![]() |
|
IVT Ax09 - težave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: IVT Ax09 - težave (/showthread.php?tid=77143) Strani:
1
2
|
IVT Ax09 - težave - kalkulator123 - 1.1.2020 Pozdravljeni, danes me je "zbudilo" za odtenek drugačno bvrenčanje toplotne črpalke IVT Ax09 kot ponavadi. Po pregledu situacije v kotlovnici, sem opazil da je tlak na vodnem delu zrastel do 4 bar(ali več, saj imam manometer samo do 4 bar). Varnostni ventil(3bar) je očitno zatajil. Skozi polnilno pipo sem začel spuščati zadevo iz sistema, ko sem opazil da gre ven samo zrak, ki je počasi prehajal v mešanico rahlo penaste bele vode. Sistem naprej po hiši sem zaprl, od črpalke pa izpraznil. Sumim, da je prišlo do loma ploščnega izmenjevalca. Kaj storiti v tem primeru? Naj pokličem hladilničarja, da mi preveri izmenjevalec oz. celoten sistem? Še povezava: Toplotna črpalka je na sistem vezana direktno, brez vmesnih izmenjevalcev. Da pa ne bi prišlo do zamrznitve kondenzatorja, sem vmes vezal obtočno črpalko, ki je bila v obratovanju 24/7, ki je v primeru nedelovanja/defrosta konstantno cirkulirala vodo čez črpalko. Lp! RE: IVT Ax09 - težave - FAE - 1.1.2020 Kontaktiraj sassapo-a, mislim, da bo pri svojem projektu uporabil drugi izmenjevalec, naj ti pregleda tudi vezavo. Drugace pa razisci in najdi razlog zakaj je prislo do tega, ocitno je prislo do zastoja ali premajhnega pretoka, bodisi zaradi termostatskih ventilov, morda preslabe OC, premajhen tlak, zrak v sistemu itd. RE: IVT Ax09 - težave - bk9105 - 1.1.2020 Hitrost (pretok) obtočne, ki je laufala 24/7? Glede na opisano se strinjam s tvojim sumom. RE: IVT Ax09 - težave - csamo001 - 1.1.2020 Se ne spomnim zdaj ali je bilo v "ta glavni" temi, ali tisti o krmilju IVT, ali pa je bila še ena. Ampak kolikor se spomnim tistega opisa o odpovedi ene IVT-jevke, so bili simptomi točno taki. Kot je FAE napisal: glede na to, da je sassapo zdaj ravno sredi projekta "razstavi in sestavi IVT", ti je on najbrž idealna pomoč. RE: IVT Ax09 - težave - Fery - 1.1.2020 Varčna pumpa? Termostatski ventili? Ja, verjetno res drži, izmenjavalec je šel, plin prehaja v vodo. Saško ima celo izmenjavalec, zadnjič ga je ponujal. Verjetno bo s plinom kakih 500 evrov. RE: IVT Ax09 - težave - kalkulator123 - 1.1.2020 Zdravo, obtočna je klasična, nastavljena na stopnjo 3(cca 100W). Na ta način sem hotel zagotoviti vedno dovolj velik pretok, da izmenjevalec ne pomrzne. Termostatskih ventilov nimam, samo talno ogrevanje, ki je vedno "odprto". Moram dodati, da nisem imel do sedaj nobenih (zaznavnih) težav in tč je delala super. Od prvega dne sem uporabljal profelovo regulacijo, a z znižano modulacijo ker imam priključek na hiši samo 3x20A. Je pa res, da sem včeraj ob cca 21.00 potenciometer na profelovi regulaciji zavrtel do konca, ker me je zanimalo kaj se bo zgodilo, do kam tč "gre". Ne glede na vse, dvižni vod nikoli ni presegel 31 stopinj, kar je z modulacijo kar nekako logično. Meritve pa delam na 5 min z Logotom(Siemens). RE: IVT Ax09 - težave - bk9105 - 1.1.2020 Obtočna je bila priklopljena direkt na štrom al na regulacijo? Je bil v uporabi še sobni termostat? A kdo ve, kaka je sploh logika, mislim predvsem uporabo sobnega termostata in obtočne vezane na regulator, gledam povezovalni načrt. To da regulator ne ve, kdaj toplotna defrosta, smo že enkrat pogruntali. Včeraj zvečer ti je ziher defrostala, z potemciometrom na full še pogosteje, kot ponavadi. Kak dT si pa imel, da ti od včeraj zvečer do danes zjutraj ni uspelo dvižnega voda spraviti preko 31stC, in to očitno na 100%. Predvidevam, da je logika regulatorja glede prehodov med stopnjami taksna. RE: IVT Ax09 - težave - FAE - 1.1.2020 Glede na napisano bi moralo spilat BP, razen ce imas vse