PodSvojoStreho.net
Vonj iz klime po treh mesecih? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Vonj iz klime po treh mesecih? (/showthread.php?tid=69815)

Strani: 1 2 3 4

Vonj iz klime po treh mesecih? - lemming - 24.7.2017

Pozdravljeni,

zanima me, če je normalno, da po slabih treh mesecih uporabe klime le-ta začenja vonjati?

Lani novembra smo dali namestiti dve klimi (model <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.samsung.com/si/air-conditioners/wall-mount-ar12jspfawkneu/">http://www.samsung.com/si/air-condition ... spfawkneu/</a><!-- m --> - v delovni sobi je 3,5kW, na hodniku 5kW).

Obe klimi se uporabljata slabe 3 mesece. Klima na hodniku ta mesec deluje približno 10 ur/dan, v avtomatičnem načinu, hladi pa na 24 °C ali 25 °C. Na vsaka 2 tedna pa vklopim auto-clean, ki bi naj filtre do konca osušil.

Pred približno dvema dnevoma pa sem opazil, da klima na hodniku ob zagonu oddaja neprijeten vonj (po vlažnem in zatohlem), ki pa po kakšnih petih minutah izgine (ali pa se na njega navadim). Je to normalno?

Klima v delovni sobi deluje BP, vendar se tudi uporablja manj.

Mogoče kakšen nasvet ali izkušnje?

Hvala.

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - kadotr - 24.7.2017

Kaj čistiš?

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - lemming - 24.7.2017

Samo filter posesam (vsak teden - čeprav ni neke prašine), tako, kot piše v navodilih. Drugače pa čakam naletni servis, ki bo naslednji teden.

Ker si naredil vse, kar je zahtevano, ni druge, kot da čakaš...

To že, vendar me zanima, kakšne so izkušnje drugih? Servis je 1x na leto. Pozimi bom s klimo tudi segreval.

Podjetju, ki namešča in vzdržuje klime ne verjamem kaj dosti (čeprav so največji v SLO), ker so že pri nameščanju naredili serijo napak, monterje slabo plačujejo, zato se jim fučka (tudi meni bi se), ampak po namestitvi klime je potrebno skleniti pogodbo o vzdrževanju vsaj za 5 let (garancijska doba).

Škoda, da si jim padel na finto. A Telmos in Sassapo nista bila dobra? Pa še kdo...

Nikoli ni prepozno. Pokliči...

Ni jih v moji okolici.

Kakor koli že, je normalno, da klima vonja po treh mesecih?

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - Homer - 24.7.2017

Kam imaš speljan odtok kondenza notranje enote?

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - Energetik81 - 24.7.2017

lemming Napisal:Ni jih v moji okolici.

Kakor koli že, je normalno, da klima vonja po treh mesecih?
Bakterije se na evaporatorju verjetno lahko razvijejo tudi v parih dneh ob ustreznih pogojih...
V ta namen pred _vsakim_ izklopom, daljšim od ~1 dneva pusti laufati samo ventilator vsaj 15min, da se zadeva posuši.
Jaz to v avtu naredim vsak dan, ko pridem iz službe.
Stranski učinek - izpraznjen akumulator, ko sem enkrat pozabil ugasnit vent... :oops:

Homer Napisal:Kam imaš speljan odtok kondenza notranje enote?

Slika: <!-- m --><a class="postlink" href="http://imgur.com/a/BGOcb">http://imgur.com/a/BGOcb</a><!-- m -->

Gre v umivalnik. Cev je sicer rahlo upognjena in se voda nabira v tem loku. Če cev privzdignem, slišim, kako se zlije v sifon.

Energetik81 Napisal:V ta namen pred _vsakim_ izklopom, daljšim od ~1 dneva pusti laufati samo ventilator vsaj 15min, da se zadeva posuši.

To je funkcija auto-cleana, ja. Naj bi ga vklopil na vsakih 100 ur, kar mi nekako znese na 2 tedna. Bolj pogosto niti ne morem, mi klima ne dovoli. Lahko pa laufam samo "fan" funkcijo - bom poskusil.

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - Fery - 24.7.2017

Ne, absolutno ni normalno. Edini normalen razlog bi bil, da imate pretoplo.

Mi naših klim nikoli ne čistimo, sušimo, ne izpiramo filtrov ali uporabljamo katerikoli drugi visoko zveneči naziv za dodatne super duper funkcije, ki jih prodajalci uporabljajo za dvig cene.
Če nam je vroče laura par ur, dni, tednov, če je mraz takisto. Ko jo rabiš, jo prižgeš, ko ne, jo ugasneš. Že leta tako.
In, BTW, klima je čistokrvni Kitajc. Niti renomirane nalepke nima preko kitajske.

