![]() |
|
Dim iz dimnika - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dim iz dimnika (/showthread.php?tid=73821) |
Dim iz dimnika - raketa 1 - 1.12.2018 Zdravo. Sem nov na forumu in se z prošnjo obračam na vas. Imam štiri leta star uplinjevalni kotel atmos in 1500 litrov zalogovnik. Do sedaj je vse delalo kot mora sedaj pa se mi je skozi dimnik začel valiti nenormalen rjav, grd,gost dim. Drva so v glavnem bukova pod 10% vlage. Res pazim kaj dajem v peč. Dimnik je očiščen. Je pa dimnikar rekel, da je veliko več saj kot ponavadi. Kotel generalno čistim vsakih nekaj dni, zraka v kurilnici je dovolj. Vse delamo enako kot prejšnja leta, vendar se prej ni nikoli kadilo. Letos pa kot bi kuril gume. Ni mi vseeno za sosede in okolje. Hvala Re: Dim iz dimnika - janko132 - 1.12.2018 Hmmmm, kje si pa nabavil drva? Kako veš, da so pod 10 % vlage? Si jih meril? Ti je prodajalec dejal, da so? Ker pod 10% drv ni, razen, če bi jih sušil v sušilnici. Na 12% mogoče pridejo v par letih, pokrita, na prepihu. Glede na opisano, bi dejal, da kuriš vlažna, pirjeva bukova drva. Večina tišlarjev ima kakšen vlagomer za les, ti lahko pomeri. Al pa dimnikarji, po ta novem ga morajo imet. Re: Dim iz dimnika - SinAbi - 1.12.2018 Kdo je ta dimnikar? Re: Dim iz dimnika - Sebek - 1.12.2018 Mene pa zanima kako pri tebi zgleda "generalno čiščenje" peči. Če to pomeni posesati vidni pepel in očistiti izmenjevalce, ti povem, da je to še daleč od generalnega čiščenja. Generalno očistil ga boš takrat, ko boš kotel razstavil, snel ventilator ter presesal vse zračne kanale do sekundarnega in primarnega zraka. Pri tem tudi izvlekel izgorevalno šobo ter jo preveril. Sicer tvojega kotla ne poznam toliko, ker imam vigasa 25SW. Če enkrat na leto ne snamem ventilatorja, notranje pločevine in šobe ter vse presesam in prepiham mi enako začne dimit. Najprej je dim moder, potem siv in na koncu rjav. Peč pa tudi pride težje na delovno temperaturo. Cevne izmenjevalce pa tako čistim enkrat na mesec. Na kratko - v izgorevalno komoro ne pride dovolj sekundarnega zraka, zato dim ne zgori, posledica je močno kajenje. Vzrok je zgoraj opisan ali pa tudi kakšna netesnost. Re: Dim iz dimnika - raketa 1 - 1.12.2018 Drva imam svoja Stara 2 ali 3 leta, pa še v kurilnici jih sušim preden gredo v peč. Bolj suha so bolj težko. Vlago sem meri z enim poceni vlagometrom in ne trdim, da je točen. Dimnikar je od Dovetela in se mi zdi dober fant. Čiščenje peči - Peč razstavim kolikor gre in znam. Odstranim tudi ventilator in šamot. Posesam in spraskam vse kar dosežem. Verjetno pa res ne odstranim vsega in je nekaj vmes zamašeno. Peč ne dobi dovolj sekundarnega zraka. Kako naj se lotim prepihanja peči. Z sesalcem ne bo šlo Re: Dim iz dimnika - Sebek - 1.12.2018 jaz imam na koncu cevi sesalca prilepljeno cev iz kompresorja. kar dvigne praha kompresor, sesalec posesa. Re: Dim iz dimnika - Sid3 - 1.12.2018 Zdravo. Kako je stanje šobe? Dovod primar ter sekundar je tak kot vsa leta? Za prekinitev plamena v IK je lahko veliko dejavnikov. Kotel takrat kadi gost dim ki je vecino krat bol na rjavo. Lp Re: Dim iz dimnika - Sid3 - 1.12.2018 Prevec sekundarca lahko prekine plamenv IK. Prevec primarca pa se lahko vzge celotna naklada kotel tega nemore prebaviti. Lp |