PodSvojoStreho.net
Puščanje ventila pri radiatorju - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Puščanje ventila pri radiatorju (/showthread.php?tid=70188)

Puščanje ventila pri radiatorju - samoj - 12.9.2017

Zaradi sanacije smo odstranili radiatorje.
Po ponovni namestitvi, je holandec pri ventilu začel puščat... zategnjen je pomojem dovolj.

Ventil izgleda takole:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/s/gaftgccugaw2ri1/Ventil.JPG?dl=0">https://www.dropbox.com/s/gaftgccugaw2r ... l.JPG?dl=0</a><!-- m -->

V radiatorju je konusni del, v ventilu ni nobene tesnilke... niti ni ne vem koliko konusne oblike.

Ali mora biti vmes kakšno tesnilo?

Re: Puščanje ventila pri radiatorju - Zaspanc - 12.9.2017

Pušča na tej razstavljivi zvezi, ali tam kjer je konus privit v radiator?

Če prvo, ni nič tesnila, le čisto mora bit, pa primerno zategnjeno.

Pri drugem pa... včasih se pri demontaži ali ponovni montaži zadeva malce zasuka in tesnjenje ni več popolno ker se predivo zmečka.
Ako je pa radiator stal demontiran dlje časa se pa zna tudi predivo presušit in potem pušča. Pri takem puščanju (predivo) se zna zadeva sama "popravit" v kakem dnevu.

Re: Puščanje ventila pri radiatorju - samoj - 12.9.2017

Pomojem na tej razstaveljni zvezi.. bom probal spucat in bolj zategnit (lahko da je problem umazanija, ker se je konkretno štemalo zraven/prašilo).

Re: Puščanje ventila pri radiatorju - Homer - 12.9.2017

spucaj konus in ležišče z vodobrusnim papirjem.
Nato konus namaži s silikonsko mastjo in zategni

Če to ne pomaga je najbrž nekaj počeno ali pa pušča na navoju

RE: Puščanje ventila pri radiatorju - pregela - 24.11.2019

Tudi jaz imam težavo na to temo. 

Pri spodnjem ventilu na radiatorju sem na ventilu (na sliki tisti, ki je brez pokrovčka ) povečal pretok mimo radiatorja na max (50%). Od takrat mi malo pušča (par kapljic na dan). Ventil je bilo kar težko odviti, zato sem ga malo našprical z WD40 in na silo odprl, potem sem ga nekajkrat privili so konca (v obe smeri).
Ali lahko kako preprečim puščanje. 

Po koncu sezone pa bo najbolje ventil zamenjati. Ali lahko pričakujem kakšne težave ali lahko naredim sam?

RE: Puščanje ventila pri radiatorju - Homer - 24.11.2019

(24.11.2019 ob 12:29)pregela Napisal: Tudi jaz imam težavo na to temo. 

Pri spodnjem ventilu na radiatorju sem na ventilu (na sliki tisti, ki je brez pokrovčka ) povečal pretok mimo radiatorja na max (50%). Od takrat mi malo pušča (par kapljic na dan). Ventil je bilo kar težko odviti, zato sem ga malo našprical z WD40 in na silo odprl, potem sem ga nekajkrat privili so konca (v obe smeri).

Po koncu sezone pa bo najbolje ventil zamenjati. Ali lahko pričakujem kakšne težave ali lahko naredim sam?

Kaj nimaš čepa?
Teflonski trak navij čez navoje in privij čep.
Če je čep plastičen in ne tesni (morda počen), potem kupi kovinskega.

Za menjavo ventila boš moral sprazniti vodo iz sistema.
Ostalo pa ...... orodje in zavihat rokave.......

RE: Puščanje ventila pri radiatorju - pregela - 25.11.2019

(24.11.2019 ob 18:31)Homer Napisal:
(24.11.2019 ob 12:29)pregela Napisal: Tudi jaz imam težavo na to temo. 

Kaj nimaš čepa?
Teflonski trak navij čez navoje in privij čep.
Če je čep plastičen in ne tesni (morda počen), potem kupi kovinskega.

Za menjavo ventila boš moral sprazniti vodo iz sistema.
Ostalo pa ...... orodje in zavihat rokave.......

Hvala za idejo. Imam kovinski čep, dal še teflon in zaenkrat zgleda OK.

RE: Puščanje ventila pri radiatorju - Bajkman - 28.11.2019

Še jaz bi vprašal, kako rešiti. Torej enocevni sistem, kot prikazujeta spodnji sliki. Kako sem rešil (začasno, neestetsko, se vidi na drugi sliki).
Da preidem k problemu, kot je vidno, je inštalater cev med spodnjim in zgornjim ventilom zvijal, ne vem zakaj. Ampak na spodnji matici je začelo puščati. Ta kovinska cevka ima seveda na obeh maticah dve medeninasti konusni  tesnili v obliki prstana, kateri potem z zategovanjem razširi ob cevko in obod okroglega vhoda v ventil.
Ampak cevka je zgoraj in spodaj na tistem delu toliko zožena, zelo verjetno je deformirano tudi medeninansto tesnilo.

Skratka, pravilna sanacija bi bila prerez in odstranitev cevi, nova cev in obe novi tesnili in tukaj se zatakne. Cevka ima zunanji fi 12mm, obe matici sta M18x1,5-12, na njih pa napis TITAN. Očitno je te cevi torej izdelovalo podjetje TITAN.

Vendar pa sem ob obisku Merkurja in Tapro trgovine izvedel, da oni tega že dolgo ne prodajajo več.

Vesel bi bil, če bi znal kdo povedati, kje bi še tako cev in taki dve medeninasti tesnili dobil? Seveda sem odprt za alternativne rešitve, jasno pa mi je, da tudi navitje s teflonskim trakom na debelo ne bi pomagalo (trajno rešiti).

Hvala

[Slika: ayGkJuE.jpg]

[Slika: RnkxPZT.jpg]

RE: Puščanje ventila pri radiatorju - Hanzi - 12.12.2019

Radiator ni grel, drmal sem iglo dokler je nisem s kleščami ven potegnil,sedaj hudič ne dihta vec in vsakih nekaj sekund pade kapljica.
Je kaka rešitev ne da praznim sistem?