![]() |
|
Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko (/showthread.php?tid=75230) |
Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - trance0 - 10.4.2019 Kot nekateri že veste, sem nedavno kupil luštno leseno hiško. Sama hiša in lokacija sta super, v glavnem je vse narejeno, kot je treba, razen ogrevalnega sistema, ki ga je nekdanji lastnik zasnoval po sistemu dr. Frankensteina. Že pred nakupom sem bil sumničav do izvedbe ogrevanja, no, žal so se moji sumi potrdili še hitreje, kot sem si mislil. Na kratko, gospod si je centralno talno ogrevanje zamislil kar s pomočjo sanitarne toplotne črpalke znamke Kronoterm, model S Max WP4 LF-502, ki ima vgrajen 450 l zalogovnik vode. Zadeva je štiri leta nekako delovala, zdaj pa je toplotna črpalka v zadnjih vzdihljajih, saj vgrajene komponente seveda niso bile načrtovane za konstantno delovanje pod takšno obremenitvijo, kot jo zahteva centralno ogrevanje prostorov. Danes je bil na ogledu serviser iz okolice in se je zgrozil ob tem, kar je videl. Toplotna črpalka je montirana v povsem vkopani kleti in toploto v glavnem dobiva iz zemlje preko tal, ki niso betonirana, in preko 600 metrov dolgih v zemlji okoli hiše vkopanih cevi, ki služijo kot zemeljski zračni kolektor. Odvod hladnega zraka iz kleti pa ni izveden! Jaz nisem noben fizik ali energetik, a mi je jasno, da je takšen sistem v najboljšem primeru izveden polovičarsko in brez popolnega razumevanja osnov fizike. Ne bi rad preveč kritiziral izvedbe, ki bi lahko ob drugačnem izboru toplotne črpalke in ustreznem odvodu hladnega zraka iz kleti izpadla povsem drugače, a dejstvo je, da imam zaradi slabih odločitev nekdanjega solastnika hiše zdaj dodatne, čeravno ne morem reči, da povsem nepričakovane, stroške, saj sem že od samega začetka nekako pričakoval, da bo ogrevalni sistem prej ali slej potrebno predelati, le upal sem, da ne tako hitro. Serviser, ki je bil danes na ogledu in pozna tudi bivšega lastnika in monterja, ki je izvedel ta "Frankenstein" sistem ogrevanja, mi je predlagal odklop obstoječe sanitarne črpalke in nje prodajo preko bolhe, da dobim vsaj nekaj denarja nazaj. Za novo ogrevanje pa glede na majhnost hiške predlaga neko ekonomično toplotno črpalko nazivne moči okoli 6 kW, s čimer se v osnovi strinjam. Ker sem po nakupu hiše in pripadajočih parcel seveda bolj na tesnem z denarjem in hkrati še zakreditiran, iščem čim bolj optimalno rešitev nastale situacije. Razpet sem med vgradnjo neke preproste monoblok toplotne črpalke, kakršno sem imel namen vgraditi, če bi sam delal hišo, in pa morda takšne variante <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.veto.si/VETO,,ponudba/toplotne_crpalke/toplotne_crpalke_zrak_voda,wpl-09-17-ics-ikcs-classic.htm">https://www.veto.si/VETO,,ponudba/toplo ... lassic.htm</a><!