PodSvojoStreho.net
Samogradnja talnega ogrevanja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Samogradnja talnega ogrevanja (/showthread.php?tid=72210)

Strani: 1 2 3 4

Samogradnja talnega ogrevanja - mihecmiha - 9.5.2018

Pozdravljeni,

Zanima me, če se je že kdo lotil sam izdelave talnega gretja oziroma adaptacije iz radiatorskega na talno. Predvsem me zanimajo stroški, ker vodovodarji za položitev cevi in vezavo hočejo zelo visoko ceno.

Razmišljal sem v tej smeri... Sam bi stolkel ven stari estrih, na novo položil izolacijo ( izolacije je trenutno samo cca 2 cm) in sistemske plošče, sam položil cevi in jih pripeljal do zbirne točke oz. omarice. Od tam naprej bi pa naredil instalater. Se pravi bi instalater potegnil nov dovod iz kurilnice do 1. nadstropja in mansarde in vse zvezal v omarici. Skupno bi bilo cca 160 m2 talnega ogrevanja. Čez seveda nov estrih, to bi delali mojstri. Radiatorsko ogrevanje bi pustil samo za pritličje, ki se pa do sedaj ni nikdar ogreval...
Imam pa že prenovljeno kurilnico, uplinjevalna peč, zalogovnik, seltron regulacija.

Verjetno se je tega že kdo lotil in me zanima koliko ga je približno prišlo.

lp

Miha

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - nacek - 9.5.2018

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?t=10146">viewtopic.php?t=10146</a><!-- l -->

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - XxRobertosxX - 9.5.2018

Noben problem ampak ti resnično predlagam Vodoinštalaterja osebno bi ti nekoga res poštenega lahko predlagal, vendar samo če boš želel mi piši na ZS.
Ker vem kaj vse to za seboj potegne in vsi niso nateguni ti pa povem da ne boš nič privarčeval, če se spraviš delat sam, veš orodje tudi ni poceni in za tisti denar ti bo en vodoinštalater spravu skup celo bajto ne samo to kar rabiš ti.
EDIT: Sicer je opcij zelo veliko, tukaj je en video <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=AU75iIg43Es">https://www.youtube.com/watch?v=AU75iIg43Es</a><!-- m --> in <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=EkBNgos_Oqc">https://www.youtube.com/watch?v=EkBNgos_Oqc</a><!-- m --> Jaz sem sicer vse sam pripravil edino cevi pa to, sem prepustil vodoinštalaterju, zalivanje pa podjetju Widra v vseh primerih lahko rečem, kapo dol in sem zelo zadovoljen. Če bi šel delat sam čisto vse se mi nebi splačalo, poleg tega sem opazil kar nekaj trikov na katere jaz nebi bil nikoli pozoren, žal tako je. Prepusti kar ne znaš nekomu ki se s tem ukvarja.

In ker delaš zase bi ti predlagal da za talno uporabiš Alumplast fi-16 cevi je pa potrebno paziti pri omarici ko se dela krivine tam rabiš eno simpl orodje katerega se porine v cev, da ti cev ne "zacvika" in se ti naredi lepa okrogla krivina kot mora bit, seveda je pametno da prej pokličeš tega majstra, ki ima za vse to orodje.

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - Fery - 10.5.2018

Ha ha ha.
Orodje? Wtf? Kramp in lopata?

Folk pa res za nobeno delo več ni. In ker "jaz" ne znam, tudi ti raje ne probaj.

Simpl orodje je drugače simpl feder. Ufff, kaj sem napisal.

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - mihecmiha - 10.5.2018

Orodja mislim da imam dovolj. Sem tudi že delal z alumplastom pr vodovodni instalaciji. Tako da mi je načeloma jasno kar se tiče dela. Pač tlak ven, nova izolacija eps 70,folija, namesto sistemskih plošč, ki so drage kot da so zlate, bi dal mrežo za tlake in potem z vezicam pripenjal alumplast fi 16 cevi. Na to pa samorazlivni tlak. Vse cevi bi pripeljal do mesta kjer bi potem vodovodar naredil priklope.

Rahlo pa dvomim, da bi vodovodar naredil za enako ceno kot jaz sam. Material kupim na svoj s.p., tako da me stane delo tlakarjev in vodovodarja kar pač ima za naredit.

Predvsem me zanima cena če je kdo že delal sam...

Ogromno nas je delalo samih, ne boj se. Simpl kot pasulj.

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - papez46 - 10.5.2018

Citat:Rahlo pa dvomim, da bi vodovodar naredil za enako ceno kot jaz sam. Material kupim na svoj s.p., tako da me stane delo tlakarjev in vodovodarja kar pač ima za naredit.

Zelo zanimivo razmišljanje! :wink:
Ti kot s.p. pa delaš verjetno brezplačno?

Koliko pa je tvoja cena dela, ko delaš za sebe? NIČ ne? A bejž? Koliko pa bi zaslužil s svojim delom v tem času - če bi delal ti za druge?

