![]() |
|
Poraba klimatske naprave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Poraba klimatske naprave (/showthread.php?tid=7545) |
Poraba klimatske naprave - lukac - 31.5.2007 Lep pozdrav vsem skupaj Imam eno vprašanje ki me zelo preseneča. Na internetu sem zasledil da je letna poraba klima naprave Panasonic CS / CU-E9 GKEW samo 295 Kw na leto. To me še kar preseneča glede na to da imam hladilnik Bosch KGW 36x40 ki pa ima letno porabo energije 336 Kw. Zanima me če je res možno da ima hladilnik ki je celo leto vklopljen res večjo porabo kot celo leto vklopljena klimatska naprava. Zdi se mi čudno, vendar s to tehniko se nikoli ne ve .Hvala v naprej za morebitno pojasnitev in lep pozdrav. - vincent - 31.5.2007 švohnejša različica klime (take s solidnim izkoristkom) povprečno porabi 7-8 SIT/uro. zdaj kako so prišli do tega podatka o porabi se moraš pri njih pozanimati....za gretje preko celega dne pa si v mejah, ki sem jih napisal. LP - BlackHole - 31.5.2007 Citat:Na internetu sem zasledil da je letna poraba klima naprave Panasonic CS / CU-E9 GKEW samo 295 Kw na leto Pozabi na to, da bi bil ta podatek iz celodnevne uporabe. Tu noter je pač neka povprečna uporaba (nekaj ur/dan), podatka pa ne vem. Ampak sigurno pa ni cel dan, ker sem enkrat bral o tem, pa sem pozabil. edit: evo izbrskal -> Letna poraba energije se izračuna tako, da množimo skupno porabo energije s povprečjem 500 ur letno v načinu hlajenja pri polni obremenitvi. - lukac - 31.5.2007 se pravi da če vzamemo moč hlajenja 3kw po 500 ur letno, pa dajmo vzet 1000 ur letno dobimo da porabimo 3000 kwh. Če malo preračunamo ( 1kw je cca.24 bivših SIT ) bi prišl nekje na 72.000 SIT letne porabe. Pa saj niti ni tolko. Če sledi da na ključne točke v objektu montiramo 2 - 3 inverterske klime pridemo na letno porabo nekje okoli 200.000 bivših SIT za toplo in mrzlo. Pa brez komliciranja z dimniki, vrtinami in podobno. Sicer se ljudje za to vrjetno ne odločajo, vendar meni se ne zdi napačno. Pa vrjetno obstajajo tudi sistemi z enim močnejšim kompresorjem in več notranjimi enotami. Kar tudi zmanjša porabo. - frapor - 31.5.2007 Če zasledim ta podatek v kakšnem prospektu ga prezrem, ker se mi zdi popolnoma nepomemben. Za mene so važni podatki: Električna moč, EER in COP, in pa raspon delovanja inverterja. Zelo pa pogrešam podatek ali diagram padanja COPa z nižanjem zunanje temperature, ki ga žal še nisem nikjer zasledil. LP - BlackHole - 1.6.2007 In koliko je dober EER in COP podatek? Ker na tej strani [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ptsunichr("46")si/01_hlajenje/energijskaporabaounichr("46")pdf[/url] je COP nad 3.6 že A razred. Se mi pa zdi, da sem nekje že videl naprave, ki imajo COP čez ali okrog 5. Ali se motim? - vincent - 1.6.2007 frapor Napisal:Zelo pa pogrešam podatek ali diagram padanja COPa z nižanjem zunanje temperature, ki ga žal še nisem nikjer zasledil. res je,d aje za vsako klimo drugačen...za vtis pa se najde pri podatkih o TČ opcija zrak/voda (npr. IVT čpalke, ki jih pri nas prodaje Knut iz NOvega mesta...poišči na njihovih straneh). idelano bibilo, če bi podajali te diagarame za vsako klimo posebej...samo o tem lahko le sanjamo. Dobi pa človek občutek kaj se da doseči pri nižjih temepraturah, čeprav bi si upal trditi da so klime (TČ zrak/zrak) bolj učinkovite od TČ zrak/voda pri nižjih temperaturah. - frapor - 1.6.2007 BlackHole je zapisal: Citat:Se mi pa zdi, da sem nekje že videl naprave, ki imajo COP čez ali okrog 5. Ali se motim?Kar nekaj sem jih zasledil, ki imajo COP čez 5: DAISEKAJ RAS-B10SKVP-E....COP5,1 MITSUBISHI SKR 20 ZFX-S.....COP 5,45 PANASONIC HE9 DKE.........COP 5,22 / 7stC, COP3,75 /-10stC, COP2 /-21,5stC - telmos - 1.6.2007 Vincent je zapisal: Dobi pa človek občutek kaj se da doseči pri nižjih temepraturah, čeprav bi si upal trditi da so klime (TČ zrak/zrak) bolj učinkovite od TČ zrak/voda pri nižjih temperaturah. Da bi o teh stvareh lahko na forumu pisali, boste pač morali kaj instalirati in preizkusiti. Sam se s tem preizkušanjem ubadam že kar nekaj let in to ne samo rekla kazala ampak z kalorimetri, števci porabljene el. energije in podobnimi zadevami. Z gotovostjo lahko trdim, da je cop in eer odvisen v prvi vrsti od kvalitete in izvedbe zunanje naprave, ki je praktično srce sistema. Potem pa vse zadeve naraščajo ali pa padajo glede na višino željenih temperatur sekundarnega medija. Z vsako toplotno črpalko je mogoče naprimer segreti san. vodo tudi do 80 oC, če kdo to želi brez dodatnih izgub ali pa slabših izkoristkov. Važno je pravilno zaporedje vezave izmenjevalnikov in njihov dejanski odvzem. izkoristek sam pa varira bistveno glede na temperaturo sekundarnega medija. Tisti, ki boste sodobno črpalko vgradili na nizkotemperaturni sistem do 37 oC, boste imeli povprečeno grelno število tudi več kot 5. Če pa hočete ogrevati radijatorje z temperaturo dovoda 55 oC, potem to število pade na 3 ali pa celo kaj manj. Že, če samo pogledamo, kakšen tip kompresorja je vgrajen, kaj ima v rotorju, kako regulira obrate i.t.d. lahko ugotovimo, kaj bomo iz neke naprave lahko dobili kajti, če ti že sam motor na račun sodobnih magnetnih rotorjev "prišpara" 28% vložene energije za neko izhodno moč, pove veliko. Kaj šele tip kompresorja, način potiskanja in sesanja medija i.t.d. Vsi serviserji, ki se s klimami profesionalno ukvarjamo pač vemo, da se ventilator notranje naprave, dokler izmenjevalec ne doseže 37 oC, niti ne vklopi. Zato me čudi to polemiziranje o izkoristkih, nizkih temperaturah, vprašljivih sistemih zrak-voda i.t.d. Ker očitno še ne veste, se v svetu že instalirajo naprave z CO2 kot prenosnim medijem. Res je, da so pri teh napravah tlaki bistveno višji (100bar), imajo pa tudi višje izkoristke in prenašajo energijo tudi pri nižjih zunanjih temperaturah (pod -25 oC). Radijatorsko ogrevanje jim ne predstavlja nikakršne ovire, saj je temperatura kondenzacije bistveno višja kot pri ostalih trenutno znanih in uporabljenih medijih. Sicer pa sodobne inverterske naprave od Mitsubishija nimajo več problemov niti pri -25 oC z medijem r410a. Pa še veliko bi se dalo napisati o sodobni tehniki, ki tradicionalistom nikakor ne gre v glavo ali pa jim noče iti. Vsi pač sanjajo o velikih zalogovnikih, vrtinah in zemeljskih kolektorjih. Vprašajmo se raje, komu to služi in kdo s tem služi. Brez zamere in lep pozdrav vsem Ludvik - Tone - 2.6.2007 1. Panasonicova devetka - vsaj moja - pri gretju kuri povprečno 500W elektrike - zunanja v kleti pri cca 10°C kar zagotavlja visok cop in posledično nizko porabo. 2. Ventialtor notranje enote deluje vedno, kar me tudi moti - tudi ko kompresor stoji. 3. Kar se pa tiče porabe je pa seveda vse odvisno od časa delovanja in pri kaki moči deluje. Inverterji - vsaj moj, delujejo pri znantno manjši moči, le v turbo načinu pri velikih razlikah temperatur, poraba naraste na 1kW. Sploh pa se danes v povprečnem stanovanju klima kupuje ali vsaj uporablja če so stanovalci apmetni, zaradi gretja, hlajenje je pa tko mal za zraven.Z mojo klimo sem letos dogreval kar soncu ni uspelo (24 m^2) in porabil manj kot 200kWh elektrike - nihče ni mogel verjeti. ELKO-ta smo porabili 170 litrov. - vincent - 4.6.2007 telmos...vse lepo in prav. Jaz gledam z vidika da TČ močno pade COP če je temp. medija (notranjega) višji...torej če imaš talno gretje oz. vpihovanje še gre. PRi radiatorskem gretju pa le ta zahteva višje temp. kar ima za posledico nižje izkoristke. Pri klimi pa je notranji zrak praktično neodvisen od tvojih potreb....temp. zraka bo taka kot jo je nastavil sam proizvajalec - predvidevam da na optimalen COP. - Tone - 6.6.2007 Tone Napisal:Ventialtor notranje enote deluje vedno, kar me tudi moti - tudi ko kompresor stoji.Lapsus, ko stoji ventilator v zunanji enoti, predvsem pa ventilator notranje enote dela dokler klime ne izklopim. Pri tem kompresor deluje nenehoma in to pri minimalni moči, temperatura v prostoru se pa viša in viša. To me seveda moti, a menda so Japončki pač tako pametni. - vincent - 6.6.2007 Tone Napisal:Tone Napisal:Ventialtor notranje enote deluje vedno, kar me tudi moti - tudi ko kompresor stoji.Lapsus, ko stoji ventilator v zunanji enoti, predvsem pa ventilator notranje enote dela dokler klime ne izklopim. Pri tem kompresor deluje nenehoma in to pri minimalni moči, temperatura v prostoru se pa viša in viša. To me seveda moti, a menda so Japončki pač tako pametni. tone stvar je dokaj logična! kot prvo...če gre za inverter klimo bo kompresor vedno delal (tako se bo tudi zunanji ventilator vedno vrtel). IN če boš imel vklopljeno funkcijo AUTO ter prižgano klimo celo leto (kar je namen klimatizacije....v teoriji) bo klima sam prilagajala delovanje..enkrat bo hladila, drugič bo grela, pa tudi izklopila bo delovanje kompresorja če bo potreba. IN klima v prostoru ne nararačša v nedogled...če jo nastaviš na 21 stopinj jo bo v nekih mejah (vsaka malček drugače) tudi držala. IN temperatuzra bo konstatna. Glede notranjega venitlatorja pa...pri ineverteju praktično vedno deluje kompresor, torej je malček toplote vedno na razpolago.....kar se pozna, ker ni hudih nihanj med gretjem in NE gretjem..ampak je 'gretje' in 'malo manjše gretje'. Da pa bi se vmese še izklapljaš ventilator....pa bi prvo zaradi nihanja temepratur, potem pa še zaradi stalne spremembe kroženja zraka dobesedno znorel v taki klimatizaciji. Da te pa moti notranji ventilator pa je problem v njegovi glasnosti..toprej bi moral poiskati klimo, ki je tišja (vem pa, kaka je razlika med 26 db in 21 db...na papirju malo...v resnici pa enormno...oz. meja med 'moteče' in 'nemoteče'....oz. bolje 'neslišno'). LP - Zaspanc - 6.6.2007 Tudi pri moji HE9 notranji ventilator deluje non-stop, tudi ko je kompresor ugasnjen. Sicer neslišno, toliko da premika zrak, a zna biti moteče bolj zaradi prepiha. Sam si zadevo razlagam kot nujno zlo za pravilno merjenje temperature zraka. Me pa pri tej klimi bolj moti glasnost zunanje enote, od vibracij pri najnižjih obratih, prek dokaj glasnega ventilatorja (kateremu tudi ne bi bilo treba skoz delat, če pa že, pa bi lahko imel zvezno regulacijo vrtljajev), do nadležnega žvižganja samega inverterja. - Goran_r - 6.6.2007 Zaspanc: v kako veliki sobi pa imaš to klimo, da ti dela tak "prepih"? Namreč se odločam za klimo, vendar je zelo malo informacij iz prve roke glede modelov, ki me zanimajo. Vincent je že napisal dosti tega o Mitsubishiju, o drugih znamkah pa ni ravno dosti napisanega. Panasonic HE9 mi diši ravno zaradi visokega COP (5,22). Kje pa imaš zmontirano zunanjo enoto, da te tako moti glasnost? Jaz jo bom namreč montiral cca 2m od spalniškega okna, zato mi je ta podatek kar pomemben... |