![]() |
|
Pogodba za služnost vodova - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Pogodba za služnost vodova (/showthread.php?tid=73280) |
Pogodba za služnost vodova - jasminca01 - 26.9.2018 Živijo, Za gradbeno dovoljenje morava služnost vodovoa vpisati v zemljiško knjigo. Ima morda kdo primer pogodbe, ki jo potem notarsko overimo? Najlepša hvala Re: Pogodba za služnost vodova - Tody - 26.9.2018 Mi smo šli k notarju in je on vse naredil, sicer smo za vse troje elektriko, kanalizacijo in vodovod, telekom, plačali okoli 300 eur... Re: Pogodba za služnost vodova - Nike_Laker - 26.9.2018 Vzorec spodaj: Overovitev me je stala 17 €, vpis služnosti v ZK pa 80€. Ime in primek dajalca Naslov EMŠO: xxx (v nadaljevanju: dajalec služnosti) in Ime in priimek upravičenca Naslov EMŠO: xxx (v nadaljevanju: lastnik gospodujoče nepremičnine) dogovorijo in sklenejo naslednjo S L U Ž N O S T N O P O G O D B O Pogodbene stranke uvodoma ugotavljajo, da: • je ime priimek upravičenca lastnik gospodujoče nepremičnine s parc. št.xxx/x k. o. xxxx – kraj; • je ime priimek dajalca lastnik služeče nepremičnine s parc. št. yyy/y k. o. xxxx – kraj; • se na služeči nepremičnini navedeni v drugi alineji, ustanovi služnostna pravica za izgradnjo fekalnega priključka na javno kanalizacijsko omrežje v korist v prvi alineji tega člena navedenega zemljišča; • se pogodbene stranke izrecno sporazumejo, da se dajalec služnosti v svojem in tudi v imenu njegovih pravnih naslednikov odpovedujejo vsakršnih zahtevkov po odškodnini in omejevanju izvrševanja pravic vsakokratnega lastnika gospodujoče nepremičnine; • da bo lastnik gospodujoče nepremičnine izvajala služnostno pravico na način, ki bo v najmanjši možni meri omejeval izvajanje lastninske pravice lastnika služeče nepremičnine; • se pogodbene stranke izrecno sporazumejo, da se dajalec služnosti s podpisom te pogodbe odpoveduje vsakršnem omejevanju izvrševanja pravic lastnika gospodujoče nepremičnine za čas izvajanja te služnostne pogodbe; • da je podpis te pogodbe izraz prave in resnične volje pogodbenih strank, da se vse stranke strinjajo z ustanovitvijo služnostne pravice, kar potrdijo s podpisom te pogodbe. 1. člen S to pogodbo se izrecno ustanavlja služnost izgradnje fekalnega priključka na javno kanalizacijsko omrežje na parc. št.: yyy/y k. o. xxxx – kraj kot služeče zemljišče v, korist vsakokratnega lastnika parc. št. xxx/x k. o. xxxx – kraj, ki se opredeli kot gospodujoče zemljišče, kar je strankam v naravi znano. 2. člen Lastnika služeče nepremičnine se zavezuje zase in svoje pravne naslednike na nepremičnini navedeni v prvi alineji prvega člena te pogodbe dovoliti služnost izgradnje fekalnega priključka na javno kanalizacijsko omrežje, pri čemer dovoljuje vknjižbo te služnosti v korist lastnika gospodujoče nepremičnine – oziroma vseh njegovih pravnih naslednikov. Uživanje služnostne pravice stopi v veljavo s podpisom te pogodbe. 3. člen Lastnik služeče nepremičnine, ime priimek dajalca, naslov, EMŠO: xxx, s parcelno št. yyy/y k. o. xxxx – kraj, na kateri se ustanavlja služnost, dovoljuje, da se pri navedeni nepremičnini kot služeči nepremičnini dovoli vknjižba stvarne služnosti v korist vsakokratnega lastnika gospodujoče nepremičnine parc. št. xxx/x k. o. xxxx – kraj, z naslednjo vsebino: v korist vsakokratnega lastnika parc. št. yyy/y k. o. xxxx – kraj, se na parc. št. yyy/y k. o. xxxx – kraj, vknjiži služnost za izgradnjo fekalnega priključka na javno kanalizacijsko omrežje. 4. člen Dajalec služnosti se zavezuje overiti svoj podpis na tej pogodbi pri notarju in tako overjeno pogodbo v dveh izvodih vrniti lastniku gospodujoče nepremičnine. Stroške overitve nosi lastnik gospodujoče nepremičnine, ki bo predlagal tudi vknjižbo služnosti v zemljiško knjigo. 5. člen Dajalec služnosti se zavezuje, da bo lastniku gospodujoče nepremičnine, v primeru kakršnihkoli nujno potrebnih gradbenih oz. vzdrževalnih posegov na zgrajenem fekalnem priključku, izdal potrebna soglasja brez zahtevka po odškodnini. 6. člen Pogodbene stranke se dogovorijo, da bodo morebitne medsebojne spore reševali sporazumno, v kolikor pa to ne bo mogoče, bo njihove medsebojne spore reševalo stvarno in krajevno pristojno sodišče. 