PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov (/showthread.php?tid=69418)

Strani: 1 2

Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - xgego - 31.5.2017

Pozdravljeni,

Sem slišal, pa ne vem če to drži. Torej konkretno me zanima, če je izvedljivo naredit toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode (recimo 100-300 litrov) (sedaj imam 300 l bojler za SV) in bi ob tem ko bi ogreval SV, obenem hladil bivalne prostore (cca 80m2).
Prosim vas, če mi lahko poveste kako konkretno to nardit, kaj vse bi potreboval in koliko okvirno bi me to stalo (neko solidno recimo srednja do višje srednja kvaliteta).

Hvala za pomoč.

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - Homer - 31.5.2017

Vsaka STČ ti bo ohlajala prostor v katerem se nahaja, ali pa kak drugi prostor (v primeru vodenega zraka ali split sistema).
Kaj veliko od tega hlajenja pa nimaš, ker:
- je učinek hlajenja STČ relativno majhen
- nimaš nobenega vpliva na hlajenje saj bo to le takrat, ko bo STČ ogrevala in ne takrat ko ti potrebuješ hlajenje.

Skratka s tem da bi hladil stanovanje se ne splača ukvarjati.
Če imaš kak pomožni prostor (shramba ali klet) pač spelješ tja hladen zrak in to je to

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - sassapo - 1.6.2017

V tem primeru se lahko predela klasična klimatska naprava, ko je bojler ogret se preklopi na zračni kondenzator in hlajenje deluje dalje

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - gufo - 1.6.2017

Imam prijatelja na primorskem, ki ima to narejeno. Ogrevanje/hlajenje stanovanja ima rešeno z konvektorji misli, mislim da so od Seltrona [url]httpsunichr("58")//goounichr("46")gl/IQGUht[/url] črpalko ima gorenje [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lontechunichr("46")si/toplotna-crpalka-gorenje-aerogor-eco-inverter-a[/url] za ogrevanje sanitarne vode pa ima 300L bojler, vse skupaj pa ga je stalo cca 10.000€

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - xgego - 1.6.2017

Zdravo.

Tole mi je malo fejst veliko 10000€.
Gre za to, da razmišljamo o neki klimi, in tu se poraja misel da bi nekako to porabil za ogrevanje sv, s tem bi pa hladil bajto.
V bistvu bi vodo recimo grel od 15 h, in od takrat bi hladil bajto. Tako nekako. V bistvu mi je vseeno če z klimo grejem vodo, ali z tč hladim bajto.

Bi pa šel v investicijo tam do 1800eur.

Je to možno?

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - Brezdomec - 1.6.2017

Iz druge teme:
Brezdomec Napisal:Čez prste: Kompresor 1kW, COP poleti recimo =3. To pomeni 2kW hladilne energije. Če STČ deluje četrtino časa (6h na dan) je to 500W povprečne hladilne moči.... Ni prav veliko.

Pri nas je kompresor 800W, recimo da deluje 4h na dan (Od oka prek nenatančnih grafov temperatur na WDC, nisem štopal), poraba cca. 300l vode na dan pri 41°C. Teh slabih 300W povprečne hladilne moči se na temperaturi v spodnji etaži ne pozna kaj dosti, je pa malo manj soparno, ker STČ tudi razvlažuje. Pravzaprav gre večina hladilne toplote v soparnih dneh za razvlaževanje. Od oka (že spet od oka) 1 jupolov hobuk na 3 dni v soparnih dneh (ali pa na 14 dni v "suhi" zimi).

Torej: Malenkost bolje kot nič.

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - mišek2014 - 1.6.2017

sassapo Napisal:V tem primeru se lahko predela klasična klimatska naprava, ko je bojler ogret se preklopi na zračni kondenzator in hlajenje deluje dalje
Daj malo vec povej o tem. To sem ze jaz veckrat studiral, a bi se dalo klimo, ki jo imas za hlajenje bajte uporabit za gretje bojlerja.

Jaz imam v kurilnici zdaj klasicn lenterm bojler 200 litrov, ki se greje iz zalogovnika. Pec na drva zakurim vsakih 6 dni.
V prihodnje bomo vrjetno nabavili kaksno klimo, za mansardo. A bi se dalo potem s tem gret bojler? Vrjetno bi potem rabil bojler s se eno kaco?
In pa kako je potem to izvedeno, to morajo biti iz klime se ene cevi in na nek vodni prenosnik priklopljeno, od tam naprej pa potem krozi voda cez kaco, vmes pa neka majhna crpalka?
Se pravi, ko bi dal gretje bojlerja, bi klima sla v rezim gretja, vendar ne bajte ampak bojlerja?
Prosim malo razlozi kak se to naredi,pa koliko taka dodelava stane in kako je potem to krmiljeno?

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - xgego - 1.6.2017

Točno taka varianta mene tudi zanima, zakaj bi klima brezveze zunaj še bolj segrevala že tako ali tako vroč zrak, če bi lahko to uporabil za gretje vode.
A je to mogoče nardit tak da je zadeva efektivna, al rajš nardit klimo pa pozabit na take ideje...

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - kadotr - 2.6.2017

Ko bi se splačalo, bi bila zadeva že serijsko na razpolago na trgu...

