• Domov
  • Forum
  • Spletniki
  • Novice
  • Montažne hiše
  • Novogradnje
Napredno iskanje >>
Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 (/showthread.php?tid=75357)

Strani: 1 2 3

Re: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - Vsenafarbos - 27.5.2019

Kaj pa je to za ena upravna enota?

Re: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - Lilalo - 1.6.2019

Piran - kaj drugega...

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - Bosti1986 - 17.10.2019

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje glede legalizacije vikenda grajenega okoli 1977, ki pa stoji na kmetijskem zemljišču. Objekt je vrisan na gursu, gradbeno dovoljenje je iz istega leta. Zdaj pa bi objekt obnovil, dvignil mansardo, zamenjal streho, okna in dodal manjši prizidek. Prvi korak bo pridobitev lokacijske informacije, vendar kaj več kot to, da ta objekt ni dovoljeno tam graditi ne bom izvedel.

Kakšen nasvet?

Hvala že vnaprej.

Ps.: Se opravičujem, če sem "zlorabil" to temo

Lp

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - KeCko - 18.10.2019

Eno je legalizacija drugo pa dozidava.

Če ima gradbeno dovoljenje in zgrajen skladno z gd potem ga ni potrebno legalizirati.

Ali ga pa lahko kaj večaš pa je odvisno najprej od tega ali je v prostorskem aktu zaveden kot razpršena gradnja (kar bi legalno zgrajen objekt moral biti) in kaj prostorski akt sploh dovoljuje na razpršenih gradnjah. To pa bo povedala lokacijska informacija ali pregled prostorskega akta.

Če objekt ni bil zgrajen skladno z gd potem ga je možno legalizirati kot objekt daljšega obstoja in se po tem vrniti na prejšnji odstavek.

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - Bosti1986 - 18.10.2019

@KeCko hvala za odgovore.

Samo to me še zanima, kako je z dejstvom, da objekt stoji na kmetijskem zemljišču (namenska raba je kmetijsko zemljišču)?

Je možno, da je bilo GD izdano pred toliko leti, kljub temu, da objekt ne stoji na zazidljivem zemljišču?

Hvala že vnaprej za odgovore. Naslednji korak bo pridobiteb LI, pa bomo videl kaj se da naredit.

Lp

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - KeCko - 18.10.2019

To je razpršena gradnja, ki sem jo omenil. Pomeni, da če je objekt ob pripravi OPN bil zabeležen v katastru in ustrezno zabeležen v OPN se tretira kot da je zemljišče direktno pod njim zazidljivo. Veljajo pa za razpršeno gradnjo ponavadi bolj omejujoča določila v OPN kar se tiče dozidav in podobno kot za objekte na stavbnih zemljiščih.

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - Bosti1986 - 18.10.2019

Hvala za pojasnila.

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - rm9289 - 10.1.2021

Pozdravljeni,
bi prosil za nekaj pojasnil na to temo.
Pred kratkim sem kupil kmetijsko zemljisce, na katerem stoji manjsi objekt, zgrajen okrog leta 1985. Objekt bi rad legaliziral po 117. clenu GZ.

Citat:Za objekte, ki so bili zgrajeni brez gradbenega dovoljenja pred 1. januarjem 1998 in so evidentirani v katastru stavb, je mogoče dobiti dovoljenje za objekt daljšega obstoja. Zahtevi je treba med drugim predložiti potrdilo o daljšem obstoju objekta ter plačanem nadomestilu za degradacijo in uzurpacijo prostora in komunalnem prispevku.

Torej, za nekatere od teh stvari nisem preprican kaj se smatra kot potrdilo/dokazilo, ceprav verjamem da je kje natancno doloceno.

Zanima me, kje zaceti?
1. Stavba po https://prostor3.gov.si ni zavedena v kataster, ampak so podatki zgolj "Register nepremičnin". Torej moram najbrz najprej do geodetov, da dolocijo zemljisce pod stavbo in se potem vpise v kataster?

Podvprasanje: Kako je, ce parcela nima v celoti dolocenih mej (oz. kako ugotovim, ce jih ima)? Nasel sem samo 2 kolicka/konfina. Najbolje, da geodeti se to uredijo spotoma.

2. Posnetek obstoječega stanja (tloris, prerez in dimenzije objekta, pri stavbah tudi pogled in tlorise vseh etaž z osnovnimi merami prostorov ter seznamom prostorov s površinami). Za to se najbrz enostavno dogovorim z arhitektom?

3. Dokazilo o daljšem obstoju objekta
Imam nekaj pricevanj sosedov, ki so stavbo pomagali graditi, ampak so ze v letih, tako da bom poskusil cim prej pridobiti pisno izjavo. Ali mora biti ta overjena pri notarju / na obcini?
Druga stvar pa so letalski posnetki. Verjetno je najbolje da tudi to uredim z geodeti, saj ne vem tocno kaj bi na obcini/UE sploh rabili?

