![]() |
|
Vezava led vgradnih GU10 lučk - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Vezava led vgradnih GU10 lučk (/showthread.php?tid=71769) |
Vezava led vgradnih GU10 lučk - ramo - 18.3.2018 Sem v fazi montaže knauf plošč za spuščeni strop. Večinoma bodo za razsvetljavo uporabljene gu10 vgradne lučke. Pripravljam elektriko. Mislil sem uporabiti trdi 3x1.5 kabel. Je bolje mehkožilnega? Kje štukam kabel pri priklopu lučk? Na luči ali sponki in odcep za lučko? Ali kabel mora biti obvezno v samogasni cevi? Gre za navaden strop proti betonski plati in ni izolacije. Vecinoma vidim da uporabijo za ta namen navadno oranžno cev? Re: Vezava led vgradnih GU10 lučk - arbajter - 18.3.2018 Citat:Sem v fazi montaže knauf plošč za spuščeni strop. Večinoma bodo za razsvetljavo uporabljene gu10 vgradne lučke.Prav. Citat:Pripravljam elektriko. Mislil sem uporabiti trdi 3x1.5 kabel.Tudi v redu. Citat:Je bolje mehkožilnega?Načeloma je vseeno, trdožilni kabel ne potrebuje nobene dodatne opreme, na žile mehkega moraš stisniti tulce. Če boš imel luči statične je spet bolje uporabiti trdožilnega, če pa boš imel tiste lučke gibljive (po eni osi se jih da katerikrat obračat - odvisno od izvedbe luči) pa je spet bolje uporabiti mehkožilni kabel, ker trdožilni katerikrat vleče tisti okov z žarnico vstran in se je potrebno malo več ubadat z njo, da se jo spravi v želen položaj. Citat:Kje štukam kabel pri priklopu lučk? Na luči ali sponki in odcep za lučko?Vgradne luči takega tipa imajo običajno priloženo eno konzolo, a kateri se nahaja priključna sponka. Uporabi jo. Če jo ni priložene boš moral uporabiti lestenčne sponke 2x1,5mm2. Citat:Ali kabel mora biti obvezno v samogasni cevi? Gre za navaden strop proti betonski plati in ni izolacije.Po vseh pravilih je uporaba cevi zaukazana. Tudi zdrava pamet bi to narekovala. Citat:Vecinoma vidim da uporabijo za ta namen navadno oranžno cev?Praviloma se za take instalacije uporablja sivo rebrasto cev TXS, ker ima višje vnetišče od RFS ali RBT cevi. Re: Vezava led vgradnih GU10 lučk - ophidian - 25.4.2019 imam okovja za MR16, uporabil bom LED GU10. Nekje tu na forumu sem prebral, da je zaželjeno, da se okovje ozemlji, pa ne najdem tistega zapisa. Ima kdo tako kombinacijo? Re: Vezava led vgradnih GU10 lučk - arbajter - 25.4.2019 Pri kitajskih led žarnicah GU10, sploh tistih, katere spodnji del z ledicami je izdelan iz aluminija me je katerikrat že "steplo". Oziroma je bila na tistem AL prisotna faza ali neka napetost. Ker pa so taka ohišja (bila) predvidena za uporabo halogenskih žarnic GU5.6 in napetosti 12V, v veliki večini niso imela (nimajo) predvidenih mest za priključitev ozemljitvenega vodnika. Danes, ko v veliki večini ljudje notri porinejo namesto halogenk ledic, te pa delujejo ob omrežni napetosti 230V, bi bilo smiselno in predvsem varno, izdelati tisto ozemljitev. Na notranjem obodu (tam kjer se vstavlja žarnico) se izvrta luknjico 2,5mm in vanjo bodisi vreže navojček M3 ali pa z kratkim samoreznim vijakom pritrdi tisti košček mehke žice z drobnim čeveljčkom. |