PodSvojoStreho.net
Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč (/showthread.php?tid=72072)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - mihavozi - 23.4.2018

Pozdravljeni

Ker sem tudi sam vpet v gradbeništvo že kakih 15 let (ampak glede stavbnega pohištva) v zadnjem času opažam porast (kurjave ne električne peči + talno gretje)
Investicija v električno peč je cca 600 eur + seveda bojler.
Ker sem tudi sam v fazi gradnje, mi vsaka informacija prav pride.
Hiša bo cca 130 m2 pritlična - opeka + fasade 15-20 cm.
Torej TČ investicija od 7-10.000 ali električna peč - investicije 600 eur.
Če preračunaš - upoštevaš še ogravanje sanitarne vode z bojlerjem, bi se lahko grel (za razliko investicije do TČ ) cca 15 let.

Izkušnje -- mnenja ??

Hvala

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Energetik81 - 23.4.2018

Imaš miljon točno takih tem, kjer je bilo že vse dorečeno.
Investicija v TČ za tako bajto ne bo 7-10k€. Tudi za el. peč ne bo samo 600€.
Za TČ bo z montažo tam nekje 5-6k€ (tudi odvisno od subvencije), za el. gretje z montažo pa nekje 1,5k€.
Koliko SV porabite, pa si boš moral pogledati sam. Porabe s TČ boš imel nekje 300-400€, na štrom pa 900-1200€ na leto.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - bk9105 - 23.4.2018

Sam sem predlani nabavil in zmontiral rabljeni eloblock z namenom, da preguram prvo zimo brez da mi slučajno voda v talnem ne zamrzne in da so v hiši čez zimo malce znosnejše temperature, ko človek kaj dela.
Pred tole zadnjo zimo sem se ukvarjal s prvotnim planom vzpostavitve peletnega ogrevanja, a do izvedbe ni prišlo, zmontirala se je samo STČ, ker se je vselitev vedno bolj bližala. Vselili smo se v začetku februarja, mesečna položnica za elektriko ni dosegla 130eur, kuha se vsakodnevno, poraba SV in pralnega stroja je nadpovprečna, pri hiši je dojenček, tako da temu primerne so bile temperature v hiši.
Priznam, sem precej v dvomih, ali kar ostati kjer sem, ali nabaviti peletni kotel, ali se podati proti TČ ZV, čeprav mi lokacija kotlovnice v kleti in pozicija zunanje enote nikakor ne gresta skupaj.
Trenutno imam 3X20A glavne varovalke, kar zahteva malce prilagajanja, ko peč laufa, predvidevam, da bi podobno bilo tudi pri TČ ZV ko je zunaj mrzlo.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - mihavozi - 23.4.2018

Ja take informacije dobivam do vseh. Da je dejanska poraba elektrike (električne peči) za stanovanjsko hišo 120 m2 okrog 800-1000 eur. Investicija bistveno nižja.
JE zadevo res malo za premislit.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Popson31 - 23.4.2018

Sem enako racunal in obracal stevilke kot ti..pa mamo tud bajto kar dobro izolirano, pa smo se na koncu odlocili za TC..na krajsi rok, tam okrog 5 let se eloblock “splaca” ampak kurilnice nimas namena delat za tako kratko obdobje..res pa je da ti noben ne garantira da ti bo TC delala +10 let brez problemov..z eloblockom se vsaka stopinja vec ki jo boste zeleli v hisi pozna pri poloznici, jaz sem racunal da bi na kurilno sezono porabili cca 1200€ stroma, ce bi ogrevali do 21 stopinj..drugi faktor je voda, kaki porabnik ste, uporabljate banjo ali se samo tusirate..kar pa je najhuje pri eloblocku je tisti strah da ko bo pa mrzlo bo treba bolj in vec kurit, spremljal bos stevec iz dneva v dan, vrtel se bo v eno ko zmesan..pri TC tega ni, v hisi imas lahko komot 23 ali vec stopinj, vedno dovolj tople vode, pa bos na letni ravni porabil cca 300-400€..v kolikor ti ni pomembno kaksno TC imas, je tukaj LG ki za solidno ceno cca 3500€ ponuja vse kar rabis, pa je to na koncu “samo” 2k€ vec od eloblocka, ki jih dobis not po treh sezonah..ves pa najboljse sam, kaksne navade imate, imate radi toplo ali ste raje bolj toplo obleceni v hisi, pretehtaj vse moznosti pa bos videl na cem si..

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Fery - 24.4.2018

Spet zavajate, ampak ok.
Razlika niti pod razno ni "samo" 2k, ampak krepko več.

Ti si itak začel s tem, da nimaš denarja za TČ. Zdaj si seveda najbolj pameten na svetu, ko si scolal.
Jaz sem verjetno eden redkih tukaj, ki ima stalno 24 stopinj v bajti.
Porabimo tudi banjo ali dve na dan in 2x pol ure tuša. Vsak dan, brez izjeme.
Vse to segreto na štrom. OK, skoraj vse.
In se niti malo ne sekiram. Do tvoje TČ, bom to lahko počel še dolgo let.
Ali pa če dam 7x več za štrom. Dokler imam, bom dal. Potem bom pa škrtaril.

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Popson31 - 24.4.2018

Eh res, mi mamo 18 v bajti pa nam je vroce Wink tocno tak je kot pises cca 7 let mas lufta ce se ogrevas na strom napram TC.. mas pa ti kolko se spomnim se kamin, pa kolektorje zraven tega da ogrevas direkt na strom..si kdaj probal cel mesec komplet bajto in vodo katere ocitno porabite 500L na dan ogrevat samo na elektriko??pa to na 24 stopinj? Me res zanima kaki bi bil strosek v tem primeru..