veje skoraj priprte ali imajo termostatske glave, verjetno merilca pretoka nimas v sistemu? Izmenjevalec ne zmrzne tako hitro kot nekateri mislijo sploh na 24/7 rezimu in tudi sicer ne (csamo je veckrat pisal), profel ima tudi urejeno varovanje, 3x20A je povsem dovolj brez omejevanja moci( mi imamo 2. gospodinjstva vse na strom), sploh na talnem z nizkim tdv, tisti zasuk potenciometra tudi nima veze z omenjeno situacijo, da je z pretokom na klasicni obtocni na 3. stopnji nekaj hudo narobe je potreben natancni pregled hidravlicne povezave...mogoce kavitacija, mogoce zracni zep... RE: IVT Ax09 - težave - first1 - 1.1.2020 Fino bi bilo, da ko se ugotovi vzrok, se ga tudi napise. Par nevarnih scenarjev: - istocasno ugasanje obtocne s A1-A3, kar se je skoraj meni pripetili, sreca se je prej feryu. -obtocna vezana na drugo fazo kot tc in krmilje, in potem izpad faze na kateri je obtocna brez senzorja pretoka -prenizek tlak v sistemu, pronicanje zraka v ogrevalni krog, ki ga obtocna na najvisji stopnji poriva okoli tudi do izmenjevalca TC. RE: IVT Ax09 - težave - kalkulator123 - 1.1.2020 Obtočna ni vezana na krmilnik, ampak direktno na napajanje, preko UPS-a. Neoriginalnemu krmilniku nekako nisem zaupal(lahko da mu delam krivico), zato sem jo priklopil v režim 24/7. Obtočna črpalka je na svoji fazi in UPS-ju ravno iz razloga potencialnih napak na TČ. Tlak v sistemu je vedno 1-1,5 bar. Talno je odprto, ventili niso priprti, termostatkih glav ni, pravtako ni sobnih termostatov. Prve tri sezone sem ogreval z eloblockom in imel nastavljen fiksen dvižni vod pa je super špilalo. Včeraj zvečer je bilo pri nas megleno in okoli 0 z. -1, zato predpostavljam da pri teh pogojih TČ vrši več defrostov. V povezavi z modulacijo(posledično max toplotna moč=cca 4-5kW), tudi vode ni segrelo tako hitro. Zgoraj je omenjen zračni žep. Nekako sumim to zadevo. TČ je višje od kotlovnice v kleti in tudi višje od odzračevalnih lončkov. Ali ima TČ svoje odzračevanje znotraj naprave? RE: IVT Ax09 - težave - csamo001 - 1.1.2020 Nima. Jaz imam odzračevalnik na izhodu dvižnega voda iz TČ, pa seveda odzračevanje na radiatorjih. Na prvi pogled nobenega jasnega znaka kakšne neumnosti, da bi bila odpoved posledica tvoje napake. Sploh, če ti obtočna laufa 24/7. RE: IVT Ax09 - težave - bk9105 - 1.1.2020 Lastnega odzračevanja mislim, da nima, zato je dobro recimo s Tkomadom na priključku narediti mesto za odzračevalni lonček, ali vsaj radijatorski odzračevalni ventil, ki ga je pač občasno potrebno skontrolirati, če se je nabralo kaj zraka. Na razdelilcih talnega verjetno imaš lončke? RE: IVT Ax09 - težave - csamo001 - 1.1.2020 (1.1.2020 ob 19:19)kalkulator123 Napisal: Zdravo, Kaj točno meriš z Logotom? Podatke imaš v tabelah in jih je mogoče videti in obdelovati? Če želiš lahko skupaj pogledamo in probamo kaj pogruntat... RE: IVT Ax09 - težave - kalkulator123 - 1.1.2020 V tem primeru že slutim kje je lahko težava: Zjutraj ročno spuščal narastel tlak iz sistema iz polnilne pipe, ki je tam za polnenje dela sistema kamor je vezana toplotna črpalka in je na začetku ven pihal na začetku skoraj samo zrak, šele nato pa zrak z belo peno in nato pomešano vodo. Mislim da se je ustvaril ogromen zračni žep(volumen izmenjevalca+cca 6m cevi fi 28). zaradi česar ni bilo odjema na izmenjevalcu. Posledično je ta počil/spustil. Bi bila ta razlaga sprejemljiva? Še eno vprašanje: Ali lahko odzračevalne lončke montiram tudi zunaj na cevovod, npr. tik pred TČ? Ali lahko lonček pri nizkih temperaturah odpove? RE: IVT Ax09 - težave - bk9105 - 1.1.2020 Kolikor sem sam gledal, jim zmrzal ni glih dobrodošla, ok lahko jih malo poizoliraš z armafleksom, za ziher. Sam sem raje namestil radijatorski odzračevalni ventil. |