![]() |
|
Priklop indukcijske plošče in pečice - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Priklop indukcijske plošče in pečice (/showthread.php?tid=70379) Strani:
1
2
|
Priklop indukcijske plošče in pečice - Blaz84 - 2.10.2017 Pozdravljeni. V stanovanju bom zamenjal štedilnik in pečico. Instalacija je stara 40 let tako da je še dvožilni sistem. Od omarice do mesta kje bo oprema sem potegnil nove žice (5x2.5mm2). Sedaj pa hočem v omarici še zamenjati varovalke in dodati FID. Nabavil sem glavno stikalo 40A in FID 40A....torej na FID lahko priklopim samo pečico in ploščo kjer lahko ločim nulo in zemljo?! ostalo pa še po starem (ničenje). Bi pa kasneje uredil še ostalo instalacijo. Ampak za zdaj lahko ostane tak priklop? Hvala za pomoč Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - timi11 - 2.10.2017 Je v stanovanju enofazni dovod.Stanovanje v bloku? Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - Blaz84 - 2.10.2017 3 fazni....iz spodnjega stanovanja gre 5 vodnikov 4mm2 v zgornje preko varvovalke B20. Samostojna hiša Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - timi11 - 2.10.2017 2 fazi uporabiš za priklop indukcijske,stekloker...3fazo uporabiš za pečico.Vsako fazo varuješ z 16A varovalko(žica2,5mm ) Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - Blaz84 - 2.10.2017 To ja bom naredil....ampak preko FID-a grem samo ta dva porabnika?! Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - mirator - 2.10.2017 Preko FID stikala in preko tripolnega inštalacijskega odklopnika. Če je pečica ločena pa štedilnik preko dvopolnega in pečico preko enopolnega inštalacijskega odklopnika. Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - Blaz84 - 2.10.2017 Tako je locena sta oba...ja za plosco 2 varovalki 16A in pecico eno 16A Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - arbajter - 2.10.2017 Mirator, ti pa si neizprosen pri pravilih. Dodajam še sliko, da kdo ne bo rekel, da še ni videl dvopolnega odklopnika. Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - mirator - 2.10.2017 Zakaj bi bil neizprosen, saj od nikogar ne zahtevam, da upošteva moja mnenja. Napišem pač, kako je prav. Hvala za dopolnitev s slikco. Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - dragoF - 2.10.2017 Če je do mesta priklopa potegnjen dovod 5x2,5 (gre za en tokokrog), je prav da se varuje s tripolnim odklopnikom in ne posebej z dvopolnim + enopolnim kot je napisal mirator. Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - arbajter - 3.10.2017 Tule imaš prav. Za dve varovanji naj bi bila potegnjena dva kabla. Ker pa ima dosti štedilnikov enotni priklop, na katerem sta jasno označeni dve fazi, kateri nosita npr. indukcijo in tista ena, na kateri visi pečica to spet ni tak greh. Tudi pri tistih, pri katerih je plošča ločena od spodnjega dela. Ker pa si štromar, imaš verjetno o takih "variantah" sam veliko izkušenj. Kaj vse smo že "srečali" po bajtah, kajne? Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - mirator - 3.10.2017 Res je. Ali dva kabla ali tripolni inštalacijski odklopnik. Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - Blaz84 - 3.10.2017 Ok hvala za vse možnosti, zvezano pa je tako da za indukcijo sem dal dve varovalki 16A za pečico pa eno 16A....to bo tudi štimalo ne? Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - Energetik81 - 3.10.2017 arbajter Napisal:Mirator, ti pa si neizprosen pri pravilih. Dodajam še sliko, da kdo ne bo rekel, da še ni videl dvopolnega odklopnika.Lahko pa samo porineš palčko v 2 ročici enopolnih varovalk in dobiš 2-polni odklopnik. Zanima pa me, iz katerega razloga je obvezen 2(3)-polni odklopnik v takem primeru? Do zdaj pri nobeni 2-p plati še nisem imel težave, pa sem zanalašč izklapljal po 1 pol, da sem videl, če in kako deluje plata samo z 1 vklopljeno fazo. Re: Priklop indukcijske plošče in pečice - arbajter - 3.10.2017 Ne bo čisto držalo, kar praviš. Če si kdaj razdrl tri ali dvopolni odklopnik, bi opazil, da so med njimi vgrajeni vezni členi, kateri imajo namen sprožiti (izklopiti) sosednja dva odklopnika, saj bi drugače preostala dva lahko zadržala tistega, ki naj izklopi. Malo butasto sem tole napisal, upam da je jasno za kaj gre. |