![]() |
|
Peč za kurilno olje - način delovanja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peč za kurilno olje - način delovanja (/showthread.php?tid=76525) |
Peč za kurilno olje - način delovanja - grosman - 29.9.2019 Živjo, potrebujem vaše mnenje. Imam peč na kurilno olje Riello staro cca 15 let, ki ima glede na specifikacije v sebi prostor za 13 l vode. Sedaj je zadeva zvezana tako, da peč vzdržuje nastavljeno temperaturo teh 13 l vode in deluje neodvisno od termostata, ki ga imam v dnevni sobi. Termostat v dnevni sobi samo zaganja črpalko. Ali je tak način instalacije pravilen? Peč namreč vzdržuje temperaturo vode tistih 13 l skozi in porablja kurilno olje tudi, ko gretje ni potrebno. V prehodnem obdobju segrejem hišo samo zjutraj, peč pa se vklaplja/izklaplja skozi cel dan, pač toliko, da vzdržuje temperaturo vode, kar se mi ne zdi najbolj smiselno še manj pa ekonomično. Ali ne bi bilo boljše, da bi zvezal termostat v dnevni sobi s črpalko in pečjo, tako da bi bila ta prižgana le, ko je potrebno? Ali lahko tak način vklopa/izklopa kakorkoli škoduje peči? RE: Peč za kurilno olje - način delovanja - zakl - 30.9.2019 Pri meni je zvezano tako kot praviš, peč/gorilec se vklopi po termostatu in greje dokler temp. v prostoru ni dosežena... Peč stara Ferroli (isti šmorn...)
RE: Peč za kurilno olje - način delovanja - xtron - 30.9.2019 Nista enaka kotla.....Grosman ti imaš verjetno kondenzacijskega, ki se sam vzdržuje na nastavljeni temperaturi, da je izkoristek boljši. Ko je potreba v stanovanju se vključi črpalka ki požene vodo naokoli. Seveda zato porabi več olja. Sam sem imel enak problem pri starših. Malo sem prilagodil vezavo in sedaj vklapla vse skupaj ko je potreba po toploti v stanovanju. Ni pa to optimalno oz. po PS-u oz. ti s časoma lahko zaradi kondenzacije zadeva škoduje peči in dimniku. RE: Peč za kurilno olje - način delovanja - kurili - 30.9.2019 posledica dnevnega vžiga gorilca oziroma dogrevanja peči je vlek dimnika ki hladi peč. Rešitev je zračna loputa na gorilcu, boljši gorilci imajo to serisko. Rešiš lahko tudi tako da ti sobni termostat zažene gorilec, glede na malo količino vode v peči zamik ne bo posebno vleik. RE: Peč za kurilno olje - način delovanja - grosman - 30.9.2019 (30.9.2019 ob 10:00)xtron Napisal: Nista enaka kotla.....Grosman ti imaš verjetno kondenzacijskega, ki se sam vzdržuje na nastavljeni temperaturi, da je izkoristek boljši. Ko je potreba v stanovanju se vključi črpalka ki požene vodo naokoli. Seveda zato porabi več olja. Sam sem imel enak problem pri starših. Malo sem prilagodil vezavo in sedaj vklapla vse skupaj ko je potreba po toploti v stanovanju. Ni pa to optimalno oz. po PS-u oz. ti s časoma lahko zaradi kondenzacije zadeva škoduje peči in dimniku. Po pravici povedano, ne vem ali je kondenzacijska ali ne. Vem, da vsebuje cca 13 l vode in da sama vzdržuje temperaturo te vode. Moti me predvsem to, da se peč prižge večkrat na dan/noč, pa čeprav je v prehodnem obdobju gretje potrebno le zjutraj, pozimi pa gretja ponoči nimam prižganega. Zato se sprašujem o smiselnosti takega načina - razumel bi, če bi imel zalogovnik ali pa bi imel kotel z 100 l vode. Po mojem 13 l ni dovolj niti za par radiatorjev in je iz tega vidika vzdrževanje temperature nesmiselno. Ne spoznam pa se na peči, zato raje vprašam tukaj. RE: Peč za kurilno olje - način delovanja - Homer - 1.10.2019 Z dogrevanjem teh 13 litrov vode v kotlu ni neke hude porabe. Tako da s stališča prihrankov kakih pomembnih prihrankov ni. Po drugi strani je za peč najbolj "zdravo", da je nekje na konstantni temperaturi. Ampak tudi če se odločiš, da termostat vežeš tako, da izklaplja gorilec, se ne bo zgodilo nič katastrofalnega. Če bo peč "živela" kak dan manj pa tudi katastrofe ne bo....... RE: Peč za kurilno olje - način delovanja - grosman - 1.10.2019 (1.10.2019 ob 08:06)Homer Napisal: Z dogrevanjem teh 13 litrov vode v kotlu ni neke hude porabe. Tako da s stališča prihrankov kakih pomembnih prihrankov ni. Imaš mogoče kakšno idejo, koliko olja gre za vzdrževanje temperature? V prehodnem obdobju grelec sigurno obratuje po nekaj minut, večkrat na dan. Pozimi so ta obdobja daljša, večkrat na noč - v tem času je črpalka ugasnjena, ker hiše ne ogrevam. Če je govora o litru na dan, se kar nabere v 6 mesecih. RE: Peč za kurilno olje - način delovanja - sassapo - 2.10.2019 Če imaš kotel v hiši, ti tudi vse njegove izgube v obliki toplote ostanejo v hiši. Enako vedi, da bo gorilnik na hladnem kotlu deloval precej dlje kot na toplem ko bo termostat vklopil črpalko. |