PodSvojoStreho.net
Ogrevanje vikenda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje vikenda (/showthread.php?tid=69561)

Strani: 1 2

Ogrevanje vikenda - Prejacov - 20.6.2017

Pozdravljeni.

Pocasi bi rad zacel z obnovo vikenda, vendar nisem preprican, kaj storiti glede ogrevanja. Vikend je velikosti 100 m2, pritlicje in mansarda, tudi slednja bo bivalna. V mansardi sta prostora samo dva, velika odrprta spalnica in prostor za garderobo. V pritlicju: kuhinja, kopalnica, hodnih in dnevna soba. Vikend ima tudi klet. Za ogrevanje po zimi skrbi kaminska pec, vendar gre za preprosto pec, zato greje samo v dnevni sobi. Tam se tudi nahaja edini dimnik, 16 fi. Vikend bo v uporabi vsaj 1 vikend mesecno. Razmisljal sem o naslednjih opcijah

1. Toplovodna kaminska pec
2. Centralno ogrevanje na pelete ali drva - za to opcijo bi moral postaviti dodaten dimnik, saj trenutnega ne morem podaljsati v klet, saj je le del vikenda podkleten.
3. Nekaj ljudi mi predlaga, naj za ogrevanje skrbi toplotna crpalka.

Klet je dostopna samo z zunanje strani.

Zanima me, kaksen vir ogrevanja bi izbrali vi? Zanima me tudi, ali bi izbrali radijatorsko ali talno ogrevanje?

Re: Ogrevanje vikenda - Hanzi - 21.6.2017

Bi rad imel ogrevanje na daljavo, da prides v ogret vikend, ali te ne moti ce prides v hladen vikend? Kako bos poskrbel pred morebitno zmrzaljo.
Kot razumem bo ta vikend neko konkretno renovacijo.
Ali bos vikend ogreval na stalno temperaturo ali ga bos ogreval samo za takrat ko bos tam. V tem primeru je bolje imeti radiatorje. Talno ima dolg zamik ogrevanja.

Re: Ogrevanje vikenda - kadotr - 21.6.2017

Sam bi izbral toplotno črpalko, krmiljeno na daljavo, pa malo več radiatorjev. Pa dobrega mojstra...

Re: Ogrevanje vikenda - Prejacov - 21.6.2017

Hvala za odgovor Hanzi in kodotr.

Ja, gre za konkretno obnovo. Razen zidov, bo vse novo. Vsekakor ne bi rad, da kaj zmrzne, teperatura pozimi se zna namrec spustiti na -20, ne zgodi pa se vako leto. Vikend bi pozimi rad ogreval na neko minimalno temperaturo, vendar ne bi rad, da me samo ta del investicije stane recimo 6000+. Vikend se nahaja blizu moje druzine, no rodbine, sam zivim v tujini, ostali so 5 km stran, zato lahko tedensko tudi kdo gre pogledat, ce je vse ok.

Vem, da ogrevanje na drva odpade. Ce ni toplotna, ali so peci na pelete tahko take, da se samodejno zazenejo, dnevno, ali zelo daljinsko? Vsaj za kaminske peci vem, da to gre
za kotle pa nisem preprican.

Re: Ogrevanje vikenda - Energetik81 - 21.6.2017

Morda je ideja poceni in poddimenzionirana TČ na talnem, za ogrevanje na min. temp 24/7. Ko prideš čez vikend pogledat, za tisti dan/dva prižgeš el. radiatorje (ali pa v TČ vgrajene grelce). Ali pa takrat zakuriš kamin.
Preveri moč tvojega el. priključka.

Re: Ogrevanje vikenda - Prejacov - 21.6.2017

Energetik81, hvala za nasvet glede elektricnega prikljucka.

Trenutno se mi z nakupi sicer ne mudi. Bolj je pomembno za to, ali naj planiram.
1. vgradnjo dodatnega dimnika za centralno pec ali ne in
2. pustim dimnik na katerega je prikljucena

Nakupe bom izvajal za sele po pridobitvi gradbenega dovoljenja, saj ga potrebujem zaradi rahle rekontrukcije v zgornjem delu.

