![]() |
|
Samostojen izračun s PHPP - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Nizkoenergijska in pasivna gradnja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=39) +--- Tema: Samostojen izračun s PHPP (/showthread.php?tid=69978) |
Samostojen izračun s PHPP - Nike_Laker - 17.8.2017 Zdravo, pripravljam se na gradnjo psivne hiše in me zanima ali je že kdo sam delal izračune s PHPP. Sam sem uporabil PHPP 2002, ki je prosto dostopen. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")passivunichr("46")de/en/05_service/02_tools/02_toolsunichr("46")htm[/url] Pripel sem tudi moj primer izračuna. Če ima kdo kakšen nasvet, oz. če je kdo pripravljen deliti svoj izračun ali izkušnje se priporočam. Niko Re: Samostojen izračun s PHPP - JaBK - 17.8.2017 Ti delaš za sebe ali ekosklad. Slednji najbrž ne bo sprejel, če delaš zase, vzami od URSE program. Bo povem dovolj in za biti da bolj natančen kot Phpp brez navodil. Nisem odprla tabele ampak ima ta verzija podatke vsaj za Ljubljano? Re: Samostojen izračun s PHPP - KeCko - 17.8.2017 Hja no tole je tko enih 10% pravega phpp ![]() Tudi navedene debeline so malo off. Za igranje doma, če te veseli je to to. Drugače pa za ekosklad ali pa dejansko načrtovanje pa tole ne bo pilo vode. Izkušnje so, nasveti tudi na voljo ko bo kakšno specifično vprašanje. Vsaka hiša je lahko pasivna, dovolj draga okna, dovolj debela izolacija pa se da skoraj vse. Da pa je tudi optimirana pa so priporočljive izkušnje ker 100x računati phpp za vsako manjšo spremembo je hudo zamudno početje. Re: Samostojen izračun s PHPP - JaBK - 17.8.2017 In če nima navodil za Phpp in da se z razumevanjem prebije skozi vse tiste zavihke - zna biti, da bo falil s Phpp bolj kot z Urso. Ki je za firbec čisto dovolj. Pol litra gor al pa dol pri 2L hiši. V praksi se to nikjer ne pozna. Na ekosklad pa itak ne more niti s to verzijo PHPP. Kako se pa preračunava v Phpp mi je pa jasno, na splošno moj doprinos k gradnji je temeljil na preračunavanju takem ali drugačnem. V osnovi ne bi znala vsega vnesti, to mi je naredil nekdo, ki jih je že ene par. Pol mi pa dal tabelo, da sem sama preračunala 100X, kar pa ne vzame toliko časa. Na koncu nazaj njemu kaj in koliko kam, da je v svoji verziji popravil in pripravil za ekosklad. Se najtežje je z Urso trofniti začetno stanje, ko se pa spremembe dela, pa je lepo sinhrona s Phpp. Kar se pa debelin tiče pa ne razumem, vse se da v Ursi nastaviti. Ergo. Če nima navodil, okoljskih podatkov za LJ ipd mu je boljša varianta URSA, definitivno pa to ni boljši program za to per se. Re: Samostojen izračun s PHPP - KeCko - 17.8.2017 Ursa je čisto ok za računanje enih generalnih usmeritev. Ima pa tudi nekaj pasti oz. trikov za res pravilno uporabo. Sama sprememba v phpp iz ene številke v drugi ni problematična. Zamudno je usklajevanje načrtov in phpp sprememb zaradi tega so izkušnje zelo priporočljive ker dejansko veš kaj ti bo določena sprememba prinesla in ali se splača z njo ukvarjati na povezavi phpp - arhitektura. Če zbanaliziram en izzidek ti podre razmerje neto površina/ovoj in potem ali povečuješ izolacijo ali urejuješ senčenje ali popravljaš tlorise nazaj na brez izzidka izkušnje pač takšno preskakovanje levo desno zminimalizirajo.Lahko pa greš na trotl zihr nardiš vse tlorise potem pa samo gor pokneš izolacije kolikor je treba pa če je to 50cm pač je Je pa res da lahko pri razliki nekaj cm xps-a pod ploščo že pokriješ strošek pametne uporabe phpp oz. izkušenj.
