PodSvojoStreho.net
Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? (/showthread.php?tid=77304)

Strani: 1 2 3

Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Lana_ - 26.1.2020

Pozdravljeni,

tehnični prostor z notranjo enoto toplotne črpalke in bojlerjem bomo imeli v garaži, ki se bo držala hiše. Garaža bo zidana z 20 cm modularcem in izolirana s 5 cm stiropora. Imela bo 5 m široka dvižna vrata.

Mislite, da lahko voda v garaži zmrzne? Bi bilo po vašem mnenju treba imeti možnost ogrevanja? Izvajalec pravi, da naj napeljemo talno gretje na 20-25 cm, vendar se mi zdi cena cca 1700+ddv za 40 m2 nekoliko visoka. 

Kaj menite, da bi bilo najbolj pametno storiti?

Hvala in LP,
Lana

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Hanzi - 26.1.2020

Predvidevam da bo hiša ogrevana. Kaj je nad garažo? 
Ni variante. 
Bi ti  pa talno gretje prišlo prav če bo iz garaže kdaj nastalo kaj drugega
 Če se vkljub vsemu bojiš, na bolhi kupiš velik radiator za 20 evrov in ti naj ga monter priključi. Če je napeljava nekje blizu (glede na to da imas tc vgarazi ne more biti daleč!); Ti za priklop tistega radiatorja spet ne more obrat za trimestno cifro v evrih.

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - letalec007 - 26.1.2020

Itak ,da zmontiraj radjator (velik) ali pa si vsaj pripravi cevi.Pozimi boš verjetno tudi kaj čaral po garaži pa ne boš glih užival blizu ledišča.Mi imamo enako .Tehnični prostor neogrevan nismo pa nikoli imeli težav z zmrzovanjem.Sem pa v garažo letos počil radjator

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Lana_ - 26.1.2020

(26.1.2020 ob 05:28)Hanzi Napisal: Predvidevam da bo hiša ogrevana. Kaj je nad garažo? 
Ni variante. 
Bi ti  pa talno gretje prišlo prav če bo iz garaže kdaj nastalo kaj drugega
 Če se vkljub vsemu bojiš, na bolhi kupiš velik radiator za 20 evrov in ti naj ga monter priključi. Če je napeljava nekje blizu (glede na to da imas tc vgarazi ne more biti daleč!); Ti za priklop tistega radiatorja spet ne more obrat za trimestno cifro v evrih.

Garaža bo kot prizidek, zato je hiša ne bo nič ogrevala. Nad njo ne bo nič, streha pač. Se mi zdi, da bo temperatura vode prenizka, da bi jo lahko radiator ogrel...

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Hanzi - 26.1.2020

Zagotoviti bo toliko ogrel da ne bo zmrznila ostala voda.

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Fery - 26.1.2020

2 jurja za par metrov cevi?
Boljše, da sploh vode ne potegnete noter. 2 jurja me je koštalo talno za celo bajto.

Pri nas je 15 stopinj v neogrevani garaži. Neizoliran vmesni zid, 25 cm, pač svoje naredi. Je pa garaža navzven normalno izolirana.
Je pa res, da imamo samo 3 metre dvižnih in še te so za razred ali dva bolj izolativne, od šare, ki se prodaja na veliko.

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Fantocci - 26.1.2020

(26.1.2020 ob 00:38)Lana_ Napisal: Pozdravljeni,

tehnični prostor z notranjo enoto toplotne črpalke in bojlerjem bomo imeli v garaži, ki se bo držala hiše. Garaža bo zidana z 20 cm modularcem in izolirana s 5 cm stiropora. Imela bo 5 m široka dvižna vrata.

Mislite, da lahko voda v garaži zmrzne? Bi bilo po vašem mnenju treba imeti možnost ogrevanja? Izvajalec pravi, da naj napeljemo talno gretje na 20-25 cm, vendar se mi zdi cena cca 1700+ddv za 40 m2 nekoliko visoka. 

Hvala in LP,
Lana

Postavi radiator (kot so ti svetovali) ali pa kupiš konvekcijski grelec, ki ima nastavitev zaščite pred zmrzaljo, nekaj takega:
https://www.mimovrste.com/konvekcijski-radiatorji/ecg-konvektor-tk-2040-dr-crn
(jaz sem podobnega našel v Lidlu še ceneje).