Re: Ogrevanje vikenda - bozgom - 21.6.2017

Takoj, ko boš naredil radiatorje ali talno bo nastala nevarnost zamrznitve cevi ne glede na to, kaj boš uporabil kot vir za ogrevanje. Kljub možnosti daljinskega nadzora, bližine sorodnikov... lahko pri -20°C kaj odpove, kdo zboli... Torej bi moral razmišljati, da bi cevi napolnil z mešanico glikola in vode.
Po drug strani pa- kot praviš se bo vikend pozimi redko uporabljal- enkrat mesečno oz. 12-15 dni v kurilni sezoni. Se za to splača delati talno ali radiatorje in kupovati toplotno črpalko?
Sam bi razmišljal o kaminski peči (mogoče na pelete) v dnevni sobi ter o električnih panelnih grelnikih v ostalih prostorih pritličja. V mansardi pa neko klimo, katera bi me pozimi grela, poleti pa hladila. Tako nič ne more zmrzniti pa še ogrevanje bi lahko vključil daljinsko, da bi me ob prihodu čakali že topli prostori.

Na pelete mirno pozabite. V poštev pridejo poleg TČ tudi talne klime, kot že napisano...za zgolj preprečitev zmrzovanja ni zanemarljiv niti električni kotliček...a bo račun konkreten...

Re: Ogrevanje vikenda - Sebek - 21.6.2017

Jaz bi ogrevanje naredil z kaminom na pelete in razvodom Toplega zraka do vseh prostorov. Kamin se lahko vklaplja daljinsko, časovno. Vodovod bi naredil tako da lahko na eni točki izpustiš vodo iz cevi.

Re: Ogrevanje vikenda - damo - 21.6.2017

Jaz imam:

- klimo za hlajenje, gretje oz. razvlaževanje ko nas ni (bajta je ob potoku kjer je dosti vlage)
- v vsakem prostoru el. konvektor
- v kuhinji kaminsko peč
- v kuhinji in kopalnici, kjer je keramika, še el. talno gretje.

Pozimi temperiram s klimo oz. el. konvektorji. Ko pridemo v bajto, pa zakurimo peč ter vklopimo el. talno, da so tla topla. Z zadevo sem zadovoljen, le narediti moram še daljinsko krmiljenje preko gsm oz. interneta. Takrat bom lahko konvektorje že kak dan prej nastavil na 20 namesto 10 stopinj in prišli bomo na toplo.

Ni mi žal, da sem se tako odločil in ti predlagam svojo varianto. Vložek minimalen, stroški srednji. Toplotna črpalka se ti za vikend ne splača, razen če ga misliš nonstop ogrevati na 20C.

Sebek, peletna peč zahteva človeka...na daljavo ne boš odpravil zastojev, ne nafilal zalogovnika, ne očistil peči...

Re: Ogrevanje vikenda - Sebek - 21.6.2017

To je res. Lahko pa vse to narediš predno zapustiš vikend. Z ogrevanjem na minimalno temperaturo pa tudi nebo velike porabe peletov. Je pa tukaj tudi vprašanje kje je vikend in konstantna dobava električne energije.

Re: Ogrevanje vikenda - Prejacov - 23.6.2017

Hvala vsem skupaj za odgovore.

Lep pozdrav.

Re: Ogrevanje vikenda - najrad1 - 23.6.2017

Prejacov Napisal:Vikend bi pozimi rad ogreval na neko minimalno temperaturo,
Tukaj ne drži tista "bolje išta nego ništa"
Ker misliš obnoviti vikend in s tem vložiti določeno vsoto sredstev bo ogrevanje na neko minimalno temperaturo puščalo negativen vpliv na zidove, pohištvo itd.
Ogrevanje nenaseljenega objekta v zimskem času je potrebno prilagajati na zunanje temperature tako ,da Temperatura na notranji steni ne omogoča kondenziranja zračne vlage na steni in toplotnih mostovih.

V neogrevanem obdobju je pa potrebno spremljat morebitno povečano prisotnost vlage -RH

Re: Ogrevanje vikenda - Prejacov - 24.6.2017

najrad1,

hvala za komentar. A to pomeni, da bi ti potem nekaj na elektriko. In daljinska regulacija v smislu. Na netu preverim temeraturo in temu primerno nastavim temperaturno ogrevanja kar daljinsko prek telefona. Ali obstaja kaj bolje preprostega?