PodSvojoStreho.net
LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi (/showthread.php?tid=71800)

Strani: 1 2

LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - bobo0203 - 20.3.2018

Pozdravljeni,

V hisi so v vseh prostorih zmontirani podometni alu profili za LED trakove z ustrezno napeljavo. Manjkajo le se trakovi ter napajalniki.

Kaj priporocate? Ne rabim RGB, v vecini prostorov bi zelel toplo belo barvo z moznostjo dimmerja, le v garazi / delavnici bi bila hladna bela. Okrog 15W/m je verjetno dovolj? V prostorih kot je spalnica ali kopalnica (ob dodatni osvetlitvi pred ogledalom) verjetno se manj? 12v ali 24v? Kaj je potrebno upostevati ob izbiri trakov?

Skupaj je luci za ca. 70m, zato je seveda tudi cenovna razlika kar pomemben faktor. Koliko je realna cena po metru za dobro kvaliteto in kje se splaca narocati?

Hvala!!!
Robert

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - arbajter - 21.3.2018

Pa je kdo naredil ustrezen izračun osvetljenosti za te led trakove? Sprašujem zato, ker do danes in pri stotinah hiš, stanovanj, takih in drugačnih objektih še nisem srečal niti enega, kjer bi to bil primarni vir svetlobe. Ja, pri panelih in ostalih podobnih led svetilih, nadomestkih žarnic, ne pa za led trakove v alu profilih.
Štartaj na led trakove v 24 voltni in ne 12 voltni izvedbi ter ustrezne napajalnike. Po velikosti je vse enako, le da boš osvetljenost dosegel boljšo. Kje nabaviti? Jaz nabavljam pri LEDX v Črnučah, pa v Marchiolu trakove od LAB-a ter usmernike od Meanwella. Kitajske robe je tako na vsakem koraku kolikor hočeš, bi se ji pa poskusil ogniti, omenjeni usmerniki so sicer tudi njihovi vendar veljajo za ene boljših na tržišču. Okrog cen ne bom, ker se bom spet ponovil.

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - Tidra - 21.3.2018

uffff,... arbajter,... hehehe

to pa tudi mene močno zanima kako se bo izšlo,... ker sem jaz istega mnenja kot ti,... led trakovi so za moje pojme ambijentna rešitev in ne primarna,... seveda se lahko motim,... ampak jaz se ne morem odločit za delovni pult osvetlit z led trakom kaj šele za celo sobo, mi je pa definiotivno zelo ugodno in lepo skrit RGB led trak za televizijo, in sveti na steno kot neke vrste ambilight, seveda bres spreminjanja, ampak meni prijetno za oči, ker ne maram gledat TV v temi,...

kot je napisano bo cca 70m trakov in nekje predvidenih 15W/m kar tako na hitro pove 1050w LED svetlobe,... to načeloma niti ni malo,... BUT,...

ne gre nič brez tega BUT,... led osvetlitev v traku nikakor ni mišljena in primerna kot derektna osvetlitev ker enostavno "boli za oči",... tudi če je preko neka matirana plastika ali celo steklo ki zadevo bolj razprši to še vedno ni vredu,...

sedaj pa ne vem mogoče nisem razumel ali pa avtor prispevka ni dovolj podrobno razložil kako bodo montirani teli trakovi, ker če bi že želel s trakovi ustvariti v prostoru dovolj svetlobe in da to ne bi bilo moteče in boleče za oči, potem mora biti to pod stropom dejansko tako nameščeno da se svetloba odbija od stene in stropa v prostor,... in če je tako potem sva s prijateljem nekako računala, da bi v prostoru kjer je dovolj klasična žarnica 100W (to je bilo računano še v tistih časih, ko so se še dobile tiste stare na nitko),... potreboval cca 300W led svetlobe, ki bi s pomočjo odbojev nemoteče osvetlile sobo,...

na kakšni kvadraturi naj bi bilo položenih teh 70m, koliko je to prostorov lahko prilepiš kako sliko kako ste si to zamislili,...

zdej pa kar se cene tiče tudi ne vem povedat,... ampak upam, da se zavedaš, da bo takšen način osvetlitve porabil veliko več kot klasičen, tako da če si to pripravljen plačevat, potem definitivno ne šparat pri izboru led trakov,...

LP
I.

