![]() |
|
Neprehodna požirka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Neprehodna požirka (/showthread.php?tid=76508) |
Neprehodna požirka - Rafter - 29.9.2019 Kolegi, imam eno vprašanje okrog težave, ki mi greni življenje. Pred dvema letoma smo naredili prizidek k hiši in v ploščo ter škarpo položili požirke za kable, v spominu imam da fi16. Zadeva je stala do sedaj, prioritete so bile drugje. Koncev požirk nisem zapiral, možno je da je noter tekla deževnica. Pred nekaj dnevi sem se spravil k polaganju kablov, in sicer v eno požirko 3x1,5 za lučke in vtičnico, v drugo UTP za odpiranje vrtnih vrat. Požirk ne morem nikakor "predreti". Nekje na dolžini 5,5m od vstopa se pri obe "foršpan" zablokira. Lahko poskušam iz enega konca ali drugega, situacija je enaka. Po drgnjenju na suho sem poskusil vse možno, pa mi ne uspe. Voda teče skozi. Zrak piha skozi (kompresor 8bar). Foršpan sem namazal (s tisto mastjo,ki je namenjena za sestavljanje odtočnih cevi), četrt tube sem porabil, ne predrem. ima kdorkoli kakšno idejo kaj naj še poskusim? Podobno težavo so imeli majstri od GVO, ko so mi v predpripravljeno alkaten cev vpihovali optiko, a so jo rešili (ne vem kako, me ni bilo zraven). Zdaj se že tri dni vozim po naselju, pa jih ne najdem, da bi mi svetovali ali pomagali... Je kdo v MB ali okolici, ki bi mi lahko pomagal s prediranjem? Hvala vsem, LP, Uroš RE: Neprehodna požirka - jazjaz51 - 29.9.2019 Če ti zrak leti skozi uporabi sesalec in drobno vrvico, RE: Neprehodna požirka - cmctv - 29.9.2019 Ali pa kar direkt kabel probat. RE: Neprehodna požirka - Homer - 29.9.2019 Kot je jazjaz51 zgoraj napisal..... Dodal pa bi še: - poskusi na drugi strani "pomagati" s kompresorjem - poskusi potisniti v to cev eno tanjšo do točke kjer ne gre več. Priklopi to cev na kompresor. Morda je notri kakšen kamenček, ali kak drugi "tujek", ki ga na tak način morda premakneš - v skrajnem primeru, če veš kje je "trasa" cevi odštemaš na mestu kjer je neprehodno in vgradiš eno dozo. Če imaš tanek foršpan poskusi z debelejšim (tanek se začne "uvijati" in ne moreš z njim prebiti mesto kjer je zamašena cev) Sicer pa je za mazanje najboljša kaka krema, ki jo ukradeš "boljši polovici" RE: Neprehodna požirka - Rafter - 29.9.2019 Hvala vsem za nasvete. Danes ne grem blizu, je odbojka po TV. ![]() Pa jutri moram po pisarni pobrskat, mislim da imam nekje še eno USB endoskopsko kamero (one ko so ble za 10€ na Gearbestu pa to). Javim! RE: Neprehodna požirka - arbajter - 29.9.2019 Kabel v cevi je le kabel v cevi. Četudi bo v njej neuporabljen čakal vrsto let. V prazno cev insekti hitro navlečejo kako svinjarijo, sploh tisti hrošči, ki svojo zalego odložijo v rjavo, zemlji, ilovici podobno oblogo, ki je za povrhu še dokaj trdna, tudi za večino foršpanov. Lahko tudi voda nanosi prah, ki se potem odlaga na najnižjem delu cevi, sploh če je na njej tisti lok, v katerem se potem to počasi nabira. Tisto pravo rešitev ti je omenil jazjaz51. Na eno stran cevi sesalec, na drugo pa pomočnika, ki bo v RBT cev spuščal nitko. Najboljša je tista navadna ali pa najlonska, je le nekoliko močnejša. Na koncu nitke si iz nje narediš manjši cofek, ga na nekih 5mm obrežeš in ta potem mora zleteti skozi cev. Nato nanj na drugi strani navežeš močnejšo vrv in jo uvlečeš obratno. Seveda je ob tem potrebno paziti, da bo tisti spoj (vozel) med nitko in vrvico čim manjši in gladek, da se ne bo zatikal. Na vrvico se potem naveže bodisi foršpan ali pa direktno kabel. Edini dobri foršpani so tisti, profesionalni, iz fiberglasa. Običajno so črni, debeli 3mm in ne poznajo nekega zvijanja (v špiralo) po ceveh. V res veliki večini zletijo skozi tudi pri takih "trmastih" ceveh. S katerega konca si, če si kje spotoma, ti rade volje poskusim rešiti težavo. RE: Neprehodna požirka - Rafter - 29.9.2019 Ja, moj foršpan je fiberglas, bel, fi5. Bom upošteval nasvet tanko-srednje-debelo. THX. Sem pa iz Limbuša (Maribor). RE: Neprehodna požirka - arbajter - 30.9.2019 Kristus, ravnokar sem se vrnil iz MB, zjutraj pa res nisem bral foruma. Kot za nalašč... |