Postaviš ga blizu vodne inštalacije in v prostoru bo držal konstantnih 3-4°C. Poraba ne bo omembne vredna (ranga par € na mesec, rabiš ga pa itak 3-4 mesece na leto).
Ko (če) pa boš rabil kaj več temperature, pa bo zaradi vgrajenega ventilatorja in večje moči lahko na hitro še bolj ogrel prostor.

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Lana_ - 27.1.2020

(26.1.2020 ob 23:17)Fantocci Napisal:
(26.1.2020 ob 00:38)Lana_ Napisal: Pozdravljeni,

Hvala in LP,
Lana

Postavi radiator (kot so ti svetovali) ali pa kupiš konvekcijski grelec, ki ima nastavitev zaščite pred zmrzaljo, nekaj takega:

Postaviš ga blizu vodne inštalacije in v prostoru bo držal konstantnih 3-4°C. Poraba ne bo omembne vredna (ranga par € na mesec, rabiš ga pa itak 3-4 mesece na leto).
Ko (če) pa boš rabil kaj več temperature, pa bo zaradi vgrajenega ventilatorja in večje moči lahko na hitro še bolj ogrel prostor.
Tole se mi zdi kar elegantna in predvsem precej cenejša varianta. Hvala!

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Homer - 28.1.2020

Popolnoma zadovoljiva rešitev!

Po mojih izkušnjah, pa garaža nikoli samo garaža, ampak postane še odlagališče in skladišče.
Zato bi raje dal nekaj na strop. Morda celo IR.......

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Energetik81 - 28.1.2020

(27.1.2020 ob 19:01)Lana_ Napisal:
(26.1.2020 ob 23:17)Fantocci Napisal: Postavi radiator (kot so ti svetovali) ali pa kupiš konvekcijski grelec, ki ima nastavitev zaščite pred zmrzaljo, nekaj takega:

Tole se mi zdi kar elegantna in predvsem precej cenejša varianta. Hvala!

Ker imaš neposredno zraven ogrevalni vir, in to TČ, se mi zdi to nesmiselna rešitev. Inštalater naj iz izvoda potegne 2 dovoda za radiator (ko bo že itak delal), nabaviš en radiator s termostatskim ventilom in bo rešeno.

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - pentax - 28.1.2020

Če že sprašuješ kaj je najbolj pametno, potem je to, da vgradiš talno gretje v to garažo...v lastni režiji te bo stalo nekaj sto evrov in ločena veja ti omogoča, da imaš kadarkoli v tem prostoru še kaj drugega, kot to kar zdaj misliš, da bo. To je najbolj pametna izvedba, vse ostalo so kompromisi.

@Energetik81

Ja in ne ......

Če TČ zatrokira, se izklopi in te ni doma, pa bo čez čas vse zmrznilo

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - Energetik81 - 28.1.2020

(28.1.2020 ob 10:53)Homer Napisal: Ja in ne ......

Če TČ zatrokira, se izklopi in te ni doma, pa bo čez čas vse zmrznilo

V ta namen ima lahko stalno priklopljeno tole, s termostatom na min...

https://www.merkur.si/elektricni-kalorifer-mq-fh-03/

Rešitev je kolikor hočeš.
Skupni imenovalec je, da moraš to garažo ogrevati na tak ali drugačen način.
Seveda bo vsak kalorifer dovolj......., ampak to so neke rešitve "samo da je".

Ker je ta garaža očitno še v surovem stanju, bi jaz naredil neko trajno rešitev:
- talno
- stropno
- ogrevanje cevi z grelnimi kabli
- električni stenski grelec 
(npr: https://www.mimovrste.com/kaloriferji-termoventilatorji/iskra-elektricni-stenski-grelec-ptc-2021l )
(raje kaj boljšega)
- .........

RE: Lahko voda v neogrevani garaži zmrzne? - pentax - 28.1.2020

Vsak tak kompromis je dolgoročno lahko problem. Ne rečem, da bo pri OPju tudi tako, le zavedati se mora, da talnega naknadno ne bo delal, če ga ne bo zdaj, ko stane najmanj. Sam bi naredil talnega in odmislil zadevo.