![]() |
|
Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m (/showthread.php?tid=74991) |
Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - optimalus - 12.3.2019 Pozdravljeni, sem relativno nov in nič kaj preveč "stručko" na področju gradbeništva/energetike vendar sva se s punco odločila za nakup starejšega stanovanja in in bi seveda želela izvesti kar se da optimalno prenovo. - stanovanje je v 1. nadstropju 2 etažnega bloka (letnik cca 1970), se pravi je nad nami samo mansarda, pod nami sosed, pod njim pa kletni prostori. - lokacija: Okolica Kopra - trenutno ogrevanje je na UNP razmišljava torej o popolni prenovi in sva glede talne obloge dokaj odločena za PVC - vinil povsod razen v kopalnici. največja dilema pa je pri izbiri vrste ogrevanja, zato bi vsakega z izkušnjami prosil za mnenje. Kot omenjeno so sedaj napeljani radiatorji na UNP (cevi so vidne, kar nam ni všeč in bi jih zato odstranili). Nekako najbolj optimalno mi deluje talno gretje vendar so mi nekateri svetovali, da je strošek za plin zelo visok, torej je tukaj še opcija peč na pelete (tukaj je negativna stran, da peč zasede prostor in hramba in polnjenje peletov v stanovanju ni ravno praktična), električno talno gretje (tudi baje velika poraba) ali toplotna črpalka (višja začetna investicija, nižji kasnejši stroški ter problem kam postavit zunanjo enoto?). Če se ne bomo odločili za talno gretje ostane možnost ogrevanja s klimami (mislim, da strošek ne bi smel bi visok, kot omenjeno smo v Kopru in pod nami sosed ogreva), je pa tukaj vprašljiva kakovost zraka.. IR paneli me za enkrat nekako niso prepričali, če pa ima kdo pozitivne izkušnje je mnenje dobrodošlo ![]() Tako, da kdor ima kaj za svetovat prosim za mnenje ![]() lp Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - bobo0203 - 12.3.2019 Koliko m2? V vsakem primeru na pelete IMHO pozabi, toplotna crpalka bo verjetno sla v nos sosedom ![]() Stanovanje v Kopru, zgoraj in spodaj (kako je iz strani?) je ogrevano... Napisi kaj vec, ampak pomojem neke velike potrebe po hudih investicijah v ogrevanje niti ne bi smelo biti. Sam sem ze zivel v 80m2 stanovanju v bistveno hladnejsih krajih, kjer smo pozimi drzali okrog 24-25° z dvema na pol odprtima radiatorjema. Je bil pa blok nov in precej dobro izoliran... Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - optimalus - 12.3.2019 Hvala za odgovor. Stanovanje ima 70m2, na obeh straneh stanovanja so skupni prostori bloka oz. stopnišče, ni ogrevano. Fasada je bila narejena cca 15 let nazaj tako, da ni prav brez izolacije, mislim pa da tudi ni ta debela fasada katere se dela sedaj.. sam tudi mislim, da bi bila klima s finančne plati še najboljša varianta, tukaj sem samo malo skeptičen glede kakovosti zraka s klimo.. Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - Tidra - 12.3.2019 in kaj naj bi se s kakovostjo zraka dogajalo pri klimi,... sam imam tudi klimo, ki mi služi kot del ogrevanja, se pravi v prehdnih mesecih, drugače kurim na kaminsko peč,... kar je neprimerljivo bolje kot klima,... a ima tudi svoje slabe lastnosti,... mene bolj kot ne moti hrup klime in pihanje zraka,... a pri vsem skupaj sem popolnoma zadovoljen z gretjem s klimo, ki mi lahko celo deluje do -15°C,... če se boš odločal za klimo, ne šparaj par 100€ in kupi kaj res spodobnega,... zelo moderne so sedaj za ogrevanje postale talne klime,... a so tudi dražje,... je pa prednost to da ti ne piha po glavi,... zgolj moje mnenje je da boš težko samo z eno notranjo enoto kvalitetno ogrel 70m2,... odvisno od razporeda in postavitve notranje enote,... + tega pa je tudi to da se boš poleti lahko hladil,... hehehe Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - Homer - 12.3.2019 Ne sanjaj o peletih. To v bloku ne pride v poštev! UNP je drag, elektrika tudi. Torej ti ostane TČ, res pa je investicija dražja. Na "teorijo o večnem poletju" v Kopru pozabi. Bloki iz 70ih imajo nikakršno izolacijo in temu primerno ne moreš računati na zanemarljive potrebe po ogrevanju. K temu dodaj tukajšnjo burjo in temu primerne so tudi potrebe. Če boš metal tlake ven, vsekakor razmisli o talnem. Če ne, pa vsaj povečaj velikost radiatorjev TČ uporabi tudi za ogrevanje sanitarne vode. Lahko pa tudi poenostaviš in delno ohraniš ogrevanje z UNP. Nabaviš hibridno TČ (podrobnosti vprašaj telmosa). Sanitarna voda na plin, ogrevanje pa kombinacija plin + TČ Mislim, da je vredno razmisleka....... <!-- m --><a class="postlink" href="https://toplotna-crpalka.com/?gclid=Cj0KCQjwsZ3kBRCnARIsAIuAV_R6-eercgasOpPagZfNkHv-UYlhb14COJfivuS9TEI5H-PCem45uhwaArk-EALw_wcB">https://toplotna-crpalka.com/?gclid=Cj0 ... k-EALw_wcB</a><!-- m --> Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - Homer - 12.3.2019 S klimo bi jaz reševal samo hlajenje in imel za ogrevanje kvečjemu v primeru okvare TČ Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - bobo0203 - 12.3.2019 Kaksni so stroski ogrevanja pri trenutni resitvi? Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - optimalus - 12.3.2019 Tidra Napisal:in kaj naj bi se s kakovostjo zraka dogajalo pri klimi,... nič kaj posebnega ni narobe s kakovostjo ampak kot si tudi sam povedal "da v glavnem kuriš na kaminsko peč, kar je nepremirljivo boljše kot klima.." hvala za info o talnih klimah, bom tudi tole malo pogledal.. lp Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - optimalus - 12.3.2019 Homer Napisal:Ne sanjaj o peletih. To v bloku ne pride v poštev! ja glede na to, da grejo tlaki ven bi res dal talno.. razmišljam o kateri varianti.. UNP - visoka poraba, Elektro - visoka poraba, TČ - se je treba zmenit s sosedi in višja investicija.. obstaja še kakšna varianta? Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - optimalus - 12.3.2019 bobo0203 Napisal:Kaksni so stroski ogrevanja pri trenutni resitvi? točnih stroškov ne poznam, ker se nismo še vselili, moramo še malo govorit s sosedi, kolikor pa vem na splošno večina ljudi okoli niti ne uporablja UNP, ker je res predrago.. Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - Homer - 12.3.2019 Ampak najbrž imaš tudi sanitarno vodo s plinskim grelnikom? Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - xavi - 12.3.2019 Talno gretje nima veze z vrsto ogrevanja, je pa seveda najbolj učinkovito pri ogrevanju z TČ. Za svoje stanovanje bi potreboval kaj v rangu 3 kw, super silence, zunanjo škatlo v velikosti klima naprave, pa ne bo nobenih problemov. V tem primeru lahko ogrevaš tudi sanitarno vodo. Drugače pa tudi kakšna 3 delna klima z talnim izpihom ne bi bila slaba varianta. V takem primeru ne rabiš posegat v estrihe. Za primorsko, kjer so temp. pozimi popolnoma drugačne kot na celini, vsekakor nekaj kar izkorišča zrak. Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - optimalus - 12.3.2019 Hvala za info. Veš mogoče kakšno okvirno ceno za "3 kw, super silence, zunanjo škatlo v velikosti klima naprave"? So to te monoblok? Ali je to nekaj drugega? Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - optimalus - 12.3.2019 Homer Napisal:Ampak najbrž imaš tudi sanitarno vodo s plinskim grelnikom? ja tudi voda se ogreva s plinom.. Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - duc - 12.3.2019 Vodo takoj odklopi od unp. Še elektrika je cenejša... |