PodSvojoStreho.net
Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke (/showthread.php?tid=76204)

Strani: 1 2

Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - manu - 19.8.2019

Pozdravljeni mojstri!

Veliko tem sem tukaj že prebral, več preberem manj se mi zdi da vem.
Prenavljamo hišo, 2x 90m2 bivalne površine. Povsod talno. Streha dobro izolirana (vpihana celuloza 20-30cm), fasade bo 16cm stiropora.

Izbiram toplotno črpalko, seveda nizkotemeraturni režim, obvezno z vgrajenim bojlerjem za sanitarno vodo.

Imam nekaj dilem:
- zunanje enote ne morem imeti bližje kot 20-25m. Je to preveč, oz. koliko izgub v praksi to res pomeni?
- je 8kw dovolj?

Nimam namena izbirati med nekimi fancy rešitvami, sem bolj za "trotl-zihr" varjanto. Ne najcenejše, ampak vsekakor ne mislim dati 10k za samo napravo. Vseeno mi je kako zadeva izgleda, dobro bi pa bilo da je zunanja enota čim tišja.

Izvajalec mi priporoča Alfea Extensa 8kW: https://www.tersus.si/toplotna-crpalka-atlantic-alfea-extensa-duo-a-i-8-kw

Ima kdo konkretne izkušnje s tem proizvajalcem oz. samo napravo?

Gledal sem tudi Nibe, ampak potem ugotovil da je pri teh črpalkah medij voda, ne plin. Se motim? Za 25m voda, verjetno to ni najbolj pametna izbira potem.

Za kakršne koli uporabne informacije se vam že v naprej zahvaljujem!

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - sassapo - 19.8.2019

(19.8.2019 ob 20:38)manu Napisal: Pozdravljeni mojstri!

Prenavljamo hišo, 2x 90m2 bivalne površine. Povsod talno. Streha dobro izolirana (vpihana celuloza 20-30cm), fasade bo 16cm stiropora.

Izbiram toplotno črpalko, seveda nizkotemeraturni režim, obvezno z vgrajenim bojlerjem za sanitarno vodo.

Imam nekaj dilem:
- zunanje enote ne morem imeti bližje kot 20-25m. Je to preveč, oz. koliko izgub v praksi to res pomeni?
- je 8kw dovolj?

Nimam namena izbirati med nekimi fancy rešitvami, sem bolj za "trotl-zihr" varjanto. Ne najcenejše, ampak vsekakor ne mislim dati 10k za samo napravo. Vseeno mi je kako zadeva izgleda, dobro bi pa bilo da je zunanja enota čim tišja.

Izvajalec mi priporoča Alfea Extensa 8kW: https://www.tersus.si/toplotna-crpalka-atlantic-alfea-extensa-duo-a-i-8-kw

Gledal sem tudi Nibe, ampak potem ugotovil da je pri teh črpalkah medij voda, ne plin. Se motim? Za 25m voda, verjetno to ni najbolj pametna izbira potem.

Če želiš imeti napravo na prostem, boš pač moral globje seči v žep, kajti TČ za prosto postavitev pod 8k€ ne boš dobil. 
Ps. pri 25m plinski instalaciji  je precej več izgub kot pri vodni.

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - Energetik81 - 19.8.2019

Poglej še za Vaillant Geoterm (oz. morda ima zdaj kakšno drugo ime). Tisti, ki ima zunaj samo izmenjevalnik antifriz-zrak. Antifriz je speljan po PE ceveh brez izolacije, tam ni problem razdalja, saj cevi v zemlji služijo celo kot dodatni vir toplote.
Zunanja enota je izredno tiha, saj je tam samo ventilator.

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - manu - 19.8.2019

(19.8.2019 ob 21:51)sassapo Napisal:
(19.8.2019 ob 20:38)manu Napisal: Pozdravljeni mojstri!

Imam nekaj dilem:
- je 8kw dovolj?

Če želiš imeti napravo na prostem, boš pač moral globje seči v žep, kajti TČ za prosto postavitev pod 8k€ ne boš dobil. 
Ps. pri 25m plinski instalaciji  je precej več izgub kot pri vodni.

"prosto postavitev" - je s tem mišljen split sistem, oz. notranja + zunanja enota ali kaj drugega?
8k je verjetno mišljeno z montažo? Ta črpalka ki sem jo navedel naj bi me z montažo prišla okrog 7k.

Tole z manjšo izgubo z vodo mi je pa resnično zanimivo. Res sem mislil da je ravno obratno. Se plin potem v takem primeru dejansko odsvetuje?

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - Energetik81 - 20.8.2019

Lej, če za vodo oz. antifriz vzameš dovolj debele cevi in daš okoli dosti izolacije, bodo izgube zanemarljive. Za plin ne moreš vzeti poljubno debelih cevi, saj je potem slabša migracija olja in rabiš tudi ogromne količine dodatnega plina.
Poleg tega so temperature plina iz kompresorja mnogo višje kot temperature ogrevalne vode.