4. Kom. prispevek in nadomestilo za uzurpacijo bom znal.

Sem se kaj spregledal?
Ze vnaprej se zahvaljujem za vse konstruktivne odgovore.

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - tasha - 23.3.2021

Pozdravljeni,

imamo podobno situacijo kot zgoraj. Kmetijsko zemljišče I. kategorije (čeprav je ilovica in breg) na kateri je bila cca leta 1987 zgrajena zidanica. Sklepamo da brez papirjev, saj iskanja niso obrodila sadov. Leta 2012 je bila stavba evidentirana v katastru stavb.

Kako bi bilo najbolje postopati?
Trenutno je ideja da bi objekt legalizirali kot objekt daljšega obstoja. Potrebujemo torej overjene izjave prič in posnetek obstoječega stanja?

Kaj v primeru, da je legalizacija uspešna. Namreč, na to klet (48m2) bi radi namreč zgradili manjšo pritlično hišo, bivalni vikend do nekje max 80m2.
Kolikor sem razumela, če to legaliziramo pripada objektu še cca 4m funkcionalnega zemljišča, kar pa še vedno ne pomeni želene kvadrature. Da bi dobili gradbeno parcelo je najbrž zelo malo verjetno, saj mi je bilo rečeno da razpršena gradna ni dopusta.

Kaj bi bil najbolj smiseln postopek?

Hvala

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - KeCko - 23.3.2021

Ker forum nekaj šteka in ne morem odgovarjati s citiranjem.

Najprej @rm9289

1. Geodet naj naredi geodetski posnetek, predlog za vpis v kataster stavb (nujno podatki se morajo ujemati z podatki iz tlorisov, tako da predlagam najprej posnetek stanja potem geodet) in uredi meje. Če ni težav z odmiki tudi ureditev mej ne bi smela biti problematična.

2. Za legalizacijo po 117. členu ne rabiš odgovornega projektanta. Tlorise, prereze in fasada lahko teoretično zrišeš sam. Preceni koliko si tega sposoben. Napačno risanje lahko stane več kot plačilo arhitektu.

3. Najboljše dokazilo je aerofotoposnetek, ki ga dobiš: https://gis.si/historicni-aeroposnetki/ bolje od vseh izjav in prič in podobno.

In še odgovor @tasha

Najprej situacija ni podobna ker bi vi želeli zadevo večat.

Lahko legalizirate po zgornjih in ostalih navodilih.

Nadgradnja oz. širitev je odvisna od tega kaj dovoljuje občinski odlok ampak glede na zapisano, da je govora o nedopustni razpršeni gradnji dvomim, da bi lahko karkoli širili. Tisto funkcionalno zemljišče pa z novo zakonodajo nima nikakršne veze razen če odlok ne govori drugače.

Torej legalizacija da. Širitev po moji OCENI ne, ampak odvisno od občinskega odloka.

Lp.

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - bobbysz - 18.4.2021

Mene pa zanimajo izkušnje oziroma mnenje ali se splača osebno spuščati v postopek ali se obrniti na zunanjega izvajalca, ki pelje postopek legalizacije?

V mojem konkretnem primeru, gre za stanovanjsko hišo zgrajeno pred 1998, ki nima gradbenega dovoljenja obstaja pa en kup papirjev glede lokacijskega dovoljenje, plačanih prispevkov... Ravno zaradi tega nisem prepričan ali nebi bilo najbolje pridobiti izvajalca, ki poskrbi da se uporabi kar se lahko (ali kateremu izdanemu dokumentu poteče veljavnost...).

Verjetno je v primeru, da se osebno spustim v to prvi korak, da zberem in organiziram obstoječe dokumente in obiščem pristojno upravno enoto za začetek postopka?

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - tasha - 3.5.2021

@KeCo

Sem še malo brskala in iskala možnosti. Objekt - gospodarska klet - bi legalizirali kot nezahteven objekt, saj je manj kot 30m od stavbnega zemljišča, s pozitivnim mnenjem občine o skladnosti s prostorskim aktom.

A se s tem kako zabetoniramo oz onemogočimo kasnejše širjenje? Namreč, na Kmetijski svetovalni službi so rekli, da bi lahko izdali pozitivno mnenje za namene širitve/stanovanjske gradnje za naslednika kmetije, ker na obstoječi kmetiji ni več prostega stavbnega zemljišča, imamo pa že drugo obstoječo stavbo, bi pač oni dovolili oz se strinjali z širitvijo le-te, čeprav je na K1.
Potem pa bi to dali še na občino, za spremembo v dolgoročnem načrtu. V kolikor (rečeno mi je bilo, da bi lahko bilo odobreno) je to sprejeto, bi potem šli v širitev oz nadzidavo te gospodarske kleti za stanovanjsko rabo do 60-80m2.

