![]() |
|
Števec Socomec Countis E20 - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Števec Socomec Countis E20 (/showthread.php?tid=77049) |
Števec Socomec Countis E20 - Blue30 - 12.12.2019 Pozdravljeni, preden vprašam električarja ,obstaja možnost, da se tale 3f števec ne inštalira pravilno in potem ne beleži prav? Namreč dali smo ga pred TČ, kjer bi naj meril izključno TČ, potegnjen pa je iz omarice za sončno elektrarno in zdaj meri po besedah proizvajalca TČ vsaj enkrat preveč, po 70 kwh dnevno. To je več, kot bi naj porabila TČ in cela hiša (ki porabi ca. 25 kwh dnevno). Torej, je mogoče, da je narobe zvezano? Hvala za kak predlog RE: Števec Socomec Countis E20 - Fery - 12.12.2019 Odpreš in pogledaš kako je priklopljen? Jaz bi tako naredil. Lažem, jaz bi ga sam priklopil. Ti pa vseeno lahko tako narediš. Pa še slikco daš na forum. RE: Števec Socomec Countis E20 - pentax - 12.12.2019 In zakaj ne vprašaš elektrikarja kaj ti je priklopil? Saj menda ja ve kaj je kam povezal. RE: Števec Socomec Countis E20 - bk9105 - 12.12.2019 Primerjavo porabe z glavnim števcem si že naredil? Če ti ta od tč kaže toliko oz še več, kot glavni, potem z njim nekaj ne štima, v nasprotnem primeru pa s tč nekaj ne štima, glede na besede proizvajalca tč. RE: Števec Socomec Countis E20 - arbajter - 12.12.2019 Dvomim, da E-20-ka tako kiksa. Preveri porabo. Na tokokrog TČ priklopi npr. en kalorifer, kateri ima "znano" porabo. Štartaj ga za eno uro. Preostali porabniki v hiši naj medtem mirujejo (so izključeni). Po eni uri primerjaj odčitka na merilnem števcu elektra in pa na displeyu od E-20-ke. Obe številki se ne smeta razlikovati za več kot 1%. Naslednja od možnosti je ta, da "pošteješ" impulze ledice na E-20. Vsak utrip ledice pomeni porabljen vat (W) energije Štej eno minuto, utripe zmnožiš z 60 in dobiš urno porabo. Še lažje boš trenutno porabo videl tako, da na levi strani displeja trikrat na hitro pritisneš zgornjo, večjo tipko in prideš v meni trenutne porabe. Na displeju odčitaš trenutno porabo v kW. Če bi rad to porabo odčitaval terminsko, ponoviš postopek z pritiskanjem tipke, le da jo pritisneš dvakrat. Na displeju se ti pokaže "delna" poraba, na zgornjem robu displeja boš opazil napis "Partial" in v roku treh sekund pritisneš tipko "Reset" (za to rabiš neki izvijač, saj je ta tipka pomaknjena v notranjost in se jo zgolj z prstom ne da pritisniti). Števec delne porabe se bo postavil na nulo. Skupna poraba pa bo še vedno ostala zapisana na displeju števca in jo ni moč spremeniti. Na tak način lahko npr. po eni uri pogledaš, koliko energije je porabljeno. Do tega podatka dostopaš z dvema kratkima pritiskoma zgornje tipke. Na tak način brez nekega preračunavanja kilovatov nadziraš npr. dnevno, tedensko ali mesečno porabo. Le števec moraš v "delni porabi" poresetirati. Če kaj ni jasno, imaš spodaj podrobna navodila. RE: Števec Socomec Countis E20 - Blue30 - 13.12.2019 (12.12.2019 ob 21:54)arbajter Napisal: Dvomim, da E-20-ka tako kiksa. Preveri porabo. Na tokokrog TČ priklopi npr. en kalorifer, kateri ima "znano" porabo. Štartaj ga za eno uro. Preostali porabniki v hiši naj medtem mirujejo (so izključeni). Po eni uri primerjaj odčitka na merilnem števcu elektra in pa na displeyu od E-20-ke. Obe številki se ne smeta razlikovati za več kot 1%. Naslednja od možnosti je ta, da "pošteješ" impulze ledice na E-20. Vsak utrip ledice pomeni porabljen vat (W) energije Štej eno minuto, utripe zmnožiš z 60 in dobiš urno porabo. Še lažje boš trenutno porabo videl tako, da na levi strani displeja trikrat na hitro pritisneš zgornjo, večjo tipko in prideš v meni trenutne porabe. Na displeju odčitaš trenutno porabo v kW. Če bi rad to porabo odčitaval terminsko, ponoviš postopek z pritiskanjem tipke, le da jo pritisneš dvakrat. Na displeju se ti pokaže "delna" poraba, na zgornjem robu displeja boš opazil napis "Partial" in v roku treh sekund pritisneš tipko "Reset" (za to rabiš neki izvijač, saj je ta tipka pomaknjena v notranjost in se jo zgolj z prstom ne da pritisniti). Števec delne porabe se bo postavil na nulo. Skupna poraba pa bo še vedno ostala zapisana na displeju števca in jo ni moč spremeniti. Na tak način lahko npr. po eni uri pogledaš, koliko energije je porabljeno. Do tega podatka dostopaš z dvema kratkima pritiskoma zgornje tipke. Na tak način brez nekega preračunavanja kilovatov nadziraš npr. dnevno, tedensko ali mesečno porabo. Le števec moraš v "delni porabi" poresetirati. Hvala za napotke. Sem hotel odpret števec, pa