PodSvojoStreho.net
Solarni sistem zakuha - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Solarni sistem zakuha (/showthread.php?tid=69431)

Strani: 1 2

Solarni sistem zakuha - Sandi: - 1.6.2017

Solarni sistem poleti večkrat doseže zastojno temperaturo. Del solarne tekočine vrže iz sistema. Jaz trdim, da krivec temperaturno tipalo, ki je na cevi U oblike, najmanj 50 cm stran od panela. Panel je verjetno že pregret, pred temperatura doseže tipalo.
Je to možno? Koliko je lahko tipalo stran od panela?

Re: Solarni sistem zakuha - timi11 - 1.6.2017

Pri meni je tipalo v solarnem panelu !

Re: Solarni sistem zakuha - Hanzi - 1.6.2017

Kaksni kolektorji ter koliko. Kaksna elektronika. Kaksen bojler.
Kajnpa monter pravi na tvoje tezave

Re: Solarni sistem zakuha - sassapo - 2.6.2017

Tipalo mora biti ne glede na vrsto in tip kolektorja, nameščeno vedno in samo v kolektorju zgoraj.

Re: Solarni sistem zakuha - Hanzi - 2.6.2017

Se strinjam.

Sndi daj sliko te tvoje instalacije od kolektorja do tipala.
Pa po moznosti se ime monterja da ga pohvalimo

Re: Solarni sistem zakuha - telmos - 2.6.2017

Najbolje pa delajo tisti sistemi, ki imajo oba tipala pri bojlerju Wink

Enega spodaj in enega zgoraj. Na ta način je praktično nemogoče da sistem zakuha, če je le dovolj nizko nastavljena diferenca. Edino pozimi lahko zmrzne voda v bojlerju.

Re: Solarni sistem zakuha - Sandi: - 2.6.2017

Sliko me je sram dati na forum. Do sedaj so mešetarili očetovi znanci, zato jih ne bom dajal na pranger. Iščem izvajalca, lokacija Grosuplje. Za predelati je odsek odvoda iz kolektorja, kjer pride temperaturni senzor in člen za odzračevanje. Morda je za zamenjati še ena ali dve povezavi med kolektorji. V sistem je potrebno nazaj natočiti tekočino. Če je kdo interesent, prosim ponudbe na ZS.

Re: Solarni sistem zakuha - bvs - 2.6.2017

@zdravapamet, tole glede vakuumskih kolektorjev je pa :lol: . Jih imam že 8 let in pridno delajo toplo vodo brez ene same napake. Sistem sem postavil sam. Bili pa so poceni kitajci Confusedhock: :lol: . Sem pa pri tastu popravljal za enim majstrom, ker radiatorji niso ogrevali pa majster ni imel čas nazaj pridet :wink: :mrgreen: .

Re: Solarni sistem zakuha - som16 - 3.6.2017

Sandi:,
napiši kako velik imaš zalogovnik - bojler SV.
Koliko m2 imaš kolektorjev?

Sumim, da imaš premali zalogovnik ali bojler SV oziroma generalno, premalo porabo tople vode. Ker ti kolektorji delajo na polno ti mali bojler SV ( 200-300 l) hitro napolnijo, ti pa nima porabe --> zakuhajo.

Re: Solarni sistem zakuha - Sandi: - 4.6.2017

Bojler je 300l. Ta je zadosti velik za 3 kolektorje, ker voda nikoli ne preseže 60 stopinj. Mislim, da niti ne 55.

Kakšno gnezdo je nastalo po obisku mojstrov se vidi na sliki. Nazadnje so vrgli ven odzračni člen. Po obisku zadnjega mojstra sta v roku dveh ur počili cevi med kolektorjema. Pred časom sem ozračevalni člen lahko vrtil z dvema prstoma, ko je popustila zakuhana preja.

Največkrat je zakuhalo, ko je bilo delno oblačno vreme. Jaz sem prepričan, da je kriva postavitev temperaturnega tipala. Veter hladi cev, medtem ko se kolektor v difuzni svetlobi greje.

[attachment=o24577]

Skratka, rabim enega mojstra, ki mi bo to gnezdo sestanil na novo, z novim temperaturnim tipalom in ostalimi členi, ter v pravilnem vrstnem redu.

Re: Solarni sistem zakuha - smrdo - 4.6.2017

300l bojer je premalo za kolektorje. Jaz imam 3 kolektorje 300l boiler in 1000l zalogivnik. Zalogivnik je ves cas med 65 in 80stopinj. Mogoce ti zakuha ker imas regulacijo nastavljeno na 60st. In kam gre visek?

Re: Solarni sistem zakuha - bvs - 4.6.2017

Moje tipalo je v kolektorju, kjer je tudi nastavek zanj. Lahko je problem preveč oddaljeno tipalo, kot si predvideval.

Re: Solarni sistem zakuha - timi11 - 4.6.2017

Upam da tale tvoj mojster nima firme! Da mi en naredi tole na moji strehi bi ga porinil z strehe. :lol: :wink: