![]() |
|
Topla voda v novogradnji - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Topla voda v novogradnji (/showthread.php?tid=77251) Strani:
1
2
|
Topla voda v novogradnji - Mik3 - 16.1.2020 Pozdravljeni, v novogradnji imam težavo, da nikakor ne uspem v pipe "priklicati" tople vode. Veš čas teče mrzla tako iz toplega kot mrzlega ventila (pipe še niso montirane). V kuhinji imam vezano toplo vodo na mrzlo s pleteno upogljivo cevjo. Če cev upognem, da prekinem povezavo mi pri vseh pipah priteče vroča voda iz ventilov tople vode, tako kot mora. A curek postopoma upada dokler topla voda več ne teče. Ko pleteno cev v kuhinji sprostim ponovno iz vseh ventilov priteče mrzla voda. Sanitarno vodo ogrevam s toplotno črpalko vaillant. Prosim za nasvete kaj bi lahko bilo. RE: Topla voda v novogradnji - Hanzi - 16.1.2020 Kaj imaš tisto v kuhinji v drugem odstavku? Sliko prosim. Ker sumim (kot tudi sam ugotavljas) da bo tam narobe. Podobno težavo imam jaz, če pustim eno pipo odprto na mlačno (vendar iz nje ne teče voda, slauf za zalivanje vrta, pralni stroj vezan na tuš pipo). Potem imam na pipah mlačno namesto vročo vodo. RE: Topla voda v novogradnji - Fery - 16.1.2020 Pa saj je napisal. Zvezano ima toplo in mrzlo skupaj. Ker ima mrzla manj upora (ali kaj podobnega), posledično samo ta teče povsod, če ne blokira povezave. RE: Topla voda v novogradnji - Josef - 17.1.2020 (16.1.2020 ob 23:25)Hanzi Napisal: Kaj imaš tisto v kuhinji v drugem odstavku? Sliko prosim. Monter je naredil napake resne napake Raje pokličite druge mojstre RE: Topla voda v novogradnji - dragoF - 17.1.2020 Moje področje je sicer elektrika in ne voda, kljub vsemu pa bi po kmečki logiki naredil naslednje: 1. Zaprl glavni ventil, da ne bo poplave 2. odstranil tisto povezavo v kuhinji in mamestil čepe na obe luknje, če še nimate pip. To je začasna povezava, ki jo dajo vodovodarji, da testirajo inštalacijo. 3. Odprl glavni ventil in preveril, da pri čepih ne pušča. 4. Najpomembnejše, odprl ventil za dovod vode v bojler, ker je sigurno zaprt, sklepam da se je bojler polnil v nasprotni smeri preko tiste povezave. RE: Topla voda v novogradnji - Energetik81 - 17.1.2020 (17.1.2020 ob 08:21)dragoF Napisal: Moje področje je sicer elektrika in ne voda, kljub vsemu pa bi po kmečki logiki naredil naslednje: Bi rekel, da je to najbolj logična razlaga. Ventil na dovodu hladne vode v bojler je zaprt. Ko odpreš "vročo" pipo, teče preko tiste povezave mrzla voda. Ko prekineš povezavo, tlak v bojlerju in ekspanziji začasno porine toplo vodo iz bojlerja do vroče pipe, nato preneha. Torej naredi, kot je napisal dragoF. RE: Topla voda v novogradnji - Fery - 17.1.2020 Zagotovo je ventil v bojler zaprt. Ker če povezovalno cev pretisne, priteče vroča voda od soseda. Popolnoma logično. Po mojem sta oba za Nobelovo. Za forumsko svetovanje pa sploh. RE: Topla voda v novogradnji - dragoF - 17.1.2020 Forum je mesto, kjer lahko vsak napiše, kar misli, pa vendar z namenom, da pomaga nekomu, ki išče kakšno pomoč ali nasvet. Za to je zaželjeno, da na vprašanja odgovarjajo tisti, ki z nekakšnim logičnim odgovorom lahko pomagajo, ne pa nekdo, ki o stvari nima pojma. Primeri: NIsem še slišal, da bi mrzla voda imela manj upora kot topla. Sploh si ne znam predstavljati na kakšen način, zato se že veselim kakšne argumentirane razlage na to temo. Primer, da bi v stanovanjski hiši, novogradnja, pritekla topla voda od soseda, ob postopku, ki ga je opisal avtor, pa je ena velika neumnost. Upam da je avtor že rešil težavo po postopku, ki sem ga zgoraj opisal. RE: Topla voda v novogradnji - Fery - 17.1.2020 Al bo. Nekoč, nekje. RE: Topla voda v novogradnji - Homer - 18.1.2020 Tako kot je dragoF napisal...... RE: Topla voda v novogradnji - Mik3 - 18.1.2020 Hvala vsem za odgovore in pomoč. Glede nasvete DragoF sem prišel do točke 4 in... Se zalomi, ker ne najdem ventila za "bojler" oziroma sanitarno vodo mi ogreva notranja enota vaillant unitower toplotna črpalka zalogovnik z 190 l. Če sem prav razumel bi moral napolniti zalogovnik z mrzlo vodo? V modul enoti s katero upravljam z toplotno črpalko imam opcijo 1x polnjenje zalogovnik. Na zalogovniku sta le 2 manjša ventila na vrhu enote (priloga, slika). Je možno, da s tema odpiram dotok vode v zalogovnik? Še slika kako je izgledalo preden sem v kuhinji namestil ventile. Mrzla voda povezana na toplo. Še slika kako je izgledalo preden sem v kuhinji namestil ventile. Mrzla voda povezana na toplo. RE: Topla voda v novogradnji - Energetik81 - 19.1.2020 1x polnjenje zalogovnik nima veze s polnitvijo z vodo! To je samo glup prevod v SLO. To pomeni, da ti gre pač brezpogojno 1x ogreje bojler na nastavljeno temperaturo. Poišči ventil, ki ti spušča mrzlo vodo iz vodovoda v Unitower. Če pa tega ne najdeš, ti je edina rešitev, da pokličeš inštalaterja ali serviserja... RE: Topla voda v novogradnji - puma91 - 22.1.2020 Po sliki sodeč, zna biti črni ventil pod 3 piktogramom iz leve. Verjetno piše tudi v navodilih. Javi kako si rešil RE: Topla voda v novogradnji - Dawid - 22.1.2020 Zakaj ne pokličeš vodovodarja, oz. mojstra, ki je tako povezal? Očitno nekaj ne štima, vsekakor delo za vodovodarja, da bo vse tako kot mora biti. RE: Topla voda v novogradnji - Mik3 - 22.1.2020 Vodovodar, oziroma "mojster", je bil pri hiši preden sem napisal objavo na tem forumu. Ko je videl napeljavo v kuhinji, je stisnil pleteno cev... Nakar je topla voda res pritekla, a žal nisma počakala dovolj dolgo da bi videla, da kmalu neha. Glede ventilov na TČ je bil skop in mi zagotovil, da je vse ok..., da nimam kaj za "šraufat" okoli ventilov pri TČ. Ko sem v kuhinji namesto pletene cevi, ki povezuje toplo in mrzlo vodo namestil ventile, sem ugotovil, da topla voda po kakšni minuti preneha teči. Ko ventile povežem s cevjo, ponovno požene toplo vodo v obtok, a vse le za slabo minuto. Sedaj, ga čakam... in v tem času bi rad sam ugotovil rešitev ( z vašimi nasveti), ker do takšnih " mojstrov " kot je ta imam odpor. V končni fazi je hiša grajena na ključ in v garanciji tudi vodna napeljava, v kolikor bi bilo kaj res konkretno narobe bo za to moral poskrbeti investitor oz. ta, ki je gradil. Javim jutri, ko bom preiskal vse možne ventile za TČ. |