PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s klimo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s klimo (/showthread.php?tid=76763)

Ogrevanje s klimo - uroskrizaj - 4.11.2019

Pozdravljeni,
v stanovanju (21m2 v enem nadstopju in 13m2 v drugem, starejša hiša s povprečno izolacijo) imam za ogrevanje na razpolago samo klimo in manjši električni radiator v kopalnici.
Klima (Mitsubishi MSZ-HJ35VA) je montirana na stopnicah, ki povezujejo spodnji in zgornji del v višini cca. 1m od tal zgornjega dela.
Problem nastane, ker gre praktično vsa toplota v zgornji del stanovanja, spodnje stanovanje pa ostaja hladno.
Razmišljal sem o treh rešitvah:
- da dam klimo premakniti nižje, vendar potem izgubim možnost hlajenja zgornjega prostora poleti
- dokup IR panelov za spodnji del stanovanja
- montaža dodatne notranje enote klime za spodnji del stanovanja, v zgornjem delu pa bi klimo dvignil malo višje kot je trenutno.

Kaj mi svetujete? Ali je sploh možno priklopiti dodatno notranjo enoto na zunanjo enoto? 

Lep pozdrav,
Uroš Križaj

RE: Ogrevanje s klimo - ivč - 4.11.2019

(4.11.2019 ob 16:42)uroskrizaj Napisal: Pozdravljeni,
v stanovanju (21m2 v enem nadstopju in 13m2 v drugem, starejša hiša s povprečno izolacijo) imam za ogrevanje na razpolago samo klimo in manjši električni radiator v kopalnici.
Klima (Mitsubishi MSZ-HJ35VA) je montirana na stopnicah, ki povezujejo spodnji in zgornji del v višini cca. 1m od tal zgornjega dela.
Problem nastane, ker gre praktično vsa toplota v zgornji del stanovanja, spodnje stanovanje pa ostaja hladno.
- da dam klimo premakniti nižje, vendar potem izgubim možnost hlajenja zgornjega prostora poleti
- montaža dodatne notranje enote klime za spodnji del stanovanja, v zgornjem delu pa bi klimo dvignil malo višje kot je trenutno.

Kaj mi svetujete? Ali je sploh možno priklopiti dodatno notranjo enoto na zunanjo enoto? 

Lep pozdrav,
Uroš Križaj

Na tvojem mestu bi spodaj namontiral še eno klimo 2,5 kw in si zmagal. Rolleyes

RE: Ogrevanje s klimo - csamo001 - 4.11.2019

(4.11.2019 ob 16:42)uroskrizaj Napisal: Pozdravljeni,

Lep pozdrav,
Uroš Križaj

Če zunanja enota ni multisplit, in tvoja kolikor vidim ni, potem ne moreš priklopit dodatne notranje enote.

RE: Ogrevanje s klimo - Energetik81 - 5.11.2019

(4.11.2019 ob 21:36)ivč Napisal: Na tvojem mestu bi spodaj namontiral še eno klimo 2,5 kw in si zmagal. Rolleyes
+1. Vsaj če se bo tam bivalo daljši čas. Za leto ali dve pa nabavi baubau olje radiatorčke s termostatom. Kakšne IR panele, daj no.

RE: Ogrevanje s klimo - bombonjera - 6.11.2019

Tudi jaz bi vam svetovala nakup še ene klime. IR paneli so resnično zavajanje ljudi. To je boljše, če kupite navaden električni radiatorček v Obiju za 17 eur in rezultat bo enak oziroma kvečjemu boljši kot pri panelih. Te naprave vse kurijo surovo elektriko in pa za 1kw tudi dajo 1kw. Pri klimi je 1:3 tako, da bi investicijo hitro povrnili, pa še hladite se lahko z njo. Za priklop dveh klim na eno zunanjo enoto morate imeti split sistem

RE: Ogrevanje s klimo - pentax - 6.11.2019

3.5 kw za nadstropje 21m2 in druga 2.5kw za 13m2?  Huh

Imam za celotno hišo 180m2 eno klimo moči 3.5kw (predvsem zato tako močna, da dela na minimumu, da je neslišna! drugače bi vzel 2.5kw) pa ta rabi delati 2-3 ure/dan ob vročinskem valu za ohlajanje in razvlaževanje na dry funkciji. Kaj bo torej on počel s takimi klimami na tej zgoraj napisani kvadraturi? Verjetno ne misli imeti hladilnice poleti.

RE: Ogrevanje s klimo - Beri - 6.11.2019

Naj kilma dela non - stop,jo nastavi na 26 stopinj pa se javi čez par dni,da nam sporočiš kako je.
Klima mora delati brez,da jo ugašaš 24 ur vsak dan,če želiš rezultat.

RE: Ogrevanje s klimo - zakl - 6.11.2019

Tako kot piše Beri imam jaz na hodniku 3.5kw Micko in ogrevam 90m2 brez težav...dela pa 24h na dan ... trenutno Nastavljena na 24 da je v hiši cca 22 ...

RE: Ogrevanje s klimo - pentax - 6.11.2019

Za takšne miselne preskoke je treba narediti klik v glavi, mnogi tega ne dosežejo nit pri klimah, niti pri drugih načinih ogrevanja.