![]() |
|
Obnova - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Obnova (/showthread.php?tid=69956) |
Obnova - tangerina - 13.8.2017 pozdravljeni. se opravičujem da odpiram novo temo, ob vseh starih prebiranjih in raznih mnenjih, starejših, novejših sem že precej zmedena. se pravi: z mojim načrtujema nakup hiše l.83, ki je potrebna obnove. jaz pa sem že ob začetku urejanja papirjev, v polnem raziskovanju kako in kaj bi bilo najbolj smotrno narediti. hiša ima klet, pritličje in mansardo ki še ni urejena (ta bo kasneje za otroke), skupno nekje 200m2. v osnovi bo potrebno zamenjati streho, z ruštom vred, saj nima zračnega mosta in ponekod je že dotrajana. mogoče kakšno šaro, dve dozidat, če bo že odkrita. menjalo se bo tudi okna cca 13 glavnih. te mislim da bom vzela pri Arcontu. ali je kaj razlike če vzamem cenejša npr. pri Jagru. dejstvo je da smo še mladi in bi rada da imamo z leti z hišo ne pretirano vzdrževanja. moj tudi ni neki majster za hišna popravljanja. to delam bolj jaz, ni pa problem sedaj dati kakšen eur več, da imaš dlje mir. glavni problem me daje predvsem ogrevanje. ob poplavi raznih načinov ogrevanja je težko brez izkušenj nekaj investirat. ker imamo na voljo lastno biomaso(gozd, povšine za vzdrževanje, čiščenje), in ena soba je malce manjša, ki jo nebi potrebovali, bi jo predelala v kurilnico. pa še blizu kopalnice in kuhinje je, bi bilo idealno zaradi krajših lajtng tople vode. moj si nekako želi peč na sekance pa ne vem, je na drva bolje? toplotne črpalke me najbolj ne prepričajo. kakšne so sedaj kaj izkušnje z Fujitsu Waterstage, ipd.? potem z toplotno črpalko imam najmanj dela in se samo to uporablja za ogrevanje in toplo vodo? kako pa v primeru izpada elektrike to dela? da npr. dva dni ni elektrike? v najslabšem primeru? nekako se nagibam na ogrevanje vode tudi na sonce. je smotrno kombiniranje? meni se dopade. pač vprašanj preveč. (ženska kot ženska) prosila bi samo za nekaj mnenj, predlogov. fasada je trenutno "termo puc" kaj še moram na to naredit? celotno izolacijo? 20-30cm? okna, rulete, komarniki. kje kupit rolete da so vredu razmerje med kvaliteto in ceno, lahko to sama montiram? je bolje kupiti to troje v kompletu ali prideš posamično ceneje skozi in glih tak vredu? ogrevanje(peč ali TČ ali/in sonce?) razlike v začetni ceni, vzdrevanja? (sedaj je centralna vezana na šporhet v kuhinji) katero firmo vzamem? klet ne potrebuje ogrevanja. klima (kakšno naj vzamem da jo lahko kasneje povežem z mansardo. ali je bolje imeti ločeno?) nekje 1000eur? nekje ciljam na vložek do 30.000eur, verjetno bo več, upam da bo uspelo narediti osnovo, čeprav pri hiši je vedno delo. za koliko let potem lahko pričakujem da bo "mir" z večjimi vložki? najlepša hvala za odgovore in predloge. L.P. Re: Obnova - arbajter - 13.8.2017 - Sekanci omogočajo samostojno delovanje ogrevnega sistema tudi v času kakih odsotnosti iz hiše. Drva potrebujejo roko ali dve. Sekance bo delal kdo? - izpadi elektrike dan, dva - tu neke čarovnije ni pričakovati. Pri klasičnih pečeh (drva, sekanci, peleti) zadostuje za normalno obratovanje že malce bolj "spodoben" UPS ali kak manjši generator. Toplotne črpalke v zimskem času znajo katerikrat pogrnit na preizkusu, če bodo na električnem dogrevanju ali pa mora biti zadaj konkretno velik in zmogljiv agregat. O preostalem pa bo še kdo kako napisal. Re: Obnova - JaBK - 13.8.2017 Se pravi : - Nova streha - Nova okna - Nova fasada - Nova kurilnica - Notri bi nekaj predelovali Če boste za 30k€ to naredili, ne bo prav dolgo mir... Kurilnico pustite za na konec in prilagodite temu koliko denarja je še na voljo. Sončne kolektorje pa prec iz glave zbit. Re: Obnova - kadotr - 13.8.2017 Dilem imaš ogromno. Pameti in zagnanosti izgleda tudi kar nekaj. Poskusi najti enega strokovnjaka, ki bi ti znal na licu mesta svetovati. Glede sekancev tvojega poskusi malce umiriti, naj najprej "šeta" po forumih in naj se mu posveti, da so sekanci bolj za večje sisteme, s malimi pa je preveč dela in vlaganj (oprosti izrazu: sranja). Drva... en poceni kotliček, zalogovnik z dodatnimi grelci, simpl regulacija, to bo za vaju.... S 30.000 ojrčki bo potrebno zelo, zelo po pameti... Po mojih dolgoletnih izkušnjah se boš morala sprijazniti s povprečnim reševanjem problemov, sicer te bodo povozili na vseh (finančnih) področjih. Skratka: zbirka kompromisov, sicer ti bo življenje prehitro odpeketalo kar nekam...ostali pa pufi... Še enkrat, povabi pametnega človeka... Striček Arbajter ti je nekaj že napisal, a zate so po mojem le drva, z vgrajenimi grelci v zalogovniku (nekaj 10 ojrov, za hudo silo) ko bosta ostala nekje na poti do doma, da ne bo domek medtem zmrznil... Za opravičevanje ni nobenega razloga. Moramo biti veseli, da se še kdo z optimizmom in podjetnosti sam loti svojih ciljev. Glede tvojega: nihče pač ni za vse. Poskusi odkriti v njem skrite sposobnosti... če ne gre drugače, ti bo mulčke previjal... le rada ga imej... Delni odgovor, za kaj več pa z.s. Želim ti, da ti optimizem ne bi izginil kar nekam... Re: Obnova - sassapo - 14.8.2017 Ker boste hišo popolnoma adaptirali ti vsekakor toplo svetujem prehod na talno gretje, katerega lahko potem napajaš s katerimkoli ogrevalnim virom. V tvojem primeru (drva doma) bi se vsekakor odločil za čim večji zalogovnik in vsaj osnovni uplinjevalni kotel na polena. Biomasa se samo sliši ok, za invidualno hišo je pa to navadno slaba investicija ki poleg kupa biomase ki je nimaš kje skladiščit prinese še kup problemov. 30k€ bo zelo hitro skopnelo! Komplet nova streha, okna, fasada... Misija nemogoče, če ne boste veliko postorili v lasni režiji Re: Obnova - &rej - 14.8.2017 Glede na to, da greste v širšo obnovo mogoče poglejte še Ekosklad, [url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")ekoskladunichr("46")si/fizicne-osebe/nameni/prikazi/actionID=149[/url], ki v primeru obnove vsaj 3 stvari povrne tudi do 50% stroškov investicije (odvisno od lokacije). lp Andrej |