![]() |
|
Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti (/showthread.php?tid=77172) |
Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - marko_85_k - 4.1.2020 Pozdravljeni. Upam da mi boste uspeli pomagat z mojo težavico. V strop spalnice sem vgradil 2 linije luči po 3 kom. na vsako linijo. Vezano je ZAPOREDNO! Luči so brez napajalnika. So pa znamke esse-ci box led mini (max 10W/500mA 3000K). Zraven sem kupil po priporočilu prodajalca 2 napajalnika (vsak za svojo linijo) znamke LCM-40DA, ter krmilnik OSRAM DALIeco Control da lahko zatemnjujem oba transformatorja hkrati z eno tipko. Prilagam slike vseh naprav. Vprašanje je sledeče. Na kakšno izhodno vrednost moram nastaviti oba napajalnika s tistimi 6 pini ki se pomikajo? Pa druga zadeva... Krmilnik mi je logično da je treba vezat na linijo in tudi tipko. Kaj pa napajalnike? Iz izhoda krmilnika DALI 1 in DALI 2 pride verjetno že napetost v napajalnika preko DA+ in DA -. Torej se ne sme povezat še napajalnika na linijo ali ga je prav tako potrebno? Da slučajno ne kaj skurim čez vikend.... Če ne dobim odgovora pravočasno grem pa raje v ponedeljek v trgovino kot da sam se igram ;-) Če potrebujete še kakšno informacijo le povejte pa poslikam. Hvala vsem za pomoč RE: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - marko_85_k - 4.1.2020 Če se ne motim kar sem prebral po internetu naj bi se pri zaporedni vezavi seštevala skupna napetost luči...tok pa je se ne sešteva. Pri vzporedni pa naj bi bilo obratno...se sešteva tok...napetost pa se ne spreminja. Torej če bi ta obveljala bi moral nastavit na napajalniku v mojem primeru na 500mA. Skupen tok luči je cca 50V. Na nastavljeni vrednosti 500mA pa napajalnik da ven od 2 do 80V. Imam prav ta je tako nastavljeno? Glede pa drugega vprašanja nisem še prišel do konca... Prilagam še sheme... Na prvi shemi je vidno kako povezat krmilnik...tam kaže da je napajalnik tudi vezan na napetost...vendar jaz nimam tega kateri je napisan. Na drugi shemi pa so povezave od napajalnika. V mojem primeru pride v poštev B verzia DALI. Tam pa ne kaže da pride povezan napajalnik na linijo... Recimo v C primeru pa je.... Kakšna ideja? RE: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - matejm - 4.1.2020 (4.1.2020 ob 15:20)marko_85_k Napisal: Vprašanje je sledeče. Na kakšno izhodno vrednost moram nastaviti oba napajalnika s tistimi 6 pini ki se pomikajo? Pri zaporedni vezavi je tok enak na vseh porabnikih, v tvojem primeru maksimalno 500mA. Za ta tok moraš imeti na napajalniku prvo stikalo na on, ostala pa na off. Citat:Na prvi shemi je vidno kako povezat krmilnik...tam kaže da je napajalnik tudi vezan na napetost...vendar jaz nimam tega kateri je napisan. Vežeš po prvi shemi. Razlika je samo da ti, ker boš vse skupaj krmilil greš iz DALI 1 izhoda na oba dva napajalnika. RE: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - marko_85_k - 5.1.2020 Hvala za odgovor Torej morata biti obe napravi povezani na linijo če te razumem Sicer bom poizkusil povezat prvo če bo vse delalo vredu oba izhoda iz krmilnika (DALI1 in DALI2) vsakega na svoj napajalnik. Kolikor piše v daljših navodilih na internetu, če je vezana samo ena tipka gor, vključi oba hkrati. Če bi pa vezal dve tipki, bi jih moral povezat še na sync in jih potem aktivirat s daljšim pritiskom da vključi vsaka tipka svojo linijo. Sem pa tudi videl na daljših navodilih od napajalnika (druga shema) , da v bistvu nebi potreboval krmilnila DALI... Ker ima že sam po sebi noter enako funkcijo za zatemnjevanje in tudi jih lahko povežeš do 10 skupaj (1 master + 9 slave) .... Sedaj ko imam že vse nabavljeno bom vse povezal...ampak v prihodnje če bom kaj delal pa ne... Je brezvezen strošek po moje kupovati še posebej krmilnik. RE: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - bk9105 - 5.1.2020 Ce bos luci gnal na maksimalnem toku, malo spremljaj njihovo segrevanje, da ti ne bodo prehitro pocrkale. Napajalnik ti ima vhod za temperaturni senzor, verjetno si opazil, ki ti sluzi za temperaturno varovanje zarnic. RE: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - marko_85_k - 5.1.2020 (5.1.2020 ob 11:41)bk9105 Napisal: Ce bos luci gnal na maksimalnem toku, malo spremljaj njihovo segrevanje, da ti ne bodo prehitro pocrkale. Ja nižja opcija je samo še 350mA. Samo to je 1/3 moči svetlobe manj. Načeloma so luči kvalitetne in imajo zadaj veliko kovinsko rebrasto ohišje za hlajenje. Kako bo pa v praksi bom videl sproti. Ja sem videl glede senzorja. Bom povprašal koliko pridejo taki NTC rezistorji. Potemtakem bi rabil po 1 senzor na napajalnik in verjetno senzor pride v stiku z zadnjim delom luči? RE: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - bk9105 - 5.1.2020 No saj, sprobaj najprej, mogoče ntcja sploh ne rabiš. Če maš "kišto" dovolj izdatno dimenzionirano, se bodo že dovolj hladile. Dobro bi bilo vedeti, katera je temperatura, ki so ji lahko luči trajno izpostavljene, pri hitrem preletu navodil nisem opazil tega podatka. Ja, senzor, če že bo, pride na zadnji del luči. RE: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - matejm - 5.1.2020 Sam ne bi kompliciral z NTC, saj imaš napajalnik z kostantnim tokom, luči pa tudi niso najcenejše in z same plastike narejene... RE: Vezava vgradnih led luči - nastavitev izhodne napetosti - marko_85_k - 5.1.2020 Luči so montirane..delajo BP. Zaenkrat sem testiral tako da so 3h gorele na najvišji svetilnosti. Ko sem jih ugasnil je bilo steklo spodaj malce bolj vroče...zadnji del luči pa je bil mlačen/na otip zelo malo topel. Prostor za lučmi je še dobro urejen, tako da imajo luči dovolj prostora za dihat. Po moje ne bo potrebno montirat NTCja. Pa tudi luči ne bodo vedno do 100% saj bodo v mladinski spalnici. Mogoče kdaj pa kdaj bodo do konca nastavljene..drugače bodo po moje večinoma zatemnjene ;-) No hvala za vso vašo pomoč in nasvete. Lp |