Slabo se spomniš.
Kamin sem dodal zdaj, za gušt. In smo ga kurili dva meseca. To je vse.

Zajebavaš!? Že leta laufa SAMO na štrom. Na dva grelca v bojlerju.
OK, če je sonce, pač kolektorji pomagajo.
Letos februarja niso niti minute.

Dodal bom tudi TČ, spet za gušt. Par dni bomo gledali propeler in nato vse skupaj ugasnili, verjetno.
Pa najbrž še kaj. Nimam pojma, kaj bi si še omislil. Za sončnice nimam placa na strehi.
Hmmm..., mogoče kaj še v kleti. Pelete ali kako drugo glupost.

Strošek? 1650 evrov je bil štrom pri Elektro Ljubljana maj 2016 - maj 2017 (brez kamina ali česarkoli).
180 m2 talnega, temperatura 24 stopinj/24 ur. Povsod. V spalnici z odprtim oknom. Pri minus 17, ker se jim ne da vbiti v glavo, da to ne gre.
Zdaj naj bi bil strošek 1323 evrov pri GEN-i.
Pa bo manj, zaradi kamina.

Investicija? V primeru te teme?
Rabiš bojler 300 l, 2x grelec, pumpo za talno, termoglavo ali kaj podobnega in termostat.
Ostalo je enako, kot pri čemerkoli.
Se pravi, okrog jurja, raje manj. Zmontiraš sam, razen če si neuk bebec.
V tem primeru ti pač ni pomoči. In je tudi škoda hoditi na forum zapravljati čas. Naročiš si 5 do 20 predračunov, izbereš najcenejšega in si zmagal.

Te sem jaz tak dobro naracunal ko sem reko da bi pri nas blo cca 1200-1300€, okrog 200m2 talnega..

Vem da sem prebral da si dal kamin, nevem pa tocno kdaj..drugace pa ta tvoj sistem je cenejsi ja sploh ce ga sam zmontiras kot si ga ti, ce pa moras placat se montazo pa si takoj na jurja pa pol..LG pa bi naj bil cca 3500€ z montazo in odbito subvencijo od tukaj “samo” 2k€ razlike..par € gor dol..samo da greje Smile

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - bk9105 - 24.4.2018

Je v tej montaži za 3,5k€ všteto tudi betoniranje podstavka (oz. namestitev pač nekega vnaprej izdelanega podstavka), nasutje drenaže pod podstavkom, filanje ogrevalnega sistema z antifrizom, da je človek miren, če pozimi za več ur zmanjka štroma? V osnovi je priklop 1F, torej rabiš kar konkretno glavno varovalko, ker grelec je 4kW. Baje, da je zadeve moč prevezati na 3F, tak vsaj pišejo tisti, ki se spoznajo, a tudi to prinese nek strošek, ki verjetno ni vštet v teh 3,5k€, ali pač?

Verjetno ne, pa tud pojem “z montazo” je potrebno dobro interpretirati ker monatza vedno ne vkljucuje vsega potrebnega za delovanje..sem parkrat vec kje videl “ugodno” ceno z montazo, katera pa zajema samo osnovni del, je na koncu potrebnih se kar nekaj doplacil, da prides do tiste realne cifre..

V casu uporabe je TC dosti bolj podvrzena okvaram kot eloblock, sam sem racunal da bi se mi nekje do 5-6 let bolj “splacal” eloblock, racunica za daljse obdobje pa govori v prid TC, ce seveda ne pride do kaksnih okvar..se mi zdi da je prevec nekih faktorjev ki lahko v tako dolgi dobi vplivajo na koncni rezlutat da jih je tezko vse upostevat..sigurno pa ima ena in druga kombinacija svoje prednosti in slabosti..

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - xavi - 24.4.2018

LG je cca. 2800, bojler, raztezna posoda, tripotni ventil, drobni material, el. povezava, skupaj cca. 4500, minus jurja subvencija.
Betonski podstavek, kupljen v lastni režiji je cca. 50 eurov, če ga sam narediš, 20.

OK, ena zadeva je. Avtor teme resno razglablja o načinu ogrevanja.
Pri meni gre vedno, bolj ali manj, za zajebancijo.

Nisem imel kaj delati, "Greš kolektorje delat?". Valjda sem šel.
Buljil sem Bolho, 500 l Lentherm na pol zastonj. Pravzaprav na 60% zastonj, nov. Seveda sem tudi tega pobasal.
Zalogovnik sem pobral pred eno bajto, so se ga naveličali. 100 evrov, 800 litrov. Že fitingov, kolen, pipc, manometrov... je bilo gor za preko 100 evrov.

In tako dalje. Ko mi je dolgčas, kaj dodam. Iz navadnega heca, je nastalo popolnoma delujoče ogrevanje. Tudi keš je bil porabljen počasi, z leti.

Če si pa prisiljen, je drugače. Potem igra samo še ekonomija. Na dolgi rok TČ, ja, ampak a je v žepu še 5 jurjev?

Kaj je to, "kupljen v lastni režiji"!? A drugače mama kupi, al kako?

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Nebomgabiksal - 24.4.2018

PS: tut kakšna TČ kdaj pa kdaj crkne... :-)

Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - pentax - 24.4.2018

Vsaka stvar sa cajtom zariba, da elektronika in mehanika v TČ ne bi bila med njimi bi to bilo 8. čudo sveta.