PodSvojoStreho.net
Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje (/showthread.php?tid=69160)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - MikMik - 2.5.2017

Pozdravljeni,

zanima me kakšne so vaše izkušnje z ogrevanjem vaše hiše s TČ zrak-voda na radiatorji. Prebral sem veliko, vendar bi kljub temu želel podatke o porabi na enem mestu.
Vem, da je bilo napisanega že ogromno, vendar vseeno odpiram novo temo v upanju, da bo koristila in olajšala delo vsem obiskovalcem foruma, katere zanimajo takšni podatki.
Ker je TČ na radiatorjih v SLO verjetno zelo malo, je iskanje porabe le teh kot iskanje igle v senu. Nova tema se odpira v želji po medsebojni pomoči in bazi podatkov v eni skupni ločeni temi.
Zaželjen je opis dejanskega in predhodnega stanja ter porabe.
Prosim za sodelovanje in za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav, MikMik

Re: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - sassapo - 2.5.2017

Bo hiš, ki se ogrevajo z radiatorji in TČ kar več kot tistih s talnim.
Kot sem že nekajkrat dejal! Vsaka hiša, lokacija, navade stanovalcev in še marsikaj, ki se neposredno in posredno navezuje na ogrevalni sistem je UNIKAT.
Splošnega pravila ni in ga nikoli ne bo.
Zato je vsakršno primerjanje porab popoln nesmisel, kateri z realno sliko moje - tvoje hiše nikakor ni primerljiv.
Že v dveh popolnoma enakih hišah in enakih lokacijah lahko poraba precej odstopa. Enako velja za izbor same naprave in opreme kotlovnice.
Sem ti že napisal! Če želiš kakršno koli uporabno informacijo, detajlno opiši svojo situacijo. Če pa misliš še naprej politizirat, pa raje zamenjaj forum Idea

Re: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - bohinc - 2.5.2017

Drži... V Bohinju večina TČ ogreva radiatorje...razen novejših objektov. Verjamem , da je podoben vzorec drugje...Kdor pa je naredil še kaj na debelejši izolaciji ali tudi povečanju pov. radiatorjev, lahko porabo oz. DV precej približa talnemu.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=47314&hilit=lastniki+termotehnika+izku%C5%A1nje&start=135[/url] Od sez.-zime 2012/13 grejem na 22.5 st.C.
Porabo cca400E za sanit. vodo sem ocenil od oka. Izračun Petrolovih računov je pokazal , da je bilo to povp. cca500E izven kurilne sezone. Podatke sem moral določenim os. večkrat dokazovati, ter nato postal podoben njim... :roll:
Predvsem pa dokazoval, da se tudi slabše izo. objekte z radiatorji da ogrevati za dokaj podobne zneske z 6o-70st. TČ (ki jih eni prištevajo pod NT drugi imenujejo srednje temp); s ''primerno distanco'' do podatkov (različnost objektov-gradnje in izo., peči za ogrevanje prej, lokacije-mikrolokacije...).
Ena takih je npr. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")junkersunichr("46")si/proizvodi/toplotne-crpalke/zrak-voda/supraeco-sao-2unichr("46")html[/url]
Eden redkih 2012 podal potrebne temp. DV pri določenih zunanjih temp., temu se 5let zatem še mnogi ognejo, kljub promociji določenih TČ foruma PSS...
Nato se prične...

Re: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - timi11 - 2.5.2017

Ne vem komu verjeti? Je črpalk na radiatorjih več ali manj?
Telmos trdi drugače kot vidva.

Kopiram citat:
"Zdrava pamet. TČ jev na radijatorjih ni niti 5% v Sloveniji. Nizkoenergijski objekt in sploh pasivna hiša ne potrebujejo nikakršnjih akumulatorjev, ker se praktično tistih par ur brez ogrevanja nič ne pozna, saj je akumulacija energije v njih glede na izgube enormna. Če se, potem to ni to! Drugače pa le muti vodo in prodajaj tvoje pravljice veselo naprej."

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=68917&p=800897#p800897">viewtopic.php?f=7&t=68917&p=800897#p800897</a><!-- l -->

Re: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - Homer - 3.5.2017

Najbrž ni vseeno: adaptacija ali novogradnja.

Re: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - MikMik - 3.5.2017

Tako sem sklepal, ker je veliko več podatkov za talno ogrevanje, lahko pa da se motim.

Prosim vrnimo se k bistvu teme. Hvala.

Re: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - Homer - 3.5.2017

Bistvo teme je, da si falil pristop!

Napiše se kaj imaš trenutno in kaj še misliš narediti (tip objekta, m2, približna lokacija, izolacija, stavbno pohištvo, ....), trenutno porabo, ........
in potem ti bo morda kakšen, ki ima podoben objekt in okoliščine odgovoril, ti pa boš lahko primerjal........

