![]() |
|
Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev (/showthread.php?tid=77189) Strani:
1
2
|
Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - matjaz1973 - 7.1.2020 Obnavljamo stanovanje, ki je bilo grajeno v začetku šestdesetih. Električne inštalacije so dvožilne, uporabljeni so PPR kabli (ploščati, pritrjeni na opeko, preko njih omet). Dovod v stanovanje je 4-žilni, tri faze in nula, ozemljitvenega vodnika ni. Razmišljamo o tem, da ohranimo obstoječo inštalacijo, bi pa do vseh vtičnic potegnili tretjo žico za ozemljitev, vse ozemljitve pa v omarici povezali in vgradili FID stikalo. Žico za ozemljitev bi do vtičnic povlekli po estrihu, v fugi med steno in estrihom je povsod vsaj cm prostora. Od estriha do vtičnic pa bi s fleksarco zarezal ozek utor in speljal žico do doze. Na ta način bi z minimalnim gradbenim posegom dvignil nivo varnosti električnih inštalacij, vsaj po mojem laičnem mnenju. Kaj menite ostali? RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - GDomen - 7.1.2020 instalacija stara 50-60 let....prenavljaš stanovanje....prva stvar, ki jo je treba pri tem naredit je, da se komplet zamenja elektro instalacija. Sicer bo vse ostalo brezveze... RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - matjaz1973 - 7.1.2020 (7.1.2020 ob 16:16)GDomen Napisal: instalacija stara 50-60 let....prenavljaš stanovanje....prva stvar, ki jo je treba pri tem naredit je, da se komplet zamenja elektro instalacija. Sicer bo vse ostalo brezveze... Saj na prvo žogo sem tudi jaz razmišljal, da bi bilo najbolje vse odštemati in zamenjati z novimi kabli, morda jih tudi dati v cevi. Ampak potem sem v zvezi s tem veliko pregooglal in spraševal naokoli in nisem našel kakšnega res tehtnega argumenta, zakaj bi bilo potrebno stare PPR kable zamenjati. Zakaj si tako zelo prepričan, da je menjava kablov smiselna in potrebna? Zaradi požarne varnosti? RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - Fery - 7.1.2020 Ki je boljša, kot bo nova? V bistvu zato, ker najbrž ni tako, kot tebi paše. Pa velikokrat so izolacijo PPR scvrli s termoakumulacijskimi, ki so jih nažigali kot pri norcih. Včasih so imeli denar. Koliko pa sploh še rabiš ozemljitev? Na par vtičnicah. Ostalo je vse brez. Lahko tudi izbiraš aparate, ki jo ne rabijo. Ostale vtičnice daš take, ki ne dovoljujejo vtikanja aparatov, ki potrebujejo ozemljitev. RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - Homer - 7.1.2020 To je tako kot bi plesniv zid pobarval in rekel, da si rešil problem RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - mirator - 7.1.2020 (7.1.2020 ob 15:58)matjaz1973 Napisal: Obnavljamo stanovanje, ki je bilo grajeno v začetku šestdesetih. Električne inštalacije so dvožilne, uporabljeni so PPR kabli (ploščati, pritrjeni na opeko, preko njih omet). Dovod v stanovanje je 4-žilni, tri faze in nula, ozemljitvenega vodnika ni. Če že obnavljaš, najbrž obnavljaš za vsaj par 10 let, zato poslušaj @GDomna. Tvoja ideja bi sicer bila dobra za kakšno prehodno obdobje, na daljši rok pa bi lahko prinesla kar precej nevšečnosti. N.pr. nekdo bi nekaj vrtal, ti bi mu pa pozabil povedati, da je tam zaščitni vodnik. Vodnik bi se prekinil in vtičnica bi ostala brez zaščite itd. RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - Homer - 7.1.2020 Sicer že vse napisano, pa vendar ..... Zagotovo instalacija iz 60ih let, dandanes večinoma ne ustreza več ne po razporeditvi in ne po številu vtičnic in stikal. Skorajda sem prepričan, da je med tem časom bilo tudi marsikaj spremenjeno bolj na "divje" in po bližnjicah. Kontakti v vtičnicah slabi, priklopi v razdelilnih dozah brez sponk (žice zgolj medsebojno povite s kleščami). Vse skupaj izolirano tedaj verjetno še s platnenim izolir trakom, ki je že zdavnaj razpadel. Popravljanje "razkopanega" zidu bo potrebno za dodajanje ene žice ali za vgradnjo novih cevi. Samo štemanje pa danes z električnim orodjem ni nek veliki problem. Če so vtičnice in stikala še iz 60ih, je verjetno to dandanes že v precej "ubogem" stanju. Sploh da ne govorimo o tem, da dandanes takih ne boš več dobil. Torej bo vse skupaj bilo neestetsko, saj bo vse skupaj iz "vseh vetrov". Že razumem, da vse to pomeni denar, ampak mislim, da na napačnem koncu šparaš ...... RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - Fery - 7.1.2020 Vseeno nisi napisal, kaj bo boljše. Ok, če misli ozemljitev vleči, je res boljše, da vleče vse. Itak bo razbijal. Če jo pa ne bo (v gospodinjstvu nimam niti enega prenosnega aparata, ki bi mu prišla prav), potem naj pa tudi