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - sassapo - 2.6.2017

Obstojijo tudi serijski izdelki, so pa cene kar zasoljene. Najenostavnejša in najcenejša rešitev je priklop klime na prirobnični (plinski) izmenjevalnik katerega enostavno nadomestimo z obstoječo bojlersko prirobnico. Tlačno stran kompresorja potem pripeljemo v izmenjevalnik, povratek vrnemo v klimo. Takšna rešitev je sila enostavna in poceni, zahteva pa minimalno možno razdaljo med bojlerjem in zunanjo enoto. Seveda je potrebno vzeti v zakup, da tukaj ni nobene možnosti nastavljanja temp. vode, le ta se segreva z delom v tem primeru odpadne energije.
Boljša rešitev je vgradnja preklopnih plinskih ventilov in avtomatike ki le te krmili. V tem primeru imamo na razpolago vso odpadno toplotno energijo samo za ogrevanje vode do nastavljene temperature. Takšna rešitev je jasno precej bolj komplicirana in posledično dražja.
Obe varianti seveda lahko uporabimo v sistemu hidravličnega prenosa energije, ki je nujen ob večjih razdaljah med bojlerjem in zunanjo enoto

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - mišek2014 - 2.6.2017

Aha, se pravi to je govora o uporabi toplote, ki jo sicer zunanji ventilator tera v naravo.
Kaj pa da bi prav klima preklopla v način gretja in to bi šlo potem na tisti prirobnični izmenjevalec? To bi potem morali biti tisti omenjeni preklopni ventili mar ne? Da bi ventili zaprli pot do notranje enote klime in usmerili v bojler.
To bi pa potem bilo vrjetno dražje kot nakup sanitarne toplotne?

Koliko bi pa stala tista enostavna varijanta brez preklopnih ventilov?
In koliko je potem to učinkovito, do koliko največ lahko segreje vodo? Če prav razumem, gre vroči del najprej čez izmenjevalec v bojlerju potem pa še čez zunanjo enoto klime? O kakšni največji razdalji med zunanjo enoto in bojlerjem je tu govora? Gre to recimo cirka 10 metrov, ali je že to lahko potem problem za kompresor?

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - peleti12 - 2.6.2017

Ura 21.45 TČ STV KRONOTERM 300 l vodeni zrak pravkar izkorišča zunanji zrak in mi v hodnik vpihuje hladen razvlažen zrak. Temperatura v prostoru 21°C.

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - sassapo - 3.6.2017

mišek2014 Napisal:Aha, se pravi to je govora o uporabi toplote, ki jo sicer zunanji ventilator tera v naravo.
Kaj pa da bi prav klima preklopla v način gretja in to bi šlo potem na tisti prirobnični izmenjevalec? To bi potem morali biti tisti omenjeni preklopni ventili mar ne? Da bi ventili zaprli pot do notranje enote klime in usmerili v bojler.
To bi pa potem bilo vrjetno dražje kot nakup sanitarne toplotne?

Koliko bi pa stala tista enostavna varijanta brez preklopnih ventilov?
In koliko je potem to učinkovito, do koliko največ lahko segreje vodo? Če prav razumem, gre vroči del najprej čez izmenjevalec v bojlerju potem pa še čez zunanjo enoto klime? O kakšni največji razdalji med zunanjo enoto in bojlerjem je tu govora? Gre to recimo cirka 10 metrov, ali je že to lahko potem problem za kompresor?

Razdalja med bojlerjem in zunanjo enoto mora biti čim krajša, nikakor 10m. V tem primeru se uporabi hidravlična povezava.
Klima ogreva sanitarno vodo ne glede ali greje ali hladi prostore, ni povezave z vgrajenim 4 potnim ventilom. Če imamo zelo kratko razdaljo, samo preko stene izkoriščamo še pregrete pare kompresorja, kar nam omogoča segrevanje vode na precej visoke temperature, tudi preko 70°C. Enako velja v primeru hidravlične vezave, kjer se izmenjevalnik montira tik ob kompresorju, tukaj so jasno mogoče večje razdalje.

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - mišek2014 - 4.6.2017

Pri nas bi kar bilo okrog 10 metrov do bojlerja. Kaj potem to pomeni, poleg klime na zid se da izmenjevalc, naprej do bojlerja pa je potem vodna povezava? Se pravi je to poseben krog s crpalko in antifriz mora bit, da pozimi ne zmrzne? A ta izmenjevalec, ki je potem vodni je potem tudi na prirobnico prikloplen?
Druga stvar, ki me zanima, pravis da greje vodo ce tudi klima greje, ampak takrat ni odpadne toplote, a to pomeni da se zmanjsa potem moc gretja notranje enote, ker del energije pobere bojler?
Tretja stvar, a je mogoce gret bojler samostojno? Recimo zdaj, ko bajte ni treba hladit, rad bi pa mel toplo vodo, da ne bi blo treba kurit pec na drva, jaz si razlagam da ne, ker potem bi bilo treba zapret dovod do notranje enote klime? Po tem takem, je to uporabno samo v najvecji vrocini, ko bi bila zelja hladit stanovanje, a imam prav?
Pa koliko je strosek take dodelave, ce je razdalja med zunanjo enoto in bojlerjem okrog 10 metrov? Lahko tudi na zs.

Re: Toplotna črpalka SV+hlajenje prostorov - sassapo - 4.6.2017

Vse je mogoče! Lahko si izmisliš skoraj vse kar si poželiš. Problem je samo, ali si to pripravljen plačati. Vedi, da bo v polni verziji takšen hec kar precej koštal.
Za hišno uporabo drug kot najosnovnejši sistem ni ekonomičen.
Popoln sistem je pa jasno torna na morju, kjer se izdelava takšnega sistema povrne že v dveh sezonah, če prištejemo še potrebno priključno moč za električno ogrevanje sanitarne vode v kakšnem apartmajskem naselju, je pa lahko celo ceneje kot npr. 150A elektro priključek Idea