PodSvojoStreho.net
Talno gretje v kleti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Talno gretje v kleti (/showthread.php?tid=76672)

Talno gretje v kleti - matteo - 22.10.2019

Lep pozdrav.
Proisim za pomoč.Sem pred ureditvijo kletnih prostorov v hiši in bom tudi uredil gretje(60m2).V prtličju in mansardi je vse talno.Zaenkrat kurim na drva plus 1500 l zalogovnik.Ker bom ziher čez par let preklopil na toplotno sem se odločil da tudi v kleti položim talno da ne kupujem kasneje visokotoplotne črpalke zaradi par radiatorjev v kleti.
Namen je bil povezati na isto vejo kot gre talno v mansardo z ventilom da lahko zaperem komplet ko ne želim ogrevati kleti.Tam je vezanih 7 vej sedaj pa bi jaz še jih naredil 6 v kleti.Tako je tudi pripravil vodovodar.
Sedaj me skrbi sledeče.Ker mi sonce lepo ogreva hišo mam tudi pozimi lepe temperature v stanovanju klet pa je obrnjena na sever in ne dobi nič sonca.
Se pravi če bom imel z isto pumpo povezano in bo v mansardi 21.5 v kleti pa 14 in bi hotel dvigniti temp v kleti to ne bo možno če bo delovalo pod eno pumpo.
Mam pa wdc 20  in 2 ločena ogrevalna kroga in še ločen krog za vodo.Se pravi da še en krog ni možen.
Kako ćim ceneje sedaj to urediti.Dodatna pumpa plus kaka regulacija posebej se mi zdi draga rešitev
Hvala za kake prtedloge.

RE: Talno gretje v kleti - bozgom - 22.10.2019

Sam pod kletjo smatram prostor, kjer se shranjujejo stvari in ne kot bivalni prostor. Pri meni se tam nahaja: krompir, jabolka, domača marmelada, domači sokovi, sod z jabolčnim kisom, sod za domače vino, kakšen six paxk piva, priročna delavnica, prostor za vrtno orodje, samokolnica, kosilnica....Večini teh stvari temperatura ni pomembna oz, je priporočljiva, da je čim nižja a nad lediščem.
Misliš živeti v kleti ali jo oddajati v najem podnajemnikom, da potrebuješ ogrevanje? Če ga že rabiš, potem zagotovo daj talno. Če pa boš že dal toliko denarja za izdelavo talnega ogrevanja, se bo pa tudi našlo za ustrezno avtomatiko, katera bo poleg sanitarne vode krmilila tudi vsako etažo posebej.

RE: Talno gretje v kleti - Sebek - 22.10.2019

Naredi novo vejo z mešalnim ventilom ter črpalko. Na nešalni ventil montiraš motorni pogon acc30 kateri sam tipa temperaturo v dvižnem vodu. Črpalko zaženeš z kakšnim poceni sobnim termostatom ali z kakšnim WIfi stikalom. Če boš kdaj naredil kakšne bivalne prostore boš vesel za svojo vejo.

RE: Talno gretje v kleti - matteo - 22.10.2019

Bozgom vsak ve zakaj bo uporabljal klet. Klet mam veliko 86m2 in bo vse prej kot za tiste 4 kompote in vreco krompirja. Bo pa pod stopniscem tudi mesto za krompir. Malo se hecam. Sixpack piva je za v hladilnik. V kleti bo 30 m2 velika soba za druzenje z tv. Namizni tenis. Rojstne dneve imamo v mrzlih mesecih. Spodaj bo pralnica. Kurilnica z delovno sobo. Sinovi bobni. Moja harmonika. Skratka splaca se mi. Sebek verjetno bo nekaj tskega kot si predlagal ti. Sem klical vodovodara in je predlagal podobno. Se pravi mesalni ventil in dodatna pumpa ki bi jo vklapljal rocno mesalni ventil pa ma stevilke od 1 do 5 kjer pac nastavljas temperaturo vode v katero bom spuscal v talno. Se boljse seveda ce bo pumpo vklapljalo sobni termostat.