žice pusti te, kot so. Baker je baker. Če je baker. Sicer se zdaj, baje, itak vleče neke kitajske žice, ki imajo namesto deklariranih 2,5 mm2, vse od 3 pa do 1 mm2 razvlečeno po dolžini. Vsaj konkurenca tako pravi za ostale. Klasična štromarska je, da pokličejo štromarja, ker eno varovalko meče ven in ko ta zapusti stanovanje, imajo komplet novo napeljavo, nove omarice, še to jim uturi, da morajo števec prestaviti ven. In imajo, seveda, tudi veliko, veliko jurjev manj. Dela pa tako kot prej. Še dobro da me je zadnjič sunilo kot prašiča doma. Sem bil prepričan, glede na to, da imam vse stoprocentno izvedeno in izmerjeno, da sem nekako varen. V resnici me glih tako lahko ubije kot zajca. Varovalke, Fid-i, kzs-ji gor ali dol. RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - erazem33 - 7.1.2020 Fery po svoje imaš prav. Današnji drati so bl plastika kot baker. Ampak, jst bi vseeno menjal kpl. dal cevi in seveda vedel kje je kaj. Mogoče je za razmislit in ne menjavat vsega in v vseh prostorih, čeprav na koncu je to samo eno veliko skropucalo... Moja izkušnja. Živim v bajti podobne starosti. PPR. Problem? Na določenih delih bajte, je vgrajen PPR, ki ni glih oblečen v klasično "plastiko" ampak neke vrste "gume". Kaj se dogaja? v dozah mi razpada in vsake toliko seveda lep "BUM". Pokrov doze odnese iz zida in seveda varovalka fuč... In po spominu ta veja ni bila nikoli obremenjena s termoakumulacijko, ki je bila seveda del inventarja. ps. tole pišem prav pod eno tako dozo...
RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - VseJeZeZasedeno - 7.1.2020 Ne spoznam se najbolj ampak ce ta nova ozemljitev ne bo povezana z zemljo potem to ni ozemljitev. Ce bo pa imela neko funkcijo pri fid-u pa naj kdo drug pove. RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - stlux - 8.1.2020 (7.1.2020 ob 21:10)Fery Napisal: 1. Vseeno nisi napisal, kaj bo boljše.1. Boljše je vse: novi spoji, nova izolacija, manj uhajvih tokov, ob okvari lahko zamenjaš drat brez štemanja v na novo opremljenjem stanovanju, ustrezno dimenzionirani vodniki, požarna varnost, občutek varnost, zaščitni vodnik, fid, kzs itd... 2. Kar neki, a ko jaz šipo razbijem mi menjajo vsa okna in še vhodna vrata pol pa za vsak slučaj še dvižna in drsna na novo v kovačiji skujejo wtf? 3. Pred nesrečo in neumnostjo se težko skriješ, obstajajo pa pomagala ki jo do neke mere preprečujeo ali pa celo preprečijo. Videno večkrat od bazenov in nestrokovne/lapsus izvedbe. In dejansko rešujejo življenja (in minimizirajo posledice/stroške ), hočeš to priznat,? pa gor ali dol. 4. Upam da je avtor dobil odgovor zakaj? RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - GDomen - 8.1.2020 Če bi bilo stanovanje za prehodno obdobje, potem bi rekel pusti stat instalacijo, če deluje, o zaščitnem vodniku pa nima smisla razmišljat. Ampak tu je govora o prenovi stanovanja...ko bo vse razkopano in je to edina prilika, da dejansko opraviš stvari tako kot je treba za naslednjih 50 let. Ali pa si to prenovo jaz narobe razlagam in boste le na novo prebelili zid, pobrusli parket in očistli okna...če je tako, pusti stat instalacijo, boš napravil kompletno novo, ko bo ta ustrelila (upam da ne zagorela), do takrat pa daš na stran keš za izvedbo tega....ampak takrat boste mogli spet vse spraznit in na pol razbit stanovanje.... RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - Fery - 8.1.2020 Čisto tako, malo brezvezna. Na severu so PVC cevi z žicami redkost v novogradnjah. V blokih pa utopija. Tako, kot se jaz čudim, kako da vse delajo s PPR, se oni čudijo, da kdo dela drugače. RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - Homer - 8.1.2020 "Na severu"? Kaj je to? Za Uralom ali kaj? Sicer pa lahko daš za primer tudi Američane v njihovih lesenih hišah, kjer tudi ni cevi.... Lahko vzamemo za primer tudi arabski svet, kjer so napeljave že na ulici tako kaotične, da se lahko samo čudiš da sploh kaj deluje. Sicer pa tudi ameriška "sračja gnezda" niso na višjem nivoju (vključno s hišnimi instalacijami) Mislim, da so vse te primerjave brezvezne, saj se moramo držati naših standardov in pravil in delati kvalitetne instalacije, ne pa nekaj "samo da je štrom". Ne vem če drži, ampak nekje sem prebral, da PP/R pri nas ni več dovoljen.... RE: Obnova stanovanja - dodatna žica za ozemljitev - mape - 8.1.2020 (8.1.2020 ob 10:40)Homer Napisal: Ne vem če drži, ampak nekje sem prebral, da PP/R pri nas ni več dovoljen.... Tako je, NE sme se ga vgrajevat. PPR NI harmoniziran in zanj NE obstajajo "papirji". Uporaba do prve obnove. |