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - manu - 20.8.2019

Ok, hvala za razlago. Pa obstajajo kakšni podatki ali vsaj približno, o kakšnih izgubah to govorimo pri 25m. Je to nekaj procentov, ali toliko da je cel sistem praktično nesmiseln?

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - Tehnologic - 20.8.2019

Kako lahko pride do primera da imas lahko toplotno komaj 25m od hise?

Za podobno kvadraturo, izolacijo in fasado oz. Pozimi se ni bilo fasade je nam 9kw bilo dovolj.

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - sassapo - 20.8.2019

(20.8.2019 ob 14:20)manu Napisal: Ok, hvala za razlago. Pa obstajajo kakšni podatki ali vsaj približno, o kakšnih izgubah to govorimo pri 25m. Je to nekaj procentov, ali toliko da je cel sistem praktično nesmiseln?

Vse TČ z boljšimi izkoristki uporabljajo hidravlično (vodno) povezavo, saj se zaradi bližine kompresorja in kondenzatorja izkoriščajo tudi pregrete pare, kar pri splitih ni mogoče. Pri dolgi plinski povezavi lahko prihaja do delne kondenzacije plina že v cevovodu, kar precej zniža izkoristek. 
Pri hidravlični povezavi so ob dovolj kvalitetni izolaciji cevi izgube praktično nezaznavne. 
Prosta postavitev pomeni, da naprava ni ob steni hiše, ampak stoji na prostem.
Ker pri takšni postavitvi stena hiše ne varuje uparjalnika pred vremenskimi vplivi, so te TČ konstrukcijsko precej robustneje izdelane z zaščitenimi ali horizontalno pozicioniranimi uparjalniki. Jasno so te naprave dražje.

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - Sonce65 - 21.8.2019

(20.8.2019 ob 14:20)manu Napisal: Ok, hvala za razlago. Pa obstajajo kakšni podatki ali vsaj približno, o kakšnih izgubah to govorimo pri 25m. Je to nekaj procentov, ali toliko da je cel sistem praktično nesmiseln?

Ozri se malo na BOSCH kompres 6000.
Je toplotna , kakršno lahko sanjaš ! .
Raziskoval, kar nekaj časa . Mislim, da je edina, ki  se nastavi na sistem , ki ga imaš! Ko to narediš, se sama ponastavi in je.
Lahko je nizkotemperaturna za talno. Jo nastaviš za talno  in to je to!
Jaz imam radiatorje in je lahko visoktemperaturna .  Nastaviš na sistem ogrevanja z radiatorji in to je to.
Glede vgradnje , pa BOSCH zahteva po njihovih navodilih  in  odstopanja ni!
Brez šlamparije in svojih idej. Vsaka stvar dodelana do potankosti.
Bolje ne moreš narediti! Slabše ne smeš! Po montaži  pregled po kontrolnem listu in START!!!
Nič posebnega. Vse napisano do potankosti. Tudi cenovno ugodno.
NPR: Povezava zunanja enota notranja z aluplast . Izolacija min 19mm  položena v pe cev.20cm pod globino zmrzali. Dolžina in premer v odvisnosti!
  Ena cola je za 30m med enotami. V nemških navodilih je še bolj natančno za menjše enote -premer cevi/dolžina . Tudi razloženo zakaj je pomemben premer cevi (ne samo upor) . Na prilogi lahko pobrskaš na 61 strani.
Mislim, da za nobeno toplotno črpalko ne boš dobil tako dodelane podrobnosti.
Ko kupiš   je že v paketu vse , kar je potrebno montirati ! Samo še  povezovalne cevi . Tvoje je , da je zmontirano.
Še to: To toplotno lahko montira obični vodovodar! Ni potrebno da je monter klima in toplotnih črpalk!!! Tudi za   uveljavljanje subvencije !
Kod sem že zapisal: NI DA NI!!!!
Nisem prodajalec, nisem monter! Delim dokopane informacije , da ste lahko  informirani in montirate kvalitetno toplotno.
Razišči, dobro premisli in se pametno odloči!

Če se potrudiš priloga tudi v SLO.

https://www.bosch-climate.rs/files/uputstvo-za-projektovanje-compress-6000aw_RS.pdf

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - csamo001 - 22.8.2019

Tak ste zjebali celi forum s tem novim, totalno nefunkcionalnim izgledom. Zaj pa še moram masovno produkcijo sončeka in njegovih nebuloz poleg gledat?

Pa pizda, premaknite že riti al pa vgasnite to sranje dokončno dol.

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - Sonce65 - 22.8.2019

(22.8.2019 ob 08:44)csamo001 Napisal: Tak ste zjebali celi forum s tem novim, totalno nefunkcionalnim izgledom. Zaj pa še moram masovno produkcijo sončeka in njegovih nebuloz poleg gledat?

