![]() |
|
Dolžina dimnika in čistina vrata - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dolžina dimnika in čistina vrata (/showthread.php?tid=73310) |
Dolžina dimnika in čistina vrata - arjad - 28.9.2018 Pozdravljeni, pred leti mi je v obstoječo shiedel dimniško tuljavo, ob zamenjavi ogrevanja (peleti) vstavil nerjavečo cev. Dejal je, da čistilna vrata na vrhu niso potrebna, ker je možno ometati dimnik od spodaj in gre po vsej dolžini. Sedaj dimnikar zahteva čistilna vratca , ker je dimnik daljši od 5 m in so se predpisi spremenili ? Re: Dolžina dimnika in čistina vrata - simek - 28.9.2018 Do letošnjega februarja sem kuril drva in olje, dimnik iz nerjaveče pločevine, višina cca. 12m, brez vratc! Čiščenje možno samo od spodaj, ker dostopa na streho, skozi hišo, zaradi podeskanja strehe, nimam! Dimnikar ni nikoli omenil kakršnihkoli vratc! No ja, tudi dimnika ni nikoli ometel, ker je vedno bila izjava; nič ni, nimam kaj ometat! Je samo z ogledalom pogledal in napisal račun! Ta je vzel še največ časa! :wink: Re: Dolžina dimnika in čistina vrata - selko24 - 28.9.2018 arjad Napisal:Pozdravljeni, Pozdravljen, pred leti je res to veljalo, vendar po novih pravilih to več ne velja, tako kot si sam navedel od 5 metrov naprej. Recimo na gorenjskem na starejših dimnikih s tuljavo, v današnjem času zahtevajo dodatne čistilne vratce zgoraj. In celo nekaterim prepovejo kurjenje, dokler ne odpravijo te težave. To so zlasti starejši lastniki, katere lahko hitro prepričaš. Že veliko sem povedal o teh dimnikarjih. Sam sem pri monterju dimnikov, ki dela direktno za Schiedel in sem navedel že kar nekaj cvetk dimnikarjev. Tudi sam imam svoje mnenje glede njihovih pravil in zakonov, ki si jih prilagajajo sami. Zaradi vpliva lobijev. Žalostno a resnično. So pa nekateri dimnikarji pošteni in pogledajo malo skozi prste oz. mim zakona. Pa zaradi tega ne trpi kvaliteta dimnika. Se pa tudi meni ne zdi prav, da stari zakoni ne veljajo in imaš potem kot stranka dodatne stroške. Naj pa ti povem, da je tvoja težava preprosto rešljiva, na obstoječ inox dimnik se lahko izdela okrogel priključek z zapiralom. V naši ekipi je gospod, ki je praktično od prvega dne pri Schiedlu in izdeluje tudi priključke na inox dimniku. Ali pa se demontira dimnik in dodatno v sanacijo vstavijo nova vratca. Re: Dolžina dimnika in čistina vrata - selko24 - 28.9.2018 simek Napisal:Do letošnjega februarja sem kuril drva in olje, dimnik iz nerjaveče pločevine, višina cca. 12m, brez vratc! Čiščenje možno samo od spodaj, ker dostopa na streho, skozi hišo, zaradi podeskanja strehe, nimam! No ponekod niti ne pustijo več, da se uporablja drva in olje na istem dimniku. In imaš spet strošek, razen če zamenjaš dimnikarja. Potem pa lahko prišparaš :lol: Re: Dolžina dimnika in čistina vrata - simek - 28.9.2018 Eh, sem s tem dimnikarjem kar lepo shajal! 8) Enkrat si je revež še glavo razbil, ko je lezel mimo peči do revizijskih vratc. P.S. zdaj ga pa ne potrebujem več, ker sem staro kurilno napravo, zamenjal s takšno, ki ne potrebuje dimnika! :wink: |