![]() |
|
Službeno potovanje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Kar naredi dom (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Tempo življenja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=28) +--- Tema: Službeno potovanje (/showthread.php?tid=70313) Strani:
1
2
|
Službeno potovanje - alex007 - 26.9.2017 Pozdravljeni! Mene pa zanima kako se obravnavajo ure ko se pelješ na službeno potovanje, to se pravi tiste potovalne ure. Se te ure štejejo kot efektivni delovni čas? Pri nas v firmi se precej kregamo glede tega in so precej različna mnenja. Jaz osebno menim, da ko se vsedem v službeni avto sem v službi in te potovalne ure bi morale biti priznane kot ure, ki jih oddelam v firmi. Kako je pri vas v firmah, kaj pravi zakon? Re: Službeno potovanje - papez46 - 26.9.2017 Na službeno pot kreneš, ko se pred firmo usedeš v službeni avto in se odpelješ. V ta namen je tudi "papir" - potni nalog - pa tudi v "knjigo motornega vozila", se vse to vpiše. Na službeni poti se ti seveda priznavajo tudi "dnevnice", v SLO po neki ceni, za tujino po drugih cenah. Glede na skupno odsotnost od odhoda, pa do povratka, ti lahko pripada cela ali pa samo polovična dnevnica. Če si nek dan upravičen do dnevnice, potem nisi upravičen do "malice". Če pa službeno pot v celoti opraviš v času normalnih 8h, potem je itak vse v okvirjih. <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=153/Slu%9Ebeno_potovanje_in_delo_preko_polnega_delovnega_%E8asa">https://www.racunovodja.com/clanki.asp? ... ega_%E8asa</a><!-- m --> Re: Službeno potovanje - SabinaV - 26.9.2017 Službena pote se začne ko štartaš sedaj ali izpred firme ali od doma je odvisno kam te pot popelje. Ker če sem jaz doma v Celju pisarna je v Ljubljani grem pa v Maribor je nekako logično da ne grem zjutraj najprej v Ljubljano se poštemplat. Je pa res, da glede delavnega časa pa je neko mnenje ZPIS ali ne vem katere izštitucije da se kot delavni čas šteje samo čas ko dejansko delaš. Torej v zgornem primeru ko prides v Maribor in se ali vsedeš za računalnik ali začneš sestanek ali,... Meni je to nelogično ker ko greš v tujino ti včasih cel dan gre za pot pa kaj naj si po njihovo potem vzamem dopust da lahko pridem do tja. Pač mnenje neke inštitucije k ka niso kaj dosti razmišljali. Re: Službeno potovanje - damo - 26.9.2017 Pri nas se šteje službena pot za obračun dnevnic od časa odhoda od doma do prihoda domov. To je za obračun dnevnic. Za obračun delovnih ur je 8 ur na dan, pa ni važno če si delal tud 12 ali več. In če moraš delat ob praznikih ali vikendih, nimaš plačano nič. Delam pa v veliki firmi, kjer je zadnje čase popularna samohvala, včasih kar sladkorno dobivam... Re: Službeno potovanje - kadotr - 26.9.2017 "Suženj" se sam odloča, ali bo zaradi ljubega kruhka še naprej suženj, ali pa gre drugam, za koliko in kako, je drugo vprašanje. Država s svojim aparatom te ne bo ščitila, te iluzije takoj pozabi. Že videno...lastna hvala - cena mala. Velja tudi za firme. Re: Službeno potovanje - koli99 - 26.9.2017 V podjetju (manjse privat) kjer sem sam zaposlen pa imamo placano vsako uro na poti. To pomeni da ce potovanje traja 18 ur imam placanih 18 ur +dnevnica. Re: Službeno potovanje - matofill - 26.9.2017 Točno, kot kadotr piše, vsak si lahko boljšo službo išče drugje. Sicer pa tu ni taka težava, kaj pa če gre nekdo npr. v Pariz na službeno pot za 3 dni, kjer npr. v nekem podjetju opravi pregled proizvodnje , verifikacijo npr. 3 dni po 5 ur. Pri nas bi mu dali dnevnico in šteli, da je delal 3 dni po 8 ur, nekateri bodo pa rekli ja šel je prvi dan ob 7 h in prišel zadnji dan ob 19 h nazaj torej 60 ur skupaj, kar je za 7,5 dni dela ??? To ne gre..... Se pa strinjam, da se po Slo šteje od kar greš in ko se vrneš . Re: Službeno potovanje - koli99 - 26.9.2017 Jaz imam 95% sluzbenih potovanj izven Slo in se mi steje vsaka ura ko nisem v hotelu. Ce grem ob 8.00 in pridem v hotel ob 20.00 imam placanih 12 ur. Ce grem na potovanje v juzno ameriko in traja od odhoda od doma do prihoda v hotel 28 ur jih imam 28 