Re: Samostojen izračun s PHPP - boplan - 17.8.2017 Jaz sem en blok preračunal v original PHPP-ju. Brez asistence ni šlo, ker je težko nastaviti ventilacijske izgube, in nivo polvkopane kleti, če jo računaš zraven pri obstoječem stanju. Re: Samostojen izračun s PHPP - JaBK - 17.8.2017 KeCko Napisal:Ursa je čisto ok za računanje enih generalnih usmeritev. Ima pa tudi nekaj pasti oz. trikov za res pravilno uporabo. ok, tebi trotl ziher je meni edini smiseln način. jest sem si najprej dala bajto zrisati tako, ki nama je bila obema všeč, ki je upoštevala vse najine želje in potrebe po bivanju. pol šele je prišlo računanje energetskih razredov. tako da priznam, meni so ostale izolacije (kaj, kam in koliko), okna (profili in stekla), senčenje, notranji dobitki, za realno uporabo pa še uskladitev notranjih dobitkov in želena notranja T. Kaj res kdo naredi bajto z edino zahtevo - da je pasivna? pa še to ni treba kaj dosti računati. kvader s šipo na jug pa streha gor v pravo smer glede na LI. pa še najceneje za sezidati... Re: Samostojen izračun s PHPP - KeCko - 17.8.2017 Izkušnje prinesejo to, da lahko koncipiraš objekt funkcionalno, v skladu z željami naročnika in ob tem tudi energetsko učinkovito, ter se ogneš pastem, ki povečujejo stroške. Bolj jasno od tega se ne da. Če lahko na takšen način prihraniš nekaj tisočakov na račun dražjih oken debelejše izolacije še nisem slišal, da bi se kdo pritoževal. Seveda lahko pa greš iz prve v eno ali drugo skrajnost. Ali max izolacije in dražja okna ali pa kocko pa je to to. Re: Samostojen izračun s PHPP - JaBK - 17.8.2017 moram reči, da je to meni trenutni marketing. danes ko 50 ali pa 100% bolj potratna hiša pomeni 100 evrov za ogrevanje več, je tole brezveze. izzidki, frčade ipd so odvisni od globine denarnice za gradnjo, ne od subsekventnih stroškov za ogrevanje. nazaj na temo. si odprl fajl od OPja? tole ni P od trenutno aktualnega PHPP. je ursa boljš. poleg tega je treba poznati marsikatero finto, kot je da m2 kleti ni za prereačunavanje enak m2 nad zemljo. in polno takuh for, ki jih niti ne vem, ker navodil nimam, sem ji pa izvedela ko sem svojega spraševala zakaj je kaj vneseno tako kot je in ne kako drugače. Re: Samostojen izračun s PHPP - KeCko - 17.8.2017 Ne vem ali res tako nerazumljivo pišem, da ni jasno, da nisem niti enkrat omenil stroškov ogrevanja ampak dejanski strošek izvedbe debeline xps-a, eps-a in oken pri vgradnji? Ali pa se piše samo za to, da se piše? To je to z moje strani dokler ne bo kakšnega konkretnega vprašanja. Re: Samostojen izračun s PHPP - JaBK - 17.8.2017 da, sori, meni očitno precej nerazumljivo. ko sem jaz začela o tem: JaBK Napisal:Tako da priznam, meni so ostale izolacije (kaj, kam in koliko), okna (profili in stekla), senčenje, notranji dobitki, za realno uporabo pa še uskladitev notranjih dobitkov in želena notranja T., si rekel, da ne gre za to, ampak da se hiša drugače sprojektira: KeCko Napisal:da lahko koncipiraš objekt funkcionalno, v skladu z željami naročnika in ob tem tudi energetsko učinkovitoin tu sem potem dodala svoje mnenje, da gre za marketing in neumnost. Kaj pa je energetska učinkovitost, če ne stroški ogrevanja v prvi vrsti? pol smo pa nazaj na izolaciji. Za to je pa Ursa več kot OK, prikazala bo razlike enako dobro, pa si lahko preračuna koliko ga bo par cm kje česa stalo več/manj in koliko bo s tem pridobil v absolutnih vrednostih, dasiravno bo arbitrarno določen energetski razred sfalil. Enako velja za vse sestave zunanjega ovoja, ki ga pa je torej toliko, kot zahteva njegova sanjska hiša. Vprašanja konkretnega ne more biti. si odprl tisti fajl? To je zato, da se malo pokaže kako zadeva približno zgleda, ne da bi s tem karkoli računal. Re: Samostojen izračun s PHPP - remi - 18.8.2017 Niko, ali že imaš projektanta in v kakšni fazi je projekt? Od kje ti podatki o sestavi stene/strehe/stropa kleti? Kakšen je namen tvojega izračuna? Odločitev ali iti v pasivno gradnjo ali ne? Bo hiša imela klet? Neogrevano? Kellerdecke namreč pomeni strop kleti. Ali gre morda za tla pritličja proti zemlji? Streha ravna ali dvokapnica? Rekuperator ima vnešen previsok izkoristek. Boš imel zemeljski kolektor pred rekuperatorjem? JaBK Napisal:Kaj pa je energetska učinkovitost, če ne stroški ogrevanja v prvi vrsti?Tukajle pa moram protestirati, ker energetsko učinkovitost mešaš s poceni elektriko. Tvoja hiša je po papirjih energetsko učinkovita, celo pasivna, po dejanski porabi kWh električne energije za ogrevanje, hlajenje, razvlaževanje in prezračevanje na m2 pa te verjetno šiša marsikatera ne-pasivka, saj energetsko učinkovitost lahko dosežemo na različne načine (recimo sassapo porabi manj kWh električne energije za ogrevanje slabše izolirane hiše z bolj učinkovito ogrevalno napravo). Zato je slovenski sistem eko subvencij, ki bazira na PHPP jevi računski vrednosti 15 kWh/m2a za ogrevanje v Ljubljani, krivičen in bi ga bilo treba posodobiti. Re: Samostojen izračun s PHPP - JaBK - 18.8.2017 v prvi vrsti bi mogli biti očitno tudi tam poboldano. Na naših tleh bržkone to predstavlja levji delež. Bi pa namesto besede stroški mogla uporabiti besedo "potrebe". Jaz mešam? ali ti: "po dejanski porabi kWh električne energije za ogrevanje, hlajenje, razvlaževanje in prezračevanje na m2 pa te verjetno šiša marsikatera ne-pasivka" Na tej točki, ko je hiša enkrat NEH, kar pa se doseže zelo enostavno dandanes in cenovno je že na price /performance je vsakršno nabijanje po dodatnih vložkih za energetsko učinkovitost praviloma nategovanje. To je kar se tiče energetske učinkovitosti, ki pa seveda je povezana s samo porabo za delovanje hiše, ampak na slednjo bistveno bolj vplivata drugi 2 stvari: lokacija in navade prebivalcev. Lep primer si dala sama. In to je bil moj point. Floskule o takem in onakvem prilagajanju projekta zaradi energetske učinkovitosti. Bla, bla... Marketing in neumnost. Izzidek bo ali pa ne bo zato ker je/ni nekomu všeč in je ali pa ni denar za izgradnjo le tega, ne pa zato, ker bo bajta zato manj energetsko učinkovita. Re: Samostojen izračun s PHPP - edid - 18.8.2017 JaBK Napisal:Kaj pa je energetska učinkovitost, če ne stroški ogrevanja v prvi vrsti?Stroški so posledica energetske učinkovitosti ali neučinkovitosti. Če ti nekdo časti neomejeno elektrike, pomeni da je objekt energetsko učinkovit? Re: Samostojen izračun s PHPP - JaBK - 18.8.2017 Sem popravila napako. Hotela sem reči da večji del potreb pade pri nas na ogrevanje (na pa recimo hlajenje), sem pa vseeno uporabila napačno besedo kar pa sem popravila v prejšnjem postu. |