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - bozgom - 25.7.2017

Razni spreji, pene... zgolj milijo posledice ne opravljajo pa vzroka. Vzrok pa je lahko le prisotnost vode, takrat ko klima ne deluje.

Na klimah imam funkcijo x-fan. Če je vključena potem klima ob izklopu(daljinec ali timer) deluje še cca 2. min, da se vlaga v notranji enoti posuši. Funkcija deluje le v načinu hlajenja in načinu razvlaževanja, ne deluje pa v načinu AUTO ali gretja. Preveri v navodilih, če imaš kaj podobnega. Preveri tudi, če ti voda morebiti zastaja v pladnju klime in če nemoteno izteka. Ker se ti voda nabira v cevi bi sam malce odrezal beli PVC kanal in potem priključek na umivalnik malce zavrtel, da bi se dvignil. Tako ne bi več bil prisoten sifon na cevi in bi vsa voda takoj odtekla.

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - lemming - 25.7.2017

Danes sem znova preizkusil klimo in vonj je premočen, da bi jo sploh pustil delovati. Na srečo bodo prihodnji dnevi bolj znosni, tako, da je vsaj to dobro. V četrtek pa pride serviser.

Fery Napisal:Ne, absolutno ni normalno. Edini normalen razlog bi bil, da imate pretoplo.

V nadstropju je temperatura do 27 stopinj, če klima ne dela. Ko je zvečer klima ugasnjena, je na približno 26 stopinj (ampak to je samo med vročinskimi vali).

Sedaj je tudi meni že jasno, da ta smrad ne more biti normalen. Monterji so sigurno nekaj zeznili pri odvodu (verjetno tisti lok, kjer se zadržuje voda).

Prvič jim je celo tako uspelo narediti, da voda sploh ni odtekala in je nazaj izbila skozi klimo! Vsepovprek je teklo na pod. To še tudi nikoli nisem videl ali slišal.

bozgom Napisal:Razni spreji, pene... zgolj milijo posledice ne opravljajo pa vzroka. Vzrok pa je lahko le prisotnost vode, takrat ko klima ne deluje.

Na klimah imam funkcijo x-fan. Če je vključena potem klima ob izklopu(daljinec ali timer) deluje še cca 2. min, da se vlaga v notranji enoti posuši. Funkcija deluje le v načinu hlajenja in načinu razvlaževanja, ne deluje pa v načinu AUTO ali gretja. Preveri v navodilih, če imaš kaj podobnega. Preveri tudi, če ti voda morebiti zastaja v pladnju klime in če nemoteno izteka. Ker se ti voda nabira v cevi bi sam malce odrezal beli PVC kanal in potem priključek na umivalnik malce zavrtel, da bi se dvignil. Tako ne bi več bil prisoten sifon na cevi in bi vsa voda takoj odtekla.

Verjetno bo res kriva voda, ki ostaja v cevi.

X-fan je pri meni "auto-clean", deluje pa od 15 do 30 minut, odvisno, kakšno stopnjo vlažnosti zazna klima. Zaganjam na dva tedna, če pa bi slučajno pozabil, se pa samo zažene po določenem številu ur.

Ta klima bi naj kar fajn skrbela sama za sebe (meri tudi pretok zraka, če je normalen, če ne, potem javi), ampak vse to žal nič ne pomaga, če monterji zadeve ne opravijo tako, kot bi morali.

Za pladenj bo preveril serviser, ki pride v četrtek.

Za PVC kabel bom pa tudi prosil serviserja, da mi potem ne bodo rekli, da sem sam kaj uštimal. Vsaj toliko so fer, da so do sedaj vse napake brezplačno ali z minimalnimi stroški odpravili.

Hvala vsem za koristne nasvete!

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - sašo65 - 25.7.2017

gljivice bo treba zatret....Kent je najboljši kar se tega tiče (problem se pojavi, če klima predolgo stoji...še huje, če je kake dve leti stala v kakem skladišču)
bozgom Napisal:Če je vključena potem klima ob izklopu(daljinec ali timer) deluje še cca 2. min, da se vlaga v notranji enoti posuši
tako je...tudi pri avto klimi mam navado cca 3km pred ciljem ugasnit kompresor in pustit samo ventilator....- edini recept za dolgovečnost oz. brez vonjav (pa obvezno ogljen filter)

Re: Vonj iz klime po treh mesecih? - Homer - 25.7.2017

Jaz mislim, da ti to smrdi iz odtoka......
Za poizkus odklopi cev iz odtoka in jo daj v eno vedro, zalivalnik, .....

V vseh 15 letih, kar imamo klime, se še ni zgodilo, da bi bil kak neznosen vonj, pa ne uporabljam nobenih posebnih čistil. Klimo enkrat na leto posesam, filtre pa operem.
Je pa res, da je nekadilsko okolje......