ur placanih. Vse kar je nad 8 ur so nadure, katere so placane v obliki bonusov ker jih zakonsko vec kot 20 ne smejo izplacati. Torej vse se da, le je delodajalec pravi. P.S.: Nikoli pa si ne odbivam ur ker si delo na terenu organiziram tako da delam 8 ali vec ur. Re: Službeno potovanje - bomber111 - 26.9.2017 Tako bi naj bilo tudi pravilno. Ti se pripelješ na firmo in takrat se ti začnejo šteti ure in končajo ko greš domov. Če vmes delaš na firmi ali pa se voziš na "drugo delovno mesto" je zate vseeno. Ure bi ti morale teči v obeh primerih enako. Re: Službeno potovanje - Johan_R - 26.9.2017 Službena pot se začne, ko si iz firme odšel na službeno pot in se konča, ko si se vrnil. Vključno z vožnjo tja in nazaj. Če pa odideš na drugo lokacijo (drug kraj, država, ...) pa se je pri nas priznaval 8 urni delovnik, razen če nisi predložil dokazil (npr. dnevni redi seminarjev, delavnic, ...), da je trajal delovni / izobraževalni proces več kot 8 ur dnevno. Takrat so se priznale dejanske ure ... vendar kot t.i. "plus" ure. Nadure nikoli! Re: Službeno potovanje - zmajcek - 26.9.2017 Pozdravljeni Upam, da ne smetim. Vprašal bi kako je če greš v nedeljo z službenim vozilom na pot v tujino (8 ur vožnje) na službeno izobraževanje ? Je vožnja prosti čas, delo..... Kako se tretira npr. da se v petek vračaš z izobraževanja, ki se je začelo ob 8:30-12:00 in si prispel nazaj domov vožnja do 20:30. Ali pokrijejo to vožnjo dnevnice za tujino ? Hvala Lep pozdrav Re: Službeno potovanje - Jozl - 27.9.2017 Vse je odvisno od firme. Jaz sem v 2 firmah do sedaj kar nekaj bil na službenih poteh, predvsem v tujini. Pri enem delodajalcu so bile priznane vsaki dan 8h za vožnjo in 12h, če sem imel tako natrpan urnik dela. Nedelja je vedno bila priznana za 12 nadur. V zadnji firmi se prizna samo 8h na dan. Za ostanek v tujini čez vikend in delo v soboto, sem se moral zbunit, da sem dobil priznanih 8h za delo v soboto, v nedeljo sem dobil dnevnico in brez priznanih 8h. To je bilo moje zadnje potovanje - delovno delo v tujini čez vikend. Svojemu šefu sem povedal, da naslednjič v tujini delam samo do četrtka in se petek vračam domov, ker mi delajo gospodarsko škodo čez vikend, ker takrat moram fušat, da preživim družino. V zadnji firmi, če mi naročijo potovanje v tujini z vikend paketom, jim povem, da se vse lepo knjižijo ure ali pa krenem na pot v ponedeljek po 8h, ko se v firmi čekiram za prihod na delo. Saj mi je zadnje čase vseeno kako mi rečejo za pot v tujino, ker itak sem v obdobju iskanja drugega delodajlca ali celo samozaposlitve. Jaz se jim več ne bom pustil j....t v glavo. Na eni strni so veliki dobički, po drugi pa sem na poti ogrožen jaz in posledično moja družina, če se mi kaj takrat zgodi. Re: Službeno potovanje - Mont Everest - 27.9.2017 damo Napisal:Pri nas se šteje službena pot za obračun dnevnic od časa odhoda od doma do prihoda domov. To je za obračun dnevnic. Tudi pri nas je tako.... RE: Službeno potovanje - KeCko - 30.7.2020 Bom kar izkoristil tole temo. Glede na to, da imam veliko službenih skokov na teren, sestanke, oglede ipd, me zanima ali uporabljate kakšno aplikacijo za beleženje službenih kilometrov. Iščem nekaj, da bom čim enostavneje ampak dovolj natančno vodil potne naloge, ker so tukaj inšpekcijski pregledi kar redni. Kakšni primeri dobre prakse med uporabniki? RE: Službeno potovanje - Nike_Laker - 30.7.2020 (30.7.2020 ob 08:59)KeCko Napisal: Bom kar izkoristil tole temo. Pri nas za vodimo vse elektronsko. Za hitre skoke na teren po Sloveniji imamo po en nalog na mesec - ki pa ima za vsako pot svoj vpis: datum, ura in kraj odhoda ter ura in kraj prihoda (ponavadi povratno). Kilometre izračuna Google. Načeloma dokaj enostavno. Za daljša potovanja (nočitve) in v tujino pa je treba za vsako potovnje svoj nalog, treba je vnesti plačene obroke (zaradi obračuna dnevnic) ter seveda hotele, letala, takxije, parkirnine, cestnine... Tečno je prevsem to, da moramo tudi vse račune fizično oddati - menda je to zahteva države - in tudi inšpektorje imamo bojda kar pogosto. |