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - Klemen10 - 21.3.2018

Zadevo lahko narediš kot si zastavil, je funkcionalno in tudi porazdelitev osvetljenosti je zelo dobra. Če ne daš premočnega traku tudi bleščanje ni nič večje kot pri ostalih svetilkah. Tisti majhni paneli se bistveno bolj bleščijo. Začni kakšno spalnico kjer tako ne rabiš ne vem koliko, montiraj notri trak 9.6w/m in boš videl kje si. Zelo je odvisno koliko metrov imaš na stropu. Trak tako izberi, da ne boš videl diod skozi difuzor, se pravi če imaš bolj plitke profile imej gostoto vsaj 120 diod/m.

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - mirator - 21.3.2018

Tidra Napisal:... led trakovi so za moje pojme ambijentna rešitev in ne primarna,... seveda se lahko motim,...
Imaš prav, motiš se.

Vse je lepo in prav zapisal @Klemen10.
Dodal bi samo, na kar sem že večkrat opozoril, da za osvetljenost niso pomembni wati temveč lumni. Wati pomenijo samo, koliko el. energije bo porabljeno in če se jih že omenja, je potrebno dodati še izkoristek v lumnih/wat.

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - Klemen10 - 21.3.2018

Se strinjam razlika med trakovi je lahko ogromna in tudi malo dvomi o tem kaj proizvajalci napišejo na etiketo. Vsekakor pred celotno nabavo nabavi nekaj različnih kolutkov in testiraj.

@mirator,...
lej lahko se čisto strokovno pogovoriva kar se LED tehnologije tiče pa vrjamem da več kot 95% bralcev ne bo imelo pojma oi čemu govoriva,...
povzel sem podatke ki jih je podal avtor prispevka in ja definitivno vem kaj so lumni,.. da ne bo pomote ali tudi celo lumni/W

ne vidim pa razloga za kaj bi šel na tračno rešitev LEDa, ki bo v vsakem primeru ne glede na to a se bomo igral z lumni ali W, porabila več elektrike kot kakšna druga rešitev,...

če ne bo narejena tako da se lahko tudi v eni vrsti segmentno prižiga in ugaša,... kar spet leti bolj na ambijentno uporabo,... ne vidim uporabnosti, ker bo moral dejansko zelo veliko traku napeljat čez strop da bi v sobi povsod ustvaril primerno svetilnost, tudi če bo uporabljal najzmogljivejše trakove lum/W,... ker bo veliki del svetlobe bil tam kjer ga tisti trenutek ne bo uporabljal,...

ja res je "sleek design" nič ne visi iz stropa,... lepo ne rečem,... uporabno,... jah ko bom na lastne oči videl, bom prepričan, do takrat se pa lahko obmetavava s tekničnimi podatki do mile volje,... pa me ne boš prepričal,...

sploh pa je v mojih očeh največji problem v tem, da ko sediš na kavču lahko recimo vgasnem plafonjero na stropu ki mi je najbližja in prižgem drugo ki mi moteža za oči,... vmes med eno in drugo ni nič,... pri traku bo vedno črta in se ne moreš izognit temu,... razen segmentno,... da lahko isto linijo na večih delih neodvisno vklapljaš in izklapljaš,...

pa tudi pri 10W/m z boljšimi lumni,... je to še vedno 700w na 70m,...
jaz na bivalni površini 37m2 kar ni veliko, dnevna s kuhinjo, spalnica in kopalnica,... nimam 100W leda,... pa imam Ikea LED žarnice,... kar pomeni da verjetno nimajo neko noro razmerje lum/W

no ja 100 ljudi 100 čudi,... 100 žena,... mogoče 200 sisa,...

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - bobo0203 - 21.3.2018

Pozdravljeni,

Hvala za vse odgovore. 70m trakov bo razporejenih na skupaj 240 m2. Dolzine luci so od 1m do 5m, skupaj je luci 25. Hisa je bila kupljena z obstojeco instalacijo, tako da zdaj gremo v to (kljub morebitnim pomislekom, ki jih imam tudi sam). Kar se tice designa sem preprican, da bo zadeva top. Kako narediti vse skupaj optimalno kar se funkcionalnosti in stroskov tice - s tem namenom je pa tudi ta tema odprta Smile

Torej ce povzamem:
- Kupiti nekaj metrov trakov 9,6 in 14,4 W/m in enostavno poskusiti v razlicnih prostorih.
- Vec kot 14,4 W/m verjetno ne bo potrebno (?)
- 24V in ne 12V (koliksna je razlika v osvetljenosti, je smiselno kombinirati - v nekatere prostore 24, v druge 12?)
- LEDX in Marchiol za nakup (kaj pa kaksni naslovi v tujini, online shop s preverjetno dobro robo..?)

