PodSvojoStreho.net
Sanacija dimnika ter nabiranje vode? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Sanacija dimnika ter nabiranje vode? (/showthread.php?tid=7574)

Sanacija dimnika ter nabiranje vode? - ceroki - 3.6.2007

Pred kakšnim dnevom smo končali delo na inštalaciji novega Buderusovega kotla na olje povezanega na TČ od Termotehnike za ogrevanje sanitarne vode. Sedaj (spomladi, poleti) imamo kotel izklopljen, vodo ogrevamo samo z TČ.
Zaradi nizkotemperaturnega kotla so mi svetovali naj saniram dimnik. Ugradili so inox cevi fi 160cm.

Glede tega pa mi nekaj ni jasno. Čeprav je na strehi na dimniku pokrov, še vedno se nekaj vode (še posebej ob močnem deževju, kot je bilo večeraj) nabere spodaj pri vratcih dimnika. Pipica za izpustutev morebitnega kondenza je cca 10 cm dvignjena od konca dimnika. Posledica je, da mi bo vedno vsaj 10cm vode plavalo na koncu dimnika.
Zanima me ali je to OK? Kako je v vašem primeru?

- blautherm - 3.6.2007

Koliko kW kotel pa imaš, da rabiš fi160mm cev?? Če imaš normalni kotel cca 20kW imaš to več kot preveč in boš lahko imel probleme z prevelikim vlekom in s tem povezane izgube.
Malo je res hecno, da je pipica dvignjena za 10cm, po mojem kakšne panike ni. Upaj edino, da imaš pravilno narejen T-člen tam, ko je priklop za kotel in da ti ne teče tudi v kotel. To pa ni ravno dobrodošlo. Če poleti ne zaganjaš kotla in v njem se vedno najde nekaj žvepla ti bo ta voda tvorila žvepleno kislino in ti bo grizlo kotel pa čeprav je nizkotemperaturen. Ti kotli so odprni na vodo (kondenz) samo, ko obratujejo, zaradi posebnih reber v kurišču kotla.

LP

Sanacija dimnika ter nabiranje vode? - ceroki - 3.6.2007

Peč je 20kW in res so mi predlagali ožjo cev. Fi 160mm je zaradi moje želje, da morda kasneje priklopimo še eno peč na drva. Nikoli ne veš kako se bo izšla tale situacija z cenami in oljem ...
Zagotovili so , da ne bo težav niti povečanih izgub. Nekaj malega pa ja, razumem.
T člen kjer je priključena peč je dvignjena kakšnih 40 cm tako, da ne verjamem, da se bo voda cedila v peč.

Moti pa me tistih 10cm vode na koncu dimnika. Lahko bi zapolnil tistih 10cm z kakšno snovjo. Morda ima kdo podobne izkušnje?

Re: Sanacija dimnika ter nabiranje vode? - Rokbog - 4.6.2007

ceroki Napisal:Nikoli ne veš kako se bo izšla tale situacija z cenami in oljem ... :lol: :lol: :lol:

Ta voda ni problem, ponavadi kar hitro izhlapi. Lahko se kakšen detail popravi na kapi, sicer pa vlij malo betona do pipce pa bo. Me pa zanima čigav dimnik imaš?

Sanacija dimnika ter nabiranje vode? - ceroki - 4.6.2007

Na ceveh piše LIMMONT. (Superwised by RTOW, Made for EU). Uvoznik pa STONE d.o.o..

To z betonom je dobra ideja.

- Rokbog - 5.6.2007

Mal počak z betonom! Ti dimniki imajo odvod kondenza čisto na dnu kondenzne posode. Zdej ne razumem, a ti je mojster speljal pipco nad nivo kondenzne? Mogoče pa je samo zamašena. Konec koncev pa se ti ni treba sekirat, to je samo 2x na leto.

- ceroki - 5.6.2007

Sedaj mi kar dve stvari niso jasne. Prva zedeva je ta z pipco - zakaj je dvignjena od spodnjega nivoja? Lahko izpustim kondenz šele, ko se ga nabere ca. slab liter. Zakaj je to dobro?

Mojstor mi pravi, da po zimi spoh ne bo problema, ker zaradi višje tempereture dimnika kondenza ne bo. Upam, da res.

Druga nejasnost oz. problem je, da ob močnem deževju imam poplavo. Sej še malo pa bi voda prišla do vratc (če bi pipca bila zaprta)?

Pa kaj vam ostelim dež ne pada v dimnik? Nimate luže v dimniku?

- Rokbog - 6.6.2007

Še enkrat. Včasih pri sanaciji ni možno da bi odvod kondenza (in meteorne vode), zaradi že fiksnega priključka peči, dal recimo 10cm nad tlemi. 10cm zato da lahko pod "lulček, pipco" postaviš posodo ki ti lovi to vodo. Torej, če pride kondenzna posoda pod estrih potem s cevjo malo dvignejo to koto, kar pomeni da je vedno nekaj vode v posodi.
Pipco imej vedno odprto, samo spodaj podstavi posodo pa je. Še vedno nevem na kakšni višini od tal imaš pipco?

- ceroki - 9.6.2007

Pipca je na 30cm od tal. To ne bi smel biti razlog. Poklical sem izvajalca in mi seveda zagotavlja, da je vse lepo in prav. Po zimi naj zaradi višje temp naj nebi bilo vode, poleti, meteorska voda pa itak nimaš kaj. Torej, mi ne preostane nič drugega, kot počakati kurilno sezono ter videti kako se obnaša. Do takrat pa imam 10 cm vode v dimniku pod pipco. :evil:

- Mazi1 - 9.6.2007

Se nimam prikljucene peci, ampak samo postavljen dimnik. Voda z vrha ne more priti, pac pa sem opazil kondenziranje vlage na stenah ob tako vlaznem vremenu kot je prav zdaj. Nivo vode na dnu pa raste in se spusca, prav vremensko odvisno. Smesen pojav, ni kaj Big Grin

LP

Jest

- sandi2006 - 10.10.2007

Vse je v redu.

Voda vedno priteče v dimnik. Odvisno od izvedbe kape na dimniku nekaterim več drugim manj. Pipca je postavljena v redu. Res pa ja da bi bila lahko tudi nižje.
Beton? To bi bila neumnost. Zakaj - ker je dno dimnika izveden kot sifon. Dimnik je postavljen v del dimnika kjer je montirana pipca. Če ne verjameš daj roko skozi vratca pa potipaj kje je pipca. Ugotovil boš da je ne moreš potipati. V tem primeru bi voda pa res tekla skozi vratca.

Pipca mora biti vedno odprta. Odvod pa spelji ali v kanto ali v 50 cev in nato v sifon.

Če bo pipca odprta tudi voda ne more teče skozi vratca saj so le ta montirana višje.

- sandi2006 - 10.10.2007

Mazi1 Napisal:Se nimam prikljucene peci, ampak samo postavljen dimnik. Voda z vrha ne more priti, pac pa sem opazil kondenziranje vlage na stenah ob tako vlaznem vremenu kot je prav zdaj. Nivo vode na dnu pa raste in se spusca, prav vremensko odvisno. Smesen pojav, ni kaj Big Grin

LP

Jest

Odpri dimnik pa ne bo kondeziral.