![]() |
|
Rešitev napajanja za pametno hišo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Rešitev napajanja za pametno hišo (/showthread.php?tid=70430) Strani:
1
2
|
Rešitev napajanja za pametno hišo - tinia - 8.10.2017 Zdravo, ker mi dosedanja "A je to" rešitevv počasi crkuje, moram svoje rezervno napajanje za sistem inteligentne hiše rešiti malo bolj "inteligentno". Imam potrebo po 24VDC in 12 VDC virih, imam možnost uporabe večjega rezervnega akumulatorja (cca do 110Ah). Gre samo za vzdrževanje funkcije sistema pametne hiše (torej modulčki, senzorji, tipke)... Razsvetljava, ostali uporabniki pač ne delujejo, če ni štroma. Do sedaj sem imel narejeno tako, da sem imel AGM akumulator z polnilcem vezan na polovičko solarnega regulatorja (torej brez priklopa fotovoltaike). Ta predvsem odiggra vlogo, da izklopi sistem še preden, bi se akumulator preveč izpraznil. Potem imam enega kitajca, ki 12V (oziroma malo več zaradi napajalnika) predela v 24V. Sedaj počasi crkujejo - najprej je šel kitajc (po dobrih 10letih), sedaj še solarni regulator (mogoče celo sploh ni šel in zvoni izhod zzaradi premajhne obremenitve)... Zato razmišljam o update-u tegale napajanja. Ko smo snovali, ni bilo rešitev, upam, da jih je zdaj več... Nekako idealna rešitev bi bil UPS z izhodoma na 12 in 24VDC - vendar verjetno kaj takega ne obstaja, ali pa je astronomsko drag... Preigravam različne variante, od UPS 220 pa potem napajalnika za 12V in 24V ali morda tako kot je bilo. Ne vem, kje manj izgubljam (ali pri 12 na 24 ali je bolje 24v pa potem predelat na 12v)... Vljudno prosim za kakšne nasvete, kako naj se tega lotim. Tudi nekaj podobnega dobremu solarnemu regulatorju bi bilo super, vendar če bi lahko namesto fotovoltaike priključil normalni 12VDC ali še bolje 220VAC vir. Solarni regulator namreč spremlja panel vhod in se poskuša pametno obnašat, vendar to pade na normalnem 12VDC vhodu... Vljudno prosim za nasvete oz. primere, kako ste to rešili sami... Hvala in lp, Tinia. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - arbajter - 8.10.2017 UPS in ustrezna adapterja. Škoda, ker ni prisotnih še 48V, bi bilo še bolj zanimivo. Pregoni tistih 24V na 12V, bo še najbolje ali obratno, da vsaj poenotiš sistem. Pametna hiša ima pametne težave. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - Fery - 8.10.2017 tinia Napisal:Gre samo za vzdrževanje funkcije sistema pametne hiše (torej modulčki, senzorji, tipke)... Razsvetljava, ostali uporabniki pač ne delujejo, če ni štroma.Priznam, da ne štekam. Če ne delujejo luči in ostali porabniki, čemu delujejo modulčki, senzorji in tipke? Samo zase? Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - arbajter - 8.10.2017 Fery, midva sva bolj stare šole in pametnih instalacij nikoli ne bova razumela. Še manj zakaj v njih zmetati pet in več jurjev, ki se nikoli ne bodo mogli amortizirati, vsaj z prihranki energije ne. Včasih pri klasičnih svetilih se je računica po dolgih letih še nekje izšla, sedaj pri ledicah se ne more pokriti do smrti. Si pa džek, ko v oštariji kolegom pokažeš, kako z telefonom prižgeš luč, zalaufaš gretje. Jo pa rade volje naredim vsakomur, ki jo le plača. Ovce je treba strič. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - Fery - 8.10.2017 Jaz dvignem ali spustim zunanjo žaluzijo z mojim mobičem. Včeraj sem jo spustil, čeprav sem bil 1200 km oddaljen od nje. A sem đek ali nisem? Tega zgornjega pa zastopim vseeno ne. P.s. folk ne verjame, da žaluzijo res upravljam. Zdaj moram zmontirati še live kamero. Grrr. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - arbajter - 8.10.2017 Sam si si kriv. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - Mortal - 9.10.2017 S temi napetostmi je res cel hudič. Večina hišnih instalacij deluje na 12V, v industriji pa na 24V. Čeprav delam v industriji in so mi od tam poznani sistemi na 24V, sem pri sebi pazil, da sem izbral elemente, ki delujejo na 12V. Razne IR senzorjie, izlitje vode, detektorji dima,... pač v vsakdanji izvedbi delujejo na 12V. Sam bom preko UPS-a bom napajal krmilnik in napajalnik 12V. In ja, tudi sam lahko zadeve spremljam in upravljam remote. Zakaj? Ker mi je bil iziv to narediti v lastni izvedbi in ker mi zadeva ni tuja. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - arbajter - 9.10.2017 Večina hišnih instalacij deluje na 230V. Hišnih. Pametnih, to je pa druga pesem. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - shmandi - 10.10.2017 UPS 12V. Za vsak 24V porabnik lahko uporabiš mini DC-DC pretvornik ali pa več porabnikov na enega, če so tokovi nizki. Izgube so zanemarljive. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - slovenc8 - 10.10.2017 arbajter Napisal:Fery, midva sva bolj stare šole in pametnih instalacij nikoli ne bova razumela. Še manj zakaj v njih zmetati pet in več jurjev, ki se nikoli ne bodo mogli amortizirati, vsaj z prihranki energije ne. Včasih pri klasičnih svetilih se je računica po dolgih letih še nekje izšla, sedaj pri ledicah se ne more pokriti do smrti. No, saj ni vedno tako drago. Mnogo stvari se da lepo naredit doma, v garaži. Raspberry pi in home assistant, z wave ključ ter zigbee hub pa si na konju. Kaj dosti dražje me "pametna" hiša ne bo stala, ker ne bo potrebe po lusterjih, itd. Je pa res, da bo vse zigbee/z-wave in wifi ter bt, knx se ne dotaknem, tisto pa res ožame človeka v mojem primeru imam samo en ups in narejeno, da ko res zmanjka elektrike (in ne samo niha napetost) gre sistem v ugašanje. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - Fery - 10.10.2017 Ponovno, dela v garaži je čedalje manj, ker je folk čedalje bolj tumpast. Vsaka čast izjemam. Danes mora biti plug and play. Plug opravi nekdo drug, seveda, play še nekako gre. Sicer OP itak ni razložil, za kaj točno gre. Zmontiraš UPS da ti brli ledica v stikalu pametne hiše, ko pa ga pritisneš, pa se ne zgodi nič!? Jaka pametna hiša. Če bi se šel jaz taka jajca, bi v klet butnil še agregat. To bi bilo nekako logično. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - slovenc8 - 10.10.2017 Se strinjam, meni pa ravno p&p ni ok, ker imaš potem vedno zadaj nek oblak in če ne drugega vsaj opazen zamik pri ukazih. Senzorje, stikala in tipke napajajo baterije, ki odvisno od naprave delujejo različno dolgo, do enega ali 2 let. Mi pa še vedno ni jasno čemu morajo delati vse naprave, razen končnih (svetila, itd.), razen, če se ti gre za zgodovino temperatur in vlage? Investiraj v generator z avtomatskim zagonom in je to to
Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - arbajter - 10.10.2017 Avtomatski zagon generatorja ne pomeni brezprekinitveno napajanje. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - slovenc8 - 11.10.2017 ne, vendar mu začasno pamet gor drži ups, po zagonu pa dobi še luči in ostale zadeve, je dokaj blizu. Re: Rešitev napajanja za pametno hišo - N75 - 14.10.2017 Uporabi UPS 230V z zunanjim akumulatorjem 12, 24 ali 48V. Z UPS napajaš tudi ostale nujne porabnike: modem dsl/optika, telefonija, TV, razsvetljava led, gretje, ... Za tvojih 12VDC in 24VDC pa napajalnika iz 230V. |