Nacrtov trenutno nimam pri sebi, je pa vecina trakov relativno na sredini prostora. Precej je odprtih prostorov - tam so trakovi daljsi (do 5m), v manjsih prostorih kot npr. WC so seveda krajsi (1m). V "glavnih" prostorih (dnevna soba, kuhinja...) je trakov po mojem mnenju dovolj (na pamet vsaj 3x3m v vsakem od teh prostorov).

Kaksna poraba elektrike je predvidena v primerjavi s klasicnimi luci? Razumem da je to vse relativno, a o kaksnih razlikah govorimo? +5%, +50% ali +500%?

thx!

@Tidra, ne bodi takoj užaljen. Žal sem pozabil prilepiti smeškota, repliciral pa sem ti samo na tvojo trditev glede namembnosti razsvetljave z LED trakovi, o kateri (trditvi namreč) si že itak že sam nekoliko podvomil.
O vsem drugem, o čemer si se razpisal, v moji repliki na tvoj post ni ne duha, ne sluha.
Citat:ja res je "sleek design" nič ne visi iz stropa,... lepo ne rečem,... uporabno,... jah ko bom na lastne oči videl, bom prepričan, do takrat se pa lahko obmetavava s tekničnimi podatki do mile volje,... pa me ne boš prepričal,...
Niti ni moj namen, te kar koli prepričevati. Ampak če še ti nisi videl, pa sem videl jaz (n.pr. če si kdaj v Izoli si oglej razsvetljavo lokala Jogurtlandija) in še več, jaz imam v dnevni sobi narejen venec okoli stropa z LED trakovi, ki mi občasno služi tudi kot osnovna razsvetljava.

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - sunmix666 - 21.3.2018

jaz v bajti nimam ene žarnice (clasic) , vse imam led panelčke 6w ( iz kitajske) po cca 4 na prostor .....vse je naravna svetloba .......svetlobe dovolj.Zdaj smo že več kot leto notri . Vzel sem jih 10 za rezervo ..........do sedaj nisem zamenjal še nobenega. V prejšnji bajti ( od staršev ) ko sem bil , ni hudič da ni 1x na 2 meseca nekje kaka žarnica šla ....tako da jaz čez led nimam nobenih pripomb.

sunmix666,...
dej kako slikco prilimi teh panelčkov,... al pa link,... če se da,...

mirator,...
ma ne nisem užaljen, sam povedal sem da lahko,... hehehe,... smatram da neke orto tehnikalije itak v malo primerih prav pridejo, ja življensk iskušnje v njih ne dvomim,...

ja o.k. se strinjam,... uf Izola je popolnoma na drugem koncu sveta od mene,... hehehe,..

ampak lej v lokalu presediš koliko 1-2 na dan pa res vsak dan,... res rabiš uporabno "bralno svetlobo" pomoje ne,...

venec na stropu tudi ni samo edina osvetlitev tvojega prostora,... in tukaj mislim da je največja razlika v primerjavi z željo, ki jo ima "bobo0203", pa ne mislit da trdim da se ne da,... da se sigurno v to ne dvomim,... ampak sej vemo kako znajo arhitekti zdizajnirat da je lepo in popolnoma neuporabno,... v to sem prepričan da se nas je veliko že prepričalo,... heheheheh

zgolj iz tega izhajam, da tecimo 3x3m v dnevni sobi bom rekel veliki kot je moja s kuhinjo skupaj brez predelnih sten,... cca 25m2,... bi bilo to spet na hitro samo v moči in ne svetilnosti po 15W/m, 9x15=135W, jaz imam pa dve plafonjeri v vsaki po 3x5W LED žarnico in od tega eno sploh ne prižigam,... hehehehe ja pod kuhinjskimi elementi ima za delovni pult dodatno osvetljavo, to bo tudi "bobo0203" skoraj zagotovo imel,...

bobo,... na kerem koncu slovenije stoji hiša, če bi mi blo kje ob roki, rade volje dam za pir, če bom lahko pršu ponoči pogledat zadevo in če me prepriča, mam knauf na stropu, ga zrežem in položim tudi pri sebi,... ker stilsko bo pomoje res lepo in moderno,...

kar se tiče pa napajanja,... jaz bi se predvsem osredotočil na eno napetost, ker boš pol manj kompliciral pri nabavi trakov, dejansko je pa tudi odvisno kako imaš razpeljane kable in kako daleč bodo napajalniki,...

tole ti bo malce razjasnilo zadeve,...
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.instyleled.co.uk/support/how-do-i-choose-between-12v-vs-24v-led-strip-lights/">https://www.instyleled.co.uk/support/ho ... ip-lights/</a><!-- m -->

na slikcah tudi vidiš kaj sem mislil pod tem da trakovi niso direktno nameščeni ampak nekako za robom,...