A ja - NIČ, ja pol se ti pa res splača!

Predvidevam, da nisi ravno "šlosar", tako da MORA biti tvoja urna postavka vsaj 2 ali 3x višja kot od vodovodarja ali od tlakarja.

A ne bi bilo bolj smiselno da delaš svoj posel, zaslužiš in plačaš majstre za drugo delo?

Razen če tvoj s.p. ne zasluži niti za vodovodarjevo delo?
Pol začni delat vodovod - vidiš kolk lahko zaslužiš. :mrgreen:

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - bk9105 - 10.5.2018

mihecmiha Napisal:Predvsem me zanima cena če je kdo že delal sam...

Cena je odvisna od materiala, ki si ga boš izbral, torej lahko je x eur, lahko je x/2 eur, lahko pa je tudi 3x eur.
Jaz bi na tvojem mestu mreže zamenjal s tacker sistemom. Plošče sem sam nabavil 2 leti nazaj za nekaj pod 3eur/m2 pri podjetju Sejateh.

XxRobertosxX Napisal:... ti pa povem da ne boš nič privarčeval, če se spraviš delat sam, veš orodje tudi ni poceni in za tisti denar ti bo en vodoinštalater spravu skup celo bajto ne samo to kar rabiš ti.
EDIT: Sicer je opcij zelo veliko, tukaj je en video <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=AU75iIg43Es">https://www.youtube.com/watch?v=AU75iIg43Es</a><!-- m --> in <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=EkBNgos_Oqc">https://www.youtube.com/watch?v=EkBNgos_Oqc</a><!-- m --> Jaz sem sicer vse sam pripravil edino cevi pa to, sem prepustil vodoinštalaterju, zalivanje pa podjetju Widra v vseh primerih lahko rečem, kapo dol in sem zelo zadovoljen. Če bi šel delat sam čisto vse se mi nebi splačalo, poleg tega sem opazil kar nekaj trikov na katere jaz nebi bil nikoli pozoren, žal tako je. Prepusti kar ne znaš nekomu ki se s tem ukvarja.

In ker delaš zase bi ti predlagal da za talno uporabiš Alumplast fi-16 cevi je pa potrebno paziti pri omarici ko se dela krivine tam rabiš eno simpl orodje katerega se porine v cev, da ti cev ne "zacvika" in se ti naredi lepa okrogla krivina kot mora bit, seveda je pametno da prej pokličeš tega majstra, ki ima za vse to orodje.

Zmagate pa tisti, ki v vsakem opravilu vidite zahtevnost možganske kirurgije, hkrati pa iščete delo svojim kolegom, da vam potem kaj odstopijo.

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - janko132 - 10.5.2018

papez46 Napisal:
Citat:Rahlo pa dvomim, da bi vodovodar naredil za enako ceno kot jaz sam. Material kupim na svoj s.p., tako da me stane delo tlakarjev in vodovodarja kar pač ima za naredit.

Zelo zanimivo razmišljanje! :wink:
Ti kot s.p. pa delaš verjetno brezplačno?

Koliko pa je tvoja cena dela, ko delaš za sebe? NIČ ne? A bejž? Koliko pa bi zaslužil s svojim delom v tem času - če bi delal ti za druge?

A ja - NIČ, ja pol se ti pa res splača!

Predvidevam, da nisi ravno "šlosar", tako da MORA biti tvoja urna postavka vsaj 2 ali 3x višja kot od vodovodarja ali od tlakarja.

A ne bi bilo bolj smiselno da delaš svoj posel, zaslužiš in plačaš majstre za drugo delo?

Razen če tvoj s.p. ne zasluži niti za vodovodarjevo delo?
Pol začni delat vodovod - vidiš kolk lahko zaslužiš. :mrgreen:

Kdor nima ravno dveh levih rok, v vsakem delu lahko vidi izziv in se ne obremenjuje ravno z financami (še tisti, ki bi se po poklicni dolžnosti morali se ne, zato smo tam kjer smo), probaš nardit, če rata, super, včasih pač ne in probaš drugač. Eni vidite stvari sam skoz dnar. Dej pohval človeka, če hoče nekaj sam nardit, ne ga že v štartu sesuvat. Papež, sej si v redu dečko, dnar pa tud ni vse v lajfu.

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - mihecmiha - 10.5.2018

Ko delam zase delam pač zase in delam takrat ko nimam drugega dela... Je pa moja cena daleč pod vodovodarjevo. Zadnič na enem objektu kjer sem tudi jaz delal svoje delo je en računal 110 evrov zgolj za prestavitev radiatorja, na ogledu so bili 4, vsi enaka cena! Za 160 m2 talnega bi instalaterju plačal cca 6.000 evrov, plus tlaki, plus izolacija, plus štemanje starega tlaka in iznos. Za tak denar moram pa sam veliko narediti, kot s.p. pa kredita itak ne dobim. To je pač realnost.... Delal sem pa v življenju že vse v gradbeništvu razen določenih stvari, kot je talno gretje.

