Dilema glede izbire talnih oblog - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Dilema glede izbire talnih oblog - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Opremljanje doma (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Talne in stenske obloge (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Tema: Dilema glede izbire talnih oblog (/showthread.php?tid=68369)

Strani: 1 2 3 4 5


Dilema glede izbire talnih oblog - alusru - 13.2.2017

Pozdravljeni. Gradimo hišo, nizkoenergijsko montažno, imeli bomo talno gretje. Smo v dilemi, katero talno oblogo izbrati za dnevno sobo.

Iz dnevne sobe bo izhod na teraso oz. vrt. Vem, da bomo precej hodili ven in noter, saj smo radi zunaj. Po eni strani bi položila parket, po drugi strani pa me skrbi, ker pravijo, da je na parket treba toliko paziti. V kolikšni meri? Gotovo bomo hodili tudi obuti noter (predvsem otroci, ki so še majhni) oz. iskreno - nisem se pripravljena vsakič sezuvati (razen seveda, če je obutev umazana), hočem da je praktično. Pomiješ, ko je umazano. Je parket res toliko občutljiv? Ga res ne smeš prepogosto pomivati - kolikokrat (ali samo ne s premokro)? Seveda hiša, v kateri nekdo živi, ne more biti kot iz kataloga; niti nisem perfekcionist, da bi me majhna praska neskončno bolela, a mi kljub temu ni popolnoma vseeno. Kakšen nasvet? Keramike nočem (bo le v kuhinji, na hodniku in kopalnici). Laminat? Je bolje investirati malo več v parket ali imeti laminat in ga na toliko in toliko let zamenjati? V stanovanju, kjer živim, je laminat po 5letih na nekaterih mestih kar že malo poškodovan. Razni linoleji, PVCji se mi zdijo za v bolnice in šole Smile - ali se motim, izgledajo lepo?
Resnično hvala vsem, ki boste delili izkušnje z mano!

Zanima me še, kje se splača kupovati talne obloge (če imate predlog, napišite katere? Parket tam, keramiko tam.. Še bolje tudi z okvirno ceno)? Lahko tudi v Avstriji/Italiji...


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - Turbo - 14.2.2017

Podobeno dilemo sem imel tudi sam, potem sem se odločil za PVC v obliki desk in imitaciji lesa. Ko so mizarji hodili za ogled stopnišča, so vsi mislili, da je parket oz laminat. Več pa je napisano v temi:
viewtopic.php?t=47812&p=447278#p447278


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - papez46 - 14.2.2017

Keramika je optimalna izbira.
Odlična prevodnost toplote ( talno ogrevanje ), enostavna za čiščenje in vzdrževanje, neobčutljiva za "vrtne palčke" in vse kar se najde na tleh. Trajnost in trpežnost. Če pa imaš 10 ploščic v rezervi v kleti - lahko tudi kak piskr na tla pade, uničiš ploščico - "alo majstor" - 1 h dela in je spet kot novo.

Moje skromno mnenje. :wink:


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - Energetik81 - 14.2.2017

Papež, tvoje mnenje. Moje je, da je optimalen lepljeni 2mm vinil. Morda je le malce bolj občutljiv na drgnjenje kot keramika, je pa precej bolj odporen na udarce. Enaka prevodnost toplote. Menjava lažja kot pri ploščicah.
In pa glavna prednost - v prehodnih obdobjih je precej toplejši na otip kot keramika. Preverjeno, imam oboje na talnem gretju.


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - chelichni - 14.2.2017

Se popolnoma strinjam s predhodnikom (@papez46).

Sam imam keramiko, pa sem bil sprva tudi precej skeptičen. Sigurno je, kljub talnemu greju, bos hodit bolj prijetno po parketu ali laminatu, po drugi strani pa sem ves čas v copatah. Je pa zato čiščenje in odportnost toliko večji plus.

Sam imam imitacijo lesa, dolge ozke ploščice... Marsikdo sprva ne vrjame, da je keramika.

Edino v predvidene otroške sobe sem dal laminat.. Za sedet natleh je nekako bolj prijetno. (pa mi je žal da se nisem odločil za vinil plošče).


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - JaBK - 14.2.2017

Energetik81 Napisal:Papež, tvoje mnenje. Moje je, da je optimalen lepljeni 2mm vinil. Morda je le malce bolj občutljiv na drgnjenje kot keramika, je pa precej bolj odporen na udarce. Enaka prevodnost toplote. Menjava lažja kot pri ploščicah.
In pa glavna prednost - v prehodnih obdobjih je precej toplejši na otip kot keramika. Preverjeno, imam oboje na talnem gretju.

+1
Na vse napisano.


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - papez46 - 14.2.2017

@Energetik81 Big Grin

Moje mnenje in moj predlog - glede na pomisleke avtorice teme. Res je.

Temelji pa tole moje mnenje, na ( kot pri tebi ) na lastni izkušnji uporabe keramike v dnevno bivalnih delih hiše ( situacija podobna kot pri avtorici ).

Poleg tega pa se ( poleg ostalega ) že cca 20 let malo profi ubadam z "talnimi oblogami", pcv varijantami predvsem. Verjemi mi, da NI PVC-ja, ki bi bil mehansko odporen kot keramika.