Pa pizda, premaknite že riti al pa vgasnite to sranje dokončno dol.

Forum je čisto OK. še boljši!
Kdor rabi , najde pomoč ,ali jo nudi!

Da pomagam tudi Tebi pri tistem zadnjem stavku:
CSAMO001 SAM PREMAKNI  ... IN UGASNI SVOJE .....DOKONČNO DOL   IN SI ZMAGAL!!!!

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - bozog - 22.8.2019

Se popolnoma strinjam s predhodnikom Bosch, Bosch, Bosch, Bosch... če bi res bilo vse tako rožanto, bi vsi ostali lahko že zaprli vrata.... in če bi res bila ta TČ toliko boljša, bi jim prodaja cvetela in ne bi zraven nudili še klimo in kaj jaz vem še vse kaj... Forum je bil včasih zato, da so se pisale dejanske izkušnje ne pa neke potencialne super truper stvari, sploh pa ne s strani oseb, ki TČ sploh še niso vgradile in jo opazujejo, obužujejo doma na hodniku kot Davincijevo sliko. Ni čudno, da se mojstrom  ala Sassapo, Telmos in ostali, ki imajo na vesti že N toplotnih črpalk ne da več pisati.

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - pentax - 22.8.2019

Pa saj je Sassapo napisal..pa verjetno je čez roke že dal nekaj ogrevalnih kišt, da ve zakaj se gre..za razliko od teh, ki gledajo nezmontirano tč v svoji garaži in občudujejo prospekt s podatki.

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - Sonce65 - 22.8.2019

(22.8.2019 ob 10:17)bozog Napisal: Se popolnoma strinjam s predhodnikom Bosch, Bosch, Bosch, Bosch... če bi res bilo vse tako rožanto, bi vsi ostali lahko že zaprli vrata.... in če bi res bila ta TČ toliko boljša, bi jim prodaja cvetela in ne bi zraven nudili še klimo in kaj jaz vem še vse kaj... Forum je bil včasih zato, da so se pisale dejanske izkušnje ne pa neke potencialne super truper stvari, sploh pa ne s strani oseb, ki TČ sploh še niso vgradile in jo opazujejo, obužujejo doma na hodniku kot Davincijevo sliko. Ni čudno, da se mojstrom  ala Sassapo, Telmos in ostali, ki imajo na vesti že N toplotnih črpalk ne da več pisati.

Ne  ni samo BOSCH....Je tudi JUNKERS ,tudi BUDERUS , tudi IVT ....Nibe...
To pokriva večino evropskih držav . 
Je pa tudi res, da se je pri nas utrdilo nekaj (sasapo)klima toplotnih , ki zaradi tradicije še uspevajo. Tudi klima je v SLO . različna, da so lahko tudi te zelo uporabne. Za Gorenjsko , Koroško in Štajersko je boljša prava toplotna . Konec koncev vsak po svoje.
Moja res čaka v garaži . Sem se poučil o več tipih , ki so bile v ožjem izboru .Tudi informacije iz foruma,  Sasapo  Telmoss in... Na koncu tri uporabnike 2x BUDERUS in 1x BOSCH v bližini obiskal. Tudi xy moter, ki jo sam uporablja drugo leto, pa je že prej montiral druge. O Ugotovitvah  ne bi!
So tudi še boljše  za debelejši denar.
Bozog tudi tvojo izbiro sem do natankosti pogledal . Verjetno je za tvojo lokacijo res najbolša izbira, sicer je Ti ne bi izbral.Naj ti dobro služi!
Bi pa bilo dobro če napišeš tudi Ti, kaj je tisto, kar je prevagalo na TOSHIBO.
Bo komu v prihodnjosti prišlo prav.
Mojstri SASAPO in TELMOS .... povedo , kar je pomembno.  So mnogim pomagali pri težavah z toplotno črpalko . Smo  jim lahko samo hvaležni za nesebične nasvete in pomoč!!!!

PentakX ; Podatki na papirju so pomembni. V glavnem ne bi goljufali na veliko, ker bi skakali drug drugemu v skledo.
Začetek na skladu izpis podatkov za letno učinkovitost toplotne črpalke zrak-voda. Izbor  med najučinkovitejšemi je majhen !!!!!!!BOSCH , BUDERUS ,IVT . JUNKERS ,NIBE ...
In je TELMOS davno zapisal, BOSCH popapal večino  in prodaja samo še pod blagovno znamko  BOSCH  !!!

RE: Nizkotemperaturni režim - izbira toplotne črpalke - pentax - 23.8.2019

Se pravi...kište še nimaš zmontirane, stipkal si pa že kakšnih 10 postov o tej napravi in o tem kako priporočaš vsem povprek?  Big Grin
Podobno kot bi nam priporočal morje na lokaciji katere nisi videl, kaj šele občutil, v katalogu so pa super fotke in napisano vse v superlativih...malo probaj logike in realnosti vključiti v svoje poste.