![]() |
|
Regulacija talnega ogrevanja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Regulacija talnega ogrevanja (/showthread.php?tid=73220) Strani:
1
2
|
Regulacija talnega ogrevanja - sess - 21.9.2018 naredil sem si toplotno črpalko iz on/off klime, speljal plinsko povezavo v kurilnico in vse skupaj preko izmenjevalca priklopil na sistem talnega. Cevi je nekje 1200m in 120l vode. Zadeva dela presenetljivo dobro. Sedaj pa moram sprogramirati regulacijo in sicer me zanima ali mi lahko povest kako se regulira talno gretje. Zamislil sem si, da temperatura na vhodu nebi bila večja od 35°C, na izhodu pa je tista, ki mi dejansko pomeni kako ograta so tla in kakšna bo temperatura v hiši. Torej bi nastavil, d ami se TČ ugasne ko bo temperatura na izhodu nekje 22-23°C. Kako gre to v praksi? Re: Regulacija talnega ogrevanja - Energetik81 - 21.9.2018 V praksi gre to tko, da regulator nastavlja vtok glede na zunanjo temperaturo po določeni krivulji. Če te ne zanima toliko SCOP in stroški, lahko pa narediš povsem enostavno, nastaviš da gre v talno vedno neka dovolj topla voda (npr. 35°C), TČ pa potem krmiliš z enostavnim sobnim termostatom, on-off. Seveda boš imal v tem primeru velik del sezone slabši COP zaradi nepotrebno visoke temperature vode. Re: Regulacija talnega ogrevanja - sess - 21.9.2018 A se ne meri temperatura vode na izhodu, ki pride nazaj v kurilnico? Ker bo vse skupaj sprogramirano je plan, da se najprej lotim osnovne regulacije potem pa nadgrajujem. Opcij krmiljenja je več, kaj bi se vi odločili in kaj dodali? Opcija 1: Črpalka dela 24/7, senzor meri temperaturo na izhodu in glede na to se ugaša in prižiga TČ Opcija 2: Črpalka se prižge vsakih 15 minut za 1 minuto, da voda zaokroži in potem izmeri temperauro na izhodu. Glede na temperaturo se prižge TČ ali ostane ugasnjena Najbolj mi je všeč opcija 2, ker črpalka tudi nekaj doprinese stroškom. Re: Regulacija talnega ogrevanja - Turbo - 21.9.2018 Predlagam opcijo 3: Sobni regulator (termostat), ki izmeri dejansko T v prostoru in vklaplja in izklaplja z diferenco 1°C (še bolje, če je elektronski z 0,5°C). Še vedno pa ti regulacija mora gledati diferenco na izhodu. Če pa bi meril še zunanjo T, pa bi T vtoka dvignil v primeru nizkih temperatur (po krivulji oz. premici). Re: Regulacija talnega ogrevanja - sess - 21.9.2018 Kako vam pa dela vodna črpalka stalno ali ko dela TČ? Ker če voda ne kroži jo je dejansko težko izmeriti na izhodu? Re: Regulacija talnega ogrevanja - Energetik81 - 21.9.2018 Veliko TČ ima to nastavljivo. Moj Vaillant ima recimo tako, da nastaviš konstantno laufanje OČ, lahko pa nastaviš tudi 5-60min prekinitev OČ, ko DV dosega setpoint 15min. Torej ko enkrat DV doseže setpoint ga drži 15 min. Nato se vse skupaj (tudi OČ) ugasne za 5-60min. Po tem začne najprej delati OČ in regulacija meri DV. Po potrebi nato vklopi kompresor ter spet lovi setpoint. Pri nastavitvi, ko OČ laufa konstantno, to pomeni 24/7. Vklaplja in izklaplja se samo kompresor. DV gre ~2K preko setpointa, nato čaka, da pade cca. 2K pod setpoint (če inverter ne zmore več dovolj znižati moči). Re: Regulacija talnega ogrevanja - alanford - 22.9.2018 Energetik81 Napisal:V praksi gre to tko, da regulator nastavlja vtok glede na zunanjo temperaturo po določeni krivulji.Trenutno imam jaz ravno tako. Ni vse črno kar je belo. Re: Regulacija talnega ogrevanja - sess - 23.9.2018 Kaj je vzrok da imam pretoka samo 1l je to ok? Kaj so lahko vzroki,sumim da je presibka crpalka. Re: Regulacija talnega ogrevanja - sess - 24.9.2018 Prosim za odgovor, kaj je lahko tukaj težava, da imam pretok le 1l na vseh vejah. Mislim, da bi moralo biti več. Je težava v črpalki? Pritiska imam 1.5 bar, mehurčkov pa ni videti v posodicah, iz prezračevalnih lončkov pa teče ven voda. Re: Regulacija talnega ogrevanja - Energetik81 - 24.9.2018 Ja, očitno je švoh OČ. Koliko pa imaš vej? Re: Regulacija talnega ogrevanja - sess - 24.9.2018 Pritličje 6 in mansarda 6, torej 12 vej. Kvadratura 120m2. Cevi je nekje 1100m, torej 120l vode v sistemu. Dovodne cevi so 26×3, veje so 16mm, razvodi 3/4 v kurilnici. Re: Regulacija talnega ogrevanja - sess - 24.9.2018 OČ ima 2 stopnji, 20 in 40W se mi zdi. Bom zamenjal OČ in poročam. Re: Regulacija talnega ogrevanja - sess - 25.9.2018 Zamenjal OČ z močnejšo, pretok je šel malo gor, tako da je sedaj med 1 in 2 odvisno od dolžine vej. Obstaja pravilo kakšni pretoki so normalni? Re: Regulacija talnega ogrevanja - Energetik81 - 25.9.2018 "Normalno" je vse ![]() Sicer pa večji kot je pretok, manjši bo dT in manjša bo lahko temperatura DV ter višji COP. 2L/min je že kar spodoben pretok. Imam pa čez zimo določene prostore pod 0,5L/min, da ni prevroče (spalnica). Vendar je potem že praktično vseeno, če kar zaprem tisto vejo. Re: Regulacija talnega ogrevanja - Fantocci - 25.9.2018 In zakaj je ne? Je lahko kaj narobe? (sam imam spalnico res zaprto) |