7. člen Pogodba je sestavljena in podpisana v štirih enakih izvodih, od katerih prejme lastnik gospodujoče nepremičnine dva izvoda, dajalec služnosti pa en izvod pogodbe. Kraj, dne______________________ Dajalec služnosti: Lastnik gospodujoče nepremičnine: Ime priimek Ime priimek Re: Pogodba za služnost vodovoda - jasminca01 - 26.9.2018 Najlepša hvala. Re: Pogodba za služnost vodova - KeCko - 27.9.2018 Nisem pravnik pa v zgornji pogodbi sam po hitrem pregledu vidim dve napaki. Ni služnosti za vzdrževanje temveč samo neka izdaja soglasja za nujna popravila. In pa ni obveznosti, da v primeru vzdrževalnih ali sanacijskih del mora izvajalec oz imetnik služnosti dolžnost povrniti nepremičnino v prvotno stanje torej sanirati zemljišče po posegih. Brije, šiša, vadi zube ... Re: Pogodba za služnost vodova - darkside - 27.9.2018 in takšne pol pogodbe prinesejo spor med sosedi. jaz sem uredil kar pri notarju, služnost za elektriko in vodovod me je stala 250 eur. če bi imel svojo pogodbo bi me stalo nekaj manj, tako pa sem rešen ravno takih zadev. zakaj bi se pa grdo gledal s sosedom če se mi ni treba? Re: Pogodba za služnost vodova - susa - 27.9.2018 a misliš,da je pri notarju kaj bolje sestavljena pogodba? Zanimivo pa je napisana ta pogodba v tem, da zavezuje samo dajalca služnosti, služnostnega upravičenca pa ne. Jaz tega ne podpišem nikoli pa tudi, če bi podpisoval sestri. Re: Pogodba za služnost vodova - mirator - 27.9.2018 Služnostna pogodba ni samoumevna in je enaka kot vsak druga pogodba v kateri nastopajo enkopravni pogodbeniki. To pa pomeni, da lahko vsak uveljavlja svoje zahteve. Druga stvar je če en pogodbenik (običajno so to pravno nepoučene fizične osebe) neuk, in ga nasprotna stran z domnevnim ustrahovanjem o posledicah nepodpisa, prepriča v podpis. Na žalost se to dogaja predvsem v odnosu do ponudnikov komunalnih vodov, ki so v državni ali paradržavni lasti. Morate vedeti, da služnost pomeni: - dovoljenje upravičencu služnosti na določeni površini v nedoločenem času grabene posege (izkope), ki lahko povzročijo škodo dajalcu služnosti. Absolutno mora biti v pogodbi klavzula, da mora upravičenec služnosti po končanih deli vzpostaviti prvotno stanje ( to pomeni tudi zasaditev eventualnih trajnic itd) - v kolikor želi dajalec služnosti na območju služnostne površine izvajati kakršnakoli gradbnena dela, mora pridobiti projektne pogoje oz. soglasje upravičenca do služnosti, kar lahko pomeni znatne stroške. - izgubo vrednosti zemljišča, v kolikor bi se to prodajalo Poleg tega je služnost lahko začasna, verjetno tudi trajna, kar pa ne priporočam. Re: Pogodba za služnost vodova - KeCko - 27.9.2018 Zaradi navedenega je smotrno, da se pogodba prilagodi tako pogodbenikom, kot tudi sami zadevi o kateri se pogodba sklepa in ravno zaradi tega se mi neke generične copy-paste internet zadeve pač ne zdijo smiselne oz. so lahko zelo škodljive. Re: Pogodba za služnost vodova - susa - 27.9.2018 v stvarnopravnem zakoniku je zapisano, da če se ustanavlja neprava stvarna služnos po smrti služnostnega upravičenca služnost ugasne.?? Če je služnostni upravičenec pravna oseba je služnost omejena na max 30 let.. itd. Re: Pogodba za služnost vodova - darkside - 28.9.2018 susa Napisal:a misliš,da je pri notarju kaj bolje sestavljena pogodba?je. no vsaj ta ki jo imam jaz. mene kot iskalca služnosti zavezuje da moram vrniti v prvotno stanje. po tej pogodbi v primeru mi pa ni potrebno. dovolil mi je da mu razkopljem, dalje pa naj sam ureja. in kot si ugotovil - ta pogodba zavezuje samo tistega ki bo služnost dal. tisti ki jo pa rabi pa ne. V pogodbi mora biti člen da se povrne v prvotno stanje (oz. čim bolj). po tej pogodbi on lahko si uredi kanalizacijo, s tem da naredi samo izkop in položi cevi. potem pa je še treba vse zagrniti - to je pa verjetno strošek tistega ki je služnost dal in ne tistega ki jo rabi? v primeru je že tako... Re: Pogodba za služnost vodova - drozmarin - 28.9.2018 @darkside ja tisto pa je potem drugačna pogodba....mar ne Re: Pogodba za služnost vodova - mirator - 28.9.2018 Ja , kaj misliš? Seveda je drugačna. Pogodba, ki je dana kot primer, je v škodo dajalca služnosti in to je hotel povedati@darkside. Re: Pogodba za služnost vodova - darkside - 28.9.2018 Seveda. Pogodba mora biti sestavljena da so obe strani "zavarovani". Tako pgodbo bi jaz tudi imel. Bo strosek manjsi ce ni oni naredijo samo izkop in polozijo cevi. Sosed bo pa se ze navadil da ima cez dvorisce meter globoko jamo in cevi noter. Ce mu seka cesto pa si naj most postavi. // konec nesramnosti ![]() Poslano z mojega SM-N950F z uporabo Tapatalk |