![]() |
|
Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem (/showthread.php?tid=71449) |
Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - guslovd - 9.2.2018 Živjo, nisem čisto prepričan, če prav razumem delovanje zalogovnika za enim ali dvema toplotnima izmenjevalcema. Se pravi, če imaš dva izmenjevalca. Prvi služi, da recimo nek vir (toplotna, kotle, peč,...) ogreje vodo v zalogovniku, recimo za SV, na drugega pa se priklopi talno gretje? Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Fery - 9.2.2018 Ne, drugi je za kolektorje. Drugače se načeloma ne kupuje dveh kač. Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - guslovd - 9.2.2018 Se pravi, če ne želim imeti sončnih kolektorjev vzamem takega z enim izmenjevalcem. Kako pa zadeva deluje, preko česa se ogreva voda v zalogovniku in kako se potem piklopi na talno gretje? Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Fery - 9.2.2018 Talno itak priklopiš nekje, niti pod razno ne pri zalogovniku (ali pa tudi). Zakaj to mešaš? Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - guslovd - 9.2.2018 Se pravi, vir ogrevanja se priklopi na izmenjevalec, ot to mi je jasno. Kaj pa potem SV in voda v talnem gretje sta to različni veji? Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Fery - 9.2.2018 Ojoj!!! [attachment=o26487] Ostalo ureja elektronika. Kam bo šla voda, kdaj bo šla kam, od kod bo prišla... Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - guslovd - 9.2.2018 Ja priznam, okoli kotlovnice ne vem veliko, me pa zanima in bi rad vedel. Ta slika je kr zapletene, obstaja kje kaj narisano kako gre kaj? Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Fery - 9.2.2018 Pa vsaki cevi gre lahko v eno ali drugo stran. Odvisno ali v tistem trenutno greješ zadevo ali iz nje pobiraš temperaturo. Recimo, ko dela kamin, gre takole. [attachment=o26488] Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Fery - 9.2.2018 Če dela talno, mrzel zalogovnik in kamin ter topel bojler (ali če imaš samo bojler). [attachment=o26489] Itd... Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - guslovd - 9.2.2018 Ok hvala. V tem primeru mora biti pompa za v obe smeri. Ne razumem zakaj potrebuješ zalogovnik in bojler? Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Fery - 9.2.2018 Jaz zato, ker imam toplovodni kamin!? Drugače absolutno ne. Pumpe ne rabiš v obe smeri!!! Smer vode ti določa pumpa, ki v tistem trenutku deluje. CCCC. Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - guslovd - 9.2.2018 Za svoj primer. Iz prejšnje teme sem se odločil, da bom namesto STČ vzel zalogovnik 300 litrov z enim izmenjevalcem ter peč na elektriko ali kar grelec. Kam se potem veže recimo eloBLOCK peč, direktno na zalogovnik, na izmenjevalec? Topla voda za tuširanje se jemlje samo iz zalogovnika, kaj pa voda, ki gre naprej v talno, je to ista voda iz zalogovnika? Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Sebek - 9.2.2018 Če imaš ločen bojler za sanitarno vodo in ne boš imel sončnih kolektorjev ne rabiš v zalogovniku tople vode nobenega cevnega izmenjevalca. Enaka voda potuje iz vira ogrevanja v zalogovnik in potem do ogreval v stanovanju. Kakšno temperaturo pa spustiš v ogrevalo (talno, radiatorji), ti pa poskrbi mešalni ventil. Če imaš namen vgraditi zalogovnik in eloblock zakaj raje ne vgradiš v zalogovnik grelec tako kot ima fery? Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - guslovd - 9.2.2018 eloBlock sem dal kot primer, lahko tudi grelec. Bolj me zanima princip delovanja. Rad bi imel zalogovnik za ogrevanje in toplo vodo, nebi rad imel še bojlerja ločeno. Re: Zalogovnik z toplotnim izmenjevalcem - Sebek - 9.2.2018 A, potem pa rabiš tak zalogovnik, ki ima zgoraj spiralo za sanitarno vodo. To bi moglo posebej pisati zraven. Drugih spiral ne potrebuješ, če ne boš imel sončnih kolektorjev. Razen če boš vzel bojler sanitarne vode z eno spiralo preko katere jemlješ energijo sanitarni vodi in ogrevaš stanovanje. Bojler z spiralo = skozi spiralo oz. cevni izmenjevalec teče kotlovna voda ogreva pa jo sanitarna sanitarna voda. Če je pa kotlovna voda toplejša, z njo ogrevaš sanitarno vodo. zalogovnik z spiralo = skozi spiralo oz. cevni izmnjevalec teče sanitarna voda ogreva pa jo kotlovna voda |