In še tole morda - sem bil skoraj eno leto " ker idiot si je zmislil keramiko po tleh ", ko pa se je s časom pokazalo kako in kaj - ne more prehvaliti odločitve o tej izbiri. Ženska pač! :mrgreen:


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - pentax - 14.2.2017

Energetik81 Napisal:Papež, tvoje mnenje. Moje je, da je optimalen lepljeni 2mm vinil. Morda je le malce bolj občutljiv na drgnjenje kot keramika, je pa precej bolj odporen na udarce. Enaka prevodnost toplote. Menjava lažja kot pri ploščicah.
In pa glavna prednost - v prehodnih obdobjih je precej toplejši na otip kot keramika. Preverjeno, imam oboje na talnem gretju.

+2..enake izkušnje iz prve roke.

Ne razmišljam o nobeni drugi talni oblogi za bivalne prostore razen vinila odkar ga imam v uporabi. Ne rabiš razmišljati da bo kaj počilo če pade na tla, otroci se igrajo in mečejo in draslajo po tleh razne zadeve - vinil je kot prvi dan. Ni fug kot pri ploščicah, ne drsi.


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - alusru - 15.2.2017

Hvala vsem za mnenja in nasvete. Keramike res nočem, ker je hladna (izven sezone ogrevanja, kar pa je polovica leta). Bo le v prehodnih prostorih. Predvsem ker imamo majhnega otroka (pa še kakšen pride Smile in se veliko zadržujemo na tleh. Res ima veliko prednosti, ampak ta minus je močnejši.

Vinil? Hm. A je to "topli pod", kot se je včasih reklo? Koliko pa se poznajo razne "drajse" - črte? Pa lise po čiščenju? pa recimo, kjer je postavljeno pohištvo, ali ostanejo od težjih predmetov kakšne vdolbine? Prebrala sem, da je treba namestiti pod pohištvo klobučevinaste podložke, to zadošča? Veliko vprašanj Smile

Tisti, ki ste zelo zadovoljni z vinilom, a mi lahko napišete - magar v privat sporočilo - kje ste ga nabavili pa katero vrsto imate, če se spomnite? Je boljše na klik ali lepljenje?


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - fanatic - 15.2.2017

Bolj kot ne gre tudi za stvar okusa. Jaz sem bil pred dobrim letom v podobni situaciji, vendar sem se odločil za parket v bivalnih (oljen) in spalnih (lakiran) prostorih in mi ni žal. Res je, da se ob majhnem otroku po enem letu že poznajo praske. Nekako si ne predstavljam, da bi majhen otrok se plazil po ploščicah (še posebej, ko bo prišlo prehodno obdobje). Tudi radi hodimo brez copat. Nekako po plastiki ni enak filing. Je pa vzdrževanje zagotovo zahtevnejše kot pri vinilu.


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - Rafter - 15.2.2017

Mah, kaj pa vem. Mi2 imava trenutno v načrtu spodaj (kuhinja, DS, ena kopalnica, hodnik, jedilnica, delovna soba) keramika, zgoraj (tri spalnice, hodnik) parket. To je sicer ženina ideja. Jaz bi dal keramiko povsod. TČ se itak ne bo izklapljala nikoli.
Me je pa s temi informacijami okrog vinila malo zdaj zdrmalo. Bomo videli kaj zvečer šefica reče.... Estrihi grejo noter drugi teden maja (19.teden tega leta)
BTW, kake imate skupne višine tlakov (po estrihu)? Jaz imam v glavi in planu 15-18 mm, bo dovolj?


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - alusru - 15.2.2017

Rafter, TČ se ne bo izklapljala nikoli (zaradi ogrevanja sanitarne vode, kajne), ampak talnega gretja pa poleti verjetno ne boste laufali? Ali pač, na nek minimum? Se še nisem poglabljala v celotno delovanje, bomo pa imeli tudi mi TČ zrak-voda in talno gretje.


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - JaBK - 15.2.2017

vzamite v obzir, da na talnem gretju ob predpostavki, da je hiša kolikor toliko izolirana (vsaka novogradnja danes) tla nikdar niso topla. Samo niso mrzla. vmes med tema dvema skrajnostima je še nekaj sivine. in v tej sivini je na boso nogo vinil bistveno boljši na otip. tako pozimi, kot poleti (sploh če furate talno hlajenje, kot ga mi). vedno je bolj prijeten, pa naj se sliši to še tako mimo, ker pač PVC baje po definiciji ne more biti prijeten, ker je pač...plastika.


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - Energetik81 - 15.2.2017

alusru Napisal:Vinil? Hm. A je to "topli pod", kot se je včasih reklo? Koliko pa se poznajo razne "drajse" - črte? Pa lise po čiščenju? pa recimo, kjer je postavljeno pohištvo, ali ostanejo od težjih predmetov kakšne vdolbine? Prebrala sem, da je treba namestiti pod pohištvo klobučevinaste podložke, to zadošča? Veliko vprašanj Smile
Ni to topli pod oz. linolej. Nobene vdolbine ne ostanejo, to je 2mm trde plastike, nalimane na beton. Na praske je vsekakor manj odporen kot keramika. Vendar to moraš z ostrim predmetom podrgnili - kar bi se enako poznalo na parketu, laminatu...
Lise? Mi itak večinoma samo sesamo, imamo pa tako "šekast" vzorec, da se itak sploh nič ne vidi umazanije, kaj šele kakšnih lis.


Re: Dilema glede izbire talnih oblog - alusru - 15.2.2017

Razjasnjeno Big Grin hvalaZadnje novice

Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »