PodSvojoStreho.net
Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore (/showthread.php?tid=73320)

Strani: 1 2

Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - Fopi - 30.9.2018

Nekaj mesecev imamo imamo WDC20 in dve enoti RDC2. Sedaj smo pričeli ogrevati. Spodaj je talno gretje (cca 110 m2) in en RDC2, v mansardi radiatorji (cca 110 m2)in en RDC2. Hiša ima 18 cm izolacije, ogrevanje na TČ Daikin 11kW. Sanitarna voda je prav tako na isto TČ. Shema je 423e.

V mansardi imam nastavljeno temeperaturo 21,5 st C, v prostoru pa je 22,5 C. Kljub temu se vklopi ogrevanje in greje radiatorje. Mislim, da so vse nastavitve časovnega ogrevanja ok (časovno, dnevna temp in nočna ok nastavljeni...). Kljub temu, da je v prostoru 1 do 1,5 C več kot je željeno, se kljub temu vklaplja ogrevanje in pošilja v radiatorje vodo cca 30 C (zahtevana temp dvižnega voda je nekje 28-32 C). Zunanja temperatura je od 2 do 15 C.
Nastavitev minimalne temeperature dvižnega voda radiatorjev (krog 2) je bila sicer nastavljena na 33 C, a sem jo zmanjšal na 25, a to ni pomagalo. Danes zjutraj sem opazil, da se je enako zgodilo tudi z talnim ogrevanjem na drugem RDC2 (spodaj). Tam je nastavljena min temp dvižnega voda 25 C. Nastavljena sobna temperatura je 21 C, v prostoru je bilo 22,7 C, a se je kljub temu vklopilo ogrevanje z potrebno temperaturo dvižnega voda 29 C (zunaj je bilo takrat 3 C).

Ali je to normalno delovanje ali je kakšna napaka? Problem je, da je temperatura že tako ali tako več od nastavljene/željene, to dodatno ogrevanje pa jo samo še povečuje (na 23 in več C). Ali je to krivo vremensko vodenje, ali napačna krivulja....? Talna je nastavljena na 0,7, radiatorska na 1,05. Ali bi moral povečati pomembnost RDC2 ali spremeniti krivuljo?

Kakšna bi bila optimalna minimalna temperatura dvižnega voda 2 (S3.5, radiatorji)? Nastavljena je bila 33 C (verjetno nastavil monter). Ostale nastavitve so enake predpisanim po navodilih (razen krivulja za radiatorje je 1,05 namesto 1,0).

Hvala za odgovor.

Re: Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - sassapo - 30.9.2018

Nekaj mi ni jasno? Kaj za vraga v instalaciji počne WDC20, če bi morala regulacija TČ vse nadzirat?

Re: Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - Fery - 30.9.2018

Od viška glava ne boli. Ali pa tudi. Saj vidiš da je 3x enako temo odprl. Torej mora biti vse trojno.

Mojster naj pride, pa predebatirajta, kaj si je zamislil.

Re: Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - Fopi - 1.10.2018

Hvala za komentarje.

Upam, da ne bodo odvrnili ostalih, da bi dali kakšne nasvete.

Re: Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - sunmix666 - 1.10.2018

Imam isto shemo kot ti razen da jaz ogrevam z pečjo na drva. Dos edaj sem imel eno dd2+ za talno gretje , sedaj sem dodal še drugo dd2+ za radiatorsko ogrevanje kopalnice. Daj poglej kako imaš nastavljene dd2+ enote da ti slučajno druga ne povozi prve .
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.seltron.si/documents/010737.pdf">https://www.seltron.si/documents/010737.pdf</a><!-- m --> STRAN 27

Sicer imam RCD2, ampak vem kaj misliš. Bom preveril doma, ampak mislim, da RCD2 sploh nima switchew. Lahko pa že na WDC20 preverim, da sta RCDja prav konfigurirana (vsak krmili svoj krog, 1 talno, 2 radiatorje).

Re: Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - pentax - 1.10.2018

Na prvo utemeljeno vprašanje nisi odgovoril, pa pričakuješ še druge odgovore?

Na katero? Zakaj WDC20? Ne vem, mojster je tako naredil, sedaj ga čakam in si do tedaj poskušam pomagati sam.

Re: Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - Fery - 1.10.2018

Drugače, če ti ni nihče razložil, vremenska dela točno to, kar tebe moti.
Deluje tudi ko je v prostoru že dosežena temperatura, ker predvideva, koliko boš rabil tudi vnaprej energije.
Za razliko od termostata, ki ugasne, ko je temperatura dosežena in užge, ko pade.

Ok, hvala. Tega mi ni nihče tako razložil. Hotel sem sobne termostate in monter je rekel tako bomo naredili in sem rekel ok, ti že veš. Smile

Seltron pravi naj znižam krivulje na 0,4 in 0,8.

Drugače pa se sedaj učim, da bom vedel za naprej kako uporabljati zadevo. Zaenkrat razumem tako, da TČ ogreva zalogovnik ali SV (direkt), WDC20 pa potem iz zalogovnika ogreva talno in radiatorje.

Monter pride jutri in potem bomo videli kako naprej. Po vsem kar sem prebral pa vsi pravijo da traja, da nastaviš vremensko na svoj objekt.

Fery, odvisno od tč do tč, ni čisto tako črno belo kot si napisal.
Kolikor vem in smo si enkrat že pisali, delajo npr. Toshibe tako, da nastaviš krivuljo in je to to...tč potem ne zanima koliko je kje stopinj na termostatu. Pri mnogih ostalih in tudi moji pa ji lahko določiš, naj upošteva tudi temperaturo na termostatu (kontrolerju)...in tč se potem izklaplja/vklaplja tudi na ta podatek in ne zgolj na krivuljo (DV/PV).

Od kakšne TČ, če regulira Seltron? Kaj bluziš spet?
Ne pij za fruštek, vsaj do malice se vzdrži.

Je tako kot sem napisal, pa če si trezen al pa nažgan. Jst seltrona nisem omenjal, in tudi ti ga nisi, si zgolj omenil vremensko regulacijo (na splošno, tako sem bral) na kar se je nanašal moj post. ah sej bo...zakaj ima seltrona pa še sam avtor teme ne ve.

Vse si pomešal, zdaj se pa ven vadiš.
Njemu je naštelal Seltrona.
Pri meni bo pa termostat upravljal. TČ gor ali dol.
Itak pa da znajo. In upoštevajo. In še kaj. Ampak ne v tej temi.

Re: Seltron WDC20 prekomerno ogreva prostore - pentax - 2.10.2018

ah fery, se ne rabim nič vadit, nimam teh ego problematik. Če sem v zmoti, priznam in življenje gre naprej, nič manj, kvečjemu bolj kakovostno. Kot je bilo napisano in kot sem prebral, na to sem napisal, pa verjetno je še kdo drug tudi poleg.