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - arbajter - 21.3.2018

Da morda poskusim pomagati rešiti dilemo okrog izbire napajanja oziroma izbrati 12 ali 24V: prednosti 24V napajanja so v tem, da bo to napajanje zadovoljivo "nosilo" tudi trakove dolžin tja do 6m brez da bi na njih bil opazen tisti padec napetosti (in posledično "dimanje"), ki je pri sistemih z 12V napajanjem lahko pri daljših trakovih še kako opazen oziroma merljiv. Je pa zadeva rešljiva na način, da se dolg trak priključi ne s konca temveč na sredini. Vendar pa se tega trika redko kdo poslužuje, ker zna biti priklop potem nekoliko bolj "tečen".
In morda še zato, ker 24V trakovi pašejo že v tisto drugo skupino in so nekako bolj zanesljivi, manj crkujejo...

Tidra Napisal:mirator,...
....zgolj iz tega izhajam, da tecimo 3x3m v dnevni sobi bom rekel veliki kot je moja s kuhinjo skupaj brez predelnih sten,... cca 25m2,... bi bilo to spet na hitro samo v moči in ne svetilnosti po 15W/m, 9x15=135W, jaz imam pa dve plafonjeri v vsaki po 3x5W LED žarnico in od tega eno sploh ne prižigam,...
Repliciram ti zopet samo na en del.
Malo sem se poigral s tvojimi številkami. Če imaš prižgania obe plafonjeri, boš imel maksimalno osvetlitev pod eno plafonjero ca 176 lx in v nekem vogalu 112 lx. S tem imaš tudi enakomernost osvetlitve v redu. Ko pa imaš prižgano samo eno plafonjero, pa boš imel pod njo 124 lx in v istem vogalu kot prej samo 40 lx in enakomernost ni več ustrezna.
Sedaj pa primerjava s trakovi. Če bi bilo po tvojem izračunu 3 x 3m trakov po 15 W /m, potem bi bila povprečna, vendar dokaj enakomerna osvetljenost ca 490 lx, kar pa je za splošno osvetljenost dnevne sobe absolutno preveč. Če pa vzame trak z n.pr. 4,8 W/m pa bo osvetljenost 190 lx, kar pa je že povsem primerna.
Torej vidiš, da se da z LED trakovi zgraditi tudi splošno primarno razsvetljavo.
Seveda je sedaj drugo vprašanje kako s trakovi narediti očem prijazno obliko. Se pa seveda vsak odloča po svojem okusu.

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - bobo0203 - 26.6.2018

No, ce bo koga zanimalo... Osvetlitev je zmontirana. 19,2W/m, 24V. Povsod po hisi topla bela, razen kurilnica in garaza, kjer je hladna.
Za npr. 30m2 veliko sobo so vec kot dovolj 4 x 3m trakovi. Bo treba dimmat. Po drugi strani se mi zdi, da je v ca. 15m2 sobi en 3,5m dolg trak rahlo premalo. Zelo zelo na pamet bi torej rekel, da je dovolj svetlobe, ce je na kvadratni meter prostora 30cm traku, torej 6-7W. "Delovni" prostori (kuhinja, delavnica itd.) rabijo malo vec, spalnice malo manj.

Ne vem kaksne so teorije oz. predpisi o minimalni osvetlitvi; obcutek po tem, ko sem luci zmontiral v hisi je, da je svetlobe povsem dovolj. Edina izjema je omenjena ena soba, ki pa bo na sreco sluzila kot soba za goste Smile

Svetloba je prijetna, topla, izgled je za moj okus super. Dolgorocno bomo morali stvar se preizkusiti po vselitvi, ampak zaenkrat je obcutek OK.

Re: LED trakovi kot edina osvetlitev v hisi - natag - 3.7.2018

Tudi midva s partnerjem si urejava stanovanje in imava enako željo z LED trakovi, da bi bili primarna osvetlitev. Naju pa električar vztrajno prepričuje da to ne gre, da še nikjer ni videl, da bo predrago in brez funkcionalnosti oz da mora biti vsaj kaka klasična luč...
Sedaj ko sem končno našla nekoga, ki je to že postavil v praksi me zanima kakšna je bila okvirna cena in kje so se trakovi nabavili?

Hvala Smile