanje toplega zraka v prostor. 5. Za dovod zgorevalnega zraka bo fi 7 cm bolj malo. Nek minimum je fi 12,5 cm ali dvakrat po fi 7cm. Dovod zraka se pri sodobnih kuriščih priklopi direktno na kurišče. Ne pozabiti na izolacijo proti stropu in zadnji steni. Kaminski vložek ki ste ga izbrali vam ne bi svetoval vgraditi, ker nima sodobne tehnologije, taki vložki so se vgrajevali včasih. Med drugim nima priklopa zraka na kurišče ampak zrak jemlje iz prostora, razvod zraka imajo sodobna kurišča iz pepelišča in ob steklu, nima regulacije dovoda zraka, nima kurišča obloženega s šamotom, nima deflektorja, priporočljivo je da je vložek težek vsaj okoli 200kg, za akumulacijo toplote... Več nasvetov za kamin si lahko preberete tukaj: https://www.peci-keramika.si/kamini-pogosta-vprasanja/ RE: Obzidava kaminskega vlozka - premak - 21.2.2020 (21.2.2020 ob 11:42)pecikeramika Napisal: Nek minimum je fi 12,5 cm ali dvakrat po fi 7cm.Ne dvakrat po 7 ampak vsaj trikrat, pa še vedno bo skupno manjša površina kot ena 12,5. Nekje 3 in pol cevi od 7cm imajo isti pretok kot ena 12,5. RE: Obzidava kaminskega vlozka - elvisserdarevic - 21.2.2020 Hvala vsem za odgovore in mnenja. Tezava je potem samo v dovodu zraka. V bistvu nikjer drugje nimam odprtine kot pa obstojeca (zaradi polozenega talnega). Edino kar mi preostane je da bi moral postemati in cev od fi7 zamenjati z vecjo? Je res nujno? pecikeramika Kolk je pa priporocljiva debelina siporeksa za obzidat in za izolacijo? RE: Obzidava kaminskega vlozka - pecikeramika - 28.2.2020 (21.2.2020 ob 15:35)elvisserdarevic Napisal: Hvala vsem za odgovore in mnenja. Tezava je potem samo v dovodu zraka. V bistvu nikjer drugje nimam odprtine kot pa obstojeca (zaradi polozenega talnega). Edino kar mi preostane je da bi moral postemati in cev od fi7 zamenjati z vecjo? Je res nujno? Kar je siporeksa ponavadi pozidamo debeline 5cm ali 7,5cm. |