-- m -->. Pred nekaj tedni sem v svoj Google nabiralnik dobil reklamo za to črpalko, kot da bi Google vedel, da kupujem hišo z neustrezno toplotno črpalko. ![]() Da ne bom preveč dolgovezil, vem, da je na tem forumu precej poznavalcev ogrevalne tehnike in želel bi si konkretnih predlogov za čim ugodnejšo rešitev nastale situacije. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - csamo001 - 10.4.2019 Najprej: kaj pomeni, da je sanitarna TČ v zadnjih vzdihljajih? Drugo: povej kaj več o bajti oziroma daj link do teme, kjer jo opisuješ. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - trance0 - 10.4.2019 Serviser, ki je bil danes pri meni in ga je priporočil sam bivši solastnik hiše, je rekel, da se slišijo ležaji v toplotni črpalki, ki naj bi bila zaradi neustrezne rabe preobremenjena. Po njegovem mnenju toplotna črpalka ne bo zdržala več kot 6 mesecev. To je vse, kar vem, ker me ni bilo doma, ko je bil serviser tam. Hiška je brunarica tip Dobrova, ki jo je izdelal Franc Obojnik iz Radmirja. Brunarica ima okoli 44 m2 neto bivalne površine v pritličju in okoli 49 m2 v mansardi, oz. ob upoštevanju poševnin nad 1,6 m okoli 82 m2 neto ogrevalne površine. Klet je v celoti vkopana, hidroizolirana in neogrevana. Zunanje stene brunarice so izolirane z notranje strani z 10 cm kamene volne DP5, v mansardi je strop izoliran z 2x10 cm DP5. V celotnem pritličju je položeno talno gretje, v mansardi pa samo v kopalnici. Hiša stoji na 530 m nadmorske višine in ima odprto južno lego ter sonce ves dan. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - Popson31 - 10.4.2019 In kljub dejstvu, da ves, da TC nebo delovala vec kot nadaljnjih 6 mesecev, bi jo rad prodal na bolhi? Razen, ce jo bos dal za 100€ in bodocemu lastniku povedal, da je primerna za rezervne dele. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - trance0 - 10.4.2019 Jaz citiram predlog serviserja, ki je bil danes pri meni. Sam pojma nimam, kako bom rešil nastalo stanje, definitivno pa nimam namena nikogar nategniti. Tudi ne vem, če ima serviser prav, da je črpalka na koncu moči. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - csamo001 - 10.4.2019 No, to sezono bo že še zdržala. Kakšna je poraba štroma za ogrevanje? Kolko stopinj gre v talno/radiatorje? Kako se pripravlja sanitarna voda? Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - trance0 - 10.4.2019 Hišo sem prevzel pred nekaj dnevi, zato težko govorim o detajlih. Trenutno je tudi problem s samim talnim gretjem, ker se je napolnila ekspanzijska posoda in gretje ni enakomerno, poleg tega je tudi pritisk v ceveh zelo nizek, okoli četrt bara. Vsekakor pa je v hiši zelo toplo s samim talnim gretjem, tudi v mansardi. Žal se ne spoznam dovolj na to, da bi lahko kaj dosti komentiral. Položnica za porabo elektrike je bila v februarju 86,5 €, za marec je ravnokar prišla in je za 5€ nižja. Na ogrevanje sanitarne vode in za centralno odpade okoli 50-55 € v zimskih mesecih, kar res ni veliko. Zanima me samo, kako bi čim ceneje predelal sistem, če je toplotna črpalka res pri koncu, ker ne želim bankrotirati.
Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - remi - 11.4.2019 Poveži se s Kronotermom, da pregledajo stanje in ti svetujejo, kako naprej. Pri ogledu povabi zraven še prejšnjega lastnika, da bo lahko pojasnil izvedbo. 600m cevi je lapsus? Kakšnih cevi? Je v kleti kako okno? Dokumentacija o pravilni namestitvi: <!-- m --><a class="postlink" href="https://kronoterm.com/wp-content/uploads/2017/03/10-16-9-3976-07_-NAVODILA-UPORABA-WP4-LF-502.pdf?dwpfuha=11554934541">https://kronoterm.com/wp-content/upload ... 1554934541</a><!-- m --> Če bo TČ odpovedala, lahko ogrevaš z vgrajenimi električnimi grelci dokler ne prideš do ustrezne rešitve in sredstev za investicijo. 55€ mesečno za ogrevanje 82m2 površine bi lahko pomenilo, da se že sedaj ogreva izključno z grelci? Kako se ogreva sanitarna voda? Ko boš šel v menjavo, lahko računaš na subvencijo in tudi ekokredit. <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/nameni/prikazi/actionID=99">https://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/n ... ctionID=99</a><!-- m --> Poglej si kakšen 5kW Panasonic. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - sassapo - 11.4.2019 Kolikor jaz razumem ima trance0, kompaktno TČ za notranjo vgradnjo priključeno na zračni kolektor. Zakaj bi bila TČ na koncu svoje življenjske dobe? Gre za sila enostavno TČ, katera je tudi za vzdrževanje precej poceni! Seveda je drugače, če gre za napačno izbrano napravo in je to potrebno zamenjati z ustreznejšo? Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - trance0 - 11.4.2019 Mojster, ki ga je za servis centralne predlagal bivši lastnik, je prišel k meni ravno po seminarju iz Kronoterma. Rekel mi je, da mu je žal, da na seminarju ni imel slike sistema, ki je vgrajen pri meni, saj da naj bi bila sanitarna toplotna črpalka povsem neprimerna za centralno ogrevanje, ker je mišljena le za ogrevanje sanitarne vode. Serviser je tudi rekel, da je reč zelo glasna, saj se sliši obremenjene ležaje kompresorja, ki po njegovem mnenju ne bo več dolgo zdržal. Klet nima oken, ker je v celoti vkopana. Je pa v zemlji okoli hiše zakopanih tudi 600 metrov cevi, ki naj bi služile kot zemeljski zračni kolektor. Bivši lastnik zamišljenega sistema ni povsem dokončal, ker se cevi končajo pri tleh v kleti in niso direktno priključene v odprtino za dovodni zrak v toplotni črpalki. Posebej mi je čudno, da mrzel izhodni zrak iz črpalke ni speljan ven iz kleti, temveč ga črpalka izpihuje kar v kleti. Glede na dejstvo, da je bil včeraj na ogledu mojster, ki že pozna KRONOTERM toplotne črpalke, in ki je že ocenil črpalko kot povsem neprimerno, kaj naj si mislim? Moje mnenje je, da bi za centralno morala biti toplotna črpalka, ki je narejena za to in ne sanitarna toplotna črpalka s predimenzioniranim vsebnikom za ogrevanje sanitarne vode. Bivši lastnik mi tudi ni dal kontakta osebe, s katero sta postavila ta sistem. Tudi ne razumem povsem, kako deluje krmiljenje talnega gretja in ogrevanja sanitarne vode, saj sta za vsako od teh stvari potrebni različni temperaturi vode, medtem ko je zalogovnik zgolj en sam. Sumim, da črpalka enostavno ogreva vodo na nastavljenih 45 stopinj, termostat, ki je vgrajen v dnevnem prostoru za reguliranje talnega gretja, pa verjetno preko kakšnega mešalnega ventila poskrbi za mešanje prevroče vode iz zalogovnika s hladnejšo iz drugega vira. Kakorkoli že, mislim, da mi serviser, ki očitno pozna Kronoterm toplotne sisteme, ne laže, ko pravi, da je črpalka preobremenjena in da takšen sistem ne more dolgo delovati. Črpalko bo verjetno treba kmalu zamenjati, pri čemer se moram odločiti, s čim jo bom nadomestil. Če ima kdo kakšno idejo ali pa je pripravljen priti pogledat obstoječo zadevo k meni, bom hvaležen. Rad bi nekako izkoristil ta zemeljski zračni kolektor, a edina črpalka, ki funkcionira po principu zgolj notranje enote in je dejansko namenjena centralnemu talnemu ogrevanju ter bi posledično omogočila nadomestitev obstoječe, je ta: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.veto.si/VETO,,ponudba/toplotne_crpalke/toplotne_crpalke_zrak_voda,wpl-09-17-ics-ikcs-classic.htm">https://www.veto.si/VETO,,ponudba/toplo ... lassic.htm</a><!