Glavno vprašanje je, če si s tem, ko bi obstoječi obstoječi objekt legalizirala kot nezahteven objekt, s tem slučajno ne onemogočim potem postopkov/gradnje za naprej.

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - KeCko - 4.5.2021

@tasha. Niti pod razno ne morem dati konkretnega odgovora ker so v podanih informacijah nasprotujoče si trditve od zidanice do gospodarske kleti. Vsekakor bi moral nekdo zadevo temeljito pregledati.

Bom probal vsaj kakšno zadevo razjasnit:

Legalizacija ne vpliva na možnost širjenja to omejuje odlok. Na širjenje lahko vpliva kot kaj boste objekt legalizirali in kaj za to vrsto objektov določa odlok brez temeljite analiza odloka konkretnejši odgovor ni mogoč. Nezahtevni objekt ne sme biti stanovanjski, samo kot dodaten info.

Mnenje kmetijske službe lahko samo pomaga pri pridobivanju gd, legalizacije ali širitvi razpršene poselitve s tem da po navadi zahtevajo da je zadeva registrirana kot kmetija oz da ima investitor registrirano kmetijsko dejavnost. Drugače nimajo nekih večjih pooblastil.

V glavnem to je eno mnenje, rabiš jih še vsaj 3 (el, komunala, občina, potem pa še kak drsv, ...)

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - tasha - 5.5.2021

Sem napisala nerodno. V GURSu je zavedeno da je objekt zidanica/gospodarska (vinska) klet. Dejansko gre za gospodarsko klet (pritlično, 40m2 neto površine, višina cca 3m).

Po legalizaciji bomo v vsakem primeru morali podati vlogo za spremembo namenske rabe (dela) zemljišča iz kmetijske v nekmetijsko za potrebe reševanja stanovanjskega vprašanja naslednika kmetije. Celotna parcela ima 7.884m2, od tega bi dali za spremembo v stavbno cca 100m2.

Dilema je ali je bolj pametno objekt legalizirati kot nezahteven objekt ali kot objekt daljšega obstoja?
Če zdaj legaliziramo kot nezahteven objekt in dobimo potem spremembo namembnosti, je mogoče sploh to na kak način spremeniti za stanovanjske namene (spodaj ostane klet, dejansko bi se nadzidala etaža  - stanovanjski del)?  Bi bila možna sprememba gradbenega dovoljenja (?) za širitev/nadzidavo tega predhodno legaliziranega objekta iz 48m2 do nekje 60-80m2.

Razmišljamo pa tudi o spremembi kategorizacije zemljišča iz K1 v K2.

Na občini mi je bilo nekako rečeno, da ni problema če damo zdaj kot nezahteven objekt, bi morala pa povprašat še na UE.

RE: Legalizacija objekta daljšega obstoja - pred 1998 - KeCko - 5.5.2021

Ne glede na to kako legalizirate sedanji nestanovanjski objekt bo vse odvisno od tega ali boste uspeli spremeniti namembnost tega dela zemljišča v stavbno za potrebe stanovanjske gradnje. To je postopek spremembe OPN, ki ga morajo požegnati vsa ministrstva in vsi ostali soglasodajalci. Šele takrat bi teoretično lahko izvedli nadzidavo in objekt uredili kot stanovanjski.

O mnenjih občinarjev pa raje ne bom.

Zadnje novice

DAN ODPRTIH VRAT – LUMAR PRIMUS-D 156 S PAKETOM DESIGN

Podjetje Lumar, vodilni slovenski proizvajalec skoraj nič-energijskih montažnih lesenih objektov, vabi na dan odprtih vrat hiše…

• © 2004 - 2025

Email: info@podsvojostreho.net

Vse pravice pridržane

• Kazalo

• Prva stran
    • Forumi
    • Spletniki
    • Zid
    • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

• O portalu
    • Statistike
    • Kontakt
    • Podpora uporabnikom
    • Piškotki
  • Povezave

• Nepremicnine.net
    • Izracun-kredita.si
    • Novogradnje.si
    • Montažne hiše
    • Izdelava spletnih strani
    • Nepremicninar.com
    • SLONEP.net
© 2025, PodSvojoStreho.net, Vse pravice pridržane

Prijava uporabnika

Pozabljeno geslo?
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Registracija novega uporabnika

Vaša registracija je bila uspešna.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.

Porabljeno geslo

Prijava
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.