Tako, pa da bomo vsi drveli na tvojo zahtevo po podatkih, pa najbrž lahko pozabiš

Zato še enkrat preberi, kar je napisal sassapo.

Hm, zanimivo. Voznikov je tudi n število različnih, pa se porabe npr. Megana 1.9 dci zelo malo razlikujejo. Dvomim, da se vsi vozijo na isti relaciji, z enakim načinom, itd.

Več kot očitno je, da gre takšna tema nekaterim v nos, zakaj pa si mislite sami.

Re: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - xavi - 3.5.2017

Nevem, zakaj toliko nestrpnosti. Podobno je bilo z Mi2-jev, ki je za ta forum dal kar nekaj koristnih prispevkov, pa se je vsul plaz na njega od takšnih, ki so forum komaj povohali, ko je omenil neke bitcoine.
Miki, vse podatke, ki te zanimajo, boš dobil v temi TČ zrak-voda poraba, če boš jo bral od začetka, ko je bilo takrat bistveno več aktivnih kot danes.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=YRCTmI0PAhA">https://www.youtube.com/watch?v=YRCTmI0PAhA</a><!-- m -->

Re: Poraba TČ zrak/voda - radiatorsko ogrevanje - Gasper123 - 3.5.2017

MikMik Napisal:Hm, zanimivo. Voznikov je tudi n število različnih, pa se porabe npr. Megana 1.9 dci zelo malo razlikujejo. Dvomim, da se vsi vozijo na isti relaciji, z enakim načinom, itd.

Več kot očitno je, da gre takšna tema nekaterim v nos, zakaj pa si mislite sami.

Odvisno kaj je za tebe malo, [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")spritmonitorunichr("46")de/de/uebersicht/41-Renault/372-Meganeunichr("46")html?fueltype=1&exactmodel=1unichr("46")9%20dci&powerunit=2]od 5-7 litrov se meni ne zdi tako majhen razpon[/url]

S tako napako se da tudi porabo TČ ocenit samo glede na trenutni vir ogrevanja.

5-7 litrov, povprečje 6 litrov, volk sit in koza cela.

Še vsak, ki je tu na forumu malo bolj podrobno opisal trenutno situacijo je bil deležen odgovora, ki je bil v okviru 20% napake, tako da kar začni opisovati, namesto da mlatiš prazno slamo.

OMB, sem kdaj napisal, da me zanima MOJA poraba?

Odprl si temo za porabo TČ na radiatorskem ogrevanju, logično bi bilo, da bi prispeval svoje podatke, ki bi koristili drugim in drugi bi morda sledili v istem duhu.

Če še nimaš TČ in te zanima koliko ti bo pokurila pa ti lahko marsikateri forumaš predvidi porabo v okviru 20% napake.

Poraba energije za ogrevanje je v prvi vrsti odvisna od toplotnih izgub objekta in ne od grelnih teles. Tako da ena tema kjer uporabniki vpisujejo porabo in tudi KAKŠNO HIŠO ogrevajo je za moje pojme več kot dovolj.

Kot kaže je razumevanje prebranega uporabnikov na tem forumu zelo nizko...
MikMik Napisal:Pozdravljeni,

zanima me kakšne so vaše izkušnje z ogrevanjem vaše hiše s TČ zrak-voda na radiatorji. Prebral sem veliko, vendar bi kljub temu želel podatke o porabi na enem mestu.
Vem, da je bilo napisanega že ogromno, vendar vseeno odpiram novo temo v upanju, da bo koristila in olajšala delo vsem obiskovalcem foruma, katere zanimajo takšni podatki.
Ker je TČ na radiatorjih v SLO verjetno zelo malo, je iskanje porabe le teh kot iskanje igle v senu. Nova tema se odpira v želji po medsebojni pomoči in bazi podatkov v eni skupni ločeni temi.
Zaželjen je opis dejanskega in predhodnega stanja ter porabe.
Prosim za sodelovanje in za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav, MikMik
Kje sprašujem kakšna bo moja poraba? Sem bil premalo vljuden? Kateri podatki manjkajo? O moji hiši niso potrebni, saj me ne zanima kakšna bo moja poraba.

Že nič kolikokrat sem napisal, da me ne zanima kakšna bo moja poraba, ampak sem želel narediti bazo podatkov za porabo TČ zrak/voda na radiatorskem ogrevanju. Baza bi bila namenjena VSEM.

Gasper123 Napisal:Poraba energije za ogrevanje je v prvi vrsti odvisna od toplotnih izgub objekta in ne od grelnih teles. Tako da ena tema kjer uporabniki vpisujejo porabo in tudi KAKŠNO HIŠO ogrevajo je za moje pojme več kot dovolj.
Zato pa sem želel opis dejanskega in predhodnega stanja ter porabe, da si lahko VSAK ustvari neko okvirno sliko.