-- m -->. Mislim pa, da je premočna za mojo bajtico, ker bi po mojem povsem zadoščala takšna z nazivno močjo do največ 7 kW. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - csamo001 - 11.4.2019 Če gre res za to TČ, za katero pišeš, potem je to 4 kW mašina: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=75230">viewtopic.php?f=7&t=75230</a><!-- l --> ? Tak, čez palec, bi rekel, da je podhranjena. Imaš sicer majhno kvadraturo, izolacija pa je OK, a ne vrhunska. Če je ekspanzijska posoda res hin, najprej zamenjaj to, ker jo boš tako ali tako potreboval. Daj poslikaj ta zemeljski kolektor... Na kakšni globini so cevi? Kakšen fi? Kakšna je vstopna temperatura, ki gre iz cevi v TČ? Glede na to, da imam tudi sam sanitarno TČ in sem prebral navodila, vem, da pot zraka (če je fi zrakovodnih cevi majhen) ne sme biti predolga, ker je to dolgoročno smrt za TČ (upor, ki ga mora premagovat). Kakšno temperaturo pošiljaš v grelna telesa? Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - Fery - 11.4.2019 Jej, jej. Smrt je lahko le za ventilator, pa še ta se kaj dosti ne sekira. Tam je in se vrti. To idejo sem sicer imel tudi sam, ampak kaj ko so sanitarne res tako u k..., da delajo le do 8 stopinj. Najbrž zato, da se jih loči od ostalih. Spet keš fora. Pa še defrostat ne rabi. Goni dalje, ker nimaš kaj prodajat stara jajca. Mogoče komu za zalogovnik. Nimaš keša, torej preskoči 5 ali 6 jurjev investicije in uporabljaj kar imaš. Toplo je pa dovolj, vsaj tako trdiš. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - trance0 - 11.4.2019 Kaj res vsi tako površno berete? Cevi zemeljskega kolektorja, ki mu mimogrede nekdanji solastnik pravi rekuperator, so napeljane v klet, NISO pa neposredno priključene na toplotno črpalko! Toplotna črpalka je morda tudi preveč oddaljena od teh cevi, razdalja znaša kar nekaj metrov. Prav tako odvod hladnega zraka iz toplotne črpalke NI speljan iz kleti! Bivši lastnik mi je dva dni nazaj le na hitro pokazal sistem, naj bi mi pa še dostavil vso dokumentacijo na USB ključku, da bom sploh vedel, kako je vse skupaj povezano, kako potekajo cevi v zemlji itd. Sistem je zanimivo zamišljen, okvirna ideja funkcioniranja je zanimiva, vendar... Nekaj je lastnik tudi omenjal, da je treba nekam v sistem na vsake toliko časa nekaj vode ročno dolivati, a je to tako mimogrede omenil, da sem komaj registriral, se mi zdi pa to čisti mimosun, razen, če bi kje iz sistema voda uhajala. Več bom vedel, ko dobim vso dokumentacijo v elektronski obliki. In ja, res gre za 4 kW sanitarno toplotno črpalko z dodatnim grelcem, ki pa za razliko od ostalih tega tipa deluje do -7 stopinj Celzija! Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - Fery - 11.4.2019 V bistvu bi kaj sploh rad? Podrl sistem, ki deluje in skeširal par jurjev? Napelji cev ven, poglej če kje pušča in to je to. Re: Pomoč pri "Frankenstein" ogrevanju s toplotno črpalko - pentax - 11.4.2019 Vem, da je ogrevalni sistem samo del kupljene hiše ampak dober si, da si šel kr ne blef kupiti nekaj kar nisi niti sprobal, niti ne veš ali bo strošek 500€ ali na koncu 6k€. Če se že ne spoznaš na te zadeve, vzameš s sabo človeka, ki se spozna za tisto eno uro in mu plačaš malico ter daš 20€ v žep. En mal več bi ti bilo bolj jasno, pa vedel bi kje si. Lastniku se zdaj še bolj j... če je že dobil kupnino v žep, tako da nekaj na zobe se ne bo metal, da ti bo vse pojasnil. Če je sploh njemu kaj veliko jasno, je pa spet drugo vprašanje. |