ne gre kar tako, bom kaj polomil in preveril na glavnem števcu. Če bi vedel, koliko w trošijo zadeve v TČ, bi se dalo izračunati, odgovora ne dobim niti od proizvajalca TČ. Sicer imamo SE, ampak vseeno želim vedeti, koliko TČ dejansko troši (zagon 18.9.2019). RE: Števec Socomec Countis E20 - pentax - 13.12.2019 In kaj je razlog, da počneš nekaj v kar se vidi, da se ne zastopiš in ne vprašaš tega, ki ti je montiral? RE: Števec Socomec Countis E20 - Blue30 - 13.12.2019 (13.12.2019 ob 08:19)pentax Napisal: In kaj je razlog, da počneš nekaj v kar se vidi, da se ne zastopiš in ne vprašaš tega, ki ti je montiral? Ker bi rad videl, ce so se druge moznosti, razen te, da povem elektricarju, da nova TC pije 70+ kwh dnevno.. RE: Števec Socomec Countis E20 - Homer - 13.12.2019 70 kWh dnevno, pomeni 3 kW trenutne moči. Če predpostavimo skromen SCOP 3, to pomeni trenutno 9 kW potreb po ogrevanju Ker o tvojih ogrevalnih potrebah ne vemo nič (moč TČ, izolacija hiše, velikost objekta....), je razglabljanje o tem , če je to preveč ali ne nesmiselno Če pravi serviser, da je to 1x preveč, je možno da TČ uporablja el. grelce, ker je kaj narobe s TČ, ali nastavitvami. Torej ga pokliči, pa naj preveri Kako preveriš števec z znanim bremenom (npr el pečjo), pa ti je arbajter že svetoval To, da ti sicer gospodinjstvo porabi 25 kWh tudi ne pove nič ...... Če ne veš kako in kaj, pa pokliči električarja in naj preveri delovanje tega števca. RE: Števec Socomec Countis E20 - Blue30 - 13.12.2019 Torej, naš električar pravi, da je zelo malo verjetno, da bi števec kazal narobe, neko toleranco že ima, kot vsaka stvar, pa ne za 50 ali več %. TČ je nova, nepreizkušena, varčna (bi naj bila), 16 kw, scop bi naj bil 5+ (kako je to mogoče povprečno določit kar za vse, mi ni jasno). 190 L zalogovnik, 280 L bojler za sanitarno vodo. Hiša dvostanovanjska, 3 osebe, 13 radiatorjev (2 zaprta), ogreva se ca. 200 m2. NIČ izolacije, klasična hiša iz 80-ih, okna ok, troslojna. Grelec se še ni prižgal, mi je povedal serviser, ko se je povezal online na našo TČ (sam sem narobe gledal in videl vklopljen dodatni grelec). Je povedal, da ni variante za tako porabo in električar pravi, da malo verjetno, tako da dobiš wtf izraz na obraz. Na TČ nimam kam priklopit kaj, ker je vse zaprto, kabli gredo v notranjo enoto, katere ne bom odpiral. Danes še popišem števec in primerjam s prejšnjim popisom. RE: Števec Socomec Countis E20 - Popson31 - 13.12.2019 Zadnjih nekaj dni je bilo kar hladno in glede na to, da je nekaj forumasev, ki imajo vsaj nekaj izolacije na hisi, porocalo o porabi okrog 30-40kWh na dan, ni ta tvoja poraba ravno za WTF izraz Ti je @Homer zgoraj dobro napisal, da ima hisa 9kW potreb po ogrevanju in glede na to, da pravis, da je hisa brez izolacije, se ni zmotil. Vprasanje je tudi koliko SV vode porabite dnevno in na koliko stopinj jo ogrevate. Tudi COP +5 pricakovati v taksnih razmerah je po mojem mnenju preoptimisticno. Jaz mislim, da je ta tvoja poraba, kar OK in, da ne s TC in ne s stevcem, ni nic narobe.
RE: Števec Socomec Countis E20 - Homer - 13.12.2019 Jaz v COP +5 na radiatorjih ne verjamem....... Če praviš da je hiša brez izolacije, potem morda res ni to daleč od realne porabe Če pa se greš še kakšno ogrevanje po urnikih, kjer pošiljaš vodo v radiatorje s 50 stopinjami, potem je verjetno to to ....... RE: Števec Socomec Countis E20 - Popson31 - 13.12.2019 (13.12.2019 ob 20:03)Homer Napisal: Jaz v COP +5 na radiatorjih ne verjamem....... @Homer pocakaj, da @bozgom prebere tvoj dvom o COP +5 na radiatorjih Ce se ne motim ga je on dosegel s svojo Nibe TC.Verjamem, da v idealnih pogojih gre ampak, da pa @Blue30 racuna na taksen izkoristek v hisi brez izolacije in v taksnem vremenu je utopija. Sem skoraj 100%, da je ta njegova poraba cisto OK in kaj dosti manj pri zunanjih T okrog -5 in manj bo tezko. RE: Števec Socomec Countis E20 - Blue30 - 13.12.2019 (13.12.2019 ob 20:20)Popson31 Napisal:(13.12.2019 ob 20:03)Homer Napisal: Jaz v COP +5 na radiatorjih ne verjamem....... Jaz na nic ne racunam, samo zanima me, koliko to kaj porabi, ce mi serviser TC rece, da je 70kwh dnevno enkrat prevec. Niti ne izvem, koliko ponuca obt.crpalka, kompresor... RE: Števec Socomec Countis E20 - pentax - 13.12.2019 Zanimivo, da ti serviser upa to reči, v teh razmerah, ko je povprečna bolj kot ne kar skoz v minusu, za neizolirano hišo. V katerem delu slo. pa imaš lociran objekt? Če bi delali grelci, bi se to verjetno viddlo na displayu tč. Kaj za ena tč je? |