Hvala za nasvet za za plošče bom preveril...

Citat:Dej pohval človeka, če hoče nekaj sam nardit, ne ga že v štartu sesuvat. Papež, sej si v redu dečko, dnar pa tud ni vse v lajfu.

@janko132 - očitni nisi razumel napisanega.

Občudujem in cenim vsakega, ki se sam loti delat stvari, ki ga zanimajo ali so mu nek nov izziv.

Pri konkretni zadevi - in podobnih postih, pa me "malo pogreje", ko se pojavi ta "podcenjujoči" nivo in v nič dajanje dela in znanja DRUGIH.

Kako da - kot praviš - denar ni vse? Sicer se tukaj globoko strinjam s to tvojo ugotovitvijo, ampak kako to, da se na koncu vse vrti okoli CENE in posledično DENARJA?

A veš kaj mi je nekoč pred leti dejal en Avstralec ( sicer lastnik verige "Harvey Norman ), ko sem v nekem pogovoru slučajno omenil, da mi je nekaj "PREDRAGO"?

Mladi mož - to definitivno NI PREDRAGO, samo TI premalo zaslužiš! :mrgreen:

Poleg tega pa - ne vem ............. nekaj bi vsak prčkal ........... malo tukaj malo tam, potem na koncu pa mora itak "majstr" vse zvezat in priklopit!
A veš kaj ......... ali naredi potem vse sam,............ ali pa naj vse dela "majstr".

V primeru, da bi jaz bil tisti "vodovodar", ki bi potem sto samogradnjo moral priklopiti na sistem .................. me ne vidijo taki. Zakaj ne? Ker ko bo "zajeb" in nekaj ne bo špilalo - pa je napak naredil "samograditelj - varčevalec" ............. bo krivda vedno na strani MOJSTRA.

Tudi če bo svoje delo naredil GRATIS.

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - XxRobertosxX - 10.5.2018

@mihecmiha Točno tako sem naredil jaz kot si opisal nazadnje kak post ali dva nazaj, no če ti je jasno kako je s tem in če si dejansko s tem že delal, potem pa res brez strahu, bi pa naredil točno tako kot si opisal sam. Če boš tako naredil ne boš čisto nič zgrešil.

Za vse ostale napadalne komentarje pa ...No comment...
PS: @Fery Orodje je orodje pa ni važno ali je to feder ali vibrator če ga nimaš, boš uporabil kaj? vsak ti tudi ne posoja... Pamet?

Mene je talno za 170m2 cevi in ves materijal+delo koštalo cca 1600€ plus komplet delo za kurilnico skup spravljena za 500€ In zakaj bi se jaz nekaj tam mučil in delal napake na sebi?? Ko pa bom to delal samo enkrat? Ne bom jaz nek vodovodar hehe in ja nimam dveh levih rok, verjemite da sem več kot 3/4 naredil sam pri hiši in vi meni zaradi nekega stavka, ki ga niste razumeli najbolje obsojate z dvemi levimi rokami? Mislim, nimam besed.

Jaz sem cevi zvijal brez visokozvenečega orodja. Gre z največjo lahkoto, tudi pri omaricah.
Daj malo opiši ta material, ker se mi zdi sumljivo poceni.

Re: Samogradnja talnega ogrevanja - XxRobertosxX - 10.5.2018

@Fery Ja je ta tvoj materijal spet po tvoje "sumljivo" poceni kaj? Kot sem že omenil, niso vsi nateguni, meni je inštalater veliko nabavil pa tud pripeljal na svoj 9,5% davek ki ga ima pa še kak popust kdaj da. In zakaj bi potem jaz sam kupoval po 22% davku tud če ti da nek mali popust je še zmeraj premalo. Torej da se dobiti tudi po nabavni ceni in z davkom kot sem že omenil.
PS: Raje se loti kake "teme" in stresi svoje "Znanje" tukaj da bo za spremembo komu kaj v pomoč kot pa samo da napadaš nekoga itd.

Citat:Zadnič na enem objektu kjer sem tudi jaz delal svoje delo je en računal 110 evrov zgolj za prestavitev radiatorja, na ogledu so bili 4, vsi enaka cena!

Krasna primerjava! :roll:
A bi torej za prestavitev 10-ih radiatorjev na isti lokaciji potem računal 1100 evrov? :wink: :lol: :lol:
Mislim da ne ravno! :mrgreen:

Sicer pa - vsak po svoje. Je pa glede vode in talnega - samo v razmislek ...............;
- nad talnim razvodom je 5cm estriha
- nad estrihom bo finalna talna obloga
- v prostoru bo oprema in pohištvo

Praviš 160m2 razvoda za talno.

V primeru da boš ti v lastni režiji kaj "zamehuril" in sistem ne bo delal, bogec ne daj da bo kaj puščalo ............. je treba razbiti vse ............. :roll: