![]() |
|
TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode (/showthread.php?tid=68823) Strani:
1
2
|
TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - kravca111 - 29.3.2017 Zanima me kaj bi mi svetovali za novogradnjo, objekt bo namanjen za oddajanje sob in apartmajev, bojler bo imel 1000l, kaj je bolj ekonimično postavitev sončnih celic ali tč za ogrevanje sanitarne vode, v glavnem je mišljeno za poletno sezono, saj bo pozimi vodo grela peč na pelete. Hvala za vaše odgovore Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - sassapo - 29.3.2017 Ne vem ali je res tako težko zraven napisat lokacijo? Če je objekt na morju, ali na res sončni lokaciji bodo kolektorji boljša rešitev. V nasprotnem pač TČ Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - igorp - 29.3.2017 po mojih skromnih izkušnjah kolektorji lp igor Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - telmos - 29.3.2017 kravca111 Napisal:Zanima me kaj bi mi svetovali za novogradnjo, objekt bo namanjen za oddajanje sob in apartmajev, bojler bo imel 1000l, kaj je bolj ekonimično postavitev sončnih celic ali tč za ogrevanje sanitarne vode, v glavnem je mišljeno za poletno sezono, saj bo pozimi vodo grela peč na pelete.Tukaj sploh ni debate - kolektorji in . Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - Hanzi - 29.3.2017 Kolektorji Zaradi velike porabe vode. Ne vemo.sicer nacionalnega števila.gostov, ampak m3 bojlerja zna 10 gostov spraznili. Za primer več dni slabega vremena bongreba peletirko zalaufat, ali pa povecat število kolektorjev oziroma kapaciteto bojlerja (zalogovnika) Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - sassapo - 29.3.2017 Dokler ne vemo lokacije so vsi odgovori kot mlatenje prazne slame :wink: Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - Hanzi - 30.3.2017 Kje pa je poleti tako malo sonca da se ne splača imeti kolektorjev ob veliki porabi tople vode. Mogoče en promil promila povrsine slovenije. (Kaksni "vintgarji" in soteske pa pod severno steno Triglava, ampak tam ni nobenih apartmajev do Aljaževega doma v Vratih, kjer pa je sonca za izvoz) Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - vincent - 30.3.2017 Za več apartmajev bo 1.000 litrov rahlo malo (kar se kolektorjev tiče)..je pa potrebno upoštevati da bo treba segreti vodo tudi ko bo en teden dežja... Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - xavi - 30.3.2017 Zanimivo, da v kampih uporabljajo toplotne črpalke. Jebeno je, če ni en teden sonca, nimaš pa alternative kolektorjem. Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - sassapo - 30.3.2017 Hanzi... precej je takšnih lokacij, kjer je tudi poleti ni sonca preko celega dneva. Enako pomembna je tudi povprečna celoletna osončenost kraja! Zato je lokacija še kako pomembna
Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - xavi - 30.3.2017 V kolikor bo imel hranilnik z potopljeno pretočno kačo, bo moral narediti tudi urnik tuširanja. Solarni kolektorji, ko delajo na polno zagotovijo tudi 70 in več stopinj, kar je že samo po sebi dovolj za preprečevanje razvoja legionele. legionella se razvija v pogojih, kjer je temp. vode nekje med 22 in 60 C, se pravi, tudi lahko na hladni vodi, če le ta zastaja v sistemu, kar je v bistvu glavni problem. Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - Hanzi - 30.3.2017 Kje si ti nasel 70 C? Jaz sem v teh dneh ko je cel dan sonce zelo vesel vsake C preko 50. Zvečer in ponoči se porabi vse in gre na okoli 35. In ja obvezno vsaj tako velik zalogovnik (bojler) da v enem večeru ne bodo mogli porabiti dnevnega pridelka od kolektorjev. Če bo drug dan dež, bo pač peč morala laufat. Lahko pa mnozis dnevno porabo vode z dnevi ko je želiš kuriti in potem moraš imeti tako velik zalogovnik. Izmenjevalec v zalogovniku mora bjti dovolj velik za več pip hkrati. Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - telmos - 30.3.2017 Pravilna stvar za tako porabo je najmanj 2000 l zalogovnik, 10 kolektorjev in ploščni izmenjevalnik za sanitarno vodo z regulacijo temperature. Alternativnih virov za ogrevanje zalogovnika ne manjka, čeprav je poleti težko pričakovati, da se bo sploh kdaj kaj rabilo. To kažejo izkušnje na par takih sistemih. Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - bvs - 30.3.2017 @Hanzi, jaz imam 800l kombiniran zalogovnik/bojler z pretočno sanitarno kačo. Danes temp. zgoraj v zalogovniku 53, spodaj 48, s tem, da peč ni delala že drugi dan. Z vodo se se tuširajo, umivajo, uporaba za kuho in v garaži ter delno ogrevanje v prehodnem času. Imam pa na tem objektu 60 vakuumskih cevi heat pipe, naklon 67 stopinj, sonce ni cel dan. Re: TČ ali kolektorji za ogrevanje sanitarne vode - Hanzi - 30.3.2017 Men je peč delala samo en popoldan ta in prejšnji vikend. Ostalo spustimo preko pip in preko radiatorjev. Zjutraj je vse pod 40C. 6 kolektorjev (dobrih 10m2) pri 45 stopinjah dnevno v zalogovnik(2m3) in bojler (300)prinese nekje med 10 in 15C (bojler mora dejansko skoraj 40). In apartmaji so preko vikenda najbrž bolj zasedeni kot med tednom, tako da tukaj jaz ne bi sparal z velikostjo zalogovnika. Imam en "zalogovnik" 5m3 viška ![]() Prodam ugodno |