PodSvojoStreho.net
Greenheat kotel - vezava pomoč prosim - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Greenheat kotel - vezava pomoč prosim (/showthread.php?tid=76772)

Greenheat kotel - vezava pomoč prosim - lukesi - 5.11.2019

Pozdravljeni vsi skupaj.

Nabavil sem rabljeno kotlovnico pri kateri demontazi nisem bil prisoten.
Sicer sem uspel po večini ugotoviti kako je bila zvezana, ampak ne popolnoma in tudi nisem prepričan, če je bila najboljša varianta glede na opremo
Torej imam 
-kotel greenheat basic 20 - peleti
-zalogovnik toplote 500l
-bojler 200l
-regulacija WDC10b
-3 potni motorni Seltron
-Firšt Regulator konstantne temperature pretoka s 3-potnim medeninastim mešalnim ventilom, z VF tipalom

Zdaj je bila vezava takšna. 
Firšt je varoval povratek v kotel, črpalka je bila krmiljena iz kotla(samo min temperatura vklopa) in povezana na zalogovnik.
WDC pa je krmilil ogrevalni krog in bojler, bojler z dvema tipaloma.

Nekako meni ne paše, da črpalka preko regulatorja in hranilnika deluje 24/7. Če ne drugega, ko ni odjema zacne hranilnik nazaj greti kotel. Poleg tega pa ima kotel precej osnovno regulacijo, saj nastavis le temperaturo kotla, histeriza pa je ca 5°C in se je ne da spreminjati. S takšno povezavo sem s hranilnikom le povecal vodo v sistemu.
Ne vem, če prav razmišljam.

Jaz pa sem premišljeval, da bi z WDC reguliral vžig kotla glede na potrebe(se celo da). Hranilnik bi grel z dvema tipaloma prek WDC(zgornji vklaplja, spodnji izklaplja), vmes bi pustil Firšt regulator. Tako bi črpalka delovala samo takrat, ko bi zalogovnik to potreboval, bojler pa bi reguliral z aftermarket termostatom s kar veliko histerizo, da ne bi prevečkrat vklapljal kotla.
Bojler in ogrevalni krog bi šel preko zalogovnika.
Ogrevalni krog bi seveda pustil na vremenski regulaciji. Ker imam glavnino oken na jug bi imel tudi sobni termostat, ker so včasih pribitki občutni.

Kaj sem spregledal?

Prosim ne me prevec kritizirat ce sem napisal kako neumnost. Stvari nekako razumem, ampak ne vse. 
Da bi naredil sam ni samo zaradi denarja, ampak ker me te stvari zanimajo in so mi sprostitev. Za pomoč sem pripravljen tudi plačati, tudi komplet sestavit nazaj bi dal nekomu narediti, če si bo vzel toliko volje, da bo zraven odgovoril na kako vprašanje Big Grin

Hvala!

RE: Greenheat kotel - vezava pomoč prosim - Tone - 5.11.2019

Za bojler daš en običen termostat na 55 recimo, in ga vežeš na črpalko, ki greje zalogovnik. Torej ko se greje zalogovnik, se greje voda, če je potrebno.
To dela pozimi, poleti imaš pa štrom verjetno.

RE: Greenheat kotel - vezava pomoč prosim - Sebek - 6.11.2019

Črpalka za polnjenje zalogovnika bo verjetno delovala tako dolgo, kot bo delal gorilec. Ko tipalo temperature zazna, da je povratna voda v kotel takšna kot želi kotel, se bo gorilec izklopi in hkrati tudi črpalka.  Ker je v sistemu tudi zalogovnik vode, bo peč delovala dalj časa, da segreje vodo v peči in zalogovnik. Ponovni vklop peči bi se moral zgoditi takrat, ko je zalogovnik ohlajen na nekje 30°C, v primeru talnega gretja lahko še kaj manj. Da pa peč ve kdaj spet vklopiti gorilec, bi moralo biti eno  temperaturno tipalo za vklop gorilca nameščeno na vrhu zalogovnika.

Ker ne vem kakšno logiko in senzorje ima peč vgrajene je tole moje zgornje pisanje bolj na pamet.

Za kaj bolj pametnega boš moral narisati kakšno vezalno shemo,  mogoče narediš takšno, ki jo je sposoben tvoj wdc že krmiliti. Tudi kakšna elektro shema peči nebi bila slaba če bi jo našel kje in sem dodal.