![]() |
|
Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise del - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise del (/showthread.php?tid=73276) |
Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise del - stanovanjce - 25.9.2018 Pozdravljeni! Za obnovo stanovanja, ki je veliko cca 40 m2, sem poiskal arhitekturni biro, da bi stanovanje po načrtu, ki ga izdelajo, obnovili in opremili v smislu izvedbe "projekta na ključ", kar so že izvajali. Načrte (kot PZI) so v biroju v cca pol leta pripravili in za to sem v celoti že plačal. Od biroja sem dobil podatek, da bi popise del (za GOI dela) na podlagi izdelanih načrtov naredil njihov izvajalec za gradbena in obrtniška dela ter da bi cena njihove izdelave znašala cca 1.000 EUR z DDV, ki bi jih plačal ne glede na to, ali bi njihov izvajalec s podizvajalci po ponujeni ceni izvedel GOI dela. Ko sem zaprosil za specifikacijo, kaj obsega izdelava popisa GOI del, v kolikem času bi to naredil, kdo jih bo pripravil, ker njihov izvajalec ne izvaja strojnih in elektro instalacij sam, ampak s podizvajalci ipd., nisem dobil popolnih informacij, na nekatera vprašanja pa kljub ponovnim vprašanjem nisem prejel nobenega odgovora. Z izvajalcem, ki so ga arhitekti predlagali, se skušam dogovoriti za sestanek, da bi se lahko pomenili o popisih del in izvedbi. Nekaj podatkov o cenah izdelave popisov del sem pridobil na internetu. Drugih izdelovalcev popisov del ne bi želel še kontaktirati, ker niti nimam še natančne specifikacije, kaj vse naj bi obsegala izdelava popisov del pri arhitektovem izvajalcu gradbenih in obrtniških del, kdaj bi to izdelal, v kolikem času itd., pa ne bi rad delal cenovnih in drugih primerjav brez poznavanja vsebine njegove ponudbe. 1. Vendar pa me vseeno zanima, koliko naj bi v današnjih časih realno stala izdelava detajlnega popisa GOI del za kompletno obnovo stanovanja velikosti cca 40 m2 v Ljubljani. Torej za popise del za obnovo, ki zajema rušenje nenosilnih sten, zidavo nove stene, menjavo vseh inštalacij, oken, vrat, tlakov, vrste ogrevanja, spremembo razporeditve v kopalnici itd. 2. Morda še kakšen nasvet v zvezi z obnovo stanovanja s posredovanjem izvajalca, ki ga predlagajo arhitekti, arhitekti pa naj bi pomagali pri koordiniraciji izvedbe? Je kaj takega, na kar bi moral biti še bolj pozoren? Lep pozdrav! stanovanjce Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - mirator - 25.9.2018 Popisi so sestavni del PZI projekta. Arhitekt ti sicer lahko ponudi svojega kandidata za izvedbo, ne bi pa smel predlagati, da kar ta izvajalec naredi popis. Nekako mi vse tole diši po nategu. Tudi projektant, še sploh, če izvaja tudi nadzor, ne sme biti v nikakršni povezavi (ne poslovni, ne sorodni) z izvajalcem del. Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - KeCko - 26.9.2018 Kot je napisal mirator, če si naročil PZI potem so popisi po stari zakonodaji bili sestavni del PZI, po novi je to vsaj po moji oceni dokaj nedefinirano tako da je bolje to v ponudbi specificirati. Če pa si naročil idejno zasnovo je to druga zgodba. Če se lahko popis gradbenih del naredi na podlagi načrtov arhitekture se popis strojnih in elektro del se lahko realno naredi samo na podlagi strojnih in elektro načrtov. Če projektant izvaja projektantski nadzor in ne gradbenega potem ne vidim težav pri sodelovanju, če je to jasno predstavljeno investitorju in dorečeno s pogodbo. V tujini je takšen princip povsem legitimen in utečen kjer projektant prevzame tudi odgovornost za investicijski del ter zagotovi, da se stvari izvedejo v budget okviru ki so ga na začetku zastavili skupaj z investitorjem. Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - stanovanjce - 26.9.2018 Pozdravljeni! Hvala za odgovore. Sem še enkrat šel skozi ponudbo, pridobljeno lani. V njej piše, da ta obsega: 1. posnetek obstoječega stanja (v nadaljevanju je specificirano, kaj obsega) 2. idejna zasnova in vizualizacije (v nadaljevanju je specificirano, kaj obsega) 3. izvedbeni načrti: I Načrti rušitvenih in gradbenih del II Načrti pozicij za izvedbo strojnih in elektro inštalacij (potrebni tlorisi in pogledi) III Načrt suhomontažnih del IV Načrti polaganja talnih in stenskih oblog V Izvedbeni načrti pohištva za mizarja (v nadaljevanju je specificirano, kaj obsega) 4. koordinacija izvedbe (usklajevanja z mizarji in saloni, vodenje in usklajevanje izvajalcev na objektu) Na izdelanih načrtih iz 3. točke, ki sem jih dobil od arhitektov, piše, da so to PZI. V lanski ponudbi izrecno nikjer ne piše, da cena vsebuje tudi izdelavo popisov GOI del. To so mi ob seznanitvi z izdelanimi načrti rekli tudi arhitekti. 1. Ker bi se izkazalo, da izdelava popisa GOI del ni v ponudbi in jo moram še plačati, koliko naj bi v današnjih časih realno stala izdelava detajlnega popisa GOI del za kompletno obnovo stanovanja velikosti cca 40 m2 v Ljubljani? 2. Ali za izdelavo popisa del za elektro in strojne instalacije zadoščajo "Načrti pozicij za izvedbo strojnih in elektro inštalacij (potrebni tlorisi in pogledi)"? Kaj pa za izvedbo? Lep pozdrav! stanovanjce Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - Fery - 26.9.2018 mirator Napisal:Tudi projektant, še sploh, če izvaja tudi nadzor, ne sme biti v nikakršni povezavi (ne poslovni, ne sorodni) z izvajalcem del.Tole je pa zelo narobe. OK, za nadzor je jasno da ne gre. Drugače pa je celo zaželeno, da sta projektant in izvajalec v žlahti, tako ali drugače. Če boš malo razmislil, ti bo celo jasno zakaj. Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - KeCko - 26.9.2018 Hudič je kot vedno v podrobnostih. Če je v pogodbi jasno zapisano, da gre za projekt izvedenih del se lahko sklicuješ na takratni pravilnik, ki je jasno določal, da je del PZI-jev tudi popis del. 28. člen starega pravilnika: (3) Tehnično poročilo načrtov mora vsebovati zahteve za lastnosti gradbenih materialov, kot so opredeljeni v predpisih o dajanju gradbenih proizvodov v promet ter opis mesta in načina njihove vgradnje. Tehnično poročilo vsebuje tudi popis količin materiala in opreme. Če pa je bilo specifično kje navedeno v ponudbi da popisa del ne vsebuje. oz specifično navedeno kaj vsebuje in med tem ni bilo popisa del, potem velja ta, ostalo je pa siva cona dogovarjanja. 1. Tako kot pri projektni dokumentaciji imaš tudi pri popisu razpon od do. Od 300 pa do 10x te cene. Kaj dobiš za to pa je vedno zelo odvisno. 2. Za izdelavo kompletnega popisa strojnih in elektro del nikakor ne. Iz teh pozicij lahko vidiš samo koliko stikal in vtičnic bo potreboval. Je pa spet tako, imaš dobre mojstre, ki mu bo to osnova in si bo sam pripravil načrt povezav in elektro omarice ampak bo tam še kar nekaj dodatnih postavk. Pri stanovanju je teh zadev nekaj manj kot pri gradnji nove hiše tako da so možne tudi takšne bližnjice, če imaš zaupanja vrednega mojstra. Enako velja za strojne inštalacije, kjer je morebiti dober načrt še bolj pomemben, odvisno od obsega del. Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - mirator - 26.9.2018 Še bolj vidim tole kot nateg naivne stranke. Zanimivo bi bilo vedeti, kakšna je bila cena tega projekta. Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - mirator - 26.9.2018 Fery Napisal:Strokovni nadzor in izvajalec ne smeta biti kakor koli povezana. Projektantski nadzor je sicer zaželjen, vendar ni sam po sebi umeven in je plačljiv in inestitor ga mora pri projektantu posebej naročiti.mirator Napisal:Tudi projektant, še sploh, če izvaja tudi nadzor, ne sme biti v nikakršni povezavi (ne poslovni, ne sorodni) z izvajalcem del.Tole je pa zelo narobe. OK, za nadzor je jasno da ne gre. Odnosi med projektanti in izvajalci niso prepovedani, omogočajo pa, sploh če ni pravega nadzora, "uspešno striženje ovc". Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - stanovanjce - 26.9.2018 Se bom najprej poskusil pogovoriti z arhitekti in predlaganim izvajalcem. Pa bom videl, kako in kaj naprej. Cena? Vsekakor preveč, če je nategovanje. Pa še po dvojnem priporočilu sem jih izbral. Lep pozdrav! stanovanjce Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - KeCko - 26.9.2018 Glede na podatke ni mogoče reči ali je nateg ali ne. Vsaka zgodba ima dve plati kar smo tukaj na forumu že velikokrat videli. In preden zaratite na polno je dobro razjasniti zadeve. @ mirator, po drugi strani pa z dobrim nadzorom lahko omogočijo hitro izvedbo v okviru vnaprej predvidenega finančnega plana, kot sem rekel v tujini tak princip funkcionira učinkovito, tu pri nas tudi občasno ampak v veliko manjšem obsegu in na posameznih primerih. Če kdo hoče strižt ovce jih bo tako ali drugače. Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - mirator - 26.9.2018 Fery Napisal:Sem še enkrat pogledal svoj prvi post:mirator Napisal:Tudi projektant, še sploh, če izvaja tudi nadzor, ne sme biti v nikakršni povezavi (ne poslovni, ne sorodni) z izvajalcem del.Tole je pa zelo narobe. OK, za nadzor je jasno da ne gre. mirator Napisal:Tudi projektant, še sploh, če izvaja tudi nadzor, ne sme biti v nikakršni povezavi (ne poslovni, ne sorodni) z izvajalcem del.In imaš prav. Izgleda, da mi ga je emšo zagodel: glava misli eno, prsti pišejo drugo. Sem pa v drugem postu zapisal prav. Kecko Napisal:Glede na podatke ni mogoče reči ali je nateg ali ne. Vsaka zgodba ima dve plati kar smo tukaj na forumu že velikokrat videli. In preden zaratite na polno je dobro razjasniti zadeve.S tem se strinjam, ker pa sem podobnih nategov v svoji kilometrini videl in doživel že kar nekaj, sem pač na osnovi zapisanega odreagiral. V tujini marsikaj poteka drugače vključno z odškodninskimi in kazenskimi odgovornostmi. Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - KeCko - 26.9.2018 Tu pa se 100% strinjam. Tudi jaz videl nemalo takšnih nategov, upam pa da se stvari počasi spreminjajo. Pač capljamo cca 5-10let za severnimi sosedi in odkrivamo toplo vodo. Ampak sem offtopic. Re: Obnova stanovanja s pomočjo arhitekta in cena za popise - stanovanjce - 26.9.2018 Se strinjam, da je treba slišati obe plati. Nimam namena z nobenim v kreg. Itak lahko arhitekti dvignejo roke in rečejo, da se ne gredo več. Pa sem tam. Skušam pa si vsaj malo razjasniti zadeve, saj bo to prvič, da se ukvarjam z obnovo stanovanja. In stroškov je že sedaj kar nekaj, pa še več jih